My Baby Dolls

Hur ser du på syskon relationer?

Tänkte att det vore kul att bryta mina vardagsinlägg med inlägg inspirerade av era frågor till mig ♡

Ni minns ju att vi hade en frågestund förut som jag sen svarar på i eget inlägg 🙂 Vi kör en till, jag har inte hunnit svara på allting ännu 😉

Hur ser du på syskonrelationer?
Dina egna syskon, men främst på relationen dina barn har med varandra?

– Jag är ju väldigt familjekär, familjen går alltid först för mig. När man är mitt i det som liten själv så kanske man inte tänker på det på samma sätt som nu som vuxen. Jag är yngst av 4 barn, och som minstingen i familjen var jag ”för liten” för allt mina äldre syskon fick göra och jag upplevdes nog mest som ”den jobbiga” som alltid skulle tränga sig i och vara med när alla andra ville vara ifred.
Jag värdesätter relationen med mina syskon högt och skulle önska att vi ”hängde” mer som förut.

Jag tycker att det är jätteviktigt och jag jobbar hårt med att skapa en bra syskon relation mina barn emellan. Starka band har dom med varandra redan, de har ju växt upp i samma familj och det skapar förstås en stark anknytning, men jag önskar att dom alltid kommer att ha varandra.
Syskonrelationen är den längsta vi har i våra liv.
Vänner är naturligtvis viktiga. Men vänner kan komma och gå, medans syskon är man för alltid.

Det låter kanske jätte konstigt allting…. Jag ser dem som vuxna framför mig, att dem träffas och har en bra, nära relation med varandra, att dom känner att dom alltid finns för varandra, oavsett.
När jag och Andres inte längre finns… att dom ändå inte är ensamma. Dom har varandra. Att dom är ett stöd för varandra, följer varandra hela livet. Även när partner och egna barn kommer in i bilden. Det strävar jag för, och jag hoppas att dom vill finnas i varandras liv, även som vuxna och utflugna från hemmet.
Inte för att dom måste för att dom är syskon- men för att dom vill, för att dom är vänner också.

Jag är väldigt fascinerad av syskonrelationer, läser mycket om det och hur det påverkar barnet beroende på vilken ordning man är i syskonskaran osv. Så himla intressant tycker jag.
Hur ska man jobba mot syskonsämja osv.
Jag börjar tänka på en massa saker som jag inte ens haft en tanke på förut, men det kan vi ta mer om längre fram om ni vill??

Bråkar dem aldrig eller är dem aldrig osams? Är dina barn alltid snälla mot varandra?
– I wish! Men nej, dom bråkar som katt och hund ibland…. Man tror att när barnen blir äldre, större att dem borde veta bättre än att bråka och tjafsa om onödiga grejer… så är det precis tvärtom. Hela tjafsgrejen ändrar bara karaktär. Det är deras bråk som suger musten ur mig, inte de mindre barnens. Vad som helst kan hända på en enda sekund och dom sätter igång om något helt obegripligt oftast- man hinner inte alls med i svängarna. Och istället för att knuffas eller slå med en leksak så säger dom något som dom vet sårar den andra.
Vissa dagar är det enda man hör en massa tjafs, ibland så att dom inte ens får vara i samma rum med varandra för dom kan inte låta bli att jävlas och gnabbas. ?

Lika snabbt som det kom så försvinner det.

Med de mindre barnen är det annorlunda, dom bråkar om leksaker, ”vem som hade den först” och vem som gjorde vad först. Som dom sen glömmer bort på två sekunder.

Är alla lika tighta med varandra eller funkar några inte ihop med andra?
– Alltså… Alla kan vara sams med varandra, men utan att nämna några namn så har vi 2 barn som inte går ihop med varandra helt 100 % det kan vara att dom är för lika, för mycket temperament och envishet från bådas håll 🙂 Jag känner att jag jobbar med det dagligen faktiskt.

Skulle du vilja ha ett barn till?
– Jag får den här frågan hela tiden, och jag fattar, jag ställer också den frågan till mina väninnor 😀
Mitt svar är ja. (Ni som känner mig blir nog inte förvånade) Den känslan har jag haft väldigt länge och nu struntar jag faktiskt om människor vill döma ut mig för att jag känner så, eller att jag redan har fler än ”normala ramen”. Barnen är mitt liv, mitt allt och jag gör allt och lite till för dom, varenda en av dem. Men ja, jag skulle bli överlycklig över liten ”nia”. ♡


På riktigt- här står vi utan jackor i den värmande solen och nu snöar det igen och temperaturen ligger på 0….

Det bästa med mig är ni. ♡♡♡

Hur ser Du på syskonrelationer?
Har du syskon? Hur är relationen nu som vuxna?
Är det något du tänker på nu med dina egna barn, eller eventuella framtida barn?

Dela gärna med dig av dina tankar.♡

Kram!

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Bodil

  Hej!! Jag följer dig sen många år nu och tycker och har alltid tyckt att du& din man är underbara föräldrar! Mkt kärlek till familjen,. Jag kan förstå din längtan efter fler barn.. Jag har ” bara” 3 barn men varit gravid fler ggr o fått MF samt 1 barn som dog i magen. Det var väldigt jobbigt, och den tacksamhet jag känner är enorm över att vi lyckades få vårt 3: e barn, vår flicka Ella född -05. Det är därför 12 år mellan barn nr 2-3. Victor o Filip var 12 och 13 när vårt efterlängtade 3: barn kom. ALLA frågade oss; – Varför vi började om med en bebis igen? Jag fattade ingenting, vi som kämpat såå var överlyckliga att vi äntligen fick vårt efterlängtade barn!! Och båda killarna var oerhört stolta storebröder! De har varit fantastiska, och med glädje hämtat henne på dagis, samt umgåtts/ umgås mkt med henne även sen de flyttat hemifrån. Så deras syskonrelation är jättebra, på loven lånar de gärna syrran o åker o bowlar, går på bio eller bara har hemmamys!! Såå glad för detta!! Så om ni vill och kan gläds över om ni får en liten 9:a!!! Stor kram!! ❤️❤️❤️ @bodilahman

 2. Nina

  Jeg mistet min bror for et år siden,han døde av kreft.Så nå er jeg alene?
  Savnet er stort.
  Har selv to barn,skulle gjerne hatt flere barn men det toget har gått?

 3. Elin

  Det bästa med det här inlägget var att läsa att du struntar i vad folk tycker och tänker om antal barn. Du är en riktig inspirationskälla Satu! ??? Du har så fin familj och jag älskar att läsa om er. Kram!!

 4. Carina H

  Jag har 2 mindre syskon. finns alltid en anledning att vi kanske inte ses eller pratar med varandra så mycket. men ärlighetens namn så pratar jag nog med brorsan mest. kan bero på att han bor i skåne.och där bor även vår pappa.som tyvärr börjar vackla med sin hälsa. det är nog därför vi pratar tror jag. syrran bor i Tumba och kan ses nån gång men inte för ofta. har 2 barnbarn som tar upp min lediga tid just nu. så det är kul.

 5. M

  Du har fler tjejer en killar jag tucker ni kör på tills det är lika många av varje;)) hehe ne kön spelar ej roll önskar min kropp skulle klara av fler barn men tveksam.. men har 3 underbara iaf:)

 6. Carolina

  Jag har ingen kontakt med ett av mina syskon. Vi gpr inte ihop, är för olika och får inte ut något av att umgås och det finns ingen anledning att stå ut med vadsomhelst bara för att man råkar vara syskon.Blod är inte alltid tjockare än vatten.

  1. R

   Du är inte ensam ?
   För 2 år sedan bröt jag med min enda syster för gott efter ÅR av en relation som gjorde att jag alltid kände mig mindre värd och värdelös. Mår mycket bättre nu men är ledsen för mitt barns skull som undrar vart moster tagit vägen… ?
   Och håller helt med dig, ibland är det helt enkelt inte värt det att stånga sig blodig.

   1. Sarah

    Jag bröt också med en familjemedlem nyligen. Dock inte ett syskon, utan med min mamma. Det kan vara ett av mina bästa beslut. Jag gick inte ut något av vår relation utom bråk och osämja och höra hur dålig jag hela tiden var och att hennes andra barn minsann var så mycket bättre.

    Mina syskon har jag fortfarande en bra relation med

 7. Carmelita Cellulit

  Du verkar vara en jättegullig mamma med fina barn.
  Men de och dem. Du använder alltid ”dem” där det ska vara ”de”.
  Det finns en enkel minnesregel. Om du kan byta ut dom mot VI ska det vara DE.
  Om du kan byta ut dom mot OSS ska det vara DEM.
  Frågan du har fått här uppe: ”Bråkar dem aldrig eller är dem aldrig osams? Är dina barn alltid snälla mot varandra?” är felskriven. Man kan inte säga ”Bråkar oss aldrig”, utan det måste vara ”Bråkar vi aldrig”. Alltså DE. Om du är osäker, kör med ”dom”.

  1. Veronica

   Omg..är det så viktigt att poängtera? Att du ens orkar gå in och kommentera hur Satu ska skriva på sin EGEN blogg *gäsp*

  2. Veronica

   Omg..är det så viktigt att poängtera? Att du ens orkar gå in och kommentera hur Satu ska skriva på sin EGEN blogg *gäsp*..

 8. Majken

  Jag har 11 syskon…är nummer tre! Vi är alla vuxna nu och har mycket roligt tillsammans. Olika relationer med dem alla, de som står närmast i ålder har man ju haft som kompisar hela livet igenom, medan de yngre har man skött om som små och har en annan relation till. Syskon delar man så mycket med, å de finns alltid där. Fastän man inte alltid har jätte tät kontakt med alla. Jag anser att det är den bästa gåvan man kan ge sina barn..

 9. Niobarnsmamman

  Jag har den stora förmånen att ha många syskon. Jag har 6 systrar och fyra bröder. Systrarna träffar jag oftare men jag har bra kontakt till alla syskon. Vissa står en närmare än andra men ändå vet man att man har en speciell sammanhållning med alla. Vi känner varandras styrkor och svagheter, hjälper varandra när vi kan, finns till för varandra och följer med varandras barn när de växer upp. Jag hoppas att mina barn också ska känna en fin gemenskap med sina syskon när de blir äldre. Helt gratis kommer inte den kontakten heller, utan man måste jobba lite på den. Både mina syskon och mina barn är födda under ca 20 års tid och då de yngre växer upp så behöver relationen anpassas. Min yngsta syster är ett par år äldre än min äldsta dotter och när de var små var de lekkamrater, men nu när alla är vuxna så känns vi mera jämngamla.

 10. Emma

  Hoppas verkligen Andres också vill ha en till. Jag har 3 barn (14, 9 och 5) och är väldigt nöjd
  Sparar du Isabelles (min 9-åring heter också Isabelle) kläder?
  Lycka till med försäljning av hus, din blogg är min favorit.

 11. 4 barns mamma

  Jag har tyvärr inte så bra relation med mina syskon, vi är inte osams, men vi pratar inte ofta, träffas inte ofta. Våra barn kommer bra överens, de leker mycket tillsammans, ibland när de har vänner där också. De två äldsta låtsas bråkar, vill testa sin styrka, de gör inte illa varandra. De tre äldsta går tillsammans tillskolan.. Det är så sött då de går 3 på rad. (det skiljer 2 år&10 mån mellan nr 1&3)Till och med yngsta som är nästan 5 år yngre än vårt 3:e barn får vara med och leka. Det kan hjälpa att alla är pojkar. Jag hoppas att de ska ha jättebra kontakt som vuxna, att de ofta vill prata med varandra och träffas.

 12. J

  Har tre syskon. Vi står varandra så nära. Umgås nästan bara med varandra. Haha! Våra barn är i samma ålder så de är som syskon o leker jämt. Syskon o familj är det viktigaste! Min man står även han nära sina syskon. De bor lite längre bort men vi ses ofta o deras barn som är äldre passar våra små 🙂

 13. Elin

  Jag hade bara en bror=super tråkigt! Vill ge mina barn fler syskon. Känner bara att jag blir på avundsjuk på alla dina barn och vill också ha så många! Tänker hur de alltid hittar någon ur syskon skaran som de klickar med! Jag har 2pojkar och en tjej. De leker med varandra allihopa till och från.
  Men samtidigt så är jag sååå less just nu. Känner mig så irriterad på barnen när de gör dumma, igenom tänkta saker! Är arg på deras typiska barn beteende! Blir du aldrig less? Om du blir det, vad gör du då?

 14. Alex

  Jag o min bror hade våra stunder och med väldigt lite gemensamt speciellt vid tonåren var vi väldigt mycket katt och hund. Nu är relationen smått bättre, men en nära relation har vi inte. Vi har roligt ihop o så, men vi är väldigt olika i allt så det är svårt ibland.

 15. Maria

  Hade en nära kontakt med min syster som barn, mamma va ensam med oss och hade därför inte så mycket tid med oss (jobbade natt, tog hand om oss efter dagmamman med mat o hemsysslor sen jobb igen…) ja o syrran lekte och skötte oss mycket själva, vi hade varandra och var såsätt varandras trygghet. Senare blev hon svårt sjuk och det blev många jobbiga år där inget va som det skulle, nu är vi sen länge vuxna och kan göra allt tillsammans igen. Hon är jättefin med mina barn

stats