Vad blir det för mat? | My Baby Dolls
Me & My Baby Dolls

My Baby Dolls

Annons

Vad blir det för mat?

Frukost, lunch, mellis, middag, kvällis….
Alltså ibland hinner man knappt avsluta en måltid och plocka bort efter sig innan det är dags att planera inför nästa.
Speciellt när man är själv med barnen är det ofta en stressmoment och allt ska ju planeras. Därför gör vi sällan några längre utflykter på förmiddagen, om vi inte tar med oss lunch eller äter ute- just för att det är så pass “kort tid” mellan frukost och lunch och för att just efter frukost är det ändå så mycket annat att styra med.

Jag får många frågor gällande maten, hur vi gör, om jag lagar allt själv, om jag hinner och om barnen äter allt.
Jag har verkligen noll fantasi vad det gäller mat. så det är speciellt där jag och Andres kompletterar varandra, han är i grunden utbildad kock och älskar att laga mat och är väldigt kreativ och hittar jämt på olika maträtter.
Jag står för lunch och är väl den “tråkiga” som kör med säkra kort som jag vet funkar.
Enkla och rätt så snabba maträtter till lunch när jag är själv med alla.
Andres lagar jämt middag hos oss medans jag antingen är ute med barnen eller badar dem eller fixar med annat 😀
Vi brukar försöka laga så pass mycket mat (beror på vad det är)  så vi har till lunch dagen efter, och ibland fryser vi in. Allt beror på vad det är för mat och om alla tycker om och om vi har extra matgäster 😉

Är barnen petiga med maten? JA! Tyvärr. 🙁 Men alla kan ju inte tycka om allting.
Vi har en regel att dom ska åtminstone smaka innan dom säger att något inte är gott.
Det dom lägger på tallriken ska dom också äta upp. Det är svårt när alla inte tycker om all mat, och ibland ändras smaken på bara en dag tydligen… ena dagen kan dom älska maten, medans nästa dag tycka att det inte alls är gott….. Hmm. Vi lagar inte flera maträtter bara för att någon inte gillar t e x ris/potatis/fisk/pasta/kött mm.
Det här är ingen restaurang med specialbeställningar. Naturligtvis ser vi till att alla är mätta efter varje måltid- äter vi t e x potatis och köttfärsbiffar och en tycker inte om potatis så får h*n äta köttfärsbiff, grönsaker och en macka och bli uppmuntrad att smaka på potatisen iaf.
Så svårt med maten ibland tycker jag, alltid är det någon som ska klaga 😀 “Tänk på barnen i Afrika!” hörde jag mig säga häromdagen när någon gnällde för mycket på dagens meny. Kom på mig själv ganska snabbt efter det och kom att tänka på min egen barndom när jag satt där i köket, sist av alla med en tallrik mat framför mig som jag inte alls tyckte om. “Tänk på barnen i Afrika.”
Jag svor och lovade mig själv att aldrig göra så mot mina egna barn. Men visst är det frustrerande när barnen inte vill äta. Man tänker på deras bästa, att dom ska få i sig bra mat och näring till att må bra och växa och orka.

Efter kvällsbad blir det kvällis. En macka eller en frukt, jag tror att dom sover bättre när dom är mätta.
Våra barn älskar frukt och grönsaker vilket vi är tacksamma för.

Häromdagen åt vi fisk och potatis. Ingen höjdare för de flesta barnen, men lax är ju såå gott!
lax och potatis (1)
lax och potatis (3)lax och potatis (2)

Hur äter era barn? Är dom allälskare eller är dem petiga med maten?

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
Me & My Baby Dolls

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Alma

  Skulle vara roligt med flera recept! Om Andres lagar mat från sitt land(Uruguay va?) skulle det definitivt vara spännande, och finsk mat såklart! Älskar själv dom här rispirogerna!

 2. Agnes

  Hej Satu! Hur gör du för att få bort svåra fläckar på barnkläder, typ ketchup, curry o liknande? Något tips? 🙂

 3. Agnes

  Hej Satu! Hur gör du för att få bort svåra fläckar på barnkläder, typ ketchup, curry o liknande? Något tips?

 4. D

  Mina barn är allälskare o äter allt jag lagar. Aldrig haft några problem med deras mat, så skönt att slippa det bekymret 🙂

 5. Hanna

  Vi är tyvärr fast i makaroner och köttbullar/köttfärssås/falukorv-träsket. Jag tycker dock om att laga mat och testar gärna nya saker. Barnen är sådär peppade på det men de måste alltid iallafall smaka innan de bestämmer sig för att de inte tycker om. Att laga flera olika rätter har vi som princip att inte göra.

 6. Lizette

  Här har vi 7 barn och jag lagar allt möjligt. Två av barnen är mer kräsna, men jag gör ingen grej av det. Dom behöver inte äta om dom inte vill. En annan gång äter dom desto mer. Måltiden ska vara positiv, och jag skulle aldrig ställa krav att dom måste äta si eller så. Dom tycker det är hemskt att dom måste äta upp i skolan. Dom är stora nog att avgöra vad dom gillar , och det respekterar jag.

 7. Mia

  Vi har tur eller vad man nu ska säga för våra 3 barn äter allt. De två stora (6 och 3 år) fick idag välja hämtmat och då blev det sushi, även minstingen som är 1 äter detta.
  Våra stora älskar sill och skaldjur vilket kanske inte heller är alla barns favoriter.
  Jag tycket det låter som att ni har en bra filosofi och ett härligt tänk kring mat. Vi säger också att de ska smaka på allt men är det någon som inte vill så tjatar vi inte för det brukar bara leda till bråk och då kanske ingen mat duger. Vi har ingea regler om att maten måste ätas upp men vi pratar om att inte ta för mycket mat men är man mätt så är man. Kanske är lätt för oss som har 3 barn som nästan alltid äter utan att äns fråga vad det är för mat att inte behöva regler om hur mycket som skall ätas. Äter de dåligt någon gång tar de igen det senare.

  Tack för att du delar med dig av hur ni gör.

 8. Caroline

  Våra 4 gillar oxå olika mat. T.ex med spahetti i köttfärs så gillar två av dem både och, medans 2 av de andra inte alls gillar köttfärsen…bara spaghettin.
  Var har ni köpt ert köksbord och stolar?? Det är så fint!!
  Ha en fin helg!! Ni verkar haft bättre sommar uppe i norr…här nere i Skåne har sommaren i stort sett bara regnat bort :-/
  Kram <3

 9. Heléna

  Jag har superpetiga barn (och karl..) och jag är så less på maten!! Nu är min sambo bra på att laga mat o lagar gärna, men han är som Per Morberg så det är mat upp efter köksskåpen efter han är klar 😉 Sen har han kört lastbil tidigare o bara varit hemma på helgerna men nu ska han byta jobb. Men iaf så gillar han inte kyckling o tål inte fisk, Linus gillar lax men inte Molly, nån gillar korv, en ska ha stekt o den andra kall, en ska ha köttbullar men inte den andra, en vill ha stuvade makaroner o inte den andra, sambon har diabetes så man måste tänka på det oxå, o han vill bara ha kött, vilket inte barnen äter o jag är så otroligt less på kött, jag äter gärna kyckling. Linus ska prova äta mjölkfritt nu till slutet av september o ev längre. Jag gillar inte riktigt färdigmat och vi gör det mesta själva men jag är bara less less less!!

 10. Petra

  Här var vi tre barn, den minsta äter typ allt medan dom två större är lite petigare. Men frukt och grönsaker älskar dom vilket jag tycker är bra.
  Men skulle aldrig tvinga barnen att äta upp allt på tallriken om dom inte gillade eller orkar något mer, skulle inte göra det själv så varför ska barnen göra det!? Ibland tar man mer än vad man orkar, kan hända alla och barn har svårt att avgöra innan hur mycket dom kommer orka äta.

 11. Mumintrollet

  Vill bara säga att du verkar vara en underbar mamma med mycket sunt förnuft. Väldigt klokt att inte laga olika maträtter, knäckebröd ger vi barnen på föris om de inte skulle gilla det som serveras.

 12. Anso

  Mina barn äter faktiskt allt. Jag har dock varit noga med att man äter det som serveras och gör man inte det får man gå hungrig helt enkelt. Detta har gjort att de äter även om det kanske inte är favoriten på matbordet 🙂

 13. Klara

  Jag har en lite konstig fråga, torktumlar du allt eller hänger du upp på tork också? 😁🌸 Älskar din blogg btw! 😃

 14. Amanda

  Mina bonusbarn är så petiga. Tjejen på 3 år äter bara ost, tacobröd och gurka när vi väl har tacos på menyn och killen på 9 år dränker tacosen med gräddfil… Sen kommer även lillasyster i december och jag som är vegan/vegetarian kommer iaf försöka lära vårt barn att äta mer “nyttigt” än dom andra. Säkert lättare sagt än gjort. Ingen av oss vuxna i familjen är speciellt intresserad av mat tyvärr så för barnen blir det rätt mycket halvfabrikat.

 15. Natta

  Vill börja med att säga att jag älskar din blogg :), jag har 3 pojkar, den största & minsta har alltid ätit bra medans den mellersta har varit extremt kräsen, han är rätt kort & smal för sin ålder(alltid legat -2 på sin kurva, men från ingenstans gick han ner till -4), så för ca 3 veckor sen var vi hos en dietist och från ingenstans så gick aptiten upp, han har börjat äta mycket bättre nu än vad han gjort innan, så håller verkligen tummarna att de håller i sig så han växer & går upp i vikt som han ska. 🙂

 16. Cissi

  Min dotter äter allt! Förutom färska tomater.
  Tyvärr har vi lite problem med att hon inte har något stopp. Dvs äter för mycket och känner inte mättnadskänsla. Så vi får lägga upp på en tallrik och det är det enda hon får äta. Förutom om hon vill ha mer grönsaker så hår det bra.
  Vet att jag har tur att hon äter allt. De flesta barnen är ju mer kräsna.

 17. Minna

  Vi kör faktiskt likadant hemma😉.Pappa lagar maten.Pga tidsbrist och andra skäl blir det ofta pasta med köttfärssås.Men oxå lax,kyckling,ris och potatis och fiskpinnar.Vi har oxå regel om att man måste smaka allt och äta upp.Vår kvällis är yoghurt och liten macka .Jag har oxå sagt det där om Arfikas barn😂.Det är väl klassiker

Annons
stats