My Baby Dolls

Ögonfärger

Visst är det häftigt med ögonfärg?

Jag tycker att det är super intressant hur arvsmassan styr allt och även intressant att se bakåt i släkten.

Minst tre gener är inblandade i att bestämma ögonfärgen. Ärftligheten är komplex, med flera olika kombinationer av recessiva och dominanta gener. Det innebär att ett stort antal kombinationer hos barn och föräldrar är möjliga.

Det har länge lärts ut i skolor att två blåögda föräldrar ej kan få brunögda barn eftersom blå ögonfärg ärvs recessivt. Dock har senare forskning visat att det är mer komplicerat så jag vet inte om det stämmer helt och hållet?

Jag minns när vi tittade på bonusfamiljen på TV där föräldrarna till ett brunögdbarn hade blåa ögon bägge två och nån påpekade att hur har dom kunnat få ett brunögd barn? Jag hade ingen aning att det skulle vara så. Hade ni? Det visade sig sen att mamman hade haft en affär och barnet var inte hans.

Och där halkade vi på något annat, men jag kan tänka mig att det blev mycket diskussioner ute i tv- sofforna 😉

Visste ni att ögonfärgen kan förändras? Ett barn kan födas med blå ögon, men när produktionen av proteinet melanin så småningom ökar när individen utvecklas, kan färgen efter cirka 6 månader till ett år övergå till brun.

Vanessa var en liten luring, hon hade blå ögon tills hon var ca. 3-4 månader och sedan förändrades dem och blev bruna (hazel)

Detta är så intressant, ska bli spännande att se vad Melanie får för ögonfärg. Just nu har vi 4 brunögda och 4 blåögda barn.

Andres och hela hans sida av släkten har bruna ögon. Jag har grön/melerade. (Min ena bror och syster med, fast typ olika grön melerade) och min andra bror har bruna. Min mamma och hennes sida av familjen har alla ljus/isblå medans min pappas sida har alla bruna ögon. Min pappa har speciella ögon- bruna med en vit/grå ring runt.

Nicole har bruna, Vanessa hazel, twinsen blåa, Olivia blåa, Kevin bruna, Celina bruna, Isabelle blåa och just nu har Melanie blåa.

INGEN fick mina gröna?🥴

Detta var väldigt intressant att se:

Brunt är den klart vanligaste ögonfärgen hos människor i hela världen.

Cirka 14-17% av jordens befolkning har blå ögon.

Endast 1–2 % av världens befolkning har gröna ögon.

Vad har ni för ögonfärger i er familj?

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Marie

  Pappan: grönblå
  Jag: mörkbruna
  Barn 1: mörk mörk bruna
  Barn2: grå gröna
  Barn 3: gråa
  Barn 4: hazel
  Barn5: bruna
  Barn 6: is blå
  Barn 7: ljusbruna än så länge

 2. samps

  har bruna ögon (ärvda efter mormor och morfar mest troligt som båda hade bruna ögon), min mamma har grön-grå(?) och pappa blåa så nog kan det hoppa en generation eller två. det där med att brun alltid är dominant beror väl säkert på om ifall nån tidigare generation har haft bruna ögon tror jag, det kan ju hoppa som sagt och inget är ju ”spikat” genetiskt, tänker som hos er då med både blått och bruntfast dom alla har samma anlag från er två 🙂

 3. Lotta

  Hej, ja intressant med ögonfärg. Jag har melerade åt det gröna hållet min man bruna vår son hade ingen ”riktig” ögon färg bara mörka vid ca 10-11 månader så blev dom bruna:)
  mvh Lotta

 4. Veronica

  Det hände när min mamma studerade när hon var äldre, där dom sa att två blåögda kan inte få ett brunögd barn, medan hon kunde svara ”kan dom visst det” Båda mina föräldrar har blå ögon. Min bror har bruna ögon och han är otroligt lik vår pappa 🙂 Jag fick grön/blå väldigt intressant det där. Kram

 5. Nathalie

  Det är så häftigt med ögonfärg tycker jag med. Jag själv har grön bruna och min man o två barn har blå! Så ingen fick ärva min ögonfärg, jag hade hoppats på att någon av våra barn skulle få det men nepp.

 6. Hanna

  min pappa har bruna, mamma har gröna, jag och min bror har bruna. Min brors barn (tvillingar) har bruna, min man blå. Vår dotter melerade brun/gröna (lite beroende på ljus) och sonen har blå! =D

 7. Maria

  Vi har endast 2 barn har bruna av 9 , resten har blå ögonfärg. Mamma har blå och pappan brun. Dessutom dom två barnen som har bruna är födda i slutet på Juni månad.

 8. A

  Min pappa har blå ögon och min mamma bruna. Min bror och ena syster fick bruna medans jag och min andra syster fick blåa efter pappa. Idag är mina ögon gröna och likaså min systers. Dom har ändrat sig dom senaste 10 åren!

 9. Elvi

  Hej!
  Mina föräldrar har blåa respektive gröna/gråa ögon och jag fick blåa ögon men mina två syskon är brunögda. Alla har samma föräldrar!

 10. Mila

  Väldigt spännande med hur man ärva vad…. Även med hårfärg
  Min mormor och morfar har båda bruna ögon och brunt hår, min mamma blå ögon och blonda hår, pappa blå ögon blonda hår, jag blå/gröna ögon och rödhårig😅, samma sak med hur man ärver blodgrupper, dock är det ärfligt lite lättare att förstå, men fortfarande väldigt intressant.

 11. Jeanette

  Min mamma, pappa och bror har alla blå ögon. Mina är gröna. Så jag verkar höra till en väldigt liten unik grupp då 🙂
  Mitt äldsta barn har nån blandning, de går i både blått, grönt och brunt. Min yngsta som är 15 månader har fortfarande blå ögon men det kan ju fortfarande ändras.

 12. Petra

  Det är så intressant med ögonfärg!
  Min sambo har blå ögon och jag har bruna med lite grönt i. våra tre döttrar har alla blåa ögon men inte exakt samma blåfärg.

 13. Malin

  Jag, mina 3 syskon och mamma har bruna ögon. Pappa har melerade.
  Min sambo har blåa. Våran äldsta dotter har grönblåa ögon. När hon föddes med jätteblåa ögon trodde vi först att nåhot var galet efter som man alltid hört att brunt är dominant 😂😄 dotter 2 har blåa ögon och den tredje fick bruna till min stora glädje 😄

 14. Johanna

  Ögonfärg har alltid fascinerat mig eftersom mitt vänstra öga är blått medan mitt högra är halva blått och halva brunt. Min man har gröna ögon och vår son på sex månader har riktigt stora klarblå ögon. Ska bli intressant att se om han får behålla den färgen!

 15. Zara

  Så intressant med ögonfärger, och svårt😅 Jag har ljusblå ögon, min sambo blå/grå/gröna med en brun prick i ena ögat😂 Ena barnet har isblå ögon och det andra grå-blå med en ”ring” av grönt. Olika ljus ger hennes ögon olika färg liksom😂

stats