Hur är du som mamma? | My Baby Dolls
Me & My Baby Dolls

My Baby Dolls

Annons

Hur är du som mamma?

Så roligt att så många frågor trillat in.
Jag har lyckats samla på mig några och försöker svara så gott jag kan 🙂

Leker du med dina barn?

– Den frågan är het.
Jag är en mamma som är både och.
Ibland leker jag med dom det beror på vad det är, men vattenlekar, bygga lego, sällskapsspel, fotboll osv är kul ibland men sen tycker jag att dom kan leka själva eller med varandra utan att en vuxen behöver lägga sig i alltför mycket. När dem är små kan jag sitta och leka, lite som ett lärande.

Våra barn är bra på att roa sig själva och jag anser inte att man behöver aktivera barnen hela tiden. Låt dom ha tråkigt! Låt dom använda sin egna fantasi att hitta på lekar eller något att göra.
Sen är ju barn olika. Några barn har älskar att leka med smågubbar, bilar osv, medans andra har mer älskat den kreativa leken.

Nu var det ett tag sen men förut hörde jag “jag har inget att göra, jag har tråkigt”
(Vilket är så skumt eftersom dem har 5 rum fullt med saker.)
“Men ha tråkigt då.” brukar jag svara. Det tar inte en lång stund innan dem är igång med lekar eller pyssel. Det är nyttigt även för barnen att bara få vara ibland. När dom får ha tråkigt brukar det sätta igång fantasin.

Hur mycket skärmtid har dina barn?

– Våra barn får inte sitta inne och titta på TV hela dagarna. Dom äger inga paddor.
Dom har telefoner där dom spelar spel ibland, tjejerna har musica.ly som dom älskar att hålla på med, men det är också begränsat. Jag är den mamman som vill att dom ska använda sin fantasi och hitta på annat att göra än att sitta och glo på en skärm hela dagarna. Visst finns det många appar som är bra för utvecklingen men något tar ändå emot. Jag är nog lite gammalmodig och föredrar att dom läser/skriver/ritar/färglägger osv istället. Utelek för barn tycker jag om, men de flesta barn i deras ålder verkar sitta inne och spela tv spel istället och många föräldrar tycker att det är skönt med den avlastningen, barnen håller sig sysselsatta och föräldrar får lugn och ro. “Jaja, bara ni är tysta”- typ.
Nu låter det väldigt strängt och självklart får våra barn ha sina mobiler också. Det kan vara skön avkoppling för dem också, förstå mig rätt. men det får inte bli för mycket, jag tycker inte att det ska vara en barnvakt eller substitut för lek och fantasi.

Mobiler vid matbordet är absolut inte OK.

Åker vi bil långt så får dom ha med sig sina mobiler att spela med så vi alla slipper huvudvärken med tjafs dem emellan. Men är vi på kalas eller umgås med andra barn så får dem inte sitta med mobiler/spel osv det tycker jag är ohyffsat- eller är det bara jag som tänker så?

Min son och alla i hans klass spelar våldsamma krigsspel, jag tycker inte att det är någon fara om det inte påverkar hans sätt att vara. Gör dina barn också det?
– Jag tror att spel påverkar barn på ett eller annat sätt. Nej jag gillar inte spel med våld och det har vi inte här hemma. Dom spelar Super Mario Bros eller Toy Story, men har just nu spelförbud för dom bara bråkade kring det. 😀

Är du sträng?
– Mina barn skulle nog svara JA medans Andres skulle svara “not enough”.
Jag tycker att jag är…. rättvis. Jag är sträng när det behövs. Barnen brukar säga “Men du är så himla sträng hela tiden!” Men ja, jag låter dem inte göra vad som helst och nej inte utan konsekvenser.
Jag är hård men rättvis. Jag vill vara en bra mamma, men det betyder inte att jag måste vara dem till lags. Dom håller på att formas nu och det är mitt (vårt) ansvar att leda dom på rätt väg och visa vad som är rätt och vad som är fel. Dom ska kunna säga Tack och Förlåt, visa respekt och ödmjukhet. Jag vill att dom ska vara vänliga men inte ta skit från nån. Ge dem modet att våga säga nej. Men ansvar över sitt egna beteende ska dom ta och ta konsekvenser för det.

Hjälper dina barn till hemma?
– Ja det gör dom. Alla får plocka undan efter sig själva. De får hjälpa till att gå ut med sopor, dammsuga, lägga och plocka ut disken och hålla ordning i sina egna rum. saker som jag tycker är självklara.

Vad tycker dina barn om att göra inomhus?
– Det är helt olika!
Nicole tycker om att färglägga och dansa och sjunga. Hon fick en symaskin i födelsedagspresent och massvis med tyger som hon tycker är jättekul.
Vanessa älskar allt med slime och skapande att göra. Hon är den som lekt minst av alla barnen och har intresse för skapande istället. Hon har en fantasi som inte är från denna värld och hon kan skapa vad som helst av vad som helst.
Både Nicole & Vanessa skulle kunna sitta med sina mobiler hur länge som helst och titta på olika slime videos och göra musica.ly om dom bara fick.
Danilo & Jonathan älskar att leka med playmobil.
Jonathan tycker mycket om att bygga med lego.
Olivia tycker om att leka mamma med sina dockor och syskon.
Kevin älskar att leka med sina bilar och duplo. Celina älskar att lägga alla slags pussel och klä på Barbies. hon kan sitta hur länge som helst med sånt.
Och Isabelle, ja hon gillar att vara med i varje hörn 😉

HUR lyckas du ta så fina syskonbilder? 
– Jag frågar dom. det brukar oftast funka. Ibland är nån inte på humör och då får det va.
De här bilderna kostade mig dock en glass och bad i poolen, men så värt det haha 😀
Mutar jag mina barn? Ooooh yes.

Dela gärna med dig av dina tankar och hur ni gör hemma hos er, alltid kul att läsa om hur andra gör och tänker. 🙂

Kram

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
Me & My Baby Dolls

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. 4 barns mamma

  Skulle vara min dröm att mina barn hjälpte till som dina gör. Att de stönade mindre, hade bättre ordning och var rädd om sina saker. Fixar riktig ordning i deras rum och i deras byrå. Snart är allt i oordning igen

 2. jessica

  vilken fin mamma du är!! Jag är väldigt lik dig i uppfostran. Våran dotter är snart 9 mån, men jag har exakt samma tänk som dig. Jag har sett och ser fortfarande hur dagens föräldrar (inte alla) tystar sina barn med ipads mobiler bara för att de ska få ha en lugn stund. Ser tom mina små kusiner sitta med ipad vid frukost/lunch/middag. Annars äter de inte. Jag dömer inte någon men jag vill inte ha det så för våra barn. Tex när vi är ute å fikar eller äter middag – då sitter våran 8 mån dotter med oss såklart, antingen i matstol eller i famnen beroende på vad hon vill. Då ser jag till att hon är med oss, äta samtidigt som oss. Medans kompisarna i sällskapet har en lika gammal bebis – dem lämnar henne i vagnen med sin nalle så hon får mysa o sova…… fortf jag dömer ingen men jag tycker man ska få låta barnen vara med. Kanske gammalmodig men den uppfostran vi fick när vi var små vill jag ge våra barn. DU ÄR EN INSPIRATION

 3. Niobarnsmamman

  Då du berättar om dig så är det ganska långt min idealbild av hur jag själv vill vara och delvis stämmer det också överens med hur jag är som mamma. Tyvärr har vi haft det ganska tufft några år med saker vi inte har kunnat påverka och det har tyvärr påverkat även min mammaroll. Ibland blundar jag för att barnen sitter med telefonerna på tok för länge bara för att jag inte orkar ta striden. Sedan rycker jag upp mig och tar nya tag. Men det är väl så livet är ibland.

 4. Amanda

  Du och jag tänker likadant. Tyvärr verkar inte direkt jag och sambon ha samma åsikter om hans 2 äldre barn… snark! Våldsspel spelar 10åringen ibland och plocka undan är han usel på. Även här får kan kommentarer som: “Jag har inget att göra!” Men va satana, du fyllde år och fick saker för 1 vecka sedan. Sånt gör mig galen! Men då får dom sitta själva i rummet och ändå lyckas dom hitta på saker själva. inte lätt när det inte är ens egna barn tyvärr. Men vår dotter ska jag forma “bättre”, om man säger så 🙂

 5. Jenny

  Intressant inlägg 🙂 Jag har två tjejer (5&3) och den äldsta vill hela tiden att jag leker med henne medan min minsta kan man liksom få igång rätt lätt och sedan leker hon själv. Vad det gäller skärm tid så har jag lärt mig från syskonbarnen så det är jag väldigt försiktig med. Har fått dra ner på min egen skärmtid vilket har funkat bra. Läser riktiga böcker istället för e-böcker numera, virkar istället för att spela på telefonen osv. Sen kommer Netflix fram när dom somnat :-))

 6. Caroline

  Vi har 3 flickor och en liten pojke och tycker också det är viktigt att de hjälper till hemma och t.ex dukar av efter sig. Viktigt att de inte får svära eller t.ex slå på varann…då blir det spelförbud t.ex. Man försöker leda dem så gott man kan och lära dem att bli bra personer….ibland känner man sig som en häxa haha! Mina 2 äldsta älskar oxå musikal.ly och håller på med det en del. De är 8 och 10 år.
  Kram Caroline

 7. Marianne

  Dina barn är så fina . Ser så glada och lyckliga ut . Tack för att du delar med dig .💝🎈🐒

Annons
stats