My Baby Dolls

Tips inför POTTträning

Halloj allihopa, hoppas att ni mår bra?

Nu är skolorna igång och jag tycker ändå att vi kommit in i nya rutinerna rätt så fort. Veckorna går i rasande takt men ändå känns det som att graviditeten står still?

Imorgon är det fredag igen och det måste ju vara favoritdagen på veckan? (Och lördag för då byter jag och bebis vecka?)

Nu tänkte jag skriva lite om pottträning och ge er mina bästa tips för att lyckas, vet att många efterfrågat det ?

Jag har ju börjat med Benjamin nu. (Han är 1 år och 8 månader) så vi började med att ta ner pottan från vinden, så att den får stå framme och så sa jag att där ska man kissa. Köpte en massa kallingar till honom, och han blev helt kär i några som har bilar på. Det är sååå gulligt men han och kallingarna. På morgonen när han vaknade så hämtade han sina nya bil kalsonger och sprang till Orvar, vår robotdammsugare som är hans bästa vän och så visar han upp sina kalsonger så stolt. ”Titta Orvarrr! Bil!” Så söt! ??

När jag väl bestämde mig för att pottträna, ja då är jag väldigt envis. Han förstod inte alls vad han skulle göra, och hur ska han veta det? Det är en helt ny signal han ska lära sig att förstå med sin egen kropp som han aldrig behövt tänka på tidigare. Jag jagade och vaktade honom som en hök i 5-6 dagar och fortfarande förstod han inte uppdraget så jag tänkte att jag kanske borde ge upp, att han kanske inte alls är redo ännu- men så hände det. Han kissade på pottan själv!!???

Är det dags för er också snart att börja potträna?
Här kommer mina bästa tips för att göra det smidigt och med bäst resultat.

Först och främst vill jag säga att alla barn är olika.
Några barn visar intresse tidigt medans andra är skeptiska och inte alls redo.
Läs ditt barns signaler och känn efter om/när h*n känns redo. Men ge inte heller upp i första taget. Det ÄR jobbigt i början.

Många gör halvhjärtade försök och är barnet inte redo så kan det kännas som att man som förälder har “misslyckats”.
Många föräldrar känner sig osäkra och vet inte riktigt om man gör rätt eller fel och saknar de rätta verktygen och självförtroendet att att få sina barn blöjfria.
Jag är verkligen ingen expert på detta område men jag ska tipsa om hur jag har gjort med mina andra 9 barn och nu med Jami?.

Mina bästa tips:

– Bestäm dig.
Känns barnet redo och du känner att det är dags- gå all in!
Tänk på att detta är något helt nytt för ditt barn, och att det tar tid att förstå kroppens signaler och förstå vad exakt som man ska göra när man känner sig kissnödig. Om ditt barn går på förskola, prata med personalen att dem är med i banorna.

– Vänja sig vid potta/sittring
Är barnet OK med potta eller sittring? Det här är helt olika från barn till barn vad dom föredrar, några barn är livrädda för potta och vill sitta i stora toaletten direkt, andra tycker att det är superläskigt och föredrar pottan. (Vi har börjat med pottan.)
Ta fram pottan till det rum ni vistas i mest och förklara för ditt barn att h*n ska kissa/bajsa här. Ta bort blöjan och ta på trosor/kalsonger som ditt barn tycker om.
Följ ditt barn och var uppmärksam med barnets signaler ett par dagar så är du beredd och kan hjälpa ditt barn till pottan i tid.

– Gå till pottan regelbundet.
Med jämna mellanrum, föreslå att h*n ska sätta sig på pottan, sitt bredvid och kanske läs en bok tillsammans, ha en sångstund eller dylikt. Och påminn ofta! Lägg inte på ansvaret på ditt barn att h*n ska komma ihåg eller känna när det är dags att kissa.

– Belöna
Många är emot att belöna barnet när de gör något bra, men jag tycker att det bara är positivt!
Kissar h*n på pottan, belöna med komplimanger! Jag (och hela familjen) hoppar med hejarop och klappar händerna och berättar hur duktig h*n är. Då förstår han vad han ska göra där i pottan och signalerna innan det och att det är bra ?
Jag vet många som belönar med ett klistermärke, eller något annat som barnet tycker är intressant- känn er för. Jag belönar med en liten godisbit ? Funkar bra! Även för syskonen som blir mer engagerde och hjälpsamma, haha.

– Förvirra inte
Gör inget halvhjärtat försök med potträningen om du har bestämt dig och märker att barnet vill och är redo. Kör bara all- in och försök inte med långsam avvänjning! Kör på 3 dagar stenhårt så ger det belöning. (Jag körde nog med 6 dagar med Benjamin för att jag är envis, men hey- alla lär sig olika fort.)
Sätter du helt plötsligt på en blöja efter att potträningen gått jättebra så blir barnet förvirrat.

– Vi har försökt länge men mitt barn vill inte!
Ta det lugnt! Kanske ditt barn inte är redo just nu? Testa igen om ett tag, bara ett par veckor kan göra stor skillnad.

– Potträningen går bra hemma- Ska h*n ha blöja på sig när vi går ut?
När vi har börjat pottträna så har vi först gjort det hemma. Har vi gått ut/åkt bil/ handlat och varit borta en längre stund så har dom fått ha på sig blöja. Just för att man vill slippa sitta i en blöt bilbarnstol eller om man inte har möjlighet att erbjuda toalett överallt.
Men då har vi istället försökt sätta barnet på pottan innan vi går ut, när vi kommer fram och när möjlighet ges, så man inte glömmer bort potträningen fast blöjan är på. Är blöjan torr när man kommer hem så kanske man testa utan nästa gång.

– Var beredd!
Olyckor kan hända och oftast gör det det massor i början. Allt är ju helt nytt.
Bunkra upp med massor av trosor/kalsonger till barnet och ta med dig ombyten när du går ut.
En (eller flera) plastpåse är bra att ha med sig så man kan lägga in de blöta kläderna om man är ute på vift.

– Håll ut! Första dagen är svårast!
Här hände det olyckor varenda gång de första dagarna och jag hann inte alls se signalerna när det var dags att kissa- förrän det redan var på gång. Då har vi snabbt sprungit till pottan och påmint- Här ska du kissa!

Som jag skrev innan så vaktade jag honom som en hök och varje gång han gått från pottan – utan att ha kissat där så stod han och kissade på golvet 2 sekunder senare … Det är svårt och utmanande men så givande när det är klart.

Nu har han varit blöjfri på dagtid i flera dagar och går och kissar och gör nummer #2 på pottan helt själv utan att man behövt påminna honom, det släppte verkligen från en dag till den andra, för när han väl förstod kroppens signaler och vad vi ville att han skulle göra då, så gick det fort. Han har fått ha på sig blöja på natten och när han vilar på dagen men han är helt torr i blöjan när han vaknar❤️ SÅ himla stolt!

Idag köpte jag bäddskydd till honom, för jag tänkte att jag ska testa först med att ta bort blöjan när han sover en siesta på dagen. Sen får vi se när vi tar bort nattblöjan.

Han har även blöja när vi går ut, det är lite svårt att erbjuda toalett direkt när han säger till, vilket är jättejobbigt för honom har jag märkt. När toalett finns så kissar jag honom där, och även ute har jag försökt med buskarna. Men hur fasiken kissar man en pojke ute?? Jag har testat med både att låta honom stå och sitta på huk som jag gjort med tjejerna men han har inte velat kissa då.

Sen detta med kalsongerna. Många har tipsat att pottträna helt utan kalsonger/trosor. För många barn upplever det som att dom fortfarande bär en blöja när trosa/kalsonger sitter på. Jag har alltid börjat med trosor/kallingar direkt- men med Benjamin gick det bättre att träna helt utan. Men nu är istället utmaningen att han ska hinna dra ner byxor/kallingar innan han sätter sig på pottan… så det blir något av en dubbla träning då. Värr att tänka på kanske.

Hur gamla var era barn när ni slutade med blöja? Har ni upplevt att det är svårare med pojkar än flickor?

Men nu babblar jag på en massa, haha.

Har ni fler potttränings tips så skriv gärna här under kommentarerna 🙂

Och så önskar jag er alla ett stort LYCKA TILL! Jag finns här om ni vill bolla ideer och tankar osv.

You got this ❤️

Jami har haft världens bästa och engagerade hejarklack ??

Mammas Dagge.❤️ Sååå stolt över dig min älskling!!

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Elin

  Mina två sista barn var vid 2,5 år och har gjort som du och det tar några dagar upp till en vecka med olyckor sen kan dom?

 2. Sirkka ninistö

  Tack för alla tips med pottor och nappar , nu blev jag tydligen blockerad på Instagram kanske för att jag gillade någon som kritiserade bilderna på Benjamin. Tråkigt då jag gillar att följa ditt konto. Menade inget illa men höll med om en åsikt bara. Trodde knappt du läste kommentarerna faktiskt..haha. mvh saselijohsjo

 3. Sirkka

  Tack för alla tips med pottor och nappar , nu blev jag tydligen blockerad på Instagram kanske för att jag gillade någon som kritiserade bilderna på Benjamin. Tråkigt då jag gillar att följa ditt konto. Menade inget illa men höll med om en åsikt bara. Trodde knappt du läste kommentarerna faktiskt..haha. mvh saselijohsjo

 4. Annica

  Jag hade en liten potta med mig ut, under vagnen. Samt att den följde med i bilen. Bara hälla ut kisset i en buske ha med lite papper eller våtservetter o torka ur ??

  1. anna svensson

   Har valt sommar med mina fyra barn som har varit 1,5-2 år. Jag tror de känner när de kissar på sig och väljer att gå in på toa (haft toaring men aldrig potta. Sedan har jag haft en tjej som när hon var 1,5 vaknade illtjutande på natten och jag fick bära henne till toa för hon inte ville kissa på sig. En pojke som mkt väl kunde hålla sig i vanliga fall men som på kvällen frågade ”mamma har jag blöja?” ”ja” ”mmh” och sedan vart det bara att byta. Jag tror att alla är olika och att man inte behöver stressa, men de blöjor som säljs är lite för bekväma, barnen känner inte när de har kissat/kissar. När det gäller bajs är det fruktansvärt lätt att iallafall på tv¨å av mina fyra barn se att det var på gångredan vid 1,5 års ålder och snabbt sätta dem på toa. Nu har jag kört tygblöjor som är obekvämt både för mig och barnen och därför kanske de blev avvända lite tidigare. Läste tidigare inlägg och min Bästa investering kändes som skötbord, Köpte aldrig ngn potta men den hade nog vart den sämsta investeringen.

  2. anna svensson

   Har valt sommar med mina fyra barn som har varit 1,5-2 år. Jag tror de känner när de kissar på sig och väljer att gå in på toa (haft toaring men aldrig potta. Sedan har jag haft en tjej som när hon var 1,5 vaknade illtjutande på natten och jag fick bära henne till toa för hon inte ville kissa på sig. En pojke som mkt väl kunde hålla sig i vanliga fall men som på kvällen frågade ”mamma har jag blöja?” ”ja” ”mmh” och sedan vart det bara att byta. Jag tror att alla är olika och att man inte behöver stressa, men de blöjor som säljs är lite för bekväma, barnen känner inte när de har kissat/kissar. När det gäller bajs är det fruktansvärt lätt att iallafall på tv¨å av mina fyra barn se att det var på gångredan vid 1,5 års ålder och snabbt sätta dem på toa. Nu har jag kört tygblöjor som är obekvämt både för mig och barnen och därför kanske de blev avvända lite tidigare. Läste tidigare inlägg och min Bästa investering kändes som skötbord, Köpte aldrig ngn potta men den hade nog vart den sämsta investeringen. PS efter avvänjningen fick jag ofta hålla tjejerna i knävecken under sommaren för att de inte gick på offentliga toaletter och min kille kunde ställa sig nästan mitt bland folk och kissa utan att skämmas och utan att han förstod att jag skämdes. OK kläderna var torra och vi behövde inga blöjor…

 5. Hanna

  När pottränade hade vi med en Carry potty (bärbar potta) i affärer osv. På det viset behövde vi inte leta efter en toalett när det var akut. Detta hade vi i början inte senare när han kunde hålla sig.

 6. Daniela

  Vi har med oss pottan överallt, den är en lite mindre som får plats under vagnen. Det har underlättat när man går hemifrån. Med mina äldre barn minns jag att vi drog på en blöja när de sa till, funkade kanon och de blev inte förvirrade. Med yngsta skulle det aldrig funka ?

 7. Louise

  Hej!
  Dottern fyllde 2 år för 1 månad sedan och då började vi potträningen. När vi är ute så är My carry potty den bärbara pottan ovärderlig när hon behöver! Dag 14 var första gången hon kissade på pottan när vi satte henne där och sen dess är det färre olyckor men hon går fortfarande inte dit själv utan bara när vi rutinpottar henne. Hon säger heller inte till när hon behöver. Hoppas hon snart kommer på att hon kan gå dit själv samt säga till oss när hon behöver. Har hänt en gång att hon gick dit själv o bajsade men det var för 1,5 vecka sedan. ?

 8. Sanati

  Satu thanks for sharing! I am in the middle of the potty training and my biggest fault was not to be consequent. ? He started so fantastic that on the second day he run to the potty by himself but I put a diaper on every night and every time we go outside so he lose his interest I think. How do you handle it at night? And if you are outside? How long will you let him wear the diaper, when is the right time to not use it anymore? And is the kid not irritated if you put a diaper on?
  ♥️

 9. Sanat

  Satu thanks for sharing! I am in the middle of the potty training and my biggest fault was not to be consequent. ? He started so fantastic that on the second day he run to the potty by himself but I put a diaper on every night and every time we go outside so he lose his interest I think. How do you handle it at night? And if you are outside? How long will you let him wear the diaper, when is the right time to not use it anymore? And is the kid not irritated if you put a diaper on?
  ♥️

 10. Anja

  Älskade dina tips, har 7 barn/bonusbarn men va ett tag sen man pottränade då minsta är 11år. Har nu fått ett litet familjehemsbarn som snart blir 3år. Har blöja dygnet runt just nu men visar lite intresse för toaletten och har kissat där några ggr ( vi har bara haft tösen 2månader) många andra saker är försenade som tal, gående, motorik mm men det jobbas ikapp supersnabbt just nu. Jag är egentligen taggad för att börja seriöst potträna men kanske borde jag vänta när det är så mycket annat som är nytt. Vill att hon ska lyckas utan för många bakslag då hon haft alltför många redan. .. jättesvårt tycker jag och alla mina vänner har i dagsläget äldre barn så svårt att bolla tankar med i detta läget

 11. Sofia

  Såå duktig ♡
  Har du några tips på hur man blir kvitt nattblöjan? Vi blev av med dagblöjan vid två år åldern, men våra tvillingargrabbar måste fortfarande ha nattblöja vid 4, det är sällan torr på morgonen… Då jag modigt lämnat bort den flera nätter i rad, så tvättas det lakan varje dag…

 12. Ivana

  How do you manage to watch him all the time for signals? You know besides doing everything in the house preparing meals, washing dishes, clothes and similar staff?

 13. Linda

  Tips på att kissa pojkar ute. Jag drog ner byxorna och tog ett tag i byxorna mellan deras ben och andra armen runt deras bröstkorg och sen lutade jag dom framåt och lyfte så hängde i kalsonger/ min arm då undvek de att få kiss på kläder. Inte helt enkelt att förklara i text ?.

 14. Maria

  Tipsar om små kiss skydd finns på Ikea, som man kan ha i vagn och bilstol. Sen i sängen kan man ha dubbla, lätt att ta bort översta ifall olyckan är framme, så slipper man bädda så mycket mitt i natten ?

 15. Ebba

  Jättebra tips speciellt det med att vara konsekvent och inta ta på blöjan! Har de böjda ibland så vet de ju när de får och när de inte får ha blöja vi brukar köra med kissunderlägg i can ocg bilstol då när blöjan väl är borta så är den borta och då har det gått snabbt för barnen att förstå. Båda var precis. 2 år när de slutade.

 16. emma ew

  ta med dig en potta när du är ute och flaska vatten. vi köpte ikeas lilla gröna och hade under vagnen. hällde kisset i busken och sköljde med vatten. gått super även när vi åkt bil så har pottan varit med. tanken är att vår blivande 1åring ska sluta nästa vår sommar.

 17. Caroline

  Vill verkligen tipsa om ”my carry potty” en bärbar pottaskan håller tätt om du inte kan tömma direkt ☺️ Min son vägrar kissa ute i gräset, buskar eller liknande men på ”kossapottan” kissar han ?

stats