Me & My Baby Dolls

My Baby Dolls

Eltandborste eller vanlig till barn?

Ska man tänka på något speciellt när man borstar barnens tänder?
Hur ofta ska man borsta?
Eltandborste eller vanlig?
När är barnen redo att borsta sina tänder själva?
Vilken tandkräm ska man använda?

Visst är det konstigt att många säger att dom aldrig haft et enda hål i sitt liv, samtidigt som en annan haft en massa?
Jag har rätt så dålig tandanlag och får hål i tänderna lätt, även fast jag borstar noggrant.
Vissa har lättare att få hål än andra,

Fick höra att man inte får äta så mycket frukt, för det kan vara boven för hål (??). Det hade jag aldrig hört förut så hela familjen äter massvis med frukt, jämt. Jag tänkte att det är supernyttigt- men alltså icke…

Andres fick en Oral B Genius eltandborste i julklapp, den mest avancerade, uppkopplade och intelligenta tandborsten på marknaden. oral be genius 9000
Våra barn har nu eltandborstar. Nicole, Vanessa, Jonathan, Danilo & Olivia har Oral B eltandborstar. Grabbarna fick nya i julklapp med Star Wars och Olivia fick en med Frozen.

Oral B tandborste (25)
De flesta vet att man ska borsta tänderna två gånger/dag. På morgonen efter frukost och på kvällen innan läggdags.
Men visste ni att man bara ska använda fluortandkräm till barnen och för att fluoret ska kunna ge riktigt bra nytta ska man inte skölja bort tandkrämen efter borstning?

Visste ni att barn behöver hjälp att borsta tänderna varje dag upp till cirka 10 år? För först då har de den finmotorik som behövs för att kunna borsta på rätt sätt.
Hur gör ni?
Jag brukar borsta deras tänder på morgonen, och på kvällen borstar dom själva (dom stora) medans jag håller koll.
På dom små borstar jag först och sen får dom också borsta själva.
Kevin hatar att få sina tänder borstade, så när han såg en spindelman tandborste (med vanlig batteri) i affären blev han helt till sig, så nu har det gått bättre att borsta hans tänder med det, fast man rekommenderar att eltandborste ska användas från 3 år. Celina är lite enklare, när jag ropar att det är dags att borsta tänderna så hör man henne först- “Ja kommeeer!” och så har jag en “kö” med 7 barn framför mig. Eller hon ställer sig inte i kö direkt, utan hon går före alla andra och ställer sig på pallen och försöker komma åt alla tandborstar och kräm.

Celina, Kevin och Olivia får barntandkräm medans de 4 äldre får vuxentandkräm.
Oral B tandborste (3)Oral B tandborste (23)Vad använder ni för tandborste? En vanlig eller en el?
Jag har en vanlig tandborste just nu, helst ska den vara hård så jag verkligen känner att tänderna blir rena 😀

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
Me & My Baby Dolls

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Camilla

  Är dumt att de är så dåliga på att informera om frukt. Fick veta det först efter att ena sonen fick hål. (han får tyvärr lätt hål i tänderna, Själv har jag lagat ett början till hål på 31 år). Men iaf det med frukt har fått höra att det är bra att äta det direkt efter du ätit ngt annat och inte småäta det emellan måltiderna. Så sa iaf tandhygienisten till mig.

 2. pernilla

  men va? det där med frukten låter ju helt sjukt?! mina barn får i sig massa frukt dagligen och vi borstar dom varje morgon o kväll! dom har inte haft ett enda hål (då har både jag o Esa dåliga tänder, så anlagen lär ju inte spela in?)
  MEN mina barn får ju inte äta något godis alls…typ alltså väldigt sällan…typ julafton o speciella tillfällen… dom frågar aldrig om det heller?
  dom får typ chips o ostbågar vissa lördagar eller hemmagjord glass med frukt som sötning…mmm jag vet väldigt jobbig(annorlunda) mamma!
  Kevin( snart 7 år) har eltandborste Jamie(4 år) har vanlig o Nellie(2 ½ år) har vanlig…Nellie är pain in the as jobbig att borsta på!
  men det vänder väl…
  Kevin får borsta sina tänder själv på morgonen men Jamie o Nellie borstar vi alltid på även Kevins på kvällen!
  Kram =) <3<3<3

 3. Zassa

  Hej,
  Min svärmor är tandsköterska eller har precis gått i pension, men enligt henne skall man borsta tänderna på barnen tills de är 12 år…
  Vi borstar tänderna på hon som är 7 år och hon som är 13 borstar själv nu… Finns en tandkräm som är för barn från 7-13 år som de använder sen har vi barnflux till dem som de fluxar med på kvällen efter de borstat… Hon som är 7 år har aldrig haft hål, men hon som är 13 har haft de när hon var mindre för då sköttes de inte så bra tyvärr….

  Från de ena till de andra så älskar jag att läsa din blogg och ni har otroligt fina barn och alltid så fina kläder på dem…… 🙂

 4. Annica

  Hur gör ni när ni har era härliga myskvällar? När ni alla är i vardagsrummet och bäddar ner er framför nån film då det ser så mysigt ut med madrasser och frukt och godis. Somnar barnen då undrar jag om du väcker dem för att borsta tänderna efter de ätit godis? Samma sak med mindre barn som äter välling och somnar med flaskan. Ja, jag undrar lite hur andra familjer gör kring det att barnen äter nått efter de borstat tänderna på kvällen.

  1. Me & My Baby Dolls
   Me & My Baby Dolls

   Annica- Nu dricker inte våran minsting välling, C gjorde det innan hon fått tänder och då somnade hon med sin flaska i sängen och hade inga tänder att borsta 😀 Med de stora barnen brukar hålla sig vakna under film, då borstar dom tänderna efter filmen, men ibland har någon (t e x Olivia) somnat innan filmen är slut och då bär vi henne till sängen så hon får fortsätta sova. Ibland kör vi med att plocka bort godis under en kisspaus i filmen och då får alla borsta tänderna samtidigt och sen kolla på film igen. Men skulle dom missa det nån gång så är det inte hela världen. <3

 5. Helena H

  Har borstat tänderna på Linnea till hon var ca 9 år morgon o kväll. Vi använder vanliga tandborstar och vanlig tandkräm, Jag gillar inte alls eltandborstar. Linnea hade barntandkräm i många år då hon tyckte vanlig var för stark.
  Frukt är ju supersött, har dom inte sagt det hos tandläkaren o Bvc? (tänkte att dom ju borde ta upp sånt där då det är så aktuellt ämne med socker osv) Banan o vindruvor är några av de värsta, tyvärr, då det är dom jag gillar bäst. Men man får se det som så att det iaf är massor med nyttigheter samtidigt som man får i sig när man äter frukt, jämfört med t ex godis.
  Visst är det så att man inte ska äta på tok för mycket frukt just för sockrets skull, men det är ju heller inte bra att sluta för det är ju mycket nyttigheter i dom också. Borta hellre noga på kvällen också på barnen så har du ju gjort det du kan för att hålla hålen borta (min åsikt bara, för så skulle jag göra om jag hade fler småbarn hemma). Får dom hål iaf så kan det ju ha med olika anlag för att få hål att göra precis som du sa. Att tänka på också är ju att inte äta massa mellan måltiderna, det är också väldigt dumt för tänderna.
  Jag hade mycket hål när jag var yngre, men på “äldre” dar har det inte blivit några nya, som tur är då jag är dörädd för tandläkaren. Linnea är ju 19 1/2 år och hon har inte fått nått hål än, verkar som hon fått bra anlag. (vem hon nu kan ha fått det efter tro)
  Rörig kommentar kanske, men kollar på hockey samtidigt. 🙂 Kram från Järvsö (Söderhamn)

 6. Johanna

  Mitt tips är att borsta tänderna innan frukost. På min tandsköterskeutbildning fick vi lära oss att den hinna som bildas på tänderna (den syns ofta efter man sovit), den hinnan innehålller bakterier och när man äter så tar bakterierna åt sig näring av födan, bearbetar den och producerar syra som sätter emaljen i underläge och hål kan bildas. Om man då borstar tänderna inom 1timme efteråt så gnuggar man in syran i tänderna som är oskyddade och risken att få hål ökar. Så att borsta tänderna innan frukost är ett tips.

  Att äta frukt är ett bra mellanmål, men man kan sikta på frukt som har lite högre ph-nivå än citrus….

  Och barn bör helst få hjälp med tandborstningen på kvällen, så att tänderna blir ordentligt rena när de ska vila över natten. På morgonen är tänderna inte alls lika smutsiga och då passar det bättre att dem får borsta själva.

  Även flux fluorskölj är bra (eller andra fluorskölj, såklart, barn ska ha 0,05fluor).

 7. Sussie

  Oj jag har fått höra från 12 år.. slutade borsta tjejens tänder för ca 1 år sen (fyller 15 I mars) med vanlig tandborste och en rundad. + att hon tandtrådar varje dag. Och ALDRIG sk barntandkräm (inte heller vanlig) ta liiite dyrare från apoteket. Hon är snart 15 o har haft ett halvt hål. Å då har jag jättedåliga tänder :/

 8. Eva Johansson

  Så duktiga barn du har 👏👏👏. Mina barnbarn har skrikit upp till minst två år. Så det blev med våld. Inte lätt 😤😤😤
  De stora barnen 6 och 8 år har fortfarande barntandkräm. Tror det finns från sex år.

 9. Patric Bergkvist - Fembarnspappan.se

  Barnen fick 1 eltandborste med varsitt “huvud” till i julklapp, och sedan borstar dom tänderna uppe tills musiken spelar och då ska man byta och borsta nere. Dom har ALDRIG varit så sugna på att borsta tänderna som dom är nu, men vi märkte direkt att med 5 barn och 1 tandborste så tar de ju en evighet att alla ska få borsta igenom sina tänder så vi la en order på en till dagen efter julafton men dom var slut hos leverantör så vi får vänta på den tills den 12 januari som det ser ut just nu, men planen är då att alla ska få varsin. Helt otroligt att alla barnen blev så glada i att borsta tänderna av att få en eltandborste 🙂

   1. Johanna

    Nyttan av att inte borsta in syran från maten vid frukost ( = borsta tänderna innan frukost) är viktigare än att låta tänderna vila efter frukost. Men på kvällen bör man inte äta 1 timme innan kvällsborstningen och sen får tänderna vila under natten.
    Många kompletterar även med att ge sina barn fluorpastiller eller låter dem fluxa efter frukost, för att tillföra fluor utan att “gnugga” in fluor med tandborsten.
    Men det viktigaste är ju trots allt att man borstar tänderna 2ggr per dag och inte småäter, då hinner tänderna bygga upp sitt skydd mellan måltiderna.

stats