My Baby Dolls

Vem ska ta barnen på nätterna?

vem tar barnet på nätterna

Det här med barn och sömn är en intressant diskussion. Visst frågar man ofta andra föräldrar om just hur nätterna är, sover barnet bra?

Vilka känner inte igen sig med att man har precis glidit in i sin djupsömn när barnet börjar knorra och gråta?
Det känns som att man precis har somnat och så ska man upp.

Jag och min väninna pratade om detta häromdagen. Vem ska gå upp?
Den som inte jobbar…? Den som hör det först? Turas man om…?

Min kompis och hennes pojkvän turas om, varannan natt och det blir jämt bråk. Hon tycker inte att hon ska ta alla nätter för hon måste orka med 6 månaders bebis under dagen också, och han tycker att det är orättvist att han ska ta nätter när han ska upp och jobba strax.

Intressant att höra lite hur andra tänker och resonerar.

Hos oss har jag alltid främst haft nattansvaret. Det är inget vi har diskuterat eller så, det är införstått.

Andres jobbar- Jag är hemma.
Andres stiger upp väldigt tidigt på morgonen för att gå och jobba- jag är hemma och har chans att sitta ner under dagen, om jag har tur så kan jag sova/vila när dom små sover sin siesta. Jag skriver om, eftersom jag har jobb att sköta hemma också, och alltid när jag försöker vila så vaknar någon ändå :-D.
Klart att det är jag som tar nätterna. Han måste få sova för att orka med jobbet.

Jag vaknar väldigt lätt, speciellt om barnen låter. Men ibland, om jag sover för djupt och Andres vaknar av barnen så kommer han ju inte för att väcka mig för att be mig ta det.
Han har svårt att somna om, om han blir väckt, medans jag kan somna ståendes, typ 😀 Därför vill jag inte att han blir väckt på nätterna när han ska upp tidigt på morgonen.

Sömn är väldigt viktigt för att orka och hålla humöret uppe. Ni vet ju själv hur man blir om man får för lite sömn. Lättretlig och inte alls lika bra tålamod som man annars skulle ha. Eller är jag ensam om det?
Det sägs att man inte ska vara orolig för barnets sömn om h*n vaknar om så varje timme på nätterna, dom får alltid den sömn dom behöver ändå. Värre är det för oss vuxna, haha 😉

På helgnätterna tar den som hör barnet som går upp för att kolla läget. Oftast jag, för han hör ju ingenting! Han skulle nog kunna sova igenom tredje världskriget om han var trött. Eller så är det lätt att skylla på det 😉

Faktiskt så är det oftast han som tar barnen på helgmornar. Just för att han är så van att vakna tidigt och vaknar ofta innan någon annan är uppe.

Men tänk, den här tiden är mycket begränsad. (säger jag som inte sovit en hel natt på över 8 år)
Men egentligen är den här sömnlösa tiden väldigt begränsad. Vi vet att vi inte behövs lika mycket på natten snart.
Det finns ett slut på sömnlösheten. Men också att det finns ett slut för alla ljuvliga stunder då vi får hålla våra barn så nära, så nära.

Hur gör NI?
Hur tänker ni kring detta?

DSC00004

toppbloggare (13)
Kaffe är en bra räddning vid trötta mornar och sega dagar. Eller är det bara en inbillning att man skulle bli piggare?

Hur som helst- vilken knasig min, men jag bjuder på det 😉 Barnen tycker att det är såå kul att fota och dom fotar a l l t just nu. Lite ovant att ha mig med på bild då det är jag som alltid står bakom kameran.
Kaffet var iaf med på bild, wich kinda was my point 😉

Berätta och dela gärna med er om hur ni tänker kring detta. 🙂

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Elin

  Har samma åsikt som du. Han jobbar så då tar jag alla nätter. Han jobbar ca 200h /månad så han sover väldigt lite ändå. Jag har också hästar så sovmorgon det finns inte i min värld ändå😊 Som du säger, dom kommer inte vakna på natten för alltid!

 2. Elin

  Har samma åsikt som du. Han jobbar så då tar jag alla nätter. Han jobbar ca 200h /månad så han sover väldigt lite ändå.

 3. Sara

  Jag har ammat alla mina barn och de har vaknat för att äta. Självklart jag som tar nätter trots att vi har gemensamt företag och båda jobbar på dagarna. Han gör andra saker för mig. Sen har alltid bebisarna varit nöjdare med mig om de varit ledsna. Han tar de större barnen mer än jag på nätterna. Men de är ju såklart ett mindre jobb.
  Men jag myser av att krama min bebis och tar det med ro. Jag lägger mig tidigt om jag är trött.
  Att tro att det är lika jobbigt att ta hand om en bebis dagtid som att vara på jobb hela dagen tycker inte jag. Den som är hemma borde ta största ansvaret för nätter. Såklart kolikbarn och sjukdomar kan vara undantag
  !

 4. Sara

  Jag har ammat alla mina barn och de har vaknat för att äta. Självklart jag som tar nätter trots att vi har gemensamt företag och båda jobbar på dagarna. Han gör andra saker för mig. Sen har alltid bebisarna varit nöjdare med mig om de varit ledsna. Han tar de större barnen mer än jag på nätterna. Men de är ju såklart ett mindre jobb.
  Men jag myser av att krama min bebis och tar det med ro. Jag lägger mig tidigt om jag är trött.
  Att tro att det är lika jobbigt att ta hand om en bebis dagtid som att vara på jobb hela dagen tycker inte jag. Den som är hemma borde ta största ansvaret för nätter. Såklart kolikbarn och sjukdomar kan vara undantag!

 5. Sara

  Jag har ammat alla mina barn och de har vaknat för att äta. Självklart jag som tar nätter trots att vi har gemensamt företag och båda jobbar på dagarna. Han gör andra saker för mig. Sen har alltid bebisarna varit nöjdare med mig om de varit ledsna. Han tar de större barnen mer än jag på nätterna. Men de är ju såklart ett mindre jobb.
  Men jag myser av att krama min bebis och tar det med ro. Jag lägger mig tidigt om jag är trött.

 6. Jeanette

  Vi har resonerat som så att den som faktiskt är hemma är den som får ta nätterna. Har nu haft bra tur med att vår minsta dotter som är 4 mån, har nu redan i 2 månader sovit hela nätter. Så hon vaknar först vid 6-7 på morgonen. Så det är riktigt skönt 🙂

 7. Emi

  Hos oss är det oxå jag som har hand om nätterna, något som bara var självklart o ja skulle inte vilja byta. Är oxå lättväckt o har fått in en så bra rutin på allt.
  Sen är det skönt med sovmorgon på helgerna 😊 alla gör på sitt sätt men ja tycker att detta funkar utmärkt, slippa bråk o tjafs. Tack för en härlig blogg😊👍

 8. Valentina

  Vi gör.som.er då maken jobbar tidiga mornar och långa dagar. Om jag är jätte trött kan jag strunta i att städa eller strunta i att laga mat innan barnen kommer hem från dagis så jag får sova. Eller så tar jag en powernap på mattan i lekrummet medan barnen leker.

 9. Alexandra

  Vi gör som ni, men ibland skulle jag önska att sambon vaknade lite lättare. Han sover som en stock och att få liv i honom tar längre tid än att bara gå upp och somna om barnet! 🙂 Att vara lättväckt kom för mig helt plötsligt vid första barnet så jag tror det tillhör kvinnans natur att stå först i ledet att ta hand om barnet! 🙂

 10. B

  Med första barnet: Jag tyckte det var mest rättvist att ta alla nätter. Eftersom han gick upp tidigt för att försörja oss. För mig var det ingen diskussion jag tyckte han behövde sömn får att klara av sitt jobb. Jag tog alltid igen sömn vid lunch, oftast sov jag o bebis 3h i sträck hela första året. När hon började på dagis tog vi varannan natt mer eller mindre.
  Med andra barnet: jag har tagit alla nätter och sover inte lunch 🙂 Jag kliver upp med ett leende typ, oavsett tid. Sovmorgon får jag varje helg 🙂 Jag känner mig mkt lugnare denna gång och påminner mig själv om att det e en kort period i livet. Snart e den över o då längtar man säkert till bebis nr 3 🙂

 11. 8 barnsmamman

  Hos oss är det alltid jag som tar nätterna med några få undantg under de snart nitton år vi har haft småbarn. Min man har en sjukdom som gör att han behöver sina nätter ostörda. Istället sover jag då han kommer från jobbet eller så sover jag då de minsta sover. Min man deltar mycket i hemarbetet på kvällarna så jag inte ska få för tungt. Bra fördelning enligt oss.

 12. maria

  När mina tre barn var små var jag hemma o hade dagbarn hemma hos oss under en tioårsperiod. Men det var liksom självklart att det var jag som gick upp på nätterna just för att jag var hemma, man har ju större frihet att vila en stund när de yngsta sover då.
  Maria i Skåne

 13. Cissi

  Vi gjorde som er. Jag gick upp och pappa fick sova. Fast Hugo vaknade bara var fjärde timma och ville amma, så jag kan inte klaga. Lade honom bredvid mig och han ammade och jag somnade, sen efter fyra timmar lyfte jag över honom på andra sidan och vände mig om så fick han ta det fulla bröstet haha. Väldigt smidigt 🙂

 14. Anna-Karin

  Vi resonerade tvärtom. Det beror så klart på vad man har för typ av jobb men hos oss fick min man ta de flesta nätterna även fast han jobbade eftersom vi båda tyckte att det är mindre ansträngande att sitta på ett kontor än att ha ansvar för en bebis hela dagarna. Jag mådde iofs ganska dåligt psykisk under det första året och behövde sova mycket av den anledningen också. Om vi får ett barn till skulle jag nog vilja börja jobba deltid ganska snart eftersom jag tror att jag behöver den paus och vila som det innebär att gå till jobbet. Men jag tycker att alla får göra det som passar bäst för just deras familj.

 15. Sandra

  Hos oss är det maken som tagit de flesta nätter. Han vaknar lättare än mig och är ur sängen innan jag öppnat båda ögonen. 😉 Han behöver inte lika många timmar som mig heller. Däremot är det jag som sover med de större barnen eftersom han störs av små propellrar på natten medan jag tycker det är mysigt. Vår deal är att jag tar nätter när han säger till att han behöver sova mer. Det har funkat för oss. 🙂

 16. Josefin

  Här har jag i princip tagit alla nätter och gör det än. Är som du lättväckt och har en sambo som sover väldigt tungt. Även fast jag nu jobbar tar jag nätterna. Då min sambo jobbar borta 12 dagar och sen är ledig 9 så borde han ju ta när han är hemma. Men då jag liks vaknar har jag svårt att väcka han. Stiger även upp med barnen i princip 360 dagar om året. Men då barnen har tex magsjuka får min sambo sköta det. Om han är hemma då förstås.

 17. nadja

  Vi har det samma som er 🙂 jag är mammaledig och tar alla nätter sedan våran son föddes. Nu sover han dock väldigt bra. Men vi resonerar som er. Den som ska upp och jobba ska sova, och den som är föräldarledig ska ta barnet 🙂 en självklarhet tycker jag

 18. Mallan

  Nu har inte jag barn, ännu 😉 Men när barn väl blir aktuellt så hoppas jag att vi kan turas om, även om jag som är hemma nog känner att jag vill låta honom sova som ska jobba. Sen på helgen kan han hjälpa till lite mer. 🙂
  Kramar ♥

 19. Sandra

  Vi har gjort som ni! Under min föräldraledighet gick jag upp om nätterna. När det var dags för mannens föräldraledighet så hade barnen lärt sig sova hela nätter dock… 😉

 20. mummu till mybabydolls.se

  Satu,när ni var små(4st) Pappa jobbade varje dag långa dagar,jag var hemma med er,Det var det bästa tiden i mittliv. Det var självklard att jag fixade nättererna ,för han började tidigt på mornarna. Men på hälgerna var det vi tillsammans som fixade det..När Satu var 3år började jag som dagmamma,Jobbade med det 10 år. Sen började jag jobba på en förskola.Är mycket tacksam att jag kunde vara hemma så länge.♡

 21. mummu till mybabydolls.se

  Satu,när ni var små(4st) Pappa jobbade varje dag långa dagar,jag var hemma med er,Det var det bästa tiden i mittliv. Det var självklard att jag fixade nättererna ,för han började tidigt på mornarna. Men på hälgerna var det vi tillsammans som fixade det..När Satu var 3år började jag som dagmamma,Jobbade med det 10 år. Sen började jag jobba på en förskola.Är mycket tacksam att jag kunde vara hemma så länge..☆♡♡♡♡☆

stats