Me & My Baby Dolls

My Baby Dolls

Vem väljer barnens kläder?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Lindex.

Och så börjar ännu en dag lida mot sitt slut.
Egentligen finns det så mycket jag skulle vilja skriva här, men när jag försöker få ut något i text och ord så tar det bara stopp. Önskar bara att det ska kännas bättre. ♡

Anyways.
Barnen ligger i sina sängar, vi har precis tittat klart på en film och ätit glass.

Superbra med era tips om önskeinlägg och alla frågor ni ställer, då får jag släppa fingrarna fria över tangenterna och skriva loss, här kommer några frågor jag fått kring barnens kläder:

“Barnen har alltid så fina kläder på sig. Får de välja sina kläder själva i affärer eller väljer du?
Vem väljer vad dem ska ha på sig?
Blir det mycket tjafs kring kläder? Hur kan de jämt ha så rena kläder, är du försiktig med att låta dem smutsa ner sig?
Är det ok att köpa likadana kläder till barnen och tycker du om att syskonmatcha?”

I och med att barnen blir större så börjar en egen stil forma sig fram, ett eget nytt intresse kring kläder och hur den speglar sin egna identitet- så allting jag köper duger inte längre.
Jag vet ju ungefär vad dom gillar och vad dom absolut inte skulle vilja sätta på sig.

Främst stora tjejerna Nicole & Vanessa har haft sina perioder med plagg som inte är coola, eller plagg som dom älskar mer än andra, Vanessa hade t ex en fas där hon absolut inte kan ha på sig mjukisbyxor, utan det skulle bara och endast vara svarta tights- all day everyday. Nicole är mer ok med kläder medans Vanessa har sen hon var jätteliten satt sig på tvären och varit väldigt bestämd med vad hon ska ha på sig.
Jag kan handla till stora tjejerna så länge jag vet att det är deras “stil”. – Är jag osäker om de gillar något eller inte så låter jag bli att köpa fast jag själv skulle tycka att det var jättesnyggt eftersom det skulle bli en dyr historia om dom ändå inte skulle ha på sig det.

Danilo & Jonathan har börjat intressera sig för kläder mer nyligen. Dom har tyckt att det är bara trååååkigt att gå i affärer. Det tycker dom i för sig nu med haha 😀 men nu är det mer intressant med kläder och jag gillar att dom tar fram sin egna stil mer och inte bara väljer likadana kläder jämt, även fast de oftast fastnar för samma plagg.

Olivia är väldigt intresserad av kläder och gillar att vara i butikerna och känna och välja.
Kevin bryr sig inte så värst mycket om kläder, men när han gör det och när han hittar något han tycker om så är han fast. Celina är katastrof att gå och handla kläder med. “Den här är fin, den här är “snugg”, den här gillar jag, den här älskar jag mig från jultomten, den här är min storlek, den här är underbar” och så går hon och hänger alla kläder på vagnen. Och så har hon stenkoll också om jag försöker hänga tillbaka något. Jag brukar skoja och säga att det inte finns i hennes storlek och så hänger jag tillbaka allt när hon inte ser 😀 ( i know, terrible mama)

Ni som känner mig vet att jag älskar barnkläder, myyycket roligare att handla till barnen än sig själv.
I det stora hela är det jag som bestämmer kläderna till de mindre, och till de stora bestämmer vi tillsammans, vi har ungefär samma smak 😉

Vem väljer outfit för nästa dag? – De stora brukar få välja själva, ibland vill de hellre att jag gör det. När jag säger att de får välja själva så menar jag inte att dom får välja kjol och linne mitt i vintern- utan dom får välja kläder efter väder.
Olivia brukar vilja välja antingen byxa eller tröja själv så väljer jag det andra. Jag vill ju helst att kläderna ska matcha 😀
Till de små väljer jag.
Jag brukar lägga fram kläder redan kvällen innan när det är skola så vi slipper stress och tjafs om det på morgonen.

Hur kan de jämt ha så rena kläder, är du försiktig med att låta dem smutsa ner sig?
-Det som är jätteviktigt för mig är att alla barnen har hela och rena kläder att ta på sig på morgonen.
Under dagen får dom leka hur de vill, jag är inte försiktigt med att kläderna blir smutsiga, utan dom får ha på sig lekvänliga kläder och i leken behöver dom inte tänka på att något kan bli smutsigt- det är därför vi har tvättmaskin.

Det som det kan bli tjafs om vid kläder är att jag blir lite irriterad när helt nya kläder går sönder eller när plagg “försvinner” i skolan. Jag försöker lägga stor vikt i att lära barnen att ta ansvar för sina egna saker och hålla reda på dem. En gång kom Jonathan hem med bara en gympasko (!??) och han visste naturligtvis inte var den andra kan ha tagit vägen. Han går till skolan med en ny mössa och kommer hem med världens hål i den. Samma med tröjor- han biter hål i dem. Det känns inte sådär jättekul- men med en massa påminnelser så har det blivit bättre.

Är det ok att köpa likadana kläder till barnen och tycker du om att syskonmatcha?”
Naturligtvis är det ok att köpa likadana kläder om båda gillar samma. Hest köper jag dock i annan färg eller så, men att strunta i att köpa till ena för den andra ville ha först känns knasigt. Och ja, jag älskar att syskonmatcha 😀

Hur är det hos er, om ni skulle svara på dessa frågor?

Celina & Olivia i likadana outfits, ni hittar dem HÄR hos Lindex.


Jonathan i sin absolut bästa t-shirt ♡

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
Me & My Baby Dolls

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Em

  Jag är 27 och skulle kunna tänka mig outfiten tjejerna har med en svart läderjacka och vita sneakers haha 🙂

 2. E

  Jag är 27 och skulle kunna tänka mig outfiten tjejerna har med en svart läderjacka och vita sneakers haha 🙂

 3. Sandra

  Jag älskar att handla till barnen. Färgglada och lekvänliga kläder. Mina tre tjejer får vara med och handla och välja med lite guidning. Tex styr jag som du efter väder. Minsta (snart 3) får välja mellan tex två tröjor. Jag klär aldrig barnen lika. Vill de ha lika tröjor försöker jag se till att de köper varsin färg och har dem olika dagar. Jag har tre helt olika tjejer och vill att deras personer ska synas. När de är lika klädda blir de mer “tjejerna” i andras ögon. Däremot kan de matcha. Texpå minstas dop där de hade olika klänningar men alla i gröna nyanser.

 4. Therese

  Vad kul att läsa om! Älskar själv barnkläder haha. Nu är mina barn så små, Charlie är 2 År och Isak är ju jämngammal med Isabelle så det är jag som bestämmer deras kläder. Pappan till barnen köper ibland men 90% är det jag. Syskonmatchar inte än så länge, kanske kommer senare men just nu har lillebror nästan bara ärvda kläder från storebror. Viktigaste för mig är att de har rena och hela kläder på sig. Kastar alla trasiga kläder så inte pappan råkar sätta på ungarna trasiga kläder haha

 5. Hanna Grimmestam

  Jag syskonmatchade jättemycket när barnen var yngre. Tyckte det var så fint och barnen protesterade inte. Inte förrän äldsta började komma upp i 9-10 års åldern protesterade hon. De kunde få i olika färger eller i samma, eller i alla fall samma mönster.

  Min äldsta tjej, 19 år, har inget som helst intresse för kläder. Hon tar på sig något och så är det bra med det. Hon är lite som jag. Bara man inte fryser – Typ!

  Mellandottern, 16 år, har perioder där hon gillar kläder och kan handla massor och det ska vara en specifik färg eller så men där emellan bryr hon sig inte ett smack. Hon kan lika gärna gå i myskläder med Harry Potter motiv till skolan medan hon nästa dag går i finklänning och hatt.

  Yngsta barnet, sonen 14 år är den som redan från tidig ålder intresserat sig för kläder. Det ska vara rätt märke, i rätt färg och han skiter i om han bara får en tröja för att den är dyr istället för att få fleras stycken billigare. Han lägger sin månadspeng på kläder och får han kläder han inte gillar så använder han dem helt enkelt inte.

 6. Hanna

  Jag syskonmatchade jättemycket när barnen var yngre. Tyckte det var så fint och barnen protesterade inte. Inte förrän äldsta började komma upp i 9-10 års åldern protesterade hon. De kunde få i olika färger eller i samma, eller i alla fall samma mönster.

  Min äldsta tjej, 19 år, har inget som helst intresse för kläder. Hon tar på sig något och så är det bra med det. Hon är lite som jag. Bara man inte fryser – Typ!

  Mellandottern, 16 år, har perioder där hon gillar kläder och kan handla massor och det ska vara en specifik färg eller så men där emellan bryr hon sig inte ett smack. Hon kan lika gärna gå i myskläder med Harry Potter motiv till skolan medan hon nästa dag går i finklänning och hatt.

  Yngsta barnet, sonen 14 år är den som redan från tidig ålder intresserat sig för kläder. Det ska vara rätt märke, i rätt färg och han skiter i om han bara får en tröja för att den är dyr istället för att få fleras stycken billigare. Han lägger sin månadspeng på kläder och får han kläder han inte gillar så använder han dem helt enkelt inte.

 7. Cissi

  Ja, det är inte så kul när man skickar i väg sitt barn till skolan och något försvinner eller går sönder. Blir inte så irriterad om det inte är meningen, men som när man har fått hem honom med sönderklippta strumpor, byxor osv. Då blir man inte så glad. Speciellt nu när man pluggar och vänder på varenda krona och oj den bara försvann, eller det var ju ändå ett litet hål så jag gjorde det ju bara större. Var ju ändå trasig haha. Suck 🙂

 8. Susanna

  Jag är besatt i att matcha Melindas kläder.. hon blir 3 år i sommar och har en vilja av stål och ett humör som satan skulle bli avis på så många dagar är det en kamp att ha matchande kläder och de kläder jaf vlll
  Gör som du… tar fram dagen innan
  Har ju bara ett barn men jag blir så lätt stressad (har utmattningssyndrom) så jag vill att allt flyter på morgonen
  Är arbetslös och ensam så pengar är en bristvara så ångesten inför varje årstid och tillväxtspurter finns hela tiden känner sällan mig lugn att ”nu har mellnda allt”

  Jag klär Melinda i flickiga feminina söta tuffa kläder
  Jag ogillar massa mönster och starka färger just sånt som barn oftast gillar till min fasa …
  der jag tycker är jobbigt med förskolan är att det luktar så om kläder mm Melinda får bada varje dag och sen så är hon en sölmaja och vrålar och ska ha nya kläder så fort det kommer liten blött på dem och här är ungen som älskar att leka i vatten
  Hon kommer alltid hem i extra kläderna/tröjan och då får jag tuppjuck för der ser oftast ut som hej kom och hjälp mig färgmässigt men men

  Har man vinterkläder el skalkläder över och man skall hem gör det väl inget men ska man handla och andra skall se så sköms jag ögonen ur mig
  Könner mig lite som att ”arbetslösa mamman som inte kan klä sitt barn”

  Kanske bara mon hjärnspöken men min dotter skall varje morgon vara hel och ren
  Sen tjuvkikar jag på matsedel så jag kan sätta på en mörk tröja vid köttfärssås tex 🙈😂

  Handlar sällan kläder till mig själv bara i yttersta nödfall och då har jag hittat lager 157 de har massa billiga kläder

  Hur gör du med extrakläder när ni är ute mm.. till vilka har du med till?

  Vita kläder och mat? Får de ta av sig eller har du något mirakelmedtod att få bort?

  Kram

 9. Niobarnsmamman

  Det här inlägget kunde nästan ha varit jag som skrev. Nu har jag också stora barn, de äldsta snart 21, snart 18 och 15 år. De väljer och köper sina kläder själva. 15 åringens kläder betalar jag och är med och handlar. Samma gäller nog min tolvåring, men där kan jag ibland köpa något själv om jag hittar förmånligt. Eller så fotar jag plagget och skickar och frågar vad hon tycker. Resten är lättare att köpa till, de har inte så mycket åsikter utan gillar det mesta som de får. Ibland bläddrar de i kataloger och visar vad de vill ha. Min man är inte så förtjust i att köpa kläder så honom behöver jag inte konkurrera med. Själv älskar jag barnkläder. Skulle ekonomin tillåta skulle de lätt ha för mycket kläder, det finns ju så mycket fint. Däremot är jag riktigt hopplös när det gäller att hitta kläder till mig själv. Jag prioriterar bort mig själv i det längsta och sen står jag och suckar när jag ska iväg nånstans och inte har nåt vettigt att ta på mig. Där borde jag verkligen skärpa mig och gärna skulle jag få en miljon eller så för hela garderoben skulle behöva förnyas samtidigt som barnen snart ska byta till tunnare kläder också.

 10. Frubos

  Alltssååå Melvin har börjat välja egna kläder , då ska de bara vara superhjälte tryck , medans Leo än sålänge går att påverkade.. MEN omg jag går väkdigt sällan till. Köpcentrum orkar inte ta striderna.. Bästa är nätet haha 😂😅😍
  Ha en underbar dag Satu ♥

 11. susanne

  Hej Satu!
  Har du något bra tips på fläckborttagning? Blir så ledsen när fina kläder får ex stora fläckar ketchup el apelsin 🙁

  1. Lisa

   Vanish!! Hjälper fasiken mot allt, så himla bra! Jag köper vanish i rosa sprayflaska (ser typ ut som en ajaxflaska), sprejar på och gnuggar lite och tvättar sedan som vanligt med tvättmedel. Tar inte bort färgen på kläderna heller.

 12. ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

  Svarar så här då :).

  Sonen fyller fjorton i år så han är jättepetig med kläder ;). Det ska endast vara märkeskläder och då gärna stil mot Skate ungefär. Jag kan inte köpa något spontant åt honom längre utan han ska med och handla själv.

  Han är även i den åldern när han börjat påpeka min stil på kläder ;). Jag köpte en Levis T-shirt för någon månad sedan det gillades INTE. Han anser att jag betedde mig som en “want-to-be-.cool-mom” ;). Nästan allt är visserligen känsligt nu, men jag frågade honom hur jag skulle gå klädd när min garderob är så galet pinsam. Det kunde han inte svara på ;).

stats