Me & My Baby Dolls

My Baby Dolls

I min mammaroll

Jag fick en fråga från en läsare som jag ska försöka svara på så gott jag kan.

“Hej Satu!
Det skulle vara roligt och intressant om du kunde berätta lite mer om din mammaroll? Hur är du som mamma? Har ni mycket regler för era barn? Delar ni lika på barnuppfostran eller tar du till största delen den biten. Ni verkar vara en sån fin familj så det är intressant och höra lite mer om det! Tack för en fin och inspirerande blogg! Kram”

Hej!
Jag trodde att jag skulle vara en perfekt mamma. Sen fick jag barn.
Många ser upp till mig och tror att jag är en supermamma/kvinna bara för att jag har många barn. Jag är inte perfekt på något vis, ja inte ens nära. Jag gör misstag och lär mig av dem,
Jag gör mitt bästa- och precis när allt känns lugnt och harmoniskt så kommer nya utmaningar att lösa och utvecklingsperioder att hantera och tacklas med och jag vet inte alls alltid hur jag ska lösa det.

Jag har varit så ledsen många gånger, främst besviken på mig själv hur jag i stundens hetta löst en konflikt som uppkommer jämt. Jag vet att jag gör fel ibland, jag borde ha varit mer pedagogisk och harmonisk.
Jag vill gärna tro att jag är en rättvis mamma och hård med regler.
(Nu skulle inte några av barnen tycka att jag är rättvis haha och Andres skulle inte alls tycka att jag är hård, för vi har olika uppfattningar om hur man kan vara hård.)
Vi har regler (massor med regler) och gränser för vad som är OK och inte. Det måste man ha, främst i en storfamilj så att allt ska funka och flyta på på bästa sätt.

Barnuppfostran. Jag och Andres har nog lite olika syn på det där. Eftersom jag oftast är ensam med alla 8 barnen så är det jag som tar den biten mest, Andres är inte så mycket för att prata och diskutera känslor och så., medans jag tycker att det är super viktigt att p r a t a och lösa saker.
Jag har skapat något med barnen som känns sååå himla bra. När det har varit lite för mycket bråk, tjafs, gråt och konflikter så samlas vi. Det är lite komiskt för jag brukar säga, nu har vi samling! och då går det som en djungeltrumma runt huset och så sitter vi och pratar.
“Vad gjorde dig glad/ledsen idag” “Varför gjorde du sådär”, och så får man chans att känna efter, prata av sig och lyssna på andra. På det viset kommer många dolda känslor upp till ytan som är jobbiga att ha inom sig, som senare kanske skulle ha bubblat över och blivit jobbiga konflikter. och så kör vi en intern grej på slutet 🙂
Alla går från “familjemötet” lyckliga.
Jag tycker också att det är viktigt att kramas mycket, att säga att man älskar varandra och annat fint.

Jag har väldigt lång tålamod, och jag orkar med det mesta.
Vissa dagar är allt så överväldigande att jag vill bara ta ett steg utanför dörren och bara få gråta och andas. Ensam.
En kort stund räcker, sen har jag samlat mig och fått tänka, det brukar hjälpa.
Att vara mamma är den svåraste jobb som finns.
Det är upp till mig som deras mamma att uppfostra dom till att bli bra människor. Att vara snälla, empatiska, hjälpsamma, veta vad som är rätt och fel, säga tack och förlåt, vara tacksamma, schysta kompisar och goda samhällsindivider, att ha mål och kämpa för att nå dit.
Det är också det bästa jobbet som finns på denna jord.

To the moon and back for you ♡


Ni är allt för mig och jag älskar er så mycket mer än ord kan beskriva Ni har lärt mig vad riktig kärlek är och gjort mig till en bättre människa, ni ger mig viljan och styrkan i livet och det är Ni som lär mig vad livet egentligen handlar om. Jag ska lova att varenda dag försöka vara en bättre mamma än vad jag var igår.
Jag är tacksam för all kärlek och glädje ni ger mig varje dag (och gråa hårstrån) och jag är tacksam och stolt över varenda en av er och att just jag fick den stora gåvan att vara er mamma.
Älskar er mer än livet självt.

Tusen tack för såna här slags frågor, det ger mig en chans att reflektera över min roll som mamma också och se vad jag kan jobba mer på.
Jag vill tro att alla vi mammor gör vårt bästa för våra barn, att vara de bästa mammorna dem kan ha, men alla dagar kan inte vara på topp och det är väl helt OK också.

Hur ser DU på din roll som mamma?

KRAM!

XOXO

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
Me & My Baby Dolls

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Maria

  Det är inte så lätt jämt och alla föräldrar får sina utmaningar med barn genom åren… varje utmaning är ny, tycker det är guld o ha andra föräldrar där man kan dela även det svåra med o kanske få lite tips eller bara få känna igen sig tillsammans med andra. Trodde också ja skulle va den perfekta föräldern… så blev det ju inte haha! Men tänker att ja själv hade aldrig velat ha en perfekt förälder, sånt är ju inte livet så vad hade jag tagit för lärdom av nån felfri förälder (så såg jag på det innan jag fick barn att jag skulle göra allt rätt o veta allt jämt osv)

  Kram på er

 2. Lotta

  Så sant man kan inte göra mer än sitt bästa! Tänker ofta på Astrid Lindgrens ord . ”Ge barnen kärlek, mera kärlek och ännu mera kärlek, så kommer folkvettet av sig själv.”När min yngsta tog studenten och jag lämnade av honom vid kyrkan bröt jag ihop fullständigt i bilen med tankar som att nu lämnar jag över denna ljuva varelse till vuxenlivet och jag kommer inte vara den viktigaste längre, har han fått med sig sunda och viktiga värderingar, har jag lärt honom att våga ta för sig, har jag…….. och ja jag har lyckats

 3. Amanda

  Min sambo är precis som din man (eller som män är generellt?) Han har dessutom en diagnos precis som sonen, fast tvärtom och det gör saker ännu värre när det kommer till att prata om känslor, så jag tar den biten . Nu har jag bara varit mamma i 5 mån men bonusmamma i över 2 år och jag har lärt mig otroligt mycket om vad man ska/inte ska göra/säga osv. Det är skitsvårt, speciellt när jag får ta den emotionella biten när barnen är hos oss. Men lika mycket som man tjatar, lika mycket kramas vi också. 🙂

 4. Miia

  Jag ser mig själv som en tuff, kärleksfull, uppfostrande och omhändertagande mamma.

  Jag tror att mina barn ser mig som en sträng, tjatande, schysst, cool men kärleksfull mamma.

  Jag vet mina styrkor men även mina brister.

  Jag är en finsk mamma. Det behövs inga andra ord för att beskriva en finsk mamma 😊💙🇫🇮

 5. Alex

  Det här har egentligen inget med mamma rollen att skaffa men det finns en app som heter headspace. Det är meditation på ett lite annat sätt o där finns också för barn t.ex. sova, lugna ner sig etc. Den går tyvärr på engelska, men åtminstone som vuxen är den perfekt för du kan välja meditation för olika saker o det är otroligt skönt att ibland bara få sitta ner o ta några djupa andetag. De5 finns både nägra minuters o upp till 10 minuter. Jag inser att du knappast har nägon fritid men också med famikjen jan det vra eoligt o om int annatbnär barnen gått o lagt sig (finna sömn för vuxna o som funkkat jätte bra för nig) har flr mug att första veckan är gratis prova på o sen kostar det beroende på paket ca. 10 euro i månaden. Aldrig mått så bra som när jag började meditera. Svårt att förkilara men ge det en xhans det är absolut värt det! Hjälper att starta om dagen om något går fel o att se på saker på ett annat sätt. Vet inte var jag skulle ha befunnit mig utan den men inte här iaf

stats