Me & My Baby Dolls

My Baby Dolls

Hjälper era barn till hemma?

|| Inlägg i samarbete med sambla.se ||

Jag är verkligen imponerad av er som stämmer träff med era banker två gånger om året och ser över sina lån, går igenom låneupplägg och ränta mm. Jag är inte alls så insatt i det där som jag kanske borde vara.
När Sambla hörde av sig till mig inför detta samarbete så började jag titta runt i deras hemsida och vad dem hade att erbjuda. Hittade en hel del bra tips som är aktuella för oss nu speciellt när vi flyttar till hus.

Aktuellt för oss just nu är att samla alla våra smålån hos en och samma bank som ger oss en bättre ränta och sänkt månadskostnad.
Jag blev faktiskt peppad att se över alla våra kostnader och se vad vi själva kan göra för att få ner alla våra utgifter.
Allt handlar om planering och dom tipsade om att skriva upp alla sina utgifter under några månaders tid för att se vart pengarna faktiskt tar vägen. Till synes små utgifter såsom en latte här, nån lunch där, en tröja där kostar inte särskilt mycket vid varje enskild tillfälle, men ihop räknat blir det en del.

Jag får också ofta frågan om hur vi gör med pengar till barnen. Får dom veckopeng osv.
Alla jag har pratat med tänker helt olika kring detta och faktum är att vi började med veckopeng för inte så länge sen för barnen. Då får dom en viss summa varje fredag, och denna summan kan dom få upp lite genom att göra olika saker i hemmet. Städa sina egna rum ska dom göra oavsett. Men dom kan tjäna ihop lite extra genom att t ex gå ut med soporna, dammsuga, hjälpa till att lämna tvätt, plocka ur/fylla diskmaskinen och allmänt hjälpa till i hushållet.
Jag vill att barnen ska förstå pengarnas värde redan som små. Här brukar det så ofta låta: “Oj den gick sönder, det gör inget, vi kan köpa en ny!” Får dom veckopeng så lär dom sig att hantera pengar och förstå värdet av saker. Ingenting är gratis. Vill dom köpa någon leksak så får dom spara till det med sin veckopeng och göra extra sysslor.
Det är inte så att vi ger dom pengar hela tiden dom gör något här hemma. I vår familj ska alla hjälpa till i det mån dom kan, efter sin ålder, så är det bara. Alla plockar undan efter sig själva och det är dom duktiga på.

Leksaker och annat får dom inte titt som tätt. Dom vill gärna ha när vi är ute, men nu säger dom istället: “Den här önskar jag mig när jag fyller år/ – eller från jultomten.”
Men du kan spara ihop till den själv, kan jag säga. Men det är inte lika kul för då försvinner ju de där pengarna. Våra barn är riktiga farbror Joakim och spar och spar på sina pengar.
Just nu samlar dom gemensamt ihop till en studsmatta och en hund :-D.

Får era barn veckopeng?
Hjälper de till hemma?

IMG_3054

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
Me & My Baby Dolls

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Minna

    Hos oss plockas bort leksaker varje kväll och man dukar efter sig.Vi tänker likadant om veckpeng o leksaker.Vi har tänkt att 7 årig är lämplug ålder blrja.Men vi pratar mkt om vad är lämplig summa??Hur mkt får era barn?Olika efter ålder?

  2. Camilla 4 barns mamma

    Jag har fyra pojkar. De hjälper tyvärr inte till hemma. Knappt något alls. De gnäller mycket vid de få tillfällen de måste. De drar saker över hela hemmet. Det är svårt att hinna med städningen i den mån vi vill när båda jobbar mycket. Jag har kunnat känna mig så uppgiven och ledsen pga städningen. Våra får inte veckopeng, men vi vill egentligen gärna ge dem det. Men för att de ska få det så vill vi helt enkelt att de ska hålla efter efter sig själva. De vet läget, men vill ändå inte göra detta. Det försvårar det hela ytterligare att de tre äldsta ofta har en eller flera kompisar hemma från att de kommer hem och tills de ska sova, Städningen ökar och tiden de har till att hjälpa till. Den tiden de har går då till läxor. Tur de är snälla i övrigt, bråkar väldigt sällan med oss/varandra. Om du har något tips på hur man kan få barnen att hjälpa till så tipsa gärna, inget jag gjort/sagt hjälper. De bryr sig inte om hur mycket jag har att göra, eller hur ledsen/uppgiven jag kan känna mig

stats