My Baby Dolls

”Var dig själv- men gör som alla andra annars anses du vara ett freak”

Många verkar vara förvånade över att man väljer bort förskolan till sina småbarn när man är hemma med bebis. Jag förstår inte konstigheten med det alls faktiskt.

Jag anser det som ett privilegium att få ha hela dagarna tillsammans med mina barn- alla mina barn som inte har skolplikt ännu.
Många tycker att det är skönt med ”egentid” med bara bebis och lämnar syskon på förskola så att någon annan ska aktivera och utveckla ens barn.
Jag tycker att det är mitt eget jobb. Jag har valt dom här barnen för att jag vill vara med dem, och att ha dom hemma med bebis ser jag som en härlig tid där vi alla växer ännu starkare och utvecklar och aktiverar oss tillsammans, som en familj.
Jag förstår och respekterar fullt ut att alla gör som dom anser bäst för sig själva och sina barn, och alla barn är olika med olika behov osv, och man ska faktiskt inte behöva ursäkta sig på ett eller annat håll, alla gör som dom själva vill- men jag själv känner att många blir förvånade och att jag får försvara mig själv och mitt beslut ofta.
Va, är du hemma med alla barnen själv?!
Ja….? Jag får ha rätt till mina egna beslut, så som du till dina och jag själv tycker att jag har valt en stor familj för att vara tillsammans och inte för att lämna bort nån så fort det kommer en bebis. Visst vore det kanske ”lättare” för mig vissa dagar att bara få vara med bebis, sova när hon sover osv- men lätt är inte rätt för mig. Rätt är vad som är rätt för mina barn och då speciellt har jag blivit kritiserad att jag har Kevin hemma och får såna spydiga kommentarer att han är ju faktiskt 4 nu och: ”Vadå, ska du ha honom hemma hela livet eller, ska han bli hemskolad.” ”Klipp navelsträngen nu förfan” får jag höra, tom från nära.
Men vet ni vad?
Jag bryr mig inte.
Jag lyssnade för mycket på vad andra tyckte att jag skulle göra, vad andra tyckte vore bra för min son så jag skolade in honom för kanske 1 år sen. 2 dagar efter inskolningen tog jag hem honom och lovade mig själv att alltid lita på min egen magkänsla och strunta i att lyssna på alla andra.

Jag tror inte att en enda förälder om några år tänker att ”åh vad jag ångrar att jag spenderade så mycket tid med mitt barn”.
Tvärtom. Jag njuter av varje dag, fast vissa dagar är lite jobbigare än andra så älskar jag att ha mina småttingar hemma med mig och jag kommer att ha dom här stunderna i mitt hjärta för resten av mitt liv. Tiden när barnen är små går ju så sjukt fort, det är väl de allra flesta överens om och jag vill verkligen inte gå miste om nånting, speciellt när dom är små.

Kevin får vara den lugna, lite blyga mammabullen om han vill, jag lovar att han inte kommer att vara det för alltid så jag förstår inte riktigt varför man ska putta in honom på förskola med massor av barn och stressig miljö om han inte måste. Varför? För att samhället har bestämt att det ska vara så?
För att det ska vara så enligt normen? Här är vi igen! ”Skaffa 2-3 barn för det är det ”normala”, Sätt dina barn på förskola så att dom inte hamnar i efterkälken och du får tid med din bebis i lugn och ro, för det är ”normen”.

Man vill lära sina barn att våga vara annorlunda, vara sig själv, att följa sitt hjärta och gå sin egen väg -och så ska vuxna göra precis tvärtom. Gör som alla andra, för det är normalt. Avviker du från det normala så är du en freak. Hello?

Jag vet inte hur framtiden ser ut, men så länge jag har möjligheten och så länge jag ser att barnen utvecklas och mår bra så kommer jag att ha dom hemma med mig.
Så kan resten av föräldrarna göra precis som dom tycker funkar för sig själva och sin familj, det låter väl också bra? Låt alla få bestämma själva och döm inte.

Om 2 år ska Kevin börja i förskoleklass och stundvis har jag varit lite orolig över hur han ska klara av det om han inte gått på förskola innan, han kanske inte kommer att känna någon osv.
Men hey- jag har förtröstan att han kommer att klara det fint.
Barn är så otroligt duktiga på att få nya vänner och mycket händer på 2 år. Det kan ta tid att komma in i nya rutiner med förskoleklass, men det har det gjort med syskonen också. Att gå från förskolan (dagis) till förskoleklass är ett stort kliv, en stor skillnad. Om han inte gått på förskola så är detta klivet det enda han känner till och jag tror att han kommer att fixa det bra.
Han kommer att mogna och vara redo och längta till skolstart och han kommer säkert få nya vänner, precis som syskonen före honom.
Jag har förtröstan i det och njuter av den här tiden med honom, Celina & Isabelle så länge jag kan och har möjlighet. ♡


NO REGRETS.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Elin

  Hej Satu,
  Visst är det sorgligt och märkligt att folk tar sig rätten att tycka och tänka och till och med spy ur sig hur man ska leva sitt liv?
  Jag tycker dina barn har TUR som har dig som mamma som gör så kloka och fina val för dina barn. Har läst din blogg länge och minns mycket väl när Kevin provade förskola, jag var nyförlöst då och bara satt och grinade när jag läste att du tagit hem honom igen 😭😭❤️🤪😂 Visst är det härligt att ha barnen hemma och framförallt se dom bonda med sina syskon och utveckla de absolut viktigaste relationerna i livet – relationerna till sina syskon. Jag menar, kolla på Olivia, vilken lill-mami😍
  Du har verkligen en fin familj, skönt att läsa att du inte tar åt sig av dumheterna som folk kräks av sig 🙂

  Många kramar!!

 2. Ronja o

  Det kändes precis som att jag har skrivit detta själv, känner igen allt det du skriver och håller med till 100%. Jag har också min ”stora” hemma och vet med all säkerhet att jag aldrig kommer ångra det beslutet, bästa valet någonsin ❤ jag blir också lite ledsen utav kommentarerna och att folk ser det som konstigt, ungefär som att man tar i från barnen någonting när dom inte ”får” gå på fsk. Men värsta kommentaren och den mest klassiska är väl ändå ”-hur orkar du?”, det resonemanget gör mig så ledsen. Klart jag orkar vara med mina barn, mina barn som jag valt att sätta till livet, som är det värdefullaste jag har. Jag VILL tillbringa all tid jag har till dom. Tiden är för knapp och den kommer aldrig igen. Men precis som du säger så är det ju olika för alla, vår älsta har aldrig varit ett förskolebarn och förhoppningsvis så gör tiden honom mer mogen för det när det är dags igen men tills dess så ska jag NJUTA! Tack för bra läsning 😍

 3. Caroline Svensson

  Åh jag håller med dig helt i de du skriver. Ju fler som tar upp ämnet så kanske de kan göra skillnad. Jag är hemma med min dotter och kommer forsätta med de så länge de går. Skönt att höra fler som tänker som en själv. Bra skrivet!

 4. Helle

  Jag tycker dina barn har tur som får vara hemma med sin mamma och syskon och slippa stressen på förskolan och att få vara med sin familj är det bästa för de flesta barn. Jag jobbar på förskola och tycker så synd om de yngsta som inget hellre vill vara med sina föräldrar! Innan 3 år bör inget barn lämnas på förskola ( utom om föräldrarna är sjuka på något sätt) dessa små som bara väntar och väntar på att föräldrarna ska hämta dem. Klippa navelsträngen med en fyraåring?? Varför då skaffa barn om man inte vill vara med sitt barn?

 5. E

  Absolut ska du följa din magkänsla! Men förstår varför de med 1 eller 2 barn skolar in tidigt. Dina barn har varandra och får utnyte med andra barn på så sätt medans jag tror att ett ensambarn mår bra av att vara med andra barn på förskola

 6. COUNTRYGIRL and HOMEWIFE

  Det är klart du ska göra så som du och Kevin mår bäst av. Och alla dina barn. Och jag tror för min del att barn mår bäst av att vara med sina föräldrar så länge som möjligt. De kommer få tillräckligt med stress och aktiviteter och massor av människor som kommer och går i deras liv tids nog… finns ingen orsak att skynda på barnen att komma ut ur hemmet.

  Du har en så mysig blogg och du är så klok! <3

  /C

  http://fondofhome.blogg.se – en annorlunda inrednings-/lantlivsblogg

 7. Johanna

  Amen!
  Min största önskan i livet är att någon dag bli mamma, och jag anser att man skaffar barn för att man vill vara med sitt barn. Har man möjligheten att vara hemma förstår jag faktiskt inte varför man skulle välja att lämna bort sitt barn på dagarna…
  Älskar din familj och din blogg 😍

 8. Alma

  Känns som att vissa som kommenterar negativt om detta är avundsjuka för att du kan unna dig själv och barnen den lyxen att vara hemma. Självklart får alla göra som de själva vill, men har man möjlighet hade man ju gjort som du valt att göra, ha en härlig dag Satu❤️

 9. Rebecca

  Så rätt! Det är dina/era barn och dina/era val! Jag har 4 barn och varit hemma i 7 år nu och hoppas på många år till ❤ Tiden med barnen är så kort, vill inte för nått missa den. Kompisar och allt det kommer. 4 år är inte gammalt, och bara för man inte går på förskola behöver man ju inte va inlåst i sitt hem. Finns ju massa saker som barn som går på förskola missar som hemma barn ist får uppleva men det tänker ofta inte dem som pikar om att barnen inte går i förskola.

 10. Sara

  Tycker det låter helt underbart. Jag gå hemma med minstingen nu och storasyster går på förskola, 15 h/vecka. Men hon får bestämma lite själv. Någon dag vill hon inte dit och då är vi hemma. Men oftast vill hon dit och tjatar t o m på helgerna om att få gå dit 🙈
  Jag tycker att det är så skönt att ha det så flexibelt. Storebröderna är dock väldigt avundsjuka och vill också vara hemma från skolan men det fungerar ju tyvärr inte. Jag har ett år kvar av föräldraledigheten och jag njuter verkligen av att kunna vara med barnen. Jag fasar när jag ska gå tillbaka om ett år och jobba 40h/ vecka 6 mil bort 😢 att gå ner i tid är inget alternativ då jag knappt tjänar någon tid på det eftersom jag har pendling och åker kollektivt. Som tur är så har jag möjligheten att arbeta hemma och då kan jag plocka hem barnen redan efter skolan

 11. Sofia

  Men va!? Det är ju fantastiskt att ha möjligheten att kunna ha sina barn hemma!
  Många verkar tro ”att de missar något” om de inte går på förskola.
  Tvärtom tänker jag, enda anledningen till att ha de på förskola är ju om man måste jobba, vilket såklart många måste. Varför vill man missa dagar med sina barn?

  Stå på dej bästa kusin! ❤

 12. Terese

  Satu, jag tycker preciis som du! Jag har två barn nu och vill vara hemma med dem tills de börjar skolan. Så länge ekonomin tillåter.. 😊. Så du är inte ensam om att bryta mot ”normen”. Säkert finns det många fler också…

 13. Katrin Färmnell

  Hejja dig! 😊
  Du gör helt rätt!
  Jag har ”bara” tre tjejer och valde oxå att vara hemma i 9 år. Och jag har fått sjukt många kommentarer om att (ska du inte börja jobba snart, har ni vunnit på lotto så du kan vara hemma) el borde ni i sätta henne på dagis mm. Men idag när våra barn är 8, 10 o 11 så får jag beröm över hur duktiga och väl uppfostrade o trevliga dom är. Och det kan jag lova, handlar om att de inte är uppväxta på dagis…
  Efter tre års arb. Och lite stök o bök med oömma tider och ledsna o oroliga barn över att jag inte är hemma på kvällarna så har jag valt att än en gång vara hemma, jag vill finnas där för barnen när de ska hämtas på skolan o möta dem o läsa läxorna i lugn och ro, inget fritids ingen stress. Vi går på vår magkänsla och det som passar vår familj. Jag tycker fler borde våga vara hemma med sina barn!

  Tack för en fin blogg och att du delar med dig och vågar stå upp för det ni vill!😊

 14. Katrin

  Hejja dig! 😊
  Du gör helt rätt!
  Jag har ”bara” tre tjejer och valde oxå att vara hemma i 9 år. Och jag har fått sjukt många kommentarer om att (ska du inte börja jobba snart, har ni vunnit på lotto så du kan vara hemma) el borde ni i sätta henne på dagis mm. Men idag när våra barn är 8, 10 o 11 så får jag beröm över hur duktiga och väl uppfostrade o trevliga dom är. Och det kan jag lova, handlar om att de inte är uppväxta på dagis…
  Efter tre års arb. Och lite stök o bök med oömma tider och ledsna o oroliga barn över att jag inte är hemma på kvällarna så har jag valt att än en gång vara hemma, jag vill finnas där för barnen när de ska hämtas på skolan o möta dem o läsa läxorna i lugn och ro, inget fritids ingen stress. Vi går på vår magkänsla och det som passar vår familj. Jag tycker fler borde våga vara hemma med sina barn!

  Tack för en fin blogg och att du delar med dig och vågar stå upp för det ni vill!😊

 15. Jennie

  Hej!
  Håller med dig alla barn är olika. Jag var hemma med mina barn i 6 år har aldrig ångrat det. Skulle gärna gå tillbaka och göra samma sak igen.
  Det gick nämligen alldeles för fort!
  Min son kom till en ny klass och kände ingen men efter ett tag så har han nu vänner. Som du säger barn sköter det bäst själva.
  Strunta i vad andra tycker ditt liv ditt val!

 16. Lina

  Önskar jag hade möjligheten och stanna hemma föralltid med mitt barn ::)eller iaf tills det är skolplikt.. har visserligen bara 1 men VARFÖR skulle man tvinga iväg de till förskolan om de kan vara hos en? DET låter galet för mig. 😌

 17. Emeli

  Har läst din blogg ett tag och tycker att du verkar vara en fantastisk mamma – klart man ska få vara hemma med sina barn! Är själv föräldraledig och till och med BVC verkar tycka att det är konstigt att storasyster fortfarande är hemma… Trist att det ska vara så. Heja dig!!

 18. Zandra

  Du gör HELT RÄTT!! DU känner dina barn bäst, så lyssna & följ ditt hjärta! DET kommer att visa dig den rätta vägen! Jag är själv ”hemma fru” & hemma på heltid med min 5-åring & 3-åring! Finns inga mer underbara ungar! 😘 ÄLSKAR DIN BLOGG!! ❤❤❤

 19. Isabel

  Åh, det här är också så tröttsamt. Jag var hemma med alla våra tre barn på heltid tills äldsta barnet var närmare 4 år. Då kände jag inte riktigt att jag orkade med att sköta både hemmet, liten bebis och två lite äldre som ville leka och bli stimulerade. Så då började sonen fsk 15 h i veckan vilket kändes lagom för mig. Mellanbarnet fick börja 15 h/v nu när hon fyllde 3 år och det känns både skönt och konstigt. Skönt att få ett par timmar i veckan när jag hinner sitta ner en stund och kanske läsa en bok eller göra något bara för mig, men också tomt och konstigt att vara hemma och inte ha barnen hos mig. Jag saknar dem när de inte är här.

  Jag förstår inte hetsen med att alla barn ska gå på fsk. Jag tror att en fsk kan vara ett jättebra ställe för barn vars föräldrar arbetar eller barn vars föräldrar kanske inte är lek och fantasifulla. Men hemmet är ju ändå en helt underbar plats och det finns trygga föräldrar där som orkar och engagerar sig.

  Du gör helt rätt som lyssnar på ditt hjärta. Just nu jobbar jag och min man är föräldraledig men när vi får ett till barn om ca ett år så kommer jag välja att vara hemma länge igen och det kommer inte finnas någon stress att barnen ska börja fsk vid en viss ålder.

  Kör hårt Satu. Du är en fantastisk mammaförebild ❤️

 20. Anna

  Håller helt med dej! Är själv hemmamamma med fyra barn, två i skolan å två hemma. Även fast inte alla dagar är solskensdagar känner jag att barnen mår bäst hemma med mej, tryggheten som speciellt små barn behöver tror jag är svår att få på förskola. Jag tycker även att det är skönt att skolbarnen får komma hem till en vuxen och inte behöva fortsätta dagen på fritids. Skolan är väldigt krävande för barn och många vuxna förstår inte alltid att jämföra skoldag med en jobbdag.

 21. Josefine Moberg

  Så himla bra inlägg! Och det var som att läsa mig själv skriva, så vill vi göra! Sen vad man får höra från andra struntar jag fullständigt i. Om jag vill spendera tid med mina barn när de är små är de upp till mig jag är inte konstigt för det. Sen självklart att de utvecklas på fsk men det kan du som förälder göra med! Viktigt att vara insatt i det man säger innan man yttrar sig tycker jag. Vi har fått höra såna dumheter men när jag svarar något emot (och absolut inte otrevligt) blir det helt tysta och skäms.

 22. 4Barnsmamman

  Vi har också valt att va hemma med bära barn. Varför skulle jag vilja lämna bort dom till nån annan om jag inte MÅSTE? Vips så går de i skolan.

  Så starkt av dig att våga skriva om det. För det är tufft att välja va hemma när andra lämnar sina ettåringar på dagis.
  Här har vi turats om att va hemma. Snart säger maken upp sig så ska jag jobba igen efter 1,5 är hemma.
  Hejaheja!

 23. Matijana

  Jag hålker precis med dig. Du väljer själv var du vill ha dina barn. Jag tror att de klarar sig lika bra hemma som på förskolan. Jag hade min fjärde barn hemma tills han var 2 år och 3 månader och jag ångrar inget där. Skulle haft honom längre om jag kunnat. Nu väntar jag mitt femte barn i slutet av december och där planerar vi att ha honom också hemma i drygt 2 år. Kan man så ska man passa på. Jag tycker inte att någon ska säga varken det ena eller det andra. Man gör bäst det som känns rätt för ens familj.

 24. Annelie

  Så bra du skriver!!!!! Tänk om fler tänkte efter bara lite grann och inte bara följer strömmen.
  Jag tror mycket skulle vara annorlunda.
  Men alla måste få göra sina egna val, utan pekpinnar!
  Tycker du gör ett fantastiskt jobb, som det verkar 24/7 det är jobb om något.
  Många styrke kramar till dej!
  Gå din egen väg, lyssna inte på andra.
  Annelie

 25. Tina

  Du resonerar så klokt!! Jag arbetar som förskollärare och respekterar ditt beslut till fullo, önskar att fler kunde tänka som du gör!

 26. AnnKatrin

  Tycker precis som du även om jag har bara fem 😍😍😍. Du är klok ! Jag har aldrig förstått varför det ska vara bäst för små barn med förskola och pedagogik?! Jag tror att det är bäst ha det lugnt och skönt under småbarnsåren. Slippa stress osv. Naturligtvis måste man ha förskoleplats om bägge föräldrarna jobbar eller om man som förälder har barn med behov av förskola men skulle jag göra om småbarnstiden när jag var mammaledig med bebis skulle jag göra likadant nu som då. Ha dem hemma med mig och syskonet.

 27. Birgitta

  Lyssna på ditt hjärta, du vet bäst när det gäller dina barn. Tycker du fantastisk, som struntar i vad alla andra säger. Jag är minst dubbelt så gammal som dig, men var också hemma med mina tre barn, jag bor i Vendelsö. Nu är mina barn vuxna med egna barn, och vi har så fin kontakt i dag, jag tror mycket beror på att jag fans där för dem hela tiden, klart även deras pappa fanns ju med och finns fortfarande och han har varit fantastisk med både barn och barnbarn, påminner lite om din pappa 🙂 Sköt om dig, och familjen och fortsätt och gör det du tror på.

 28. Lena

  Du gör helt rätt som följer ditt hjärta och vad som känns bäst för er <3 Själv önskar jag att jag hade haft samma ork och vilja men jag längtade efter ensamtid med bebisen helt enkelt för att jag kände mig för trött att aktivera storasyster när man knappt fick sova. Lillasyster var missnöjd ofta och krävde att bli buren jämt. I min stad får man max ha storasyskon i förskolan 15h/veckan som mammaledig och det var lagom för oss 🙂

 29. Elina

  Att få höra det från en okänd är en sak, men från en nära (släkting/vän/whatever) måste kännas tungt. Alltså tyngre, rättare sagt. Beklagar! 🙁

 30. mummu

  Satu , du gör så som du tycker är bäst för dina barn, småbarns tiden går så himla fort över, så njut av den nu, när dem är fortfarande är små, så länge du kan ! Älskar dig Satu❤️👍😍

 31. Sofie

  Jag tycker du gör helt rätt i att följande ditt hjärta. Era barn och era beslut vad som passar bäst för er familj. Min dotter började förskola när hon var 20 månader för att jag började jobba lite smått och är inte hemma med några syskon, jag jobbar 60% och har inte tänkt gå upp i tid på många år om inget oförutsett händer så jag får båda de världar som passar mig bäst=umgås mycket med mitt barn och träffa kollegor 60%. Tycker det är helt oförsvarbart som det är i Stockholm att man får ha barnen heltid fast man är hemma med mindre syskon, heeelt galet. Där jag jobbade i Uppsala förut får man ha barnen 30 timmar/vecka fast man är hemma med syskon och det är illa nog. Man fick trösta många barn när de undrade varför dom inte fick vara hemma med sin förälder och syskon eller åtminstone gå hem före mellanmål. Jag tycker du gör helt rätt, hade jag fler barn tätt så skulle jag gjort lika, låta dem vara hemma med mig och bebisen, You go girl!

 32. Karin

  Jag håller med dig precis! Såklart att man vill vara med sina barn om man har möjligheten! Jag har jobbat många år inom förskolan och har sett alldeles för många föräldrar som väljer att låta någon annan ta ansvaret fr deras barn fastän de haft möjlighet. Tycker bara att det är tragiskt. Precis som du skriver kan förskolan vara en väldigt stressig miljö och den passar långtifrån alla. Jag tycker du har så sunda värderingar. Jag är själv glad över att mitt barn har kunnat gått runt 25 timmar i veckan under hela sin förskoletid. Jag vet att hon inte hade mått bra av att vara där längre/flera dagar. Stå på dig! Kram

 33. Sandra

  Vi väntade också med förskola och de började när de var 3 och 5 år. Jag hade gärna haft dem hemma längre om vi kunnat ekonomiskt. För min del var det aldrig ett alternativ att stora skulle skolas in när jag skulle vara hemma med syskonet. Jag kände att hon hörde hemma med oss och jag ångrar inte beslutet. Därmed inte sagt att det stundtals inte var skitjobbigt, för det var det för mig. Jag hade svårt att hantera otillräckligheten när båda behövde mig. Det var väldigt tufft att hålla en ganska missnöjd bebis nöjd och samtidigt aktivera den stora, ta hand om hem och allt annat som hör till med matlagning osv. Men jag kände aldrig att förskolan skulle vara ett bättre alternativ utan jag är så tacksam för tiden vi hade. Blev också rejält ifrågasatt och fick påståenden om att jag var överbeskyddande och att den stora skulle hämmas samt fick så många förklaringar till varför andra valt att skola in sina barn. Har aldrig träffat någon irl som haft storasyskonet hemma samtidigt som bebis så jag kände mig väldigt annorlunda även om det var det mest självklara för mig. Har dock aldrig tagit upp en diskussion om detta själv eller hävdat att mitt sätt är det rätta, utan hållit låg profil men diskussionen har uppstått från andra sidan när de fått vetskap om att jag varit hemma med båda.

 34. Suzan

  Jag håller helt och fullt med, önskar att fler tänkte som du när det gäller barn! Dvs att först och främst ta hänsyn till det enskilda barnets behov, och inte bara göra det som (av samhället/normen) förväntas att man som förälder ska göra. Alla barn är olika och en del är inte ämnade för förskola och mår bäst i sin hemmiljö där de känner sig trygga och får utvecklas i en takt som passar dem själva. När tiden är inne så är de starka och trygga nog i sig själva för att våga ge sig ut i världen och ta för sig av vad den har att erbjuda. Vore jag själv mamma så skulle jag göra precis som du, fina Satu! Jag blir glad av att veta att det finns föräldrar som du som verkligen bryr sig och vill ge sina barn en stark och trygg grund att stå på, och alltid med barnets bästa i åtanke! Tycker att du är en fantastisk mamma på alla sätt och vis! Kramar

 35. Natasha

  Jag håller helt med dig! Jag är hemma med mina två barn, yngsta är 2 år och äldsta blir snart 5 år. Och jag förstår precis hur du känner. ”Hur ska hon klara av att börja skolan nästa år när du inte tvingar henne till förskolan nu?”.
  Jag kan inte se att jag skulle ångra att jag inte tvingade henne till förskolan när jag hade möjligheten att vara hemma med henne.
  Jag var förresten dagbarn hos din mamma förut och vi sågs i Eskilsparken nån gång i sommar .-)

 36. Madeleine

  Åh håller helt med!! Jag har en ettåringen och väntar nummer 2 om några dagar och har fram tills för någon vecka sedan ursäktat mig för att jag valt att ha nr 1 hemma kommande år, men blev irriterad över att jag ens gjort så. Det är självklart att hon ska få vara hemma med mamma om hon kan, förskola ser jag som ett nödvändigt ont som måste till sen när jag börjar jobba. Visst det kommer säkert vara sjukt jobbigt vissa stunder, men jag resonerar som du, jag skaffade inte barn för att lämna boet dom, om det är jobbigt för mig är helt orelevant, det är mina barn och jag gör det som krävs för att dom ska må bra, inte för att jag ska ha ett soft år som mammaledig. Konstigt att man Lloyd får kommentarer om att man borde lämna en av barnen på förskola för att kunna ta det lite lugnare själv, denna hets att barnen ska bli självständiga så fort, hon är ju bara 1 år gammal, hon hinner gott och väl bli självständig, förstår inte denna stress. Fått exakt samma kommentarer om att vi inte lämnat henne hos barnvakt eller låtit henne sova borta, hon hinner det med i sitt liv, herregud 🙈 skönt att du skrev det jag gått och grubblat över en bra tid nu!

 37. Maria

  Tycker det är såhär mammor mellan överlag, innan man blev mamma tyckte ingen något.. Det är ett hårt klimat på nätet också. Precis som du säger är det olika för olika familjer. Det som någon stanns är det viktigaste för barnen i en familj är ju att ha föräldrar som orkar med bra den tid de har barnen. I andra länder råder andra normer men det betyder ju inte att alla ska följa dem svart eller vitt 🙂

 38. Bianca

  Sååå bra skrivet!!! Jag håller med dig, Till fullo!! Jag var oxå sån, lyssnade på vad ”folk” tyckte. Det var ju nära vänner och släktingar. Så vi lyssnade på dem när de avrådde oss från att skaffa fler barn efter att vi fått våra två första, dessa med ca 16mån mellanrum. ”Njut nu av de små, skaffar ni fler nu så hinner ni aldrig njuta av alla”, ”Ni kan skaffa fler när dessa är större, ni är ju unga än”…
  Så vi väntade, trots att vi både ville ha ”alla” våra barn tätt.. Åren gick och när folk äntligen godkände att vi på nytt skaffade bebis så var det inte så lätt. 6 missfall på rad, varav 4 små pojkar som dog i magen och föddes halvvägs in i graviditeten.
  Nästan 6 år och 7 år hann storasyskonen bli innan vi äntligen fick ett barn till. Och som jag ÅNGRAT att jag lät mig påverkas så. Nu har vi fyra barn, 8, snart 9, 3 och snart 2år och väntar ett femte som kommer när som helst. Jag kommer aldrig mer låt mig påverkas av vad andra tycker och tänker. Barnen är hemma med mig och det kommer ingen få ta ifrån oss! Fast många har åsikter… Det är JAG som får ta smällen, som får ångra mig, jag som får må dåligt över att jag låtit mig påverkas. Bara jag (och min man).
  Stå på dig, finaste du! Du är fantastisk!

 39. Frubos

  Älskaf dett inlägg så mkt! Då det träffar mig rakt i hjärtat. Får höras massa skit också för jag väljer att ha mina barn hemma. För kag nte bygger en karriär. Jag ör för fan 26 år jag har all tid i världen vem har ens sagt att jag vill ha en karriär.
  Tack för dy skriver de vi många många andra hemmaföärldrar känner

 40. Hjördis Pedersen

  Hej Satu. Väldigt fint skrivet, du skall inte lägga ner din energi på energi tjuvar. Var dig själv och gör vad ni tycker är bäst för era barn. Era barn går det ingen nöd på, jag håller fullständigt med dig. Och Kevin får ju göra det som passar honom bäst. Lycka till med dina små och stora barn. Och var rädd om varandra. kram <3

 41. Malin

  Men vad jag blir ledsen när jag läser vilka kommentarer du får stå ut med. Är själv utbildad förskollärare och har haft mina barn hemma när syskonen varit små. Gör det som känns rätt för just dig och dina barn. Småbarnsåren går fortare än man tror. Njut av tiden!

 42. Rebecca

  Så otroligt skönt att höra att det finns någon som tänker som dig idag! Jobbar själv på förskolan och alla har så bråttom med att lämna. Barn har det helt klart bäst hos sina föräldrar sen kan en liten stund vara bra för vissa och det känner man ju själv om sitt barn behöver eller inte. Men oftast är det inte för barnets skull i dagens samhälle utan för att föräldern tycker det är skönt. Men ja alla gör som man vill men blir så glad av att höra ditt tänk! Du kommer inte ångra dig och det vi gör på förskolan kan du likabra ge dina barn hemma 🙂 förskolan är ju egentligen till för de som måste jobba. Har man nu den underbara chansen att få va hos sina barn så klart man ska ta den!!:)

 43. Lisa

  Så otroligt skönt att höra att det finns någon som tänker som dig idag! Jobbar själv på förskolan och alla har så bråttom med att lämna. Barn har det helt klart bäst hos sina föräldrar sen kan en liten stund vara bra för vissa och det känner man ju själv om sitt barn behöver eller inte. Men oftast är det inte för barnets skull i dagens samhälle utan för att föräldern tycker det är skönt. Men ja alla gör som man vill men blir så glad av att höra ditt tänk! Du kommer inte ångra dig och det vi gör på förskolan kan du likabra ge dina barn hemma 🙂 förskolan är ju egentligen till för de som måste jobba. Har man nu den underbara chansen att få va hos sina barn så klart man ska ta den!!:)

 44. Mammatillfyra

  Alla barn är olika och alla föräldrar med. För en del barn är det kanske bättre att få vara på förskola om föräldrarna av olika anledningar inte riktigt mäktar med föräldraskapet som faktiskt krävs för att dagligen vara hemma med sina barn och se till att de får de utmaningar, sociala lärande och aktiviteter som de behöver i förhållande till ålder och utveckling. Det är inte heller något att skuldbelägga en annan förälder för eftersom man aldrig kan veta allting om andras ”bagage”.
  Däremot ska man inte blunda för att de flesta förskolor i dag har stora barngrupper, lite personal, inte alltför ovanligt med outbildade vikarier och även om de som arbetar med barnen VILL så kan man inte se till 18-20 barns behov samtidigt. De flesta barn ”klarar av detta” men alla barn är olika och har olika förutsättningar och att låta ett känsligt, försiktigt barn få ha möjlighet vara hemma med sin mamma och syskon tycker jag är klokt ❤️ Eftersom dina barn har (många) dyskon dessutom så får de ju träna på sina sociala färdigheter på hemmaplan i sin egen takt 💕

 45. Nat

  hej
  Alla känner inte så och alla tycker inte att det är fel att vissa väljer att ha sina barn hemma. Vi är många och däribland jag själv som är väldigt imponerade av mammor (och för all del även några pappor) som orkar ha sina barn hemma hela dagarna fram tills att de börjar skolan. När jag skriver orkar så menar jag verkligen orkar för det är banne mig inte alltid lätt att ha sina småttingar hemma hela dagarna. Både jag och min man är tämligen säkra på att barn klart gagnas av att vara hemma fram tills att de är så stora att de själva börjar vilja röra sig utanför familjen, kanske så där vid 5-6 års ålder. Trots att vi starkt tror detta orkade vi inte själva ha våra tre barn hemma heladagarna utan kände att det var så skönt att lämna bort det en liten stund några dagar i veckan när bäbisen är liten. Vi har sedan fortsatt att ha dem på fsk 9-14 vilket är väldigt korta dagar, men jag tror att de hade gagnats ändå mer av att vara hemma hela dagarna. Att verkligen göra något så totalt osjälviskt som att ägna hela dagarna åt sina småttingar, i nöd och lust när allt är som jobbigast, när man är så trött så man ser i kors och utan någon självförverkling utan bara satsa på att barnen ska bli trygga, lugna, må bra och få det som är bäst för dem. Det är väl det absolut finaste man kan göra. Därför är jag imponerad av dem som klarar det, vi gör det inte men det betyder inte att vi inte är imponerade av dem som är starka nog att klara det

  Det är inte alltid säkert att alla säger det dom tycker, kanske säger inte alla med eget dåligt samvete att de tycker att du som är hemma med dina barn gör något fint, det är kanske inte så lätt om man själv har sina barn på fsk från 7-16 mån-fre och ständigt har ett tyngande samvete över sig.. jag tycker det är självklart att berömma någon som gör något så starkt, men alla kanske inte är funtade så

 46. Lisa Nilsson

  Bra att du väntar med förskolan. Är förskollärare och kan inte rekommendera förskolan p.g.a. stora barngrupper och högnivå. Har gått in i väggen och flera förskollärare som lämnat yrket för att de inte orkar. Det har mer blivit så att man överlever dagen. Vet själv inte om jag kommer att jobba som förskollärare.

 47. Tina

  ”Klipp navelsträngen nu förfan”, va är det för jädra kommentar???
  Du gör så helt rätt att ha de små hemma hos dej…gjorde det samma, och
  är så glad för det nu, och även då. Åren går sååå fort, och vips är det tomt
  och tyst, börjar iofs redan när de är tonåringar, och kompisarna är viktigare.
  Man klipper aldrig navelsträngen, den finns där hela livet.
  Du är bäst Satu!!!

 48. Emma

  Hej Satu:) Jag läser din blogg varje dag! Tack för att du delar med dig av din härliga vardag och familj. Du gör precis som du vill. Mina barn är 9&11 år nu. Dem har gått i förskola och dem har älskat de. Jag har alltid jobbat natt så har bara haft barnen där på halvtid. När min stora började skolan så hade vi fritids pga av att lillebror gick på förskola. Hon trivdes inte alls så vi valde bort det och jag sov när jag lämnat hon i skolan. Funkade utmärkt. När lillebror började skolan valde vi bort fritids för att det inte behövdes. Jag sover ngn timme när dem är i skolan. Jag får möta många reaktioner på de. Både positivt och negativt och en hel del avundsjuka. Varför inte bara glädjas åt andra?
  Ha en fin dag❤️ Kram Emma

 49. Sara Bolu

  Hej fina! Jag älskar din blogg och du har helt rätt i allt ovan , jag tycker precis samma, vi sätter inte barn till världen för att få egentid, fortsätt göra som det känns rätt och bäst för er familj, ni lever för er, inte för andra !!! Heja ni är fantastiska❤️❤️

 50. Cia

  Underbart skrivet, håller med dig till fullo. Jag gör likadant, jag har min lilla tjej hemma så länge jag kan. Vill hon vid senare ålder testa på förskola så absolut, men än så länge är det enbart hemma som gäller för oss.
  Det är mitt beslut, o det står jag för oavsett vad normen säger. Hon är min o mitt ansvar o att få det prvilegiet att få vara hemma tillsammans med henne är fantastiskt. Jag är så tacksam över det.
  Stor kram o låt ingen berätta vad som är bäst för dig o dina barn. Ta hand om er o njut av varje sekund…

stats