My Baby Dolls

Covid-19 andra vågen

Halloj allihopa, hoppas att ni mår bra?

Jag tänkte skriva några rader om covid-19 nu när andra vågen är över oss.

Hur mår ni?

Här mår alla bra, men också såklart påverkade av detta på många olika sätt.

Melanie föddes ju just när pandemin bröt ut här i Sverige. När jag hade fött henne 29:e februari så läste jag i tidningen att just nu vårdas två personer, smittade av covid-19, på samma sjukhus som jag födde henne och det kändes helt galet och oroligt.

Nu har vi fått nya restriktioner här i Sverige igen efter att antal smittade bara har ökat igen och man ser ingen tendens att detta ska plana ut och det skrämmer mig.

Så många som följer mig på insta som inte bor här i Sverige och dom är så förvånade att vi inte måste använda mask och att barnen går i skolan och att allt är i stort sett öppet som vanligt.

Våra restriktioner säger att vi måste hålla avstånd, tvätta händerna och ”unvika folksamlingar” och att åka kommunalt. Nu även att max 8 personer i ett sällskap får sitta ihop, att man ska undvika att gå till köpcentrum, till gym, bio, badhus, bibliotek och inte delta i några events osv. Även avstå från träningar, matcher och unvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med.

Och såklart att stanna hemma om du inte känner dig frisk! Vid minsta lilla symptom.

(Och jobba hemifrån om möjligt)

Jag tror mest att dom saknar sin släkt. Att träffas och kramas med alla. Att umgås. När vi är i affären så säger t om Isabelle till exempelvis Celina- ”Rör inte! Det är corona.”

Nu får alla barn inte följa med ens till affären tillsammans. Vi försöker lösa med att en av oss vuxna handlar. Oftast åker Andres själv, men vi har också behövt åka tillsammans och då har vi lämnat många av barnen hemma.

Hämtar barn från skolan, tar promenader, hänger ute i nån park med barnen. Jag trivs ”själv” och jag älskar att vara hemma men det är jobbigt att inte träffa alla och umgås som ”förut”. Jag saknar det. Jag, som så många av oss undrar ju när det här är över.

Hur känner ni?

Det som gör mig irriterad är hur fasiken folk tänker? Tror dom sig vara odödliga? Ute och festar, går på events med mycket folk, när folk t om reser utomlands just nu?? Även fast kanske du & jag skulle få lindriga symptom av covid-19 betyder det inte att människan bredvid skulle få det. Folk dör varenda dag – i hela världen.

Om jag ska vara helt ärlig så tycker jag att det är galet att skolorna hålls öppna. Jag förstår ju att det är så stort att det skulle stängas, med tanke på att någon måste ta hand om barnen ändå och ekonomin måste gå runt- men vad som också är stort? Livet.

Vi har bekräftade corona fall i barnens skola. Ändå är allting som vanligt, förutom att föräldrar får inte gå in i skolan på morgonen utan måste lämna barnen utanför. Elever och personal ska hålla avstånd och ha ett visst antal personer i en lokal, men hur bra tror ni att det går? Inte alls. Matsalen är fullt. Varenda dag ser barnen flera som är förkylda i skolan, t om lärare. (En lärare som nös och hostade som gick hem efter några lektioner, men varför kommer man ens???) Och så har dom nya vikarier hela tiden i många klasser.

Barn kan bära på viruset utan symptom, tänk då om alla barnen har (minst!) 2 föräldrar (+bonus i många fall) som dom kommer hem till, och så kommer barnen till skolan… ni kan räkna ut spridningen?

Jag har haft mina barn hemma vid minsta symptom, och får då meddelande på schoolsoft som säger att skolan måste anmäla ett visst antal frånvaro till kommunen för utredning och jag undrar då hur dom tänker. Jag tycker att det är superbra att dom gör så, för det kan ju finnas barn som far illa som hindras komma till skolan, eller dem som skolkar och är hemmasittare. Men- nu pågår en pandemi och det här gör stressen så mycket större, att mina barn missar skoltid OCH så blir jag utredd för att jag följer restriktionerna. Dom resurserna på att utreda förkylda barn borde gå till något helt annat nu tycker jag? Vill ni att jag skickar barnen till skolan med symptom istället? 🤔

Om ALLA följde dessa restriktioner som getts så kanske vi skulle vara närmare ett slut på detta och livet kanske kunde ptergå till det normala. Eller kommer det någonsin att göra det? Kommer vi att leva såhär en lång tid framåt? Vad kommer barnen minnas av det här? Kommer det här vara deras ”normala”? Eller kommer dom minnas alla förbjud?

Berätta gärna hur det är där ni bor och hur detta med covid-19 har påverkat/påverkar er.

Jag vill ändå berätta om det värsta i allt detta, men det hinner jag tudligen inte med nu ikväll, vi fortsätter spinna med detta imorgon, nu vaknade Melanie.

Kram & Stay safe!

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Victoria Larsson

  Hej,jag läser din blogg varje dag!Det är härligt att se vilken ordning du har på både barn och hem,en stor eloge till er allihop ni är en riktigt mysig familj att följa!Dock skulle jag önska att du kunde ändra din text till mörkare svart,jag har glasögon men har ändå svårt att se texten bra,den är väldigt ljus önskade att den var svartare!Stor kram till er alla och lycka till med allt!

 2. Anna Johansson

  Hej. Har du funderat på vilka konsekvenser det blir om man stänger skolor och förskolor? Jag håller helt med dig om att vi säkerligen skulle förhindra smittspridning. Men vet du hur många barn som bara ha skolan som sin trygghet och kanske skollunchen är ändå gången på dagen man får äta sig mätt. Mötet med lärare är kanske den ända vuxen som ser dem under dagen. Tänk hur vardagen skulle bli för dessa barn om skolan stänger.

 3. Elin Åkerlund

  Men vilken konstigt skola ni verkar ha! 😡 här är de super stränga med restriktionerna i skolan! Ingen i våras sa nått om att min dotter var hemma, fast det blev vääldigt ofta pga restriktionerna! Och inte nu i höstas heller! Ända jag måste göra är att ringa och anmäla sjuk! Men att ni har sjuka lärare i skolan är ju helt stört ju! 😡

 4. Linnea

  Jag håller med dig fullständigt! Har fått skrika till på personer i matbutik osv. För att folk inte håller avstånd och vissa har gått sjuka (hostat osv..)😓
  Jag födde vår första dotter 20 april och då delade vi avdelning med andra som skulle föda som hade covid-19. Det var obehagligt faktiskt. För man visste inte då hur det kunde påverka våra små älsklingar🥺
  Dessutom sprang det nya barnmorskor hela tiden…
  Hoppas bara att de som tog hand om mammorna med covid-19 inte sprang till en.
  Sedan så var det tyvärr katastrof på bb. Förutom att man var inlåst i rummet hela tiden så fick man ingen hjälp av barnmorskorna. Dessutom så fick min man inte ens följa med till bb. Så var helt själv med första barnet. Mådde fruktansvärt dåligt 😢

 5. Jenny

  Jag bor i England & vi är precis i början av vår andra ”lockdown” som ska vara i 4 veckor. Till skillnad från den vi hade under Mars-April är dock skolorna igång denna gången. Så med andra ord mycket strängare regler här att tex allt som inte är nödvändigt är stängt dvs restauranger, affärer osv. Man måste ha mask i affären, man får enbart träffa en person och då utomhus. Men däremot så får man skicka barnen till skolan om dom enbart är förkylda utan hosta och feber och man har testat deras luktsinne. Alla klasserna i skolan är separerade så dom äter lunch i klassrummet och man har delat upp skolgården i zoner osv. Alla årskurser har olika start och sluttider så att föräldrar inte mötes i stora grupper. Dock får syskongrupper sluta och börja skolan samtidigt så min äldsta är helnöjd med att få gå hem tidigare än sina kompisar när hennes lillasyster slutar. Många vänner som normalt pendlar in till London upp till 3 Tim per dag stormtrivs med covid livet. Tror barnen kommer absolut minnas detta när dom tänker tillbaka på sin barndom men tror (hoppas) absolut inte att det blir deras nya normala tillvaro.

 6. Linda

  På Island har barn från årskurs 4 ansiktsmask i skolan. Om någon som jobba på skolan eller så blir smittad stänger de skolan i 2 veckor.
  Det är krav att ha på sig mask i affären osv.
  Det finns handsprit överallt när man kommer in i offentlig lokal och ibland handskar.
  Bankerna har stängt man få beställa tid för viktiga ärenden. Frisörer, badhus, gym och barer få inte ha öppet.

 7. Sally

  Jag håller med DETTA är allvarligt och borde tas mer på allvar. Varsamheten som fortsätter hålla igång trots att det gör det omöjligt att hålla på restriktionerna. Vi har två i riskgruppen i familjen, men de två äldsta barnen måste ju trots det få i skolan, vi är oroliga varje dag, men helt maktlösa, går ju inte att hålla dom hemma, precis som du säger man vill ju inte behöva bli utredd, hamna i register osv. Men det är så j**** orättvist. Stäng skolorna säger jag, barnen måste man ju ändå hålla hemma hel tiden med symtom och då utan att de får undervisning. Stäng skolorna och planera för hemundervisning eller hemmastudier, det kommer alla vinna på i längden och jag lovar med dagens teknik kommer det absolut inte vara några problem.

 8. Alexandra

  Tycker att så mycket skolundervisnig ska bedrivas digital som det går. Kanske tänka om att dela upp dagarna elvera är fysiska på skolan sen digital för de som är hemma den dagen. Förskolorna borde stänga och bara ha öppet för det föräldrarna som har samhällsviktiga jobba typ vården, polis .
  Jag själv jobbar på förskola har ingen möjlighet att följa en del av dessa restriktioner. bor i Kalmar vi har inte fått några nya restriktioner än men det kommer. Men har denna vecka på jobbet blivit spottade i ansiktet av ett barn och biten av ett annan. Det känns För jäkligt i dessa tider för som du skriver det barn kan ju bära på smittade utan symtom. Men så ritade både ansiktet och armen där jag blev bitten men oron sitter kvar har ju bara gått några dagar.

 9. Ameena

  Har ni provat att handla er mat online? Vi använder Mathem.se och det funkar jätte bra! Så slipper ni gå till affären och det sparar så mycket tid också ju.

 10. Susanna

  Jag är så trött på allt som heter corona, nyheterna är fulla med corona, eller visst inte just nu är det väl mäst presidentvalen i USA 🙈 Men hur som hälst, i våras stäbgde barnens skolor, eller alla Finlands skolor och eleverna hade distans skola Hos oss gick det super och mina barn stannade hemma ända till augusti då skolorna började efter sommarlovet igen. Nu i höst har antalet smittningqr spridit sig i vår kommun och vi är i den såkallade ”kiihtymisvaihe” (accelerationsfas?). På högstadiet där min äldsta son går så hade en klass hamnat i karantän pga positiv corona test, men det spred sig inte runt i skolan 🙏🏽 Hobbyna sluta också i våras men är ännu i full gång men föräldrar får inte komma in i tex fotbollshallen och de andra använder ansiktsmask som går in. Jobbar själv på daghem och där får föräldrarna inte komma in i grupp utrummet och när de kommer in i korridoren önskar vi att de har ansiktsmask på sig. Gymnasierna och andra stadietsutbildning har ansiktsmask på sig. Min skola (studerar vid sidan om jobbet) har nästa veckas studiedagar på distans. Själv undviker jag att åka bort från min egna kommun 🙈 Till butiken släpar jag mig en gång i veckan, ibland hamnar jag kanske gå lite fler gånger, häller avstånd från de andra i butiken. Tvättar händer hela tiden (har alltid gjort så inget jag behövde lära mig så som många andra 🙈) Vät många som hämtar till skolan/ daghemmet sjuka barn men don tänker sen inte att dom som får smittan för hem det vidare till sin familj, där kan sen finnas någon som hör till riskgruppen..

 11. Mila

  Jag tycker ju inte man kan säga att det och det landet gör det bättre för att dom har munskydd, lockdown,..Men jag som bor i Österrike och just nu är i Lockdown igen, kan säga att jag tycker att det känns väldigt jobbigt med restriktioner som ändras hela tiden. Dessutom känner jag att just nu Sverige gör bättre genom inte stänga men rekommendera. Moroten funkar liksom bättre än piskan. Att barn här inte har kunnat gå på sina fritidssaker som gymnastik osv. gör (likaså för vuxna) att dom känner sig psykisk dåligt.
  Jag håller med att allt partyfirande inte är acceptabelt, men pga av att några gör så, blir vi i Österrike alla ”inlåsta” mellan 20:00 och 06:00, vet ju inte om det är so effektivt heller. Dessutom går det inte att utrota ett virus, så om jag gör strikt lockdown, kommer viruset före eller senare tillbaka. Det är interessant hur alle länder diskutera olika om det här, men om man kollar på Inglehart&Welzel kulturkarta, så ser vi att länder väljer typ samma restriktioner om dom ligger i samma område på denna kartan.
  Just nu gäller iaf dessa regler för hela November månad i Ö:
  + man får inte gå ut mellan kl 20:00 och 06:00 (vissa få undantag finns)
  + inte träffa mer än 6 personer, varav högst 2 hushåll får träffas
  + alla gym, simhaller, klättercentrum, skidliftar osv är stängda (förutom för dom som har sport som ett jobb som skidåkare, simmare,…)
  + ingen sport utomhus med nära kontakt tillåts (man får jogga, cykla,..)
  + inger evenemang är tillåtna
  + bio, restauranger, osv. är stängda

  Mataffärer är öppna, apotek, OCH skolorna är öppna, men bara för åldrarna 6-14 (skolorna stängdes i första lockdown i mars/april för 6 veckor)

  Jag vet inte men jag tycker ju att ett liv måste också kännas värt att leva. Nu mår jag inte dåligt av det här åtgärderna förutom att jag inte har något jobb mer pga att jag inte kan ge gymnastiklektioner till barn och inte heller med mit andra jobb i evenemang branschen. Så just nu sitter jag hämma ock plugga på universitet på distans men utan inkomst och hoppas på att jag får jobba igen i December.
  Just nu skulle jag nog hellre vara i Sverige ( och jag är en absolut hemma-sittare och tycker om att vara själv). Jag klarar bara inte av om politiken säger, de här åtgärderna infördes pga att vi, folket, inte höll oss tillräckligt till reglerna bara pga att vissa folk behöver en piska snarare en moroten.

 12. Jessica

  Hej! Ni är så fina allihopa, helt underbar familj. Samma har hänt mig, bor i halland och har haft mina barn hemma vid minsta symptom för respekt till andra man inte vill smitta. Och nu blir vi utredda av kommunen. Sådan waste of time! Jag tänker exakt som dig ang skolorna . Så mycket folk och lärarna har ingen koll om barnen är nära varandra och klänger på varandra när de leker. Så jag har nu bestämt att låta barnen vara hemma och få distansundervisning för precis som du säger, livet är ändå viktigare. För vem vet vad som kan hända om man skulle få covid? Skulle aldrig kunna förlåta mig själv.
  Ha en bra dag, och ta hand om er ♥️

 13. Sofi

  Bussen som jag sitter på nu. ( jag måste åka för att komma till skolan ) Så sitter busschauffören och hostar väldigt mycket:( Vilket jag tycker är helt SJUKT /en 13 åring

 14. Alex

  Jag bor i Finland och jobbar här i en skola samtidigt som jag studerar. Mina egna studier sker på distans vilket jag är tacksam över och här hanteras covid fall i skolor helt annorlunda än där tydligen 🤔 om en elev smittas i lågstadiet hamnar alla lärare och elever som haft att göra med den eleven i karantän i 10 dagar. Då sker undervisningen på distans. Alla lärare som blir hemma sjuka måste testa negativt innan de får återvända även om det bara är små symptom. Veckan efter vår skolas covid fall använde alla lärare munskydd fär säkerhetsskull. Eleverna tvättar och spritar händerna när de kommer in från rasten, före maten och då de sätter sig i matbordet. Föräldrar får inte komma in i skolan och förskolebarnens föräldrar använder munnskydd då dom lämnar barnen.
  Här använder vi munnskydd i bibliotek och matbutik samt övriga butiker, vilket känns som rätt lösning under omständigheterna. Är så många som rör sig i butiken och hostar och nyser vilket känns jätte fult. Har själv en 96 årig farmor jag besöker varje dag (hon bor hemma och vi barnbarn är hennes liv) samt en nyopererad pappa. Förstår inte heller varför folk måste ut o festa just nu och besöka krogar… känns otroligt själviskt!
  Varför jag gått med på att jobba som timlärare och vikarie under pandemin är att jag har familj i samma skola så känns som plus minus noll. Annars då? Jag har knappt träffat mina tre närmaste vänner sedan Augusti. Mina klasskompisar har jag ej träffat IRL sedan Mars. Jag håller mig i stort sett bara hemma förutom då jag jobbar och besöker matbutiken.
  Jag tror att om alla sätter in jobbet med att hållas hemma och vara försiktiga så kan vi få kontroll på pandemin igen.

 15. Caroline

  Här nere i Skåne har det ökat lavinartat och det märks i ensegna närhet också då det börjar bli folk nu somman känner som testat positivt…innan kändes det mer overkligt o så långt ifrån..men nu när man har det så nära inpå så är det obehagligt. Själv har jag testat mig 3 ggr, men hade inget som tur var. Barnen pratar en del om corona o säger själv att de inte får gå till skolan/förskolan med symtom för att det kan vara corona. Sjukt att de ens kan gå vidare med frånvaro i dessa tider när man försöker vara försiktig. Tydligen har det visat sig att barnen inte smittar runt så som man tidigare trott och faktiskt inte blivit nån skillnad i de länder där skolorna stängde ner. Jag kände mig mer orolig för viriset runt mars, april då måånga verkade bli jättesjuka…men nu blir de flesta l
  bara lindrigt sjuka av viruset…men ja man är ju orolig för sina egna föräldrar och äldre släktingar som har sämre immunförsvar.

 16. Niobarnsmamman

  Jag bor i Österbotten i Finland. Finland har ju valt en annan linje än Sverige när det gäller hanteringen av covid 19. Vad som är bättre eller sämre vet jag inte och jag är glad att jag inte har behövt ta de stora besluten. I våras stängde hela landet ner här. Skolorna ordnade distansundervosning och kraftiga begränsningar infördes på många områden. Resultatet var lyckat och vi fick hela situationen att lugna sig. Under sommaren var det hyfsat coronalugnt i hela landet. Men folk reser och far, en del i jobbresor eller för att träffa nära släktingar. Andra för att de vill och är egoistiska. Så nu är vi tillbaka igen. Det blir flera fall hela tiden. Nu i höst har skolorna valt att stänga ner bara de klasser där det har funnits barn med covid 19. Personligen tror jag att det är bättre. Det känns omotiverat att stänga en liten byskola där ingen har nån bekant som har covid 19. Däremot krävs att ALLA tar sitt ansvar och följer de restriktioner som finns, även om man blir så innerligt trött på det, för det tror jag de flesta blir. Men lite orkar vi kämpa ännu! Jag hoppas åtminstone att vi nångång får återgå till något som påminner om förr.

stats