My Baby Dolls

Kläder ur Genus perspektiv

”Hej Satu!
Du skrev förut om barnen som ärver kläder av varandra och jag funderade- tycker du inte att t.ex Olivia kan ärva från tvillingarna, twinsen från Nicole/Vanesa osv. Måste tjejer och killar ärva bara av samma kön?
Jag klär min son i sin storasysters kläder och anser att ingen kön äger ett plagg, alla kan ha på sig allt. Vad tycker du om kläder ur genusperspektiv vore intressant att veta.”

Hej!
Jag har skrivit om detta förut, men eftersom jag fick många funderingar kring vad jag gör med te x Kevins kläder nu när han växer ur sina kläder så tänkte jag skriva ett kort (?) inlägg om hur jag tänker kring det.

Jag anser inte att ett kön äger en färg. Det finns inga pojk- flickfärger, alla kan ha alla färger.
Däremot så ärver inte våra grabbar tjejernas volangklänningar, tights med spets på rumpan eller volanger på knäna mm. För att jag inte vill klä mina söner så.
Hur man än vrider och vänder på saken så är pojkar och flickor olika. Alla är lika värda och ska behandlas på samma sätt. Alla ska ha samma valmöjligheter och rättigheter.

Många drar detta till överdrift och blir jätte upprörda när genus dras upp på tal att jag orkar inte ens diskutera, det är känsligt ämne för många och man trampar ofta folk på tårna när man tar upp detta med kläder till flickor och pojkar. Se bara när min vän köpte de första bebisplaggen till sitt ofödda barn häromdagen och skrev ”Om det blir en flicka” och så en bild på byxor med volanger och en gullig body- och kommentarerna haglade. Herregud alltså, att folk orkar lägga sig i?

Låt alla klä sina barn i vad dom tycker är fint och vad barnet känner sig bekvämt i- oavsett kön och låt andra göra samma sak. Respektera andras val utan påhopp. Ge barnen tillgång till alla färger och alla plagg. Inte förbjuda flickor att ha klänning eller rosa, men inte heller förbjuda pojkar att ha de om dom jätte gärna vill.

Många tycker att man ska skippa pojk och flick avdelningarna i affärer- jag ser inga problem i att gå igenom båda om man är ute efter något…?
Vill mina söner köpa klänning när dom är större så får jag tänka om. När dom är små så klär jag dom i det jag tycker är fint. Jag letar inte efter klänningar till Kevin bara för att han ska minsann ha möjlighet att ha på sig en klänning, just to make a statement.

Jag kanske är en sån där typisk tjej- och killmamma. jag vet inte. Jag tycker om att handla tjejiga kläder till mina döttrar med spets på rumpan (till Celina, haha) och tuffa ”pojkigare” kläder till grabbarna. Är jag en sämre mamma för det? Neutrala kläder kan dom absolut ärva av varandra, vilket dom gör också.

Så här skrev en genus-medveten tjej:

”När jag väljer kläder till min dotter går allt sockersött bort. Allt som är för könsstereotypiskt avstår jag ifrån. Inga klänningar, ingen spets, inget rysh-pysh. Inget som signalerar ”Jag är en söt flicka, behandla mig därefter”.  Jag vill inte att omgivningen ska uppfatta min dotter så. Jag vill att min dotter ska uppmärksammas för den hon är, få VARA den hon är framförallt och inte pressas in i ett fack med förutbestämda egenskaper. ”

Hör ni hur fel det här låter?
Varför ska man bry sig om vad omgivningen tycker och uppfattar om din flicka tycker att hon är fin i det?
Låt barn vara barn! Ska din dotter inte få ha på sig en spetströja bara för att någon kan uppfatta henne på ett skumt vridet sätt? Ska du lära ditt barn att någon annans åsikt om din dotter går före hennes egen?

Samma sak med namn till ett barn.
Hur tänker ni där?
Visst säger man ”om det blir en flicka ska hon heta…. ”om det blir en pojke ska han heta….” ??
Om det ska vara så himla jämnställd och alla ska ha lika och kön spelar ingen roll- så välj ett fint namn och döp ditt barn till det, oavsett kön. Eller??

Flickor och pojkar är olika. Det är charmen. Med samma valmöjligheter och rättigheter. Lika älskade oavsett kön.
Eller hur?

Hur skulle du reagera om något av dina barn berättade att h*n är gay?
– Jag skulle ju inte älska mitt barn mindre för det. Det är inte min ensak att ha åsikter om vem dom ska älska. Jag finns alltid här för mina barn, inget och ingen kommer någonsin ändra på det.
Min bror och många av mina vänner är gay. Låt alla vara som dom vill, bara man är lycklig och inte skadar någon annan.

Ni får gärna dela med er av era åsikter så länge ni respekteras andra och inga påhopp.♡

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Lou

  Att det skulle vara viktigt att tänka genus kring kläder för att vilka kläder barn har påverkar hur de blir bemötta är det absolut sämsta och dummaste argument jag någonsin hört ! Jag håller med dig : Varför ska barn uppfostras till att tro att och tycka att det viktigaste är vad andra tycker och tänker om deras utseenden? Så tänker jag trots att jag är feminist. Eller just därför.

  Jag har både små och stora barn. Om jag ständigt pratar om hur viktigt det är vilka kläder 2- och 3-åringen har eftersom det påverkar hur de blir bemötta: Hur ska då min tonårsdotter tro på mig när jag säger att hon och hennes vänner har all rätt i världen att gå i bikini på stranden eller i shorts och linne på stan utan att bli sexuellt trakasserade?

  Samhället skuldbelägger redan tjejer och kvinnor som blir sexuellt trakasserade om de såg ”utmanande ” ut och den hemska attityden är absolut ingenting jag vill uppmuntra.

  Dessutom finns det alltför många exempel på hur mobbade barn och ungdomar av vuxna i skolan uppmanas att ändra sig och inte ”klä sig så konstigt” eller liknande för att slippa mobbas. Hur det känns för dessa mobbade att dessutom ha föräldrar därhemma som tjatar om att det är viktigt med kläder eftersom det påverkar hur vi blir bemötta kan man bara försöka föreställa sig…

 2. Jennie

  Jag har en dotter och 3 pojkar och väntar en flicka till. Min dotter är 15år alltså får hon klä sig som hon vill. Vilket e som en pojkflicka dör det e precis vad hon är. Mina pojkar är 13, 11&1år. Minsta bestämmer Jag kläder fortfarande . De stora pojkarna skulle aldrig ta på sig nåt tjejigt. Och det är deras val. Ordet Hen är i mina öron ett löjligt ord. Vad e det för fel att klä ”efter könet” ? De människor som dömer barnen efter kläder har ju problem. Inte den som klär dom. Pojkar och flickor e olika. Men ska absolut behandlas med lika respekt osv. Det e ok att vara flicka och vara pojke. Man måste inte vara Hen!!!

 3. Natalie

  Hej Satu 🙂 bara en sak angående hen, det finns väldigt många personer som är icke binära och alltså inte anser att man är man eller kvinna. Det finns också de som ”är nånstans mittemellan” eller hur man ska förklara det. Hen är då ett väldigt bra ord. Det kan också va så att någon ser ut som en man i dina ögon men faktiskt är en kvinna. Jag har många vänner som är trans och de blir väldigt sårade om de blir kallade vid fel pronomen, ex han istället för hon. För oss kanske det verkar som en värdslig sak men för någon som kanske har fått kämpa hela livet för att få vara den den är så kan det vara viktigt 🙂 /bara ett litet tips från någon som också tyckte hen var konstigt för några år sen

 4. Jessi

  Håller så med dig!!! Det handlar inte om färger och kläder, utan om våra egna tankar och värderingar! Också att man ska få välja helt själv vad man vill och hur man ser ut. Oavsett om jag som kvinna väljer blått eller rosa! Genus får inte bli till det extrema motsatsen att det förbjuder saker bara för att! Hen gillar jag däremot, så enkelt i uppsatser att man inte behöver skriva han eller hon hela tiden ? Eller när man inte är säker på om det är en man eller kvinna man talar med! Helt fantastiskt ord! Precis som i finskan! ?

 5. Jenny

  Varför man väljer bort typiska ”flickkläder” till sin dotter handlar ju inte bara om att göra ett ”statement” utan det kan ju handla om hur omgivningen bemöter en flicka med väldigt typiska ”flickkläder”. Jag läser till lärare och vi har läst väldigt mycket om detta. Forskning o studier visar alltså att människor bemöter barnen olika beroende på kläder, och bemötandet i sin tur leder till hur barnen formas o beter sig. Att därför välja att klä sitt barn i alla färger o därmed inte stoppa in barnet i ett fack kan ju göra att bemötandet blir annorlunda. Det här är ju ett väldigt brett diskussionsområde, o alla tycker o tänker olika. Menar absolut inget illa med denna kommentar utan vill bara visa att man kan se på saken olika. Kram

 6. Anna

  Väldigt sunda tankar! Håller helt och hållet med dig! Är också väldigt trött på genusfråga kring kläder och färger.

 7. S

  Fast det är inte riktigt så enkelt. Indirekt så talar du ju om för dina barn vad som pojkar ska ha och vad flickor ska ha eftersom du bara köper typiskt ”pojkiga” kläder till pojkarna och ”flickiga” kläder till flickorna. Det gör ju att de inte alls får välja fritt. Anledningen till att dina pojkar inte frågar efter klänningar är ju för att omgivningen och samhället indirekt eller direkt talar om för dem att pojkar inte ska ha klänning. Det finns ju knappast en biologisk anledning till att majoriteten av alla flickor i 5-års åldern älskar rosa. Det är vi vuxna som styr dem. Med detta sagt så menar jag inte att du gör fel/är en sämre mamma för att du gör som du gör. Jag anser att det är upp till var och en att bestämma hur man gör med sina barn. Är övertygad om att du är en fantastisk mamma. Dock så tycker jag att det kan vara bra att ha i åtanke hur mycket barn påverkas av omgivningen.

 8. Anna

  Å om Kevin skulle vilja leka prinsessa en dag med klänning, skulle du låta honom göra det eller måste han klä ut sig till spiderman?

 9. Susanna Wall

  Bra skriver

  Jag har en dotter, Melinda 1 år och 7 månader

  Jag klär henne flickigt.. varför? Jo för att jag vill det!
  Det kommer en dag hon kommer ha egna åsikter och vilja och vill hon ha andra kläder mm så får hon ha det
  Likaså om hon väljer att leva med en kvinna dvs är gay.. jag stöttar henne i allt. Min kärlek är ovillkorlöst …

  Men tills dess så är det flickiga, tuffa, söta kläder och hårspännen som gäller.. klänningar, kappor, rosa overaller, fina tunikor med tajts mm

  Och de som anser att jag är en dålig mamma för det.. ja åsikten är fri men behåll den för er själva..

  Kram

 10. Magdalna

  Jag håller med dig till hundra procent, jag är en 26 årig tvåbarnsmamma och tänker precis som dig! Heja heja!! Dina barn är underbara!!! Du verkar vara en sån humla grym mamma

 11. Anna

  Håller med Emelie – att du säger emot dig själv aningen. Vad är så hemskt med att köpa en rosa tröja till pojkarna? Behöver inte vara klänning.. Eller allmänt färgglada kläder, typ gult som är en ”könsneutral” roll. Jag klär min son i ganska pojkiga kläder men med inslag av starka färger/könsneutralt. Däremot har en utklädnadslåda där det finns tyllkjol att tillgå. Den brukar han ha när han leker prinsessa. Å det gör mig ingenting att han leker så.

  1. Me & My Baby Dolls

   Anna- Fast läste du inte att jag skrev att rosa inte är en ”flickfärg”?? Finns inga flick/pojkfärger. ALLA kan ha alla färger. Men just att jag inte köper klänningar till mina söner så betyder det inte att dom inte kan be om det.

 12. Paj

  WOW äntligen någon som säger rakt på sak! Håller med dig till 300%!
  Jag klär mina 2 flickor i väldigt Flickig stil med extra allt för jag ÄLSKAR det. och de är mina barn jag och pappan bestämmer inga andra åsikter ifrån omgivningen om detta genus bryr vi oss om. Flickor är flickor och pojkar är pojkar. på vårt ultraljud skämtade min man till barnmorskan å sa är det 2 ”hen”? å hon slog näven i bordet å sa det är antigen pojkar eller flickor inget annat. Och WOW säger att hon vågade säga en sån BASIC sak rakt ut 2015 som de va då. jag skulle personligen nog inte vågat bara för de är ett sånt löjligt infekterat ämne idag.

  1. E

   Vilken märklig sak att säga som barnmorska som ska vara utbildad inom området. Upplysning- alla föds inte som pojkar eller flickor. Googla intersexualism så du får mer kunskap i ämnet!

   1. Paj

    Är mycket medveten om att det finns de som föds med oklart kön, Men för just dessa fall finns det special utbildad personal (ett team)som tillkallas då man gör ett utredning på vad barnet egentligen är. FÖR i grund å botten är barnet antigen en flicka eller pojke.

    1. E

     Stämmer inte alls! Finns många människor som inte är CIS-personer. Tråkigt och skrämmande med okunskap som bygger på fördomar om könsstereotyper. Försök att få din arbetsplats HBTQ-certifierad, det är ett första steg mot mer kunskap inom området.

 13. Sofie

  Det är inte kläder och saker som gör en person utan hur dem är som personer. Speciellt som tvilling får man ofta kommentarer att ni är så lika, ni har lika kläder etc. det tycker jag är ännu värre än genus pratet. Då ser man verkligen inte till individen utan bara uråtseendet, har själv upplevt det och det höner ibland fast jag är vuxen.

 14. Sandra

  Bra skrivet! Det är och kommer alltid vara en naturlig skillnad på pojkar och flickor, inget vi kan ändra på. Hur svårt ska de va och förstå de kan man undra?

 15. Therese

  Jag håller med dig. Så länge barnet är litet så väljer jag kläder och då utgår jag från vad JAG tycker är snyggt: Charlie är en pojke och jag klär han ganska pojkigt, köper inga klänningar eller kjolar eller sånt. Vill han ha klänning i framtiden så köper jag det åt honom.
  Sen hur andra klär sina barn lägger jag mig inte i alls 🙂

 16. Emelie

  Fast du säger emot dig själv när du säger ”ge barnen tillgång till alla färger o plagg” du gör ju inte det.

 17. Jenny

  Hej! Jag håller med dig fullt ut. Gör vad som passar dig och framför allt ditt barn. Alla barn skaffar sig en egen stil tids nog. Och så har det väl varit i alla tider.
  En sak som gjort mig ledsen är när min 12åring med vackert långt hår ner över axlarna ,blev ifrågasatt av jämnåriga killar om han var en tjej. Detta hände utomlands i en pool och när vi kom hem ville han klippa av sig sitt långa hår, satte djupa spår i hans självkänsla.?

stats