My Baby Dolls

10 Bästa tips vid magsjuka

Hej allihopa och HEJ magsjuka!

Nu har vi (förmodligen) drabbats av magsjuka.
Vi har klarat oss väldigt lindrigt undan varenda år, och vi har aldrig haft någon epidemi som gått igenom oss alla- som tur är! Alltid bara en eller två som drabbats medans vi andra klarat oss. *Knack knack ta i trä*

Men magsjuka är ju tyvärr väldigt smittsamt.
Jag har skrivit en lista på hur man kan göra när någon i familjen har drabbats!
Det här gör jag!

– Tvätta allt.
Jag får en dille att jag måste sanera hela hemmet när någon har kräkts.
Kräks någon i sängen så släng in allt i maskinen på 90 grader och tvätta allt. (mindre grader än så tar inte död på virus bakterierna) Tvätta handdukar, plädar, kuddöverdrag, kläder, sängkläder, snuttisar- you name it- ALLT.

– Skura & skrubba!
Viruset måste bort- Fram med Klorin och rengöringsmedel och moppa golven, bord, handtag och diverse ytor- rubbet. Skura toaletter och handfat riktigt ordentligt.

– Diska
Leta fram alla glas och koppar och släng in i diskmaskinen och ställ diskmaskinen i tuffaste programmet.

– Koka
Leta fram alla nappar och nappflaskor och koka dom.

– Tandborste
Tänk när en magsjuk borstar tänderna. Och sen stoppar in samma baciller i munnen igen vid nästa borstnings tillfälle.
Man kan antingen slänga och köpa nya tandborstar- eller så kokar man dom man har.

– Vädra och lufta
Medans du sanerar hemmet så öppna fönster och balkongs dörren på det viset får du ut det gamla ”sjuka” lukten och luften- och får in ren och fräsch luft.

Och så till patienten.

– Bada
Bada i lagom varmt vatten. Tvätta håret. (alltid skönt, oavsett man är sjuk eller inte)
Sätt på sköna mjuka kläder. Var riktigt noga med handhygien- tvätta alltid händerna noga med tvål och vatten efter varje toalettbesök och inför vare måltid. Kör även med handsprit efter att ha tvättat med tvål som en komplettering. Gäller HELA familjen.

Vad ska man äta och dricka?
– Det viktigaste vid magsjuka är att motverka förluster av vätska och salt så att du inte får vätskebrist.
Ibland kan man ha jätte mycket energi fast man just kräkts och ibland tar det helt kraften ur en, speciellt om inget får stanna i magen. Det är jätte viktigt att du fyller på med den vätska som förloras. Detta är särskilt viktigt hos barn då de är känsligare för vätskeförlust. Men även en frisk vuxen person behöver dricka ca 2 l per dygn- men om du blir magsjuk behöver du öka på mängden för att ersätta den vätska som förloras. Om det är varmt eller om du har feber, kan du behöva dricka ännu mer.
Om du/barnet inte får behålla något alls, utan allt kommer upp direkt så prova med vätskeersättning ganska fort. (Finns bla på apoteket och stora matvaruhus.)

Här är några tips för att kroppen lättare ska kunna behålla vätskan:
– Ta små klunkar i tät följd, ungefär en matsked, eller en klunk varannan minut.
– Undvik mycket söta drycker och lightdrycker, eftersom dessa kan ge diarré.

Det finns många åsikter om vad som är bäst att äta vid magsjuka. Men låt istället aptiten styra vad och när du vill äta. Detta är det enklaste sättet att få i sig näring.
Ibland kan det kännas bra att börja med lättare kost, till exempel nyponsoppa eller blåbärssoppa och att undvika kaffe. Produkter som innehåller mjölksyrabakterier rekommenderas.
Mat som anses vara snäll mot magen är vitt bröd och ris.

Ge barnet den mat som h*n brukar tycka om. Det viktigaste är fortfarande vätskan, medan hungern och aptiten kommer naturligt så fort illamåendet går över.

Pepparkorn-
Enligt ett gammalt husmorsknep kan du skydda dig mot kräksjukan genom att svälja pepparkorn. Men några vetenskapliga bevis för detta finns inte.

Tips:
Har du/ditt barn med långt hår? Sätt upp det i en fläta så det inte är i vägen om h*n skulle kräkas.
Ha gärna en ”spy hink” bredvid sjuklingen ifall h*n inte hinner till toaletten. Ett tips är också att sätta en påse i hinken, så är det bara att knyta ihop snabbt så sprids inte viruset/bakterien lika lätt.
Helt omöjligt med fler barn i familjen, men har man möjligheten så försök undvika närkontakt med syskon.
Inte använda samma glas/bestick.
Ha en handduk som barnet sover på ifall det kommer upp något så tar handduken det mesta.

Hur länge är man smittsam?
TVÅ DYGN, dvs 48 timmar efter sista symptomen blir man friskförklarad.
Stanna hemma från jobbet/skolan/föris om du är drabbad.
Följer alla detta så kanske smittan inte skulle gå runt! ♡
(Vissa förlänger det med 72 h men 48 timmar rekommenderas av läkare)

Inkubationstiden på vinterkräksjukan är ett till två dygn.

Naturligtvis ska du söka vård om ett litet barn försämras snabbt. Var därför uppmärksam om barnet blir väldigt slött och kissar mindre än vanligt eller har mycket feber. Sök även om diarreerna/kräkningarna inte slutat efter sex dagar.

GOOD LUCK!

IMG_1049

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Sanna

    Jag hatar oxå magsjuka/kräksjuka. Vi sanerar dock inte såååå noga som du ? Jag är extremt noga me badrummet/toaletten. Handhygien o så. Men längre än så går jag inte. O det har alltid försvunnit snabbt ändå o ytterst sällan att fler än den som kräktes först oxå får det sen. Där emot är jag super noga me 48-timmars rekommendationen. O det gäller ju from barnet blivit sig sj igen. Det har tom varit ggr när ett av barnen haft sån jobbig hosta att det till slut kräkts av den. O då är jag 99.5% säker på att det är just pga hostan o inget annat den kräkts för. MEN har ändå ALLTID dom (båda) hemma 48 timmar ändå. Vill inte riskera den där 0.5% att det är magsjuka/kräksjuka. O är barnen dåliga o det är magsjuka/kräksjuka kör jag tom på 72 timmar, minst!! Vi åkte på en magsjuka för 2 år sedan då det gick 4-5 dagar innan nästa föll dit. Helt sjukt!! Det började tom om på några! ? Usch o fy!! Önskar såååå att fler respekterade 48 timmars rekomendationen. Även me syskonen….

  2. Frida

    Har aldrig städat med Klorin, är det bra? Vart använder du det?
    Kör bara med Galltvål här hemma men om magsjukan slår till någon gång kanske tyngre artilleri behövs.

  3. Mia

    Åh vad tråkigt . Hoppas ni blir friska fort . Här hemma om någons ens nämner jag mår illa så blir jag manisk med kloring & handsprit . Allt i hela huset ( 200kvm) ska saneras ? Hua . Vill passa på & önska dej & din familj ett gott nytt år & tacka för en mkt bra blogg . Kram

  4. Fanny

    Alltså sååå bra att du gör ett sånt här inlägg? Jag själv har ju typ fobi för att spy så dessa åtgärder är ett måste hos oss! Speciellt viktig tycker jag 48h regeln är! Blir så frustrerad över vissa förksolor, och till o med landsting som rekommenderar 24. Tänk vad många magsjukefall vi sluppit om alla följde 48h regeln!

  5. Cissi

    Skönt att läsa att fler är näst intill hysteriskt noga med hygien och rengöring ?? Hygien är a och o! Att låta barnet ha kräks i håret eller kvar i sängen för att de ej orkar duscha av det på natten är galet (har hört om de som gör så). Det hinner spridas så mycket då. Barnet gnussar håret, pillar, pillar sedan på möbler osv där nästa person lägger sin hand senare ?

    Bort med surfplattor och telefoner som ju är de värsta smitthärvorna. Tvätta av dem som ändå används med jämna mellanrum.

    Minst 48h efter att barnet blivit helt fri symptom som kräkning, löst bajs (även om det bara är halvlöst), feber, tappad matlust, magont, yrsel, matthet osv. Inte bara 48h från senaste kräk/bajs. Många gör fel där då de har så bråttom med att få vara bland folk eller skicka barnen på dagis igen ? Personligen tycker jag att barn under 6år kan
    hållas hemma i 72h, just för att dem smittar mer iom att dem pillar, petar, äter och slickar på allt och alla. Överlag sämre hygien än större barnen (visst finns alltid undantagsfall) ? Vi har varit med om att syskon insjuknar 4-5dgr efter första barnets insjuknande trots att hela familjen hållt sig hemma från första insjuknandet.

    Man blir tillfälligt känslig mot mjölkprodukter då man får magsjuka. Så att bälja i sig ett glas mjölk så fort man slutat kräkas kan vara lite dumt. Oxå dumt att dricka just under kräkningar ?

    Man måste oxå ta hänsyn till att om ett barn kräks en gång på måndagmorgon, så kan ett syskon ha smittats och det bryter ut på onsdagen (eller torsdagen, beroende på när syskonet blev smittat, det behöver inte ha skett på första sjukdagen) då man tycker att 48h har gått och första barnet är smittfritt.. Alltså. Att hålla sig från folkmängder, tex lekland m.m. där många barn håller till kan vara klokt när man VET att man precis haft och även kan ha smittan med sig. Allt för att mindska smittorisken ?

    Stora engångs-kisskydd är ett måste hos oss. Att lägga över lakan och kudde, i soffa m.m. för det insjuknade barnet. Jag lägger alltid i småbarnens sängar så fort någon övrig i familjen får magsjuka. För oftast bryter det ut på natten och de små brukar ju bara kräkas rakt ut på plats ?

    Vi rullar ihop mattorna oxå, tills ”faran är över” för stunden ?

    Gör likadant med tvätten. Tvättar ALLT och byter handduk för varje torkning. Disken kör jag dock inte på högsta grader för då spricker glasen som ej tål högsta graderna (har råkat förstöra flera glasskålar på det viset ??.

stats