My Baby Dolls

Att välja att ha en storfamilj

Familjen Annorlunda har kickat igång på TV4 och åsikterna haglade in överallt, alla skulle tycka och tänka till om familjernas val om stora familjer. Jag och barnen brukar jämt kolla på den och såg fram emot att den skulle börja igen. Dock ser vi den alltid dagen efter att den sänds eftersom den börjar klockan 20 och slutar 21 och då ska våra barn ligga i sina sängar och sova redan 😉

När man har valt att ”skaffa” (hatar det uttrycket när det gäller val av antal barn) än ”normal Svenssons” 2-3 barn, så har man ofta allmänhetens ögon på sig, större krav och vissa tycker sig då ha den friheten att framföra sina egna åsikter om val som vi själva valt att göra.
Ungefär samma sak om vi med fler barn skulle kommentera ”Oj, har du baaara 1-3 barn?! Hur tänkte du nu??!” Ehh.. Smiley 😀 Ni hör ju hur dumt det låter, sköt du ditt så sköter jag mitt 😉

Varför har folk fördomar om oss som väljer att ha fler barn än vad som anses vara ”normalt”?
Om man har tid, ork, plats och framförallt kärlek att ge sina barn, vad är ert problem?
Det är inte ni som uppfostrar våra barn, som tar hand om dem eller betalar för dem.

Nu har jag till 90 % bara fått positiva kommentarer om våra 6 +1 , men det finns ju stolpskottar till folk och kommentarer också.
”Ska ni befolka världen själva”, osv. Come on. Been there, done that- It´s getting old. Smiley
Kanske är vår familj ännu mera i ögonfallande eftersom det är så tätt i åldrarna? 6 barn under 6 år och en växer i magen.

Det är kanske svårt att tro nu att vi hade riktigt svårt att få barn? Vi fick kämpa med en massa utredningar och behandlingar i 2 ½ år innan pluset på graviditets stickan var här för att stanna. Jag blev gravid på första försöket när vi bestämde oss för att ha barn. Det slutade i missed abortion och där kan man säga började komplikationerna. Ärrbildning i livmodern och operationer för att få bort det, ytterligare 2 missfall och där började våran långa resa. Men det är en helt annan story.
Just nu känns den resan så avlägsen, men minnena, känslorna och ärren sitter kvar djupt inom mig och dem kommer nog aldrig försvinna.
Jag lider med alla dom som kämpar med att bli gravida, jag vet hur det känns.

Nu sitter jag här med 6 helt underbara skatter. Det bästa jag gjort i hela mitt liv. Min stolthet och dem jag lever för.
Ännu en skatt växer och utvecklas i min mage just nu. Känslan är helt obeskrivlig.

Jag känner ofta att jag som mamma med fler barn än normen har mycket högre krav på mig som mamma än andra med 1-3 barn.
Att mina barn måste verkligen uppföra sig i varje situation bland folk. Just för att man har så mycket blickar på sig redan.

Jag upplever det verkligen som att dom som har färre barn än vad jag har får mer förståelse om deras barn inte alltid beter sig exemplariskt.
Om något av mina barn skulle få ett raseriutbrott nån gång så tänker folk: ”Oj hon kan inte få sina barn bete sig och ändå har dom skaffat så många, hur ska hon göra nu?” Som om jag vore den enda som har ett trotsigt barn nån gång?
Och då kan jag ju tillägga att våra barn brukar vanligtvis bete sig bättre än de flesta andras… 😉
Barn är barn, oavsett om dem är fler eller inte, självklart kan dom också (precis som vem som helst) ha en dålig dag och få för sig att lämna öronen hemma när vi ska till affären. Då kan jag få onda blickar från sur tanter och till er vill jag bara säga: Skit på er. Antingen har ni inga barn eller så har ni glömt hur det kan vara.
Och det har inget med antalet barn man har att göra, som några verkar tro.

Som mamma till fler barn än normen så känner jag att jag inte har rätt att ”klaga” på dåliga dagar som andra mammor.
”Du har ju valt det här själv.” Jaa, och du har inte det eller?? Shoot me.

Naturligtvis är det ingen dans på rosor alla gånger med flera barn, men vilket föräldraliv är det? Jag älskar mina barn över allt annat i hela världen och skulle inte byta ut mitt liv mot någonting alls, men jag kan också säga att ibland driver dom mig till vansinne. Ibland kan dom vara till salu väldigt billigt eller så har jag god lust att rymma hemifrån. Om bara så för en sekund. ”Varför fortsätter man att skaffa fler barn då?”
– Jo för att nackdelarna väger inte ens hälften lika mycket som fördelarna. Jag orkar inte ens börja förklara. Ni som vet, ni förstår vad jag menar. Ni andra…. kommer aldrig att göra det.
Man älskar sina barn så obeskrivligt mycket, oavsett om man har 1, 2, 3, 6 eller 12 barn. Eller hur?
Klarar man inte av fler barn så skaffar man sig inte fler. Visst? Om vi klarar det, låt oss.

Hur som helst. De flesta kommentarerna och reaktionerna är ändå positiva och roliga. <3
Och jag tar verkligen inte illa vid mig. Det här är rätt för vår familj.
Och så många barn har vi faktiskt inte, hahaha…Smiley

Alla är vi olika. Ingen kan bestämma för den andre vad som är rätt eller fel. Det avgör varje familj själva. Visst? 🙂

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Jessica

  Du är så klok, Satu. <3
  Det lyser igenom så mycket kärlek genom dina ord.
  Bry dig inte om elaka kommentarer, jag tror alla är olika "starka" och människor kan nog lätt bli avundsjuka på dig. <3
  Följer man din blogg förstår man att du är en ÖVERLEVARE, så stark i själ och personlighet, och en fantastisk mamma, så omsorgsfull och otrolig i hushållsarbetet. Alla hade inte klarat av jobbet du gör och det kan nog sticka folk i ögonen.
  Fortsätt bara vara Satu, och känn att du vet om vilken styrka du har och vilken fin barndom du ger dina barn, så rinner elaka kommentarer av lättare. <3 <3 <3

 2. Elin Albertsson

  Att folk alltid måste bry sig om alla andras liv…
  De e väl upp till var o en hur många barn man vill ha, oavsett om man vill ha 1barn eller 12 barn, de e upp till mamman o pappan i familjen ^^
  Ja känner dig inte, men de ja läser i bloggen tycker ja du verkar vara en super mamma o hittar på olika saker tsm med dina barn, mer än vad vissa som ”bara” har 2 barn gör.

 3. Mummy84

  Hej!

  En fråga bara, kanske lite personligt men hur klarar man av att ha 6 barn (snart 7) rent ekonomiskt?! Vi har bara två barn och både min man och jag jobbar heltid med hyfsade löner och pengarna räcker ju knappt…. Vi har ingen bil, bor i hyresrätt och inga lån så vi har inga större utgifter… Tittar varje vecka på familjen annorlunda och kan inte låta bli att undra hur alla klarar det rent ekonomiskt, framförallt när de flesta av familjerna i programmet bor i hus, har bil, endast en riktig inkomst i form av lön och så 7-12 barn. Vi skulle gärna vilja ha fler barn, men som sagt hur klarar man det?!

 4. Lisa

  Simone
  Jag är en av dom som väljer att ha 1 barn..
  För jag hade en dålig upplevelse av förlossningen o tycker småbarnstiden var jobbig..
  Så jag tror inte det blir några fler pga det.

  Plus att jag vågar inte binda mig vid någon igen på det sättet man gör när man får barn tillsammans..

  Och sen har inte min sambo några barn sen tidigare så han har ingen aning hur man gör med bebisar/småbarn överhuvudtaget 😉

  Jag kan förstå dom som vill ha stora familjer, och det verkar mysigt med den sammanhållningen som syskonen får.. <3

 5. Sess

  Så bra skrivet Satu 🙂 Jag har sjäv 7 barn och en ängel.
  Jag tycker mycket om ditt sätt att förmedla din och barnens vardag. Vilken skatt du har gjort till barnen!
  När de är vuxna kan de gå tillbaka och läsa hur deras mamma upplevde dagarna med dem 🙂
  Jag tycker mig också kunna läsa och känna Mummus lycka och stolthet över dig och barnen, var rädd om henne 🙂
  Till Hanna vill jag säga: Grattis till Miraklet 🙂

 6. Hanna

  Hej! Ja, det är inte lätt här i livet. Fick mitt femte barn för 6v sedan. En liten tjej. Men det var inte så populärt i min familj. Har två bröder som inte ens har grattat mig och hälsat på. Min pappa har sett henne 5 min i bilstolen bara. Det känns skitkul. Men jag behöver inte ha de i mitt liv. Kram

 7. Lisa

  Tror faktiskt att det är som du säger att ni med många barn har bättre koll på barnen än dom som har färre.. 😉
  Jag har ”bara” ett barn men är nöjd med det, hon är stor nu och jag saknar inte bebistiden nu när hon snart är tonåring (ett år kvar)..
  Har som tur är inte fått några kommentarer när ska du ha fler barn?
  Vet att en del som har ett barn får den frågan från omgivningen..

  Jag tycker man ska göra det som gör en lycklig, livet är för kort för att bry sig om vad sura tanter och andra tycker..

  Ni verkar vara en så härlig och fin familj med massa kärlek <3

  Kram

 8. mamma24sju

  Alla utgår ju från sig själva. Vi har alla olika bagage i våra ryggsäckar. Har man barn med någon diagnos t ex eller ett barn som helt enkelt är ”vildare” än andra är det säkert omöjligt att få ihop det med att någon orkar fler än två…har man dåligt med stöd runt sig, kanske ensamstående, släkten bor i andra änden av landet et c är det också en annan sits. Barn är så olika ”lätta”. Vi har så olika förutsättningar i oss själva med, olika tålamod mm. Jag har sex barn nu och skulle kunna ha ”hur många som helst” men man måste också känna efter så att man har tid till alla, likaså att man bör klara av dem om man råkar bli ensamstående. Tänkte på Carola Wetterholm t ex…helt plötsligt var hon oanandes helt själv med allt! Hon har dock klarat sig utmärkt verkar det som. Så kan det ju komma sjukdomar/annat hos barnen i framtiden som måste orkas med. Även om man inte kan gardera sig mot ALLT men man måste ändå ha lite framförhållning när man har många att tänka på. Det blir mer och mer jobb ju större de blir. Andra och fler faror att oroa sig för. Deras värld blir större, kompisar och andra får större plats i deras liv och inflytande på dem. Jag personligen tycker att man ska kunna försörja sin familj utan bidrag också, känns inte OK att leva på soc och skaffa en massa barn.
  Det jag upplever att många stör sig på mot oss storfamiljer är dels barnbidrag+tillägg som låter som så mycket, och om man inte jobbar och ”gör rätt för sig” (viktigt i Sverige) tror de att man skaffar barn för att slippa jobba. Även om det är ett jobb att ta hand om en familj med. Fast jag har provat på båda och tycker faktiskt att det är mycket jobbigare att jobba än vara hemma. För man har samma städning, tvätt, bädda mm när man kommer hem efter en jobbig arbetsdag och man hinner på ett annat vis när man är hemma på heltid. Men så finns det ju de som tycker att det är en fröjd att gå till jobbet och vila upp sig med…vi är som sagt olika! Det viktigaste är att vi tar hand om de skatter vi har på bästa sätt, oavsett om det är ett barn, tre barn eller 18 barn…alla barn förtjänar trygghet, kärlek och omsorg!

 9. Em

  Tack för en fin blogg. Jag fick nyligen mitt andra missfall,har kämpat ett tag med att bli gravida. Att läsa ditt inlägg var så skönt! Att många haft missfall och att det är ”vanligt” vet jag men att se att det kan bli så bra tillslut gav mig en strimma hopp. Tack! Att ”skaffa” barn är inget man bara gör, det är verkligen mirakel! Kul att få följa dig och dina/era mirakel.
  //Em

 10. Britt

  Verkar jättemysigt med storfamilj men visst måste det vara jobbigt emellanåt med all tvätt, städning, matlagning, läxläsning, hämtning och lämning på dagis,barnsjukdomar, tider med tandläkare,utvecklingssamtal etc.Listan kan göras lång. Blir trött bara av tanken att ha det så i så många år…..sen blir det ju många tonåringar samtidigt i huset….och dom är inte alltid nådiga…….små barn små bekymmer, stora barn stora bekymmer, så sant! Så tänker jag! Vi är alla olika, vi har våra begränsningar och vi gör våra val här i livet. Att vara förälder idag är tufft, mycket krav och stress men också väldigt härligt och underbart.Självklart överväger ju det.

 11. simone

  Håller helt med dig, ska snart ha bebis nr 5, och vilka påhopo man får jämt. Är så less på det, vissa kommer aldrig att förstå varför man vill ha många barn. Vi kanske är skapt för de och har hur mkt kärlek som helst att ge. Alla är vi olika jag förstår inte heller dem som väljer att ha 1 barn. Men det är deras val och jag hoppar inte på dem. Men dummaste kommentaren en skrev att du måste tänka på dem runtom kring som måste köpa paket på jul o födelsedagar att de blir dyrt. Man har aldrig påstått att ngn MÅSTE jöpa till barnen. Blev väldigt irreterad av en sån tanke ens finns. Tur att de finns fler som har och vill ha en stor familj som förstår vad de handlar om. Och som du skrev vi som har många barn, dem sköter sig oftast bättre än andra som har 1-2 barn. Kram

 12. Malin

  Hade varit jätteskoj att ser er familj i Familjen Annorlunda. Tycker om att läsa din blogg som utstrålar värme och kärlek. Tycker att bilderna på dina barn visar på en lycklig barndom. De ser alltid så glada ut.

 13. Johanna

  Bra skrivet! Förstår dig verkligen fullt ut!
  Jag har själv 3 barn och är nöjd med det.. Men jag fascineras verkligen av att ni har många barn i i täta åldrar! Vilket gäng och himla härligt att dom alltid kommer att ha varandra.
  Tyckte det va superkul när jag läste att du va gravid och det är så himla kul att få följa graviditeten och allt som kommer därtill.

  Lycka till och ha det bäst

 14. Petra

  Hallå!!
  Jag tycker att det är oerhört intressant med er som har så många barn och jag älskar att kolla på familjen annorlunda!!

  Själv har jag tre barn en som är 6, 4, 3. Jag vill gärna ha fler barn som upplever samma som du att man har helt andra krav på sig. Vi kan nog upplevas som en lite bullrig familj med kaos mellan varven då vår 6 åring har autism och adhd. Dock älskar barnen varandra och han har lärt sig oerhört mycket av sina syskon och tvärt om så har de yngre fått en heldel skin på näsan!!

  Folk rynkar på näsan när jag säger att jag vill ha fler barn….Men hallå!! finns det något mer underbart!!! Jag säger som du, alla barn är just det bara BARN alla har trotts perioder och tro mig alla mina barn har temperament men det är ju deras personlighet!!

  Sedan tror jag att det helt beror på hur man är som person, min syster har ett barn och tycker att det är jobbigt ibland, vissa perioder är tuffare än andra oavsett om man har ett eller sju barn.

  Det kämpigaste tycker jag är att jag är mycket ensam och jobbar kvällar, helger och dagar och har ingen släkt nära som kan hjälpa till och det blir långa dagar för barnen på skola, förskola, fritids och nattis.

  Jag tycker ni gör det otroligt bra och du har en underbar blogg(läser den varje kväll när jag lägger barnen)

  Med vänlig hälsning, // Petra K, Umeå

 15. M

  Hur tänker du kring att det blir dyrare för alla runt omkring då? Tänker t ex fler födelsedagar, mer att köpa till julafton, mm. Har din familj haft någon åsikt om det? Tänker mycket eftersom alla era barn är födda väldigt nära varandra.

 16. carina

  Hej!! Jag vill gärna ha många barn men hur många får tiden utvisa. Nu har jag fyra och en ängel. Läs gärna min blogg om mitt liv. Dina barn är jätte fina. Lycka till med nr. 7. Mvh carina

 17. Jenny Hall

  Jag har absolut inga problem med er stora familj men är väldigt förundrad över hur du orkar. Jag har en liten tjej som är som Kevin och är nu gravid med tvåan (v9). Helt slut och kan inte i min vildaste fantasi förstå hur jag skulle orka med 5 till här hemma 🙂

 18. Eveline

  Otroligt bra skrivet! Jag väntar tredje i början på maj och första fyllde nyss tre å andra fyller ett nästa v. Även jag ( tre är ju endå inom ”normen” ) har fått kommentarer, men som du säger, nackdelarna är inte ens värt att nämna . Har följt dig länge och är så otroligt imponerad av er! ⭐️⭐️⭐️

 19. 8 barnsmamman

  Än en gång, jag känner så igen mig i din situation. Jag har visserligen inte tätt mellan barnen. Vår äldsta blir 18 och vår yngsta blir två det här året. Jag har haft 9 missfall och gläds enormt att jag har kunnat få mina 8 barn . Roligt att läsa om er vardag. Trots att vi inte känner varandra så känner jag mer gemenskap med dig än med många i min omgivning.

 20. Malin

  Skit i alla normer och vad som är ”normalt” ”vanligt” mm. Man vet själv bäst vad som är just bäst för sig själv och sin familj, ingen annan. Jag har en privat blogg där jag skriver om min graviditet och kring alla känslor/tankar om liten i magen. Du får gärna tillgång till den om du vill men behöver en mejladress jag kan skicka inbjudan till i så fall. 🙂 Ha en fortsatt fin kväll. Kram!

 21. Anna

  Hej Satu! Kul att du skriver och berättar hur det är från din synvinkel om att ha flera barn. Jag har bara två men redan när man pratar öppet om att man e sugen på en till så tycker jag folk reagerar….för 3 !!!! Vad e de liksom?
  Tänkte precis som på det här men att vara smal eller tjock. Jag har alltid varit jättesmal och tydligen så ska det vara okej för folk o säga – men herrguuu så smal du e, äter du inget etc etc etc listan kan göras lång. Varför e de okej? Hur skulle de vara om jag gick fram till någon o sa – men herreguuu så tjock du är, gör du inget annat än o äter. Sjuk värld vi lever i.

  Nej, ta inte åt dig i vad andra anser om dig och din familjs val här i livet. Antingen är de bara avundsjuka eller så har det inget vettigare för sig än o klaga och då mår de sämst själv. Du har 6 fantastiskt fina och söta barn. Väluppfostrade eller ej, de vet inte jag men är ni lyckliga, så är det allt som betyder något.
  Kram /Design by Petré (på facebook)

 22. Catarina

  VAD är normalt med barn ? fattar inte hur man kan klaga och ifrågasätta detta om att vilja ha många barn. Är ju bara lycka.
  Själv har jag bara 2 st , men det funkar bäst för mig. Är väl bara att njuta av allafina barn och vara tacksam.
  Jag ser alltid familjen Annorlunda…tycker att dom flesta barn uppför sig jättebra. Bättre än hos många andra familjer .

  Så njut av era fina änglar , folk ska alltid ha något att klaga på.

 23. mummu till mybabydolls.se

  Satu, du skriver så som jag tänker♡Dina barn har världens bästa
  mamma,glöm inte det. Älskar dig min dotter. Puss o kram.

 24. Elisabet

  Du ska inte behöva försvara ditt val av familjestorlek. Ni gör ju ett jättebra jobb. Jag tror fler skulle vilja ha fler barn men de vågar inte. Skulle tippa på att det också är de som klagar som blir mest provocerade av att ni har många barn.
  De som är nöjda från hjärtat med sina 2-3 barn struntar nog i hur många barn ni har.

  Jag ser fram emot att få se ert nya tillskott. BTW- Det hade varit kul att få se er i Familjen Annorlunda!!

 25. Tina

  Jag tycker varje barn är ett mirakel:)
  Vilken lycka att ha många barn!
  Om jag fått bestämma hade jag velat ha minst 6-7 st:)
  Både min man och jag kommer från stora familjer, gubben har
  8 syskon, och jag 7:)

  Nu var det så att vår yngsta dotter fick cancer, när hon nyss fyllt 5år,
  så all energi gick åt till det. En lång historia, men jag önskar ingen att
  få gå igenom det. Hon blev frisk!!:o) Men hon blev inte friskförklarad förrän hon var 12 år.

  Tiden går så fort, och jag är så glad att du är hemma och tar tillvara varje dag med dina godingar! Det var jag också, och är så nöjd med det:)
  PS. Är inte Madelen ett fint namn också?!

  Måste även skriva att de som har ”ont” av att vissa familjer vill
  ha många barn är avundsjuka…

 26. Suzanne

  Hej!

  Jag älskar att läsa om din underbara familj 🙂
  Själv har jag 5 barn o jag fick ofta frågan om de verkligen hade samma pappa, de flesta hade färre barn men med olika pappor.. Jag hade alltid alla barnen med mig själv när jag storhandlade o det fungerade kanon, visst hände det att de blev ledsna nån gång om de inte fick som de ville men de gångerna kan jag nog räkna på mina fingrar 🙂
  Hade vänner som ”bara” hade ett barn o inte klarade av det utan alltid var tvugna att lämna bort barnet..de kunde inte förstå att jag kunde ta med alla, men tror det är både nyttigt o viktigt för barnen att vara med,. mina har aldrig gapat o skrikigt i affärer, för de var vana att följa med o lärde sig att man inte alltid kan få nått…
  De fick köra barnvagnen o kundvagnen, lägga i varor mm det tyckte de var roligt..

  Samma sak när de blev större o vi skulle åka bil.. vänner hade massa bråk o skrik när de skulle åka, vi bestämde redan tidigt att det barn som var äldst av de som fick sitta fram fick göra det, så det gick på automatik sen.. man kan göra så mycket för att underlätta för sig.. Ha det bra med familjen .. Kram

 27. Helen

  Hej!
  Ville bara skriva att jag förstår dig! Då har jag ”bara” fyra barn, men känner också att man har krav på sig att de ska sköta sig! Jag brukar säga att har man ett som trotsar så e det ju inte konstigt att det kan bli mycket trots då våra fyra måste få trotsa! Alla väljer att skaffa så många barn de känner att de klarar av!!! Kram på dig!!!!

 28. colette

  bra skrivet! 🙂 att ha åsikter om andras val är fel. enda gången man får lägga sig i är om man ser att barnen/barnet uppenbarligen mår dåligt eller behandlas illa, och att barn behandlas illa hör inte ihop med hur många barn familjen har. barn med många syskon lär sig samarbete och sympati och vikten av att dela med sig snabbare än barn utan syskon, det är jag övertygad om! 🙂
  din familj är så fin och ni har all rätt i världen att skaffa hur många barn ni vill och hinner med 🙂
  Kramar från Colette med familj!

 29. Johanna

  Man undrar väl hur ni orkar som har många barn? Tänker nog många. Och att bli gravid ”många” gånger tar ju på kroppen även efter en gradivitet. Många önskar kanske säg en stor familj men tex inte orkar mm. Många kanske är avundsjuka, jag vet inte.

  Jag älskar barn och älskar därmed att läsa din blogg! Det är inspirerande att ni har 6 barn och en 7:de på väg! Och att du är så fin när du är gravid det syns ju inte att du varit gravid så många gånger!
  Själv är jag bara 18 så hur många barn jag skaffar får tiden utvisa!

  Dina barn verkar underbara!!

 30. åsa i åsele

  Jag som bara har ett barn fär dock höra att vi borde ha skaffat fler, det är fel att bara ha ett barn å så vidare, så det finns alltid folk med åsikt aldrig det bra 😉

stats