My Baby Dolls

Mina bästa tips att stoppa magsjuka!

Hej allihopa, hur mår ni?

Som jag skrev förut så har vi haft en sväng med magsjuka här i huset, och som ni säkert redan vet så är magsjuka tyvärr väldigt smittsamt och har man fått hem den så är risken ganska stor att flera får det- men no worries! Det behöver såklart inte vara så, det går att undvika.

Vi har klarat oss väldigt lindrigt undan varenda år, och vi har aldrig haft någon epidemi som gått igenom oss alla- som tur är! Alltid bara en eller två som drabbats medans vi andra klarat oss. *Knack knack ta i trä* !

Nu har jag kikat tillbaka i arkivet när jag sist delade mina bästa tips att stoppa magsjuka och tänkte dela den igen, nu med lite uppdateringar. ✌?

Det här gör jag när någon har magsjuka/kräksjuka:

– Tvätta allt.

Jag får en dille att jag måste sanera hela hemmet när någon har kräkts.

Kräks någon i sängen så släng in allt i maskinen på 90 grader och tvätta allt. (mindre grader än så tar inte död på virus bakterierna) Tvätta handdukar, plädar, kuddöverdrag, kläder, sängkläder, snuttisar- you name it- ALLT.

– Skura & skrubba!

Viruset måste bort- Fram med Klorin och rengöringsmedel och moppa golven, bord, handtag och diverse ytor- rubbet. Skura toaletter och handfat riktigt ordentligt.


– Diska

Leta fram alla glas och koppar och släng in i diskmaskinen och ställ diskmaskinen i tuffaste programmet.

– Koka

Leta fram alla nappar och nappflaskor och koka dom. När vattnet kokar dödar den viruset/bakterier.

– Tandborste

Tänk när en magsjuk borstar tänderna. Och sen stoppar in samma baciller/virus i munnen igen vid nästa borstnings tillfälle. Och alla tandborstar bredvid den… ?

Man kan antingen slänga och köpa nya tandborstar- eller så kokar man dom man har.

– Vädra och lufta!

Medans du sanerar hemmet så öppna fönster och dörrar. På det viset får du ut det gamla ”sjuka” lukten och luften- och får in ren och fräsch luft. Bara lukten av magsjuka gör en illamående. ?

Och så till patienten. ❤️

– Hygien.

Bada/duscha! Bada i lagom varmt vatten. Tvätta håret. (alltid skönt, oavsett man är sjuk eller inte)

Sätt på rena, sköna mjuka kläder. Borsta tänderna. Var riktigt noga med handhygien- tvätta alltid händerna noga med tvål och vatten efter varje toalettbesök och inför vare måltid. Kör även med handsprit efter att ha tvättat med tvål som en komplettering.

Detta gäller HELA familjen.

-Vila

Vila, sov och drick mycket.

•Vad ska man äta och dricka?
– Det viktigaste vid magsjuka är att motverka förluster av vätska och salt så att du inte får vätskebrist.

Ibland kan man ha jätte mycket energi fast man just kräkts och ibland tar det helt kraften ur en, speciellt om inget får stanna i magen. Det är jätte viktigt att du fyller på med den vätska som förloras. Detta är särskilt viktigt hos barn då de är känsligare för vätskeförlust. Men även en frisk vuxen person behöver dricka ca 2 l per dygn- men om du blir magsjuk behöver du öka på mängden för att ersätta den vätska som förloras. Om det är varmt eller om du har feber, kan du behöva dricka ännu mer.

Om du/barnet inte får behålla något alls, utan allt kommer upp direkt så prova med vätskeersättning ganska fort. (Finns bla på apoteket och stora matvaruhus.)

•Här är några tips för att kroppen lättare ska kunna behålla vätskan:

– Ta små klunkar i tät följd, ungefär en matsked, eller en klunk varannan minut.

– Undvik mycket söta drycker och lightdrycker, eftersom dessa kan ge diarré.

Det finns många åsikter om vad som är bäst att äta vid magsjuka. Men låt istället aptiten styra vad och när du vill äta. Detta är det enklaste sättet att få i sig näring.

Ibland kan det kännas bra att börja med lättare kost, till exempel fruktsoppa, nyponsoppa eller blåbärssoppa och att undvika kaffe. Produkter som innehåller mjölksyrabakterier rekommenderas.

Mat som anses vara snäll mot magen är vitt bröd och ris.

Ge barnet den mat som h*n brukar tycka om. Det viktigaste är fortfarande vätskan, medan hungern och aptiten kommer naturligt så fort illamåendet går över.

Pepparkorn-

Enligt ett gammalt husmorsknep kan du skydda dig mot kräksjukan genom att svälja pepparkorn. Men några vetenskapliga bevis för detta finns inte.

-Tips:

Har du/ditt barn långt hår? Sätt upp det i en fläta så det inte är i vägen om h*n skulle kräkas.

Hjälp när barnet spyr. Jag står alltid bakom och håller i pannan (och håller bak håret) ❤️Det kommer dom alltid ihåg och det har dom gjort på mig med när jag var gravid och spydde dagligen. (Älskar dom för det!)

Ha gärna en ”spy hink” bredvid sjuklingen ifall h*n inte hinner till toaletten. Ett tips är också att sätta en påse i hinken, så är det bara att knyta ihop snabbt så sprids inte viruset/bakterien lika lätt. Släng iväg den direkt.

-Undvik andra

Helt omöjligt med fler barn i familjen, men har man möjligheten så försök undvika närkontakt med syskon.

Inte använda samma glas/bestick.

Ha en handduk som barnet sover på ifall det kommer upp något så tar handduken det mesta.

Hur länge är man smittsam?

TVÅ DYGN, dvs 48 timmar efter sista symptomen blir man friskförklarad.

Stanna hemma från jobbet/skolan/föris om du är drabbad.

Följer alla detta så kanske smittan inte skulle gå runt! ♡

(Vissa förlänger det med 72 h men 48 timmar rekommenderas av läkare)

Inkubationstiden på vinterkräksjukan är ett till två dygn.

Naturligtvis ska du söka vård om ett litet barn försämras snabbt. Var därför uppmärksam om barnet blir väldigt slött och kissar mindre än vanligt eller har mycket feber. Sök även om diarreerna/kräkningarna inte slutat efter sex dagar. (man brukar oftast bli bättre inom ett till tre dygn.)

GOOD LUCK!

Vi hade både Nicole & Vanessa som började kräkas med 1-timmas mellanrum i söndags. När ena började närma sig 48 h efter sista sympton kräktes hon igen.

Nu ikväll har vi gått över 48h och båda mår bra. Ingen annan har drabbats. ??❤️

(Ta i en massa trä nu)

Ända sen jag var liten så sa min mamma att choklad och avslagen coca-cola hjälper när man är sjuk. Jag fick alltid det och det har jag tagit med mig till mina barn. Alltid när dom är sjuka så köper jag choklad, cola och fruktsoppa till dem. Klart man blir friskare då. Det är sen gammalt.

Sen så kanske jag bara inbillar mig själv, men när dom blivit friska och sugna på att äta så försöker jag alltid vitamin boosta dem med massa nyttigheter, vitaminer från olika frukter osv.

Har ni klarat er från magsjuka/vinterkräksjukan? Har ni några fler bra tips ni vill bjuda på? Kommentera gärna nedan.

Här blev det nya tandborstar. Tjejerna har eltandborstar så jag bytte bara borsthuvuden.

Kramar!//Satu

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Miaboman

  Jag fascineras av till tålamod och ödmjukhet med alla barnen
  .härligt att se en sammansvetsade familj som jag tror ni är…roligt att följa ej

 2. Vivi

  Avslagen cola och salta chips har mina fått. Jag brukade också städa använd toalett som en galning och tvätta allt. Vi brukade också klara oss.

 3. Sanna

  Oj! Vilket jobb!??? Jag är noga med rengöring av badrum o toa (vi har bara en o är 2 vuxna o 2 barn) handtag o handdukar. I övrigt gör jag inte så mkt mer o det är ytterst sällan det smittat vidare om nån blivit sjuk. Nu senast va dottern dålig i ett dygn (för en veckan sedan) o vi andra klarade oss. Så skönt! Magsjuka är bland det värsta?

 4. Linda

  En sköterska på vårdcentralen rekomenderade avslagen cola och slata pinnar. Vi åker på det varje år ocj kag tvättar och klorinar och smrubbar men öndp får jag det alltid själv också. Hemskt. Hoppas ni slipper mer krök nu ??

stats