My Baby Dolls

Sluta med nappen?

Vi har funderat på nappen kring Celina.
Tanken är ju att hon ska bara ha den när hon sover… Men hon hittar en eller syskonen hämtar en åt henne och så går hon och snuttar på nappen ofta. Hon har en liten handväska där hon gömmer sina nappar och så går hon runt med dem, helst minst tre ska hon ha- en i munnen och två i händerna och så byter hon lite då och då.

Hon blir två år snart, Nicole, Olivia & Kevin slutade med nappen vid 2 år och några månader. Danilo & Jonathan hade napp bara nån månad som bebisar och Vanessa slutade vid 1- 1.5 årsålder.

Så när är bästa tiden att sluta med napp?
De flesta säger ju att man ska sluta när man börjar prata, för det påverkar och stör språkutvecklingen.

Funkar det verkligen att bara ge på kvällen vid läggdags eller ska man sluta helt?
Och vad ska man tänka på när man slutar med napp?

Jag är verkligen ingen expert på det här och trots att jag har 7 barn så går jag igenom samma procedur i mitt huvud med varje barn, varje gång: ”Hur ska vi göra, hur ska det gå, när är det dags”.

Vi har pratat med barnet som ska sluta, att är det inte dags att ge nappen till någon bebis som behöver den mer?
Vanessa gav sina nappar till Tingeling i skogen och hon tyckte att det lät som en bra idé.
Första dygnen utan napp är ju värst. Jag tror att man måste förbereda sig själva mentalt på att det kommer att bli jobbigt- Men att det kommer att gå över. Och det gör det ju. Redan andra kvällen har dom börjat acceptera det och jag kommer ihåg senast nu med Kevin så frågade han efter sin napp en gång och jag påminde att han gav bort den och så var det bra med det. Men nappen har blivit som en slags trygghet, en vanesak att bara ha.
Men ska jag då fortsätta låta henne ha napp tills hon är 10 bara för att inte vara taskig och ta den tryggheten ifrån henne?

Nappen på natten får hon ha kvar i några månader till tänker jag. Sen får hon sluta helt.
Visst ser det så gosigt ut när dom sover och snuttar på nappen? Min lilla bebis.
IMG_1849sluta med napp
Att se sitt barn sova är bland det bästa jag vet. Så rofyllt och oskuldsfullt. Alla känslor bara sköljer över mig och jag känner sån lycka och kärlek.

Haha, precis när jag hade pratat om det här med när det är dags att sluta med napp med Andres häromdagen så kom jag hem med två nya nappar och han fattade nada 😀 Men napparna försvinner ju väldigt mystiskt här hemma och hon behöver ju faktiskt dom. 😉

Hur tänker ni kring frågan om napp? När ska era barn sluta med napp?

celina kingsdesign

Jag älskar Celinas personliga napphållare, och nu har jag i samarbete med Kingsdesign.nu fått chansen att lotta ut en valfri napphållare till en av er! 😀

För att delta i tävlingen ska ni endast kommentera här nedan vem ni skulle ge napphållaren till ♡
Snabba puckar, tävlingen avslutas redan imorgon kväll 21:00, så ta chansen och var med!
(Glöm inte att ange rätt mailadress)

kings-design.

Good Luck!

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Helena

  Vår 3-åring slutade just med napp, han skickade dem till tomten. Han ångrade sig lite senare på kvällen men förutom det har det gått jättebra. Inga tårar eller skrik om ny napp.

 2. Sara

  Hej,

  Jag skulle gärna vilja få chansen att vinna en dån fin napphållare till min dotter på 4 månader 🙂 Mila heter hon , ganska jobbigt när storebror på 16 månader är där och rycker nappen ibland och hon sjklart blir ledsen, det tar en stund Att leta/hitta nappen då han gärna vill gömma dom också . Detta hade underlättat en hel del i vardagen , och den är ju riktigt snygg !

 3. Elin

  Jag skulle ge napphållaren till min ännu inte födda bebis! ❤️ Min dotter fick börja använda napp bara på natten vid 3år. Hon är väldigt sprallig och har svårt att slappna av så jag har inte velat ta ifrån henne Nappen. Hon är 3,5år nu. Och glömmer nappen på natten av sig själv ibland…. så jag tror de växer bort själv. Hon pratar super bra, så de har aldrig stört!

 4. Jessica OBrien

  Hej! Jag skulle gärna vinna den till min kusin som precis fått barn <3 perfekt present! Kram

 5. Caroline

  Hej!
  Napphållare är verkligen en toppenuppfinning:) hade velat ha en sådan fin personlig åt min lille son 🙂 håller tummarna!

  Kram Caroline

 6. Caroline

  Hej!
  Napphållare är verkligen en toppen uppfinning:) hade velat ha en sådan fin personlig åt min lille son 🙂 håller tummarna!

  Kram Caroline

 7. Sofie

  Jag skulle vilja ge en nappgållare till min syster. Hon har försökt fått barn i många år men fått många missfall, till nu nu äntligen ska hon få bli mamma men bäst av allt jag ska bli moster ♡

 8. Sandra

  Napparna de bara försvinner o pengarna de ur händerna rinner .. tutten i munnen hos Saga ska vara för att mamma bäst Dygnen ska klara .. med en napphållare vi koll på tutten kan ha tänk så bra det skulle va

 9. Tessie

  Åh. vad mysigt! Jag är gärna med och tävlar om en napphållare till min lilla tjej Kelly. Hon gillar egentligen tummen mest, men vi försöker få henne att välja nappen istället. Hon är bara 4 månader nu, så det är ett bra tag kvar innan det är tal om att vänja av/sluta med den. Det är dock bättre att hon suger på napp istället för tummen, då nappen kan man fysiskt ta bort när det är dags, tummen sitter ju fast så där blir det svårare. Hoppas en ny personlig napphållare skulle göra susen för att få upp nappintresset 🙂

 10. Petra

  Vi har 3 barn varav en lika gammal som celina, vi har slutat med napp för de äldsta när de var 3 år och kommer göra med nästa också. Det kändes bra för då kunde de förstå väldigt bra vad det handlade om. Första barnet sa ingenting, frågade inte en enda gång. Andra barnet frågade lite då och då men sov bra ändå

 11. Ebba

  Ååå jag skulle ge napphållaren till min blivande systerson, som ser ljuset nu i juli <3 Familjens första barnbarn och han är mer än välkommen in i familjen. Baby Agaton Lucas.

 12. Nathalie

  Åh skulle så gärna vela vinna denna fina/underbara napphållaren till min minsta pojke, eftersom han alltid lyckas slarva bort sina nappar(spelar ingen roll hur många han har). =D

 13. Moa

  Åh vad kul! Jag är gärna med och tävlar om en fin napphållare. 🙂
  Skulle jag vinna så hade jag gett bort den till min kusin och hans flickvän som väntar sitt första barn i Maj. Två av de finaste människorna i mitt liv! Skulle vara oerhört kul att få ge bort något lite mer personligt.

 14. Emy

  Vår äldsta son har varit den som varit mest napp-fixerad och vi hade också lite ångest över hur vi skulle få honom att sluta. Men vi gjorde ingen stor affär av det. När han var runt 1,5-2 år så började vi först med lite regler. Ett tag körde vi att han bara fick ha nappen när han låg i sin säng eller i soffan. Exakt hur länge vi hade den regeln kommer jag inte ihåg tyvärr (han är 7 år nu så det är ett tag sen ?) men så pass länge så vi kände att vi kunde gå över till nästa regel: att bara ha nappen när man ska sova för natten. När det gått ett tag där så minns jag den kvällen när vi gjort han iordning för sängen och ska säga god natt, och kom jag på att jag glömde ge han nappen! Började vimsa omkring och leta efter den, men hejdade mig då jag insåg att han själv inte bad om den. Så jag lät det vara och han somnade utan den ? Så det löste sig utan gråt och skrik här hemma, vilket vi är tacksamma för! Men alla barn är ju inte den andra lik, så man får helt enkelt testa! Men håller med om att det ser otroligt gott och sött ut där de snuttar med nappen när de sover ? Lycka till när det är dags!

 15. Evelina

  Jag skulle vilja ge napphållaren till vår lilla prinsessa Molly, hon tar 5 månads vaccin idag så kan behöva uppmuntras med något fint. Hon gillar att plocka med saker så en napphållare skulle hon gilla skarpt.

 16. Linda

  Har en dotter på snart 2 år och har inga planer på att ta bort nappen ännu, hon får ha den tills hon glömmer av den helt enkelt eller tills trollen i skogen tar den;)

 17. Lena

  Jag personligen tycker inte att man ska stressa med det där. En tvååring är fortfarande väldigt liten. Min äldsta dotter slutade med napp på dagen vid 3 år och på natten vid 3,5 år. Då var hon själv färdig med nappen och det blev ingen grej alls att sluta (trots att hon var väldigt fäst vid nappen tidigare). Vill tillägga att hon var väldigt tidig med talet och har perfekta tänder så nappen har inte gjort någon skada alls. Lillasyster är drygt 1 år och vi kommer göra likadant med henne. Ingen stress ☺️

 18. Pernilla

  Vi har haft en riktig nappunge av våra tre barn. Vi pratade med henne ganska tidigt om att när man blir stor kommer napparna att smaka äckligt. Sommaren innan hon skulle fylla 3 år (fyller i oktober) eskalerade nappanvändandet väldigt mycket och det var gnäll och tjut om denna napp hela tiden. Vi tröttnade helt enkelt en dag och samlade in alla nappar och penslade dem soya. Hon smakade på alla sina nappar och konstaterade att nu är hon stor. Vi packade ner alla nappar i en påse med ett fint presentband om. När vi sedan var iväg på dagen och åt glass lämnade hon påsen med sina nappar till en annan bebis på glasserveringen. Hos oss gick det smärtfritt och jag tor mycket att det beror på att vi intalat henne att det kommer bli äckligt när man blir stor. Lycka till!

 19. Sofia

  Hej!

  Jag skulle ge en sådan fin napphållare till min systerdotter Dagny, ett år. Hade varit kul att ge henne en sådan fin present. Hon tappar alltid bort sina nappar.
  Du har en väldigt fin blogg.
  Kram Sofia

 20. Jenny Hall

  Jag har en 3 åring och en 1.5 åring och båda har napp. Inte så ofta kanske men dom är båda beroende. Helt ärligt så är det mest för min egen skull som vi inte plockat bort dom. Så skönt när man sätter dom i bilen, dom vaknar på natten, flygresor, dom ramlar, inte vill lämna parken osv osv att bara säga ”vill du ha nappen?”. Vips så undviker man ett litet utbrott. Min brorson var VÄLDIGT beroende men även han glömde bort det på 48 Tim. Min stora fråga är nu att kör jag båda på samma gång? Varför tog inte Kevin lillasysters napp?

 21. Malena

  Hej! Min dotter använder napp och hon är snart två år. Vinner jag väljer jag att ge napphållaren till min svägerskas lilla tjej.?

 22. Sofie

  Vad fina napphållare, de är så praktiska! 🙂 Jag skulle ge den till vår lilla tjej på på 7 veckor, hon tappar ut napparna hela tiden och kan ju inte själv sätta tillbaka den så det blir ett evigt letande för oss! Skulle också gärna gett en till vår pojk på 2,5 år men där jobbar vi på att sluta med napp (utan nån större framgång ?haha ) så det käbbs ju lite onödigt 😉
  Tack för en bra blogg!!

 23. Malin

  Åh vilken fin napphållare ? Dock är jag inte med o tävlar då de fortfarande går super bra utan nappen. Lexie kan fråga ibland men kommer på sig själv o säger då att bebisen har den istället. Lycka till när du kör på ?

 24. Lisa

  Jag skulle jättegärna vinna en till mig själv egentligen som väntar första nu i april, annars skulle jag ge den till en vän jag lärt känna under graviditeten som har haft det betydligt jobbigare än jag och som är mer än värd det! ?

 25. Emilie

  Hej !

  Jag skulle ge den till min syster, vet att hon alltid velat ha en sån men aldrig kommit till kritan att beställa en haha

 26. Linda

  Jag skulle ge den till min bästa väns dotter som föddes i slutet av januari. Både mamman o bebisen förtjänar att skämmas bort lite o har haft en lite jobbig start med två veckor på sjukhus efter rs-viruset. Hursomhelst skulle dom bli jätteglada ?

 27. Hanna

  Varför ha så bråttom? Har aldrig haft brått med mina barn. Napp stör inte språkutvecklingen. Låt lillan ha nappen kvar.

   1. Madde

    Åhh så fina ? Jag skulle vilja ge en napphållare till min lilla bebis i magen ? Tack för en fin blogg! Kram

   2. Helena

    Båda mina barn fick ha napp tills de var fem…på,natten. De talade båda tidigt och fick inga tandproblem så jag tror man kan chilla lite. När de var fem var de själva mogna att sluta och den tanken gillar jag.

 28. D

  som tandhygienist fick vi under utbildningen lära oss att meddela mammor om att försöka få deras barn att sluta med napp och tumme före 3 års ålder, helst redan vid 2 år.s åldern Annars finns det risk för att det påverkar barnets bett. I värsta fall påverkas käkens utveckling och de permanenta tändernas ställning.
  Barnet kan få ett felbett som kallas för ”öppet bett”. Som tandhygienist har jag mött på många äldre barn med just öppet bett. Jag minns framförallt en tjej som sa något i form av ”jag önskar att min mamma visste bättre då hade jag sluppit dessa besvär”. Så för mig fanns inget dåligt samvete när vi bestämde oss att sluta med napp, jag tänkte på den där tjejens ord.
  Lycka till med avväjningen kommer säkert gå jätte bra!

 29. Disa

  Jag skulle ge napphållaren till min näst yngsta (hon fyller två år i maj), som dock inte använder napp. Jag är nämligen övertygad om att hon direkt skulle ge den till sin lillasyster (snart tre månader), som använder napp. Min näst yngsta ser det som sin huvudsakliga uppgift i livet, just nu, att se till så att lillasyster har sin napp och filt.
  Jag älskar att se syskonkärlek!

 30. Sofie

  Åh, detta skulle va så kul att vinna. Min bästa kompis fick reda på att hon var gravid och visste inte hur hon skulle göra. Hon dividerade fram och tillbaka med pojkvännen över hur de skulle göra, men valde som tur var att behålla. Hon är glad men har mycket, med graviditet och skola mm. Det hade varit så fint att få ge något personligt till den lilla och samtidigt visa att jag bryr mig <3 Ha en fin dag, kram!

 31. Therese

  Jag skulle självklart vilja ge en sån fin napphållare till våran älskade Charlie <3

  Tycker att 3-års åldern låter rimligt att sluta med napp på nätterna. Vet inte på dagarna då Charlie bara har napp innan han ska sova och när han sover. Kan man inte lämna dem till katterna på Skansen längre? Det var min plan i framtiden nämligen haha. Att man lämnar nappen till alla djurbebisar 😉

 32. Frida

  Oh såå fina napphållare!! ??? Jag vill vinna en sådan och ge till bebisen som kommer i juni!
  Vår efterlängtade lilla nummer nio!!❤️

 33. Emma

  jag skulle verkligen vilja vinna en napphållare som jag kan ge till min brorson. Han är 7 månader och det skulle passa perfekt med en napphållare som en liten present till min prins ♡ Älskar din blogg! Ha en fin dag ♡

 34. Jennifer

  Jag skulle vilja ge en napphållare till min dotter ♡ hon är 3månader & är väldigt tuttig av sig.♡

 35. Isabel

  Våran son fyllde 3 år i december och vi skickade hans sista napp till tomten i september. Han använde bara napp när han sov (middag och på natten) sedan han var 14-15 månader och försökte aldrig ta den annars heller, så för oss var det inte så bråttom att bli av med den.

  Vi väntade med att ta bort nappen helt tills vi kände att han egentligen inte behövde den mer. Han närmade sig tre och det kändes bara som att det var dags. Vi började tänka lite på tänderna också som jag upplevde började bli liiite påverkade och när jag såg det var det rätt enkelt att fatta beslutet. Men visst, det gjorde lite ont i hjärtat eftersom han verkligen äääälskade sin napp när han skulle sova. Så smidigt, han fick nappen och somnade på typ 1 minut, varje gång. Den var verkligen en stor trygghet för honom.

  Eftersom han närmade sig tre när vi tog bort nappen helt så kunde vi prata med honom och berätta att han var för stor för nappen nu och att vi skulle skicka den till tomten som kunde ge den vidare till någon bebis som behövde den bättre. Han köpte det och när vi pratat om drt i ett par dagar så gjorde vi det. Han var själv med när vi skrev brevet till tomten och han fick själv lägga i nappen i kuvertet och posta det på brevlådan.

  Han var lite ledsen vid läggning i 1-2 dagar men absolut inget extremt. Dessvärre slutade han sova middag i samma veva som vi tog bort nappen. Tror inte att han kunde komma till ro på dagen utan nappen. Men då var han ju ändå närmare tre så det kändes okej ändå.

  Vår dotter är 1,5 år och jag funderar på om jag ska låta henne sluta med napp strax innan jul. Tänkte köra samma koncept med att skicka till tomten. Då kommer hon vara nästan 2,5 år så det känns rätt lagom.

  Hon började prata så tidigt också så jag tror att hon kommer förstå på ett helt annat sätt än vad sonen skulle ha gjort vid 2,5 år.

  Nu har hon bara nappen när hon sover middag och för natten men den är trygghet för henne helt klart.

  På ett sätt vill jag inte ta bort nappen för det ser så himla mysigt ut när de gottar in sig och snuttar. Tur att vi får en till bebis nästa månad så att vi kommer ha åtminstone ett nappbarn ett tag till ❤

  Men det kommer kännas sorgligt när alla barnen en dag är napp och blöjfria. Liksom som ett bevis på att de blivit stora. Haha. Konstigt hur man kan fästa sig vid sådana saker ?

 36. Prematurmamman

  Åh, vilka fina – jag skulle ge den till min bästa vän, som väntar sin efterlängtade lilla son närmsta veckan ? har gjort en liten presentkorg och napphållaren vore det perfekta tillskottet.

 37. Sofie S

  Hej! Jag skulle ge nappen till min dotter Thyra, så önskad och älskad. Det blev tretton år mellan våra sista barn, sen kom hon med hjälp av ivf till oss med buller och brak 🙂

 38. Sofie özdemir

  Jag vill ge napphållaren till en vän som efter många tuffa år med massor av tårar och sorg nu äntligen är gravid och väntar en liten flicka till sommaren

 39. Güler Orhan

  Tack för din fina blogg har följt dig nu i tre år och läser din blogg varje dag!. Jag skulle vilja vara me tävlingen om napphållaren vinner jag så vill jag den till min minsting som tar napp

 40. Sofie özdemir

  Jag skulle vilja ge napphållaren till en vän till mig som efter många års kämpande och många tårar äntligen är gravid och väntar en liten flicka till sommaren

stats