My Baby Dolls

Feber och sömnlös natt

Kevin ligger helt utslagen på soffan bredvid mig.
Igår natt vaknade han gråtandes lite innan 4 och var jätte ledsen. Jag försökte få honom att somna om, men det gick inte alls, så jag tog upp för att krama honom och lugna ner han. Han var stekhet.
Jag satte mig på soffan med honom, tog tempen vilket visade feber så han fick alvedon och dricka. Kändes som att jag just hade somnat när han vaknade, mest för att lilla whiskeyrösten bredvid mig ville stoppa sina fingrar i munnen på mig och sjunga några verser sådär mitt på natten. Nej jag pratar inte om Andres, utan den lilla- Celina.

Andres vaknade och la sig med honom på soffan och bad mig gå och lägga mig. En timme senare vaknade jag och bar ner den sovande lille grabben till sin egen säng.
Jo, något trött idag, men här finns ingen tid för vila just nu. Jag har lite jobb att bocka av, måndag och allt. Lite kaffe och mycket vilja så går denna dag den med.

DSC00149

Läste inne hos min vän Jennifer (frureinhold.se) som hade skrivit en lista på vad hon önskar att alla föräldrar tänkte på nu när förskolan och skolorna är igång med diverse mysiga sjukdomar. Ni kan läsa listan HÄR.

Det pågår en massa skit överallt just nu, och snart härjar vinterkräksjukan för fullt. Usch bara jag skriver om det vänder sig min mage. Blääh. Vill vi få ett slut på vintersjukan så gäller att hålla sig till lite regler.

Tvätta och sprita händerna noggrant. Följ 48-timmars regeln.
Barn ska ALLTID vara hemma när de har kräkningar eller diarré. Barn kan gå tillbaka till föris/skola när det äter som vanligt och inte har kräkts eller haft diarré under två dygn. (=48 timmar!) 

Om barnet har feber- Barnet ska också ha varit feberfritt i minst ett dygn utan febernedsättande och ska orka med en hel dags aktiviteter tillsammans med andra barn.

Nu har ju Kevin ”bara” feber, men det är en intressant diskussion detta. Och viktig.

Vissa säger att det är 48-timmar och andra säger 72 timmars regel som gäller vid magsjuka. (Jag googlade på vårdguiden och där har dom 48-timmarsregeln, likaså de flesta ställen) Andra struntar i dessa regler helt och skickar barnet till föris/ skolan dagen efter en kräkning för att slippa vabba.
Som Jennifer skrev på sin blogg, så förstår jag också att det kan vara svårt att vabba, man missar en massa arbetstimmar och därav lägre lön, men med det är något man får räkna med när man skaffar barn.
” Tänk på alla små bebisar som föds nu, vissa prematur och vissa med nedsatt immunförsvar. Det är vår plikt att skydda dessa !”

AMEN.
Och inte bara bebisar, tänk på de äldre, de redan sjuka och alla andra med för den delen.

Följer ni 48-timmars regeln?

En fråga som står med delade meningar är om man ska ha syskonen hemma också när en i familjen är magsjuk?
Några tycker att det är självklart- för denne kan vara smittbärare, medans andra tycker att naturligtvis ska h*n gå till skolan/föris, h*n är ju frisk. (det är skolplikt och ungen är ju frisk!)

Hur gör ni?

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. lindasfamiljeliv

  barnens dagis har oxå 48 timmars regeln .
  och är någon av dagisbarnen magsjuk så stannar alla mina små hemma.
  skolan har inte de tyvärr utan är de små magsjuka så kan de stora gå till skolan som vanligt,men 48 timmars regeln gäller där oxå.
  .vid feber är det en feber fri dag som gäller och att de orkar en hel dag gäller både skola och dagis

 2. Sara

  Vill först bara kommentera att vissa experter vanar för att använda handsprit för mycket. Det skall inte användas till vardags när alla är friska.

  Vid magsjuka är dagisbarn hemma om syskon är sjukt. Men min 13 åriga son går till skolan. Han blir aldrig sjuk och har egen toa. Han bunkrar in sig på sitt rum.
  Jag förstår att han kan bära på smitta men det funkar inte i en stor familj att alla alltid ska vara hemma. I den åldern missar de väldigt mycket också.

  Jag tycker det är ganska vanligt att man kan smittas mer är 48 timmar. Har flera exempel på det.

 3. Ase

  Alla barn hemma vid magsjuka, de är smittbärare. 48 timmar efter senaste kräkan….om barnet är tillräckligt piggt, annars 72 timmar.

 4. Li - fembarnsmamma

  Vi har precis haft vinterkräksjuka här hemma. Småttingarna har varit hemma sen i onsdags förra veckan. Men imorn är det dags för Föris igen efter mer än 48-timmarsregeln. Skolbarnen har varit i skolan som vanligt. Vi föräldrar och stora barnen blir väldigt sällan smittade. Vi slapp undan denna gång med. 😉

 5. Sanna

  Jag jobbar på förskola, o har två barn som går på förskola. Jag har ALLTID båda hemma vid minsta misstanke om magsjuka! Skulle ALDRIG falla mig in o ge mitt barn alvedon el dyl o skicka till förskola. Uppenbarligen är barnet inte friskt om man måste ge det. Ursäkta mig men jobba på förskola o så skicka sitt barn till förskola me alvedon?? Man borde veta bättre än så! Jisses!!!

 6. Therese

  Vi följer 48 timmars regeln. Har syskon hemma som ej går i skolan. Skola är viktigt tucker jag (lärare) skulle aldrig låta ett friskt barn vara hemma.

 7. Mamma bläckfisk

  Jag följer 48 timmars regeln och brukar ha alla barnen (har fyra barn, trillingar på 2 år och en fyraåring) hemma vid magsjuka för att undvika att sprida smittan och för att inte behöva ta ut det/de sjuka barnet/n (är ensamstående så sjuka barn måste följa med och lämna och hämta på förskolan). Men det värsta med kräksjukan är att den kommer plötsligt, utan förvarning, så ofta insjuknar barnen när de är på förskolan och innan föräldrarna har hunnit komma och hämta sitt sjuka barn har de hunnit kräkas flera gånger. Så det är svårt att undvika smitta ändå även om alla följer 48 timmarsregeln.

 8. Linda

  Eftersom många läser din blogg måste jag verkligen kommentera.

  48 timmar gäller även för SKOLBARN. Det är ABSOLUT inte så att de kan gå till skolan efter en dag. 48 timmar gäller för ALLA: ditt förskolebarn, ditt skolbarn, dig själv!

  Sen är det 48 timmar efter senaste SYMTOM (ex illamående, kan inte äta). Hoppas ni slipper kräk/magsjuka i år! /kram

 9. Louise

  Jag har alltid mina hemma när det är t.ex magsjuka. Mina stora grabbar har nästan aldrig någon magsjuka men de kan ju ta hand om sin hygien bättre än små barn. Visst har jag gett barnen alvedon och skickat till dagis vid feber vem har inte det liksom en gång i hela mitt liv. Har de feber får de vara hemma tills de är feberfria en dag.
  Men 48 timmrsreglen följer vi här hemma utifall någon får magsjuka, men det uppkommer inte så ofta hos oss.
  Jag jobbar ju på förskola och en gång var det en liten som fick feber och vi fick inte tag på mamman(pappan jobbade tydligen i DK) så liten fick vara på förskolan tills föräldern hämtade. Vet inte om personalen sa nåt till mamman. Själv är jag ALLTID tillgänglig. Har mobilen med mig överallt. Blir barnen sjuka ska personalen få tag på mig. Jobb, skola what ever de får alltid tag på mig.

  Krya på er där hemma.

  1. Me & My Baby Dolls

   Louise- Jag håller med dig, dock inte om att jag lämnat mina barn på skola/föris om dom haft feber. :-/ Hemskt om någon tvingade mig att gå till så tufft ställe som just föris är med feber och allt.

 10. Désirée Fransson

  Jag kör 72h regel bara för att jag vill vara extra säker. De ska vara som vanligt, äta som de brukar, och må bra kunna jag släpper iväg någon av mina tre barn. Är ett av oss sjuka struntar jag i skolplikten och har alla hemma. Jag vägrar utsätta någon för magsjuka om jag kan. Men det är jag det.

 11. Linda

  Hej jag har alltid alla mina barn hemma om någon av dom e magsjuka 48 timmar. Har 3 små en på 5 år en på 4 år och en på 2,5 år går på samma dagis. Men har även vart med om några som lämnar då ena eller flera syskon e sjuka… tycker det är för jä…. på tala detta till personalen på fsk men dom sa att dom kan inte förbjuda bara rekommendera!!!! tycker man ska ha alla hemma då. Annars e ju risken att det bara går runt… Kram på dig

 12. Camilla

  På magsjuka kör jag alltid 72 timmar än fast jag inte måste. Då ingen av mina barn gick i skolan höll jag alla hemma om någon hade magsjuka. Men nu då de går i skolan så får de gå dit. Vid feber brukar jag köra 48 timmar

 13. Maria

  Jag bor inte i Sverige men här finns inga ”regler” alls gällande sjukdomar. Under de 5 ar vi har haft barnomsorg har det inte varit ngr epedemier alls, förutom en gang (vattkoppor). Min 6,5 aring och min 5aring har varit magsjuka 3 ganger var, 1.5 aringen en gang. Jag funderar ofta vad det beror pa. Här har man bara 10 vabdagar/förälder per ar sa det är inte enkelt att vara hemma (sjukintyg behövs ocksa fran första dagen).
  Vi later barnen vara hemma en frisk dag oavsett sjukdom, men vissa skickar sina barn direkt igen.

  Äldsta som gar i skolan skulle jag inte ha hemma om smasyskonen var sjuka och hon mar bra. Dom andra skulle fa vara hemma vid magsjuka men inte vid feber hos syskon

 14. Sara

  Jättebra regler att hålla sig till! Vi använder handsprit hemma hos oss. När jag kommer hem från något ärende på stan eller från att ha hämtat dottern på förskolan brukar jag tvätta händerna och sprita dem. Även efter blöjbyten. Det är irritterande när föräldrar inte tar ansvar utan skickar halvsjuka barn till förskolan. Det går ut över både de andra barnen, samt deras syskon och föräldrar. Det verkar som att det kan vara svårt att få livet att gå ihop med både arbete och barn om båda föräldrar arbetar. Därför är jag glad att min man låter mig vara hemmamamma så länge jag vill. Då behöver man inte slitas mellan arbete och familj och min man behöver aldrig vara hemma med sjukt barn.

stats