My Baby Dolls

Barn och fritidsaktiviteter

Det här med aktiviteter för barn verkar vara ett hett ämne.
Jag kommer ihåg förra året när Nicole började i förskoleklass så skrev jag om just detta efter att skolsyster påpekade att alla barn borde gå i någon aktivitet (vilket Nicole inte gjorde).
Jag blev lite paff. Inget av våra barn är överviktiga, tvärtom nästan, alla ligger under kurvan. (Möjligtvis inte Kevin då, men…)


Våra barn har inte varit särskilt intresserade av fritidsaktiviteter. Vi har ibland frågat om dom vill börja på det ena eller det andra och dom har inte velat. Ska man tvinga sina barn till det då?
Det är inte riktigt så heller att våra barn bara sitter hemma på rumpan framför en påse chips och TV framför sig hela dagarna.
Dom är ute och leker. Dom rör på sig hela tiden.
Att en skolsyster ska ställa sådana krav på föräldrar och barn är dumt.
Jag förstår att man kan påpeka det till barnen som är högt över sin kurva och kanske inte rör på sig mycket, då är det hälsa man pratar om och det kan vara en morot att börja med nån aktivitet som barnet tycker är kul.

Vanessa har gått på dans i ett år, och resten av barnen har inte vart intresserade av något alls.
– Förutom nu. Danilo kom häromdagen och sa att han vill börja på fotboll. Han tänker sig ett publik lika stort som när Real Madrid spelar, och så ska alla heja på honom och han ska få medalj och glida i gräset (en filmare redan nu?)…

Så på söndag ska Danilo och Jonathan börja på fotboll. Dom får prova på och tycker dom att det känns kul så får dom fortsätta.
Nicole och Vanessa funderar fortfarande. Ibland vill dom spela fotboll och ibland handboll. Jag skulle vilja få in dom på simskola, men det verkar helt omöjligt nu till hösten. Vi får gå och plaska och öva själva i simhallen.

Det jag vill komma fram till att dagens barn har det redan ganska stressigt och jag tror inte att varje barn behöver 3 olika aktiviteter och dessutom flera gånger i veckan + skolan och läxorna. Alla barn är ju olika och olika aktiva, men stressa ner lite. Huvudsaken är väl att ditt barn mår bra och rör på sig? Vare sig det är på fotbollsplan eller lekpark?

Första skoldagen (32) Första skoldagen (33)fotboll

Går ditt barn på något fritidsaktivitet?

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. colette

  jag tänker att fritidsaktiviteter är bra även om barnet rör på sig och inte är överviktigt så att barnet får sociala kontakter även utanför skola/ dagis och familjen. en fritidsaktivitet behöver ju inte vara något fysiskt utan det kan ju vara musik eller något annat kreativt. dessutom är fritidsaktiviteter ett bra sätt för barn att hitta sig själva och vad de vill göra och är bra på.
  att skolsköterskan ska blanda sig i det kan jag tycka är lite fel då hen inte vet vilken ekonomi familjen har, och fritidsaktiviteter är väldigt dyrt. skolsköterskan ska endast lägga fram fritidsaktiviteter för barn om de har sociala problem eller som du skriver har hälsoproblem.

 2. Fru Katt

  Våra äldre barn (fem och sju år) har en-två träningar var i veckan förutom simskola. Jag är kluven, på ett sätt tror jag att barnen mår bra av att vara hemma, men samtidigt pratar man ju om att även små barn behöver träna så att de blir svettiga ett par gånger i veckan. För oss funkar det med träningar, eftersom vi är hemma, och barnen alltså går minimalt i skola och förskola. Jag skulle inte dra iväg på träning med dem efter en heldag på förskolan.

 3. Therese

  När våra barn gick på förskolan sa lärarna och förskolechefen på föräldramötet att det är viktigt att tänka på att oftast räcker det för de flesta barn att vara på förskolan/skolan och att de inte rekommenderar att man ska ha barnen på fritidsaktiviter. De sa att det var så förr att barn skulle ha fritidsaktiviteter, men att samhället har ändrats och att många barn inte orkar ha fritidsaktiviter och att det skapar stress för barnen.

 4. Rebecca

  Håller med dig Satu! Barnen ska gå på en aktivitet de tycker är roligt först och främst. Hur roligt hade vi tyckt det skulle vara att göra något en/flera ggr per vecka som inte var kul… Jag har 3 barn och äldsta sonen på snart 13 år går på fotboll 2 ggr per v och match lörd eller sönd. Min dotter på 8 år går på ridning en gång i veckan. Yngsta sonen är 5 år och började på fotboll och simskola förra veckan. De två yngsta har tidigare gått på brottning en gång i veckan. Äldsta kan ta sig själv till fotbollen de dagar jag jobbar kväll och min man inte hinner hem i tid. Annars funkar det och skulle aldrig låta mina barn tvingas in i något de inte vill eller stressa dem. Äldsta har precis börjat sjuan och det är ju väldigt annorlunda och nytt men med planering kommer man långt försöker jag lära honom 😉 vi jobbar båda heltid men har inte några måsten runt omkring oss utan är mest hemma efter jobb. Simskola är viktigt och yngsta var väl inge jättetaggad innan vi kom dit men det blev en succé 🙂 brukar vara fullt i steg 1 men om de har lite vattenvana kan de kanske gå till steg 2? Det kunde min kille och han blev 5 i april. Doppar gärna inte huvudet men det tränar de på 🙂 Bra att du inte tar åt sig av de dumma kommentarerna. Avundssjuka du vet… Kram

 5. Erika

  Jag är gravid med mitt första barn (V. 37) så egen erfarenhet gällande barnaktiviteter har jag inte men min tanke kring det är att det kan vara roligt och nyttigt att träffa barn i andra sammanhang än skola och hemma. Nu verkar ju dina barn socialisera finfint med andra barn ändå och aktiva är de onekligen så det spelar nog ingen roll för er, men det va min första tanke när jag läste ditt inlägg för inte sjuttsingen kan dina fina barn behöva aktiveras mer. Ni verkar ha en härlig nivå av mys och lek =)

  Vi har inte samma åsikter gällande en del saker (vem delar exakt alla åsikter med någon) men jag tycker du gör ett alldeles fantastiskt jobb med dina barn och inte har någon anledning till att lyssna på pekpinnar från folk.

  Gällande att få in barn i simskola i Haninge är det supersvårt. På Torvalla finns två simskolor, den kommunala och en som drivs av en förening. Jag har arbetat som simlärare för föreningen i 14 år och var chef för vår simskola på Torvalla i fem år fram tills nu i våras då jag bytte arbetsuppgifter men arbetar kvar i föreningen. Vi har ca 900 barn i simskola på Torvalla men skulle behöva utöka enormt för att tillgodose det behov som finns i Haninge men både vi och den kommunala simskolan står handfallna för det finns inte nog med bassängtid för att tillgodose behovet. Det är helt sjukt att skärgårdskommunen Haninge med ca 90.000 invånare har EN simhall. EN!!! I Huddinge kommun (ca 100.000 invåndare finns det tre.

  För att börja i simskola hos oss måste man ha timing. Vi släpper våra tider till vårens simskola (hösten är fullbokad sen juni) i januari och då går det fort. Vissa grupper fylls på några minuter.

  Den kommunala simskolan har något annorlunda system, de har en kö där det tar in de äldsta först mer än så vet jag inte.

  Hoppas ni får till det med simskola snart för det är en livsviktig kunskap.

  Stor kram till hela fina familjen!!

 6. mummu till mybabydolls.se

  Låt barnen vara barn.. lek är ju de viktigaste,det andra kommer
  senare. Det finss ändå så mycket stress för allting, barnen behöver inte det.

 7. Frida

  Här hemma får barnen ha en aktivitet åt gången, dock är simskola alltid den första. När de lärt sig att simma får de välja fritt vad de vill göra för aktivitet. Vi bor på landet och har en gård, barnen är ute och rör på sig varje dag så de behöver inte ha aktiviteter för motionens skull.
  Vi har valt att inte låsa upp oss vid aktiviteter utan ha mycket oplanerad tid att umgås på, ha tråkigt, läsa läxor, göra utflykter och barnens lek med kompisar. Tycker att vi lever ett ganska stress-fritt liv där vi själva bestämmer vår agenda istället för att aktiviteterna styr fritiden 🙂

 8. Laura

  Dottern började på piano idag, hon är 4 år. Tidigare har hon bara gått på dans, men motionsbiten kan lätt ersättas på annat sätt som du säger, som lekparker ju.

 9. Elin

  Vi är en familj med väldigt mycket aktiviteter just för att vi har valt det så. Vi har tre barn som är 9, 7 och 4 och just nu har de 4, 5 och 2 träningar i var/vecka och fler kommer det nog att bli ;). För oss har det varit viktigt att sätta dem tidigt på fritidsaktiviteter för att de ska få med sig det som en naturlig del i uppväxten. Det som jag ser som positivt med fritidsaktiviteter är att det får en sammanhållning i laget/gruppen. Man får träna på att både vinna och förlora. Barnen får kamrater som de inte annars hade träffat och som har samma intressen. De får lära sig vid tidig ålder vikten av att röra på sig och använda sina muskler och att det inte är farligt att bli svettig som många barn idag tror.
  Men alla gör som de vill och vad som passar dem bäst. Vi får faktiskt ganska många kommentarer av andra föräldrar som tycker att våra barn tränar för mycket 🙂

 10. Annika

  Håller verkligen med! Vår dotter går på gymnastik en gång i veckan. Hon har roligt när hon är där och vi föräldrar tycker det är kul att göra nått ihop.

 11. Jennifer

  Word! Du är så klok! Tycker det verkar vara alltför mycket stress om att barnen ska vara med på än det ena, än det andra. Man ser barn i Nicole och Vanessa ålder som har olika fritidsaktiviteter 3 dagar i veckan plus läxor. Barnen måste väl också bara få vara barn. Leka på lekpark är nog så bra. Varför stressa ? Barn måste också få vila och bara vara. Jag spelade fotboll en period när jag var liten mest för att alla andra gjorde det. Ingen press från mina föräldrar men från samhället. Inte tyckte jag det var särskilt kul heller.
  Så klokt tänkt av dig, tycker jag.
  Sen angående ditt tidigare inlägg. Lita på din magkänsla. Du gör bäst för Dina barn. Du Är bäst för dina barn. Hoppas du kan förbise elaka kommentarer. Sen ska jag erkänna att jag först tyckte det var konstigt att du lämnar Olivia på förskola när du själv känner att det är så jobbigt. Men nu när du skrivit att du jobbar så förstår jag varför. Hoppas du förstår hur jag menar. Inget illa menat alltså! Däremot skulle det vara kul att läsa lite mer om Vad du jobbar med och hur om det är bloggen som är ditt jobb. För en novis som jag jag ingen susning om hur ett jobb med en blogg fungerar. 🙂
  Ha en bra kväll!

 12. Malin

  min son som fyller 16 nu i september provade både innebandy och judo men fick sluta bägge gångerna för han orkade helt enkelt inte med både skola och fritidsaktiviteter + läxor..
  mina små som nu är 4 och 5 år har inga aktiviteter än utöver öppna förskolan och kyrkans barntimmar, det räcker liksom utöver frilek hemma, än iaf..

 13. 8 barnsmamman

  Jag är helt av samma åsikt. Man behöver inte ha en ledd aktivitet för att sysselsätta sig och hålla igång. Jag har fått små vinkar från hälsovården om att det kan vara bra att barnen har någon aktivitet men varken jag eller barnen har tyckt att det behövts. Enda
  klubben vi har haft åt barn under skolåldern är en jumppaklubb på finska. Det har varit bra för barnen att på ett lekfullt sätt bekanta sig med finskan då vi bor på en helt svenskspråkig ort i Finland.

 14. Jenny

  Tycker du resonerar väldigt sunt! Så länge barnen inte blir stillasittande framför dator/tv/padda osv spelar det väl ingen roll på vilket sätt de rör sig eller om det är en organiserad aktivitet eller ”bara” lek i lekpark/skog/annat.

 15. 3barnsmamma

  Håller med om att inte alla barn behöver en aktivitet. När min kille började förskoleklass sa skolsystern att det var skönt för honom att han slapp massa farande och stress om vardagarna.

  Nu till hösten ska han börja på simskola en gång i veckan, det blir hans första fritidsaktivitet någonsin. Han är 7,5 år.

 16. Lisa från Skåne

  En eller två aktiviteter är bra. Dels så orkar man mer i skolan och så får barnen andra kompisar än bara från skolan. Sport brukar ge en härlig gemenskap. Det brukar vara så att barnen prövar på många olika aktiviteter innan dem hittar något som dem tycker om. Ibland är det så att det aktiviteten får testas några gånger grattis och efter brukar barnen veta om dem vill fortsätta eller ej Men aldrig något tvång. Lycka till vad det än blir.

 17. Margareta W

  Intressant ämne. Jag tycker att du gör helt rätt. Alla barn orkar inte med både en skoldag och sen en organiserad fritid. Att de alltid ska lyssna till instruktioner av en vuxen. Dina barn har ju full rulle hemma och också tillgång till grannbarn.
  Kommer ihåg att er skolsyster tyckte att alla skulle ha en aktivitet för att undvika övervikt på mellanstadiet. Väldigt klumpigt sagt . Tittar man på dej och Nicole så är väl inte övervikt något man tänker på. Möter man ett barn som verkar ensamt och ”mullig” då kanske man ska föreslå något.
  Så hetsa inte utan låt barnen precis som ni gör komma med önskningar. Simskola är ju verkligen något att rekommendera och där skulle ju de 4 stora gå tillsammans /.Lärare o fritidspedagog

 18. Kicki

  Finns INGEN anledning att stressa barnen till aktiviteter! När barnen själva kommer och frågar så kan man börja fundera på,det OCH då ransonera ! 1-2 aktiviter i veckan är max ,det ska finnas dagar ” kvar” att bara vara ,att kunna spontan leka med kompisar 🙂
  Många tror att det är sååå viktigt att barnen har många fritidsaktiviteter , att de inte ska ha tråkigt, och glömmer bort hur viktigt det är att ha tid att ha just tråkigt! Det är ju då man har tid att reflektera,vila och träna sin fantasi 🙂
  Stressen ökar idag längre ner i åldrarna och det är vårt jobb att säga ” nej” att se till att barnen inte blir stressade!
  Mina egna ” ungar” har allt från 0 till 3 aktiviteter i veckan allt efter intresse ,två barn har en idrott + två barn/ ungdomsgrupper i kyrkan ,ett barn spelar ett instrument + en ungdomsgrupp och ett barn har i dagsläget ingen aktivitet alls. ( den som inte gör något köar för plats i musikskolan och har inte haft något intresse för någon annan aktivitet….är snart 9 år 🙂 )
  Mina ” ungar” är ute och leker ,bygger kojor,leker riddare,hoppar studsmatta mm mm
  Glada lugna lyckliga normalviktiga barn med MASSOR av fantasi 🙂

 19. Ida

  Hej jag har aldrig kommenterat förut. Jag skrev en lång kommentar på ditt förra inlägg angående att folk skrev taskiga saker, men det försvann av någon anledning så jag skriver här istället. Hur som helst, bry dig inte om vad de kommentarer, även om det såklart känns svårt att låta bli, du vet ju själv att du har dina barns bästa för ögonen. Jag tycker att du verkar vara en jättebra mamma och jag är grymt imponerad av att du orkar med sju barn i så nära ålder. Själv har jag två barn och ibland känns det som att jag inte räcker till eller riktigt hinner med. Då brukar jag tänka på dig, att du orkar ju med sju barn så då borde ju jag orka med mina två. Du har blivit lite av en förebild för mig när det gäller familjeliv osv. 🙂 även om jag inte alltid delar dina åsikter angående genus t.ex så är du en av mina absoluta favoritbloggar 🙂 man kan ju inte alltid hålla med om allt 😉 ville bara skicka en hälsning!

 20. Linda

  Jag tror det viktigaste är att barnen är aktiva så att man har den vanan som vuxen sen. Att vara aktiv ger nog otroligt mycket mer än någon typ av träning 1-2 ggr i veckan. Om man däremot har ett barn som är rätt lat av naturen kanske man behöver en extra push. 😉

  Vad har du för tv/dator/iPad-vanor för dina barn?
  Mina är otroligt aktiva och vill helst vara ute men är de inne så är det elektroniken som gäller och jag har svårt att sätta gränser och låter dem göra det så jag hinner laga mat, städa, tvätta osv.. Ger mig ständigt dåligt samvete. Hur gör du?

  Kram

stats