Me & My Baby Dolls

My Baby Dolls

Hur tänker ni?

Just nu är det mycket diskussioner om mässlingen och vaccinationer i allmänt.
Det finns dem som vaccinerar sina barn och de som väljer att avstå helt.

För min del är valet självklart.
Jag var på BVC med Isabelle i förra veckan och då fick hon sina första doser mot difteri, kikhosta, stelkramp, polio, Hib och pneumokocker, En spruta i varje lår och hon grät.

Hur gör ni i er familj? Vaccinerar ni era barn- eller låter ni bli?
Berätta gärna hur ni tänker kring det, såhär resonerar jag:

Många kommer med argument om att “Vet du vaccinet innehåller och vilka biverkningar h*n kan få?”
Jodå. Jag har också läst på, varit källkritisk och frågat olika läkare om vaccinationerna, det är inget jag bara tar “bara för att”.

Jag pratade med vår BVC sköterska om vaccin häromdagen och jag frågade henne om mässlingen då Isabelle är ju så liten och jag är rädd för spridningen på det. Man får det bara fr om 18 månader, men den gränsen har dom sänkt pga. utbrottet. Men. Isabelle är ändå för liten så jag får snällt förlita mig på att andra människor som kan vaccinera sig gör det så att den inte sprids. Sen hör jag folk säga- “Jag vaccinerar inte för att mitt barn kan få autism.”

På riktigt. Se ett autistiskt barn i ögonen och säg att du skulle hellre låta människor dö än att ditt barn ska bli som han. För de här sjukdomarna kan orsaka både skador och dödsfall hos dem som blir sjuka.
Flera hundra människor världen över dör av sjukdomen varenda dag, de flesta är barn.
I Sverige är barnadödligheten låg och det är ovanligt att barn blir allvarligt sjuka och får skador som inte försvinner. Vaccinationerna är en förklaring till det!
Sjukdomarna är däremot vanliga i flera andra länder- tänk er då flyktingvågen som kom hit till Sverige, vad det kan leda till. Alla sjukdomar som är nästintill utrotade här i Sverige skulle snabbt kunna spridas på nytt och leda till epidemier om man slutar vaccinera mot dem. Se bara utbrott av mässlingen här i Sverige på sistone. Vaccin blir effektivt först när en stor procentandel är vaccinerade.

Jag hajar att man först och främst tänker på sitt eget barns bästa. Jag förstår det.
Men tänk på de som är allergiska, de som har nedsatt immunförsvar (exempelvis cancerpatienter), de som vill, de som behöver men av någon anledning inte kan vaccinera sig- de är beroende av att människor omkring dem är vaccinerade.

I slutändan var det där gråten ett nödvändigt ont- fast det gör ont i mammahjärtat. ♡
vaccination (29)vaccination (35)vaccination (11)

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
Me & My Baby Dolls

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Karin Svensson

  En hälsominister talade om att vaccinerar man inte sitt barn har man ingen rätt att välja dagis förskola eller skola för där kan finnas barn som av olika anledningar inte kan vaccineras. Bra sagt tycker jag.

 2. Sara Hohlfält

  Så rätt!!! Autism är inte det värsta som kan drabba ett barn, och de följdsjukdomar som de vi vaccinerar mot är ännu värre

 3. Therese

  Jag är en person som inte brukar ha värderingar hur andra gör eller tycker. Alla är olika och tur är väl det.
  MEN drabbar det andra negativt så kan jag inte låta bli att kommentera.

  Varför skulle jag känna mig rädd att ge mitt barn vaccin när jag vet att det kan göra mer skada att avstå. Inte bara för mitt barn utan för många andra människor.
  Dom flesta föräldrar vill skydda sitt barn från allt som kan vara skadligt, och det är ju så det ska vara. Men tack vare att vi vaccinerat i så många år så har många liv räddats och sjukdomar nästintill utrotats i Sverige. Vi i Sverige är lyckligt lottade som lyckats utrota många av dessa sjukdomar vi vaccineras emot, vi har våra förfäder att tacka att vi slipper dessa hemska sjukdomar. För dom valde att vaccinera sina barn. Så att föräldrar nu börjar att avstå från att vaccinera sina barn är i mitt tyckte vansinnigt, ni bidrar till att dessa sjukdomar kan komma tillbaka!
  Och det finns inga riktiga källor på att vaccin dödat/skadat barn, och isåfall är det extremt få. Jag lovar att bra mycket mer barn dör om sjukdomarna kommer tillbaka!
  Vill du verkligen att dina barn, barnbarn osv ska behöva leva med dessa sjukdomar runt omkring sig sen!?
  Jag har levt nära en man som fick polio som barn och blev förlamad från midjan och neråt, inte vaccinerad.
  Jag har även en närstående som förlorade sitt 2-åriga barn i hjärnhinneinflammation för några år sen, inte vaccinerad!
  En gammal klasskamrats syster fick även hon hjärnhinneinflammation som 4-åring och blev förståndshandikappad, inte vaccinerad.
  Så varför vaccinerar jag mitt barn utan att vara rädd? Jo för att fördelarna väger över bra mycket merän eventuella nackdelar!
  Jag kommer heller inte att ha bidragit till andras människor död om sjukdomarna kommer tillbaka!

  Men jag vill också säga att jag inte klankar ner på oroliga föräldrar.. Jag läste också på väldigt mycket om vaccination innan det var dags för mitt barn att få. Mycket pga att det var så mycket skrivierier förra året och jag ska erkänna att jag blev påverkad. Men ingen artikel jag läste fanns det någon vetenskaplig grund i, så tillslut insåg jag att mycket är bara lösa skriverier som tyvärr påverkar oss sköra nyblivna föräldrar.
  ”3barns mamma” här ovanför skriver te.x att du läst ”mammor berättat” och ”läst många berättelser”. Bara där måste du inse att du måste vara mer källkritisk. Vi människor kan inte vara så dumma att vi låter människors berättelser gå före läkare och vetenskapen. Det är en riktigt farlig utveckling!

 4. Steff

  Kan säga att jag är varken för eller emot vaccin men tycker man ska vara påläst innan, Hur många ger Bvc bipacksedeln till oss föräldrar? Som med alla läkemedel bör den läsas igenom innan. http://vaccin.me/2013/08/21/konfidentiellt-dokument-fran-gsk-avslojar-att-det-vanliga-vaccinet-infanrix-orsakar-plotslig-spadbarnsdod-och-autism/ läs gärna igenom och klicka på länken bläddra fram till s 66 och 85 tror jag de va där finns 2 svenska fall med barn som fått biverkningar efter att ha vaccinerats. Viktigt att påpeka att för dom allra flesta barn går de bra och dom “tål” vaccinet men för dom barn där de inte går så bra då? Har valt att vänta med 3mån sprutan till min dotter.

 5. Mamma

  Har två pojkar som självklart är vaccinerade skulle aldrig våga ta dem på resor och besök hos nyfödda och gamla utan att ha dem vaccinerade.Det är ett ansvar man tar,inte bara sina egna barn utan andra sjuka och små barn som ännu inte blivit vaccinerade. Nu har äldsta pojken börja pratat om utbyteselev och alla länder han önskar besöka,yrkesval m.m så känner att jag tagit rätt beslut och jag är trygg att han i alla fall är vaccinerad när han nu tar steget ut i livet utan mamma.

   1. Mamma

    Vi har godkänt alla vaccin som skolhälsovården rekommenderar och de säger till vilken ålder nästa spruta bör tas och om vi godkänner det.Vi har koll på att alla vaccin är uppdaterad och i ordning speciellt nu när andra slutat vaccinera sina barn. Min son kommer göra militärtjänst och då ska vaccineringen vara ok.Så ja de har fyllts på och jag tror på hälsovårdarna när de informerar oss föräldrar om vaccineringen inte på en massa folk som är mot allt och tror att vaccin är giftit och man får autism.Gissa varför många sjukdomar varit borta jo alla var vaccinerade gissa varför de kom igen jo allt för många vaccinerar inte sina barn.

 6. S

  Håller med dig! Min åsikt är också att man bör vaccinera, och precis som många tidigare skrivit så får man ju inte autism av vaccin.

 7. 3barns mamma

  Vi har valt att inte vaccinera våra 3 barn.

  Vaccin har sina fördelar och även sina nackdelar. Hade det endast funnits fördelar så hade jag absolut vaccinerat mina barn. Men nu finns det även en hemsk sida av vaccin som gör mig SÅ rädd och osäker. Det är bara så att jag vågar inte spruta in sådana farliga medel i mina barn .. tyvärr. Jag önskar att de inte fanns nackdelar med vaccin men jag har läst så många hemska berättelser från mammor vars barn har vaccineras och detta tystas av läkare och media för de vet att om det blir stort så kommer fler avstå från vaccin. Jag TROR även att vaccin är orsak till många sjukdomar som många barn får … som cancer och annat.
  Det tar helt enkelt emot i mammahjärtat efter all info jag sitter på om vaccin. Sen är det så att dessa sjukdomar man vaccineras för KAN BLI livshotande … men det är ganska sällan och beroende på vilken grupp individer sjukdomen når. Mina barn hade kikhosta förra året och de blev smittade från sin kusin som hade vaccinerats (?). Min dotter var då 10mån och min son 2 år. Jag blev livrädd men de klarade av kikhostan. Jag hade också kikhosta som barn och jag har fått alla vaccin.
  Så med tanke på att det inte ger så gott skydd … och en massa hemska biverkningar så vågar jag bara inte. Sen ber jag att våra barn inte insjuknar i något.

  Läkare VÄGRAR ta ansvar när bebisar dött av vaccindoser och många mammor är stensäkra att deras bebisar dött av vaccin men inget vill bekräfta det utan istället skylls det på plötslig spädbarnsdöd. Fy alltså. Nej jag vågar inte se mina älskade barn besprutas med något som jag inte ens vet vad de innehåller. Tänk att en bebis på 12 veckor får mängder med virus insprutade i kroppen … alltså känner ni inte i er att det är fel?

  1. Ts

   Jag är en person som inte brukar ha värderingar hur andra gör eller tycker. Alla är olika och tur är väl det.
   MEN drabbar det andra negativt så kan jag inte låta bli att kommentera.

   Varför skulle jag känna mig rädd att ge mitt barn vaccin när jag vet att det kan göra mer skada att avstå. Inte bara för mitt barn utan för många andra människor.
   Dom flesta föräldrar vill skydda sitt barn från allt som kan vara skadligt, och det är ju så det ska vara. Men tack vare att vi vaccinerat i så många år så har många liv räddats och sjukdomar nästintill utrotats i Sverige. Vi i Sverige är lyckligt lottade som lyckats utrota många av dessa sjukdomar vi vaccineras emot, vi har våra förfäder att tacka att vi slipper dessa hemska sjukdomar. För dom valde att vaccinera sina barn. Så att föräldrar nu börjar avstå att vaccinera sina barn är i mitt tyckte vansinnigt, ni bidrar till att dessa sjukdomar kan komma tillbaka!
   Och det finns inga riktiga källor på att vaccin dödat/skadat barn, och isåfall är det extremt få. Jag lovar dig att bra mycket mer barn dör om sjukdomarna kommer tillbaka!
   Vill du verkligen att dina barn, barnbarn osv ska behöva leva med dessa sjukdomar runt omkring sig?
   Jag har levt nära en man som fick polio som barn och blev förlamad från midjan och neråt, inte vaccinerad. Jag har även en närstående som förlorade sitt 2-åriga barn i hjärnhinneinflammation för några år sen, inte vaccinerad!
   En gammal klasskamrats syster fick även hon hjärnhinneinflammation som 4-åring och blev förståndshandikappad, inte vaccinerad.
   Så varför vaccinerar jag mitt barn utan att vara rädd? Jo för att fördelarna väger över bra mycket merän eventuella nackdelar!
   Jag kommer heller inte att bidra till andras människor död om sjukdomarna kommer tillbaka!

   Men jag vill också säga att jag inte klankar ner på dig 3 barns mamma. Jag läste också på väldigt mycket om vaccination innan det var dags för mitt barn att få. Mycket pga att det var så mycket skrivierier förra året och jag ska erkänna att jag blev påverkad. Men ingen artikel jag läste fanns det någon vetenskaplig grund i, så tillslut insåg jag att mycket är bara lösa skriverier som tyvärr påverkar oss sköra nyblivna föräldrar.
   Du skriver själv att du läst mammor berättat och läst många berättelser. Bara där måste du inse att du måste vara mer källkritisk.

   1. 3barns mamma

    Svårt vara källkritisk när läkarna inte ens vill ansvara för vaccindödsfall, eller hur? Jag litar på mammor vars barn dött och de tror sig med många bevis veta att vaccinet är orsaken.

    Vadå att ovaccinerade bidrar dåligt? Barnens VACCINERADE kusin smittade mina med kikhosta! När jag ställde läkarna mot väggen med mina frågor så hade ingen svar hur HAN kan fått kikhosta och smittat mina.

    Du är inte så påläst.
    Tyvärr finns de mycket sjukdomar och jag ber som sagt att mina barn och även andra inte drabbas. Hade de bara varit fördelar med vaccin hade jag abaolut gett mina barn de annars är man ju en idiot. Men nu är de endel skit i dem vaccinen också som jag verkligen tror ger skada direkt eller på lång sikt för oss människor men läkarna döljer det. Så jag låter det bara va.

    1. L

     Jag tror inte på vad du säger om att dina barn blev smittade av en som fått vaccin mot kikhosta. Hade läkare kostaterat att den drabbade hade kikhosta? Kan det vara så att dom blev smittade ute? Den som hostade kanske hade en vanlig förkylning. Men som jag skrivit tidigare, det går inte att prata förstånd med dom som tror sig veta mer än högakademiker med många års erfarenhet. Vad spelar det för roll om det barnet smittade dina barn? Den med kikhosta hade med största sannolikhet blivit betydligt sämre än den var vid sitt tillfälle med kikhosta. Orka ta sig tid förresten.

     1. 3barns mamma

      Ja kusinen hadr kikhosta vilket konstaterades genom ett prov man tar från nässlemhinnorna. Han smittade sin egna far, och mina barn. Våra barn smittade min man och även mig (jag är fullt vaccinerad då min mamma valde vaccinera mig PLUS redan haft kikhosta som liten men fick det ändå). Jag tror mig inte veta bättre än dem men de tystar ner sånt här. Tro mig. Men visst ta ni era vaccin jag dömer er inte.. ta allt dem råder er om de känns bra.

     2. Ida

      Just kikhosta kan man få även fast man är vaccinerad, fast en mildare variant. På åttiotalet slutade man med kikhostvaccinet för att skyddet inte var tillräckligt högt. Jag var vaccinerad enligt programmet, men min lillasyster fick inte det vaccinet. Vi fick båda kikhosta, hon behövde läggas in på sjukhus medan jag inte alls var särskilt dålig. Min mammas kollega hade en 2,5-årig dotter som dog i kikhosta i samma veva. Sen dem återinförde vaccinet har fallen av kikhosta minskat drastiskt igen.

      Sen att man ber att barnen inte ska drabbas av sjukdomar, istället för att ta vaccin… Jag saknar ord

 8. Elina

  Alla har diagnoser, mer eller mindre. Alla människor. Sedan är det ärftligt. Det kommer inte från vaccin. Självklart ska man vaccinera sina barn. Annat vore idiotiskt – är MIN åsikt. Barnen ska inte behöva lida och bli sjuka pga sina föräldrars val. Som sagt, MIN åsikt.

 9. L

  Det var en antroposof som började sprida lögnen om autism gällande vaccin. Det är helt fel. Tror man som förälder att man vet mer än vetenskapen då förstår jag varför man väljer att inte vaccinera. Jag höll på att dö av både mässling och påssjuka och hade jag inte tagit stelkramp hade jag varit död. Galenskap. Visst kan barn reagera och vara överkänsliga men hur tror ni dom skulle bli om dom får sjukdomen? Jag hoppas att dom barn som inte får vaccin verkligen inte skadar sig och genom föräldrars dumdristighet dör pga detta.
  Jag jämför detta med att inte ge blod till sina barn om dom behöver det och hellre låter dom dö än att få leva. När man utan utbildning tror sig veta bättre än vetenskapen och människor med högakademiska utbildningar som arbetat länge med det dom gör, då vet man att det inte går att prata förstånd med dessa människor. Vi ser nu att det kommer tillbaka mer och mer det vi haft utrotat och då finns som sagt risken att barn som inte fått vaccin kommer att få dessa sjukdomar. Måtte dom inte bli alltför allvarligt sjuka. Gnäll inte sen. Ni gjorde valet.

 10. Margareta W

  Glad att se att de flesta väljer att vaccinera. Våra barn nu vuxna är vaccinerade. Vår yngste gick i antroposofernas förskola och de är ju skeptiska mot vaccinering.
  Skulle gärna vilja veta varför ni som inte vaccinerar väljer bort det. Är det autismspöket som fortfarande spökar? Camilla 10 barnmamma du skriver att ni inte vaccinerat era barn men du skriver inte varför. Skulle du ha lust att skriva varför?

 11. Maria

  Jag vaccinerar mina barn för att jag inte vill att de ska få sånna sjukdomar. Direkt kunskap i ämnet har jag inte. Undrar jag något särskilt frågar jag någon kunnig i ämnet. Finns många studier o artiklar att läsa o kritiskt granska men sånt har de flesta väl inte tid för kanske?

 12. Jungfrumamma

  Jag håller med dig i dina argument. Sen är det ju så att anledningen till att dödligheten är så låg är ju också för att vi människor med vår fantastiska kunskap utvecklat vaccin för att kunna manipulera det “naturliga urvalet” av människor om du förstår mig rätt.

  Om vi skulle hitta ett vaccin mot cancer skulle man inte vilja ta det då med risk om lite biverkningar, hellre än att dö!? Jag tror att svaret är rätt självklart för de allra flesta med risk om att generalisera.

 13. Ida

  För det första orsakar vaccin INTE autism. Anledningen till att en del tror det är att de första tecknen ofta visar sig runt
  1 1/2-2-årsåldern. Men det är bevisat flera gånger om att det inte har något samband. Jag tycker helt ärligt att folk som inte vaccinerar sina barn är idioter.

 14. sara

  Jag vaccinerar mina barn. Men man kan inte få autism av vaccin, det var en falsk studie som gjordes och den som gjorde det förlorade licens osv och studien togs bort. Jag tror vissa kanske förknippar autism med vaccinet då “symptomen” ofta kommer i den åldern.

 15. Helena

  Håller fullständigt med! Klart jag vaccinerar mina barn! Risken för att något ska hända är ju inte så stor i de här beprövade vaccinen, annat var det med svininfluensavaccinet som hastades fram för tidigt. Jag vaccinerar mina barn för att utrota smittan, skydda de barn ovh vuxna som inte får vaccinera sig av olika skäl. Jag anser att det är egoistiskt att inte vaccinera sig eller sina barn.

 16. Maria Keskitalo Larsson

  Jag har också vaccinerat mina barn och frågat om mässlingvacciner och kommer att få ta det på Sandra nu i februari fast hon bara kommer vara 13 månader då. Man kan ta det från 6 mån ålder, men då behöver man ta om det vid 18 mån. Men om man tar det efter 12 mån behöver man inte ta en ny dos vid 18 mån.
  Det dör med autism är bullshit. Autism är nåt man föds med, det får man inte av ett vaccin. Mig veterligen var det EN studie som senare visade sig inte vara tillförlitlig som påvisade något slags samband med vaccin och autism.

 17. Viola

  Förlåt men blir helt förundrad över vissa av dina argument… Det är väl klart att i gen önskar sitt barn autism!? Oavsett samband eller inte finns det väl ingen anledning att skuldbelägga föräldrar för att de oroar sig för det? Vår föräldrageneration överlevde för det mesta mässlingsutbrotten utan större men. Du kan inte jämföra metoderna vårt moderna samhälle kan hantera med situationer u-länder och Afrikas slumområden tex. Hellre tio dagars sjukdom än att se sitt barn förändras för resten av livet.

 18. Alexandra

  Så bra att du tar upp detta och att du så starkt visar din ståndpunkt 💪💪💪

  Vägrar man att vaccinera sina barn, ska de inte få sitta i samma väntrum som andra små och sjuka! Tex på akutmottagningar!
  Hos BVC etc…

 19. Vernesa

  Har vaccinerat mina två pojkar p lär göra det med. Tredje om tre veckor . Jag själv har tagit alla så detdet blir självklart

 20. gosxtre.se

  Vi har vaccinerat enligt vaccinationsprogrammet och ingenting utöver det..

  Det är bara så att några reagerar starkt på vaccinationerna och vissa inte.. har själv vänners vars barn blivit förstörda för hela livet pga 18månaders vaccinationen..

  1. Fyrbarnsmamma

   Jag har svårt att tro att det förekommer att man blir skadad av vaccin (det skulle troligtvis skett ändå, eller också hade barnet kanske drabbats extra illa om hen fått sjukdomen man vaccinerat mot?), men oavsett tror jag aldrig ett vaccin kan vara värre än en sjukdom. Typ som myten om autism; hellre ett barn som får autism än dör i mässlingen. (Och ja, jag har en son med autism, så jag vet vad jag pratar om.)

  2. Cecilia

   Ja det finns de som får allvarliga men. Och även de som dör. De som själva varit med om att ens barn stryker med eller skadats allvarligt får såklart en helt annan syn på vaccinationer. Så tråkigt att folk inte kan respektera det.

   Jag har ett barn som reagerat kraftigt på vaccin så vi blev inlagda på sjukhus. Vi trodde att vi skulle förlora henne då hon försvann i spyor och medvetslöshet. Därför var det INTE självklart för oss att vaccinera syskonen. Det var ett väldigt svårt val med mycket ångest. Det är en väldigt känslomässig situation som man inte kan föreställa sig om man själv aldrig varit i situationen. Det är lätt att tycka och tänka då man själv inte känner.

   Det är inte många som tar del av vaccinets “bipacksedel”. Därför vet de heller inte riskerna. De ser bara fördelarna. Det är väldigt hysch hysch så frågar man på bvc eller sjukhus så vill de inte yppa något negativt om vaccin över huvud taget.

   Det är väldigt många fall (biverkningar/komplikationer) som aldrig rapporteras in så långt ifrån den statistik man kommer åt är sann.

   Många är som sagt helt ovetandes om farorna med vaccinet. Det finns föreläsningar och fass att ta del av för den som vill ta reda på fakta innan de vaccinerar. Men hur många gör det?

   För mig är det självklart att väga för och nackdelar. Det är upp till var och en hur dem vill göra. Jag är ogillar vaccin och är rädd för biverkningarna och komplikationerna. Dock har jag vaccinerat alla hittills med de “gamla vanliga” vaccinerna. Kan nämna att ytterligare ett av mina barn förändrats helt efter 5månadersvaccinet. Konstant astma, timlånga hallucinationer och konstanta sömnbesvär, kataplexi m.m. Vi startade en utredning för detta men la ner den vid 3års ålder. Det finns inga svar på varför hon plötsligt fick och led av dessa besvär. Hallucinationer och sömnproblem består men är mer sällan. När ens barn förändras pang bom efter att man sprutat in gift får en såklart att börja tänka lite extra på vad det är man låter sprutas in!

   Ett vaccin som bara funnits i 10år är inte tillräckligt beprövat. Nya vaccin är därför mer riskabelt eftersom man inte vet om alla biverkningar eller om det ens håller livet ut. Man måste som sagt väga för och nackdelar. Och därefter själv ta de beslut man har rätt till.

   Man väljer mellan pest eller kolera!

   Känner till de som fått hjärnhinneinflammation och till följd av det blivit döva. Pga mässlingvaccinet. Jag vet att sedan vaccinet kom så började många andra sjukdomar och besvär (tex astma, öroninflammationer) att öka. De som ej vaccinerats har varit friskare än de som vaccinerats tex. Jag vet att de sjukdomar som vaccineras för började försvinna långt INNAN vaccinet kom. Dock visar de bara statistiken av minskade sjukdommar från det att vaccinet kom, inte minskningen som fanns redan innan vaccinet. Allt för att visa vaccinets “fina” sida. Detta vet jag för att jag själv letade källorna då mina barn var små. . Finns för alla att hitta på nätet.

   Jag menar inte att man INTE ska vaccinera. Jag menar att man bör ta reda på mer fakta, och sedan SJÄLV avgöra hur man ska göra – utan att bli kallad/kalla någon för ideot.

   Jag brukar tänka såhär. Om ni såg tre barn hålla på drunkna varav ett (det närmaste) var erat eget. Skulle ni då rädda de andra längst bort innan ni sedan räddade erat eget barn? Sunt förnuft! Självklart ska man tänka på och ta hänsyn till alla. Man vill rädda alla men räddar såklart “det närmsta” först och främst.

   Vaccin kan diskuteras i oändlighet. Det är bra, och det är dåligt. Låt folk få välja själva! Det är min slutsats 😊

 21. Tessie

  Jag håller med dig helt och hållet! De vaccinationer som ingår i vaccinationsprogrammet är väl beprövat under lång tid och väldigt säkert. Precis som du säger så är det väldigt många människor (främst små barn som fortfarande är för små för att få vaccinet) som löper en väldigt stor risk att drabbas av exempelvis mässlingen om inte andra som kan – men väljer bort vaccinet – inte vaccinerar sig.

  Tråkigt att allt fler tar sina beslut om vaccin efter att ha “googlat fram fakta” istället för att se till vetenskapliga bevis i frågan. Det är en sak att ta ett “beslut för SITT barn”, men när det beslutet påverkar andra i sin närhet väldigt negativt så är det en väldigt egoistisk handling tycker jag.

 22. Linda

  Vi viccinerar givetvis, att barn skulle bli autistiska är bara skrämselpropaganda, det är något man föds med. Varför vi har så liten dödlighet av tex mässlingen är just för att vi varit så duktiga på att vaccinera, men fler och fler väljer att inte göra det och då kommer sjukdomar tillbaka. Inte så konstigt. Alla som kan vaccinera sina barn borde verkligen göra det anser jag, det kan i värsta fall medföra att ett barn dom inte kan vaccineras pga annan sjukdom blir sjuk och kanske till och med inte klarar sig pga de som inte vaccinerat.
  Ibland måste man tänka längre än till sig själv anser jag.
  Det var min åsikt😊

 23. Nils

  Självklart vaccinera! 👍 Finns ffa två skäl:

  1. Flockimmuniteten! Att skydda de som varken kan vaccineras eller klara av en sådan sjukdom. Tex barn med cancer eller försvagat immunförsvar. Det förutsätter att alla som kan vaccinera sig gör det. Det är egoistiskt gentemot andra att inte vaccinera.

  2. Dessa barnsjukdomar är mycket farligare än vaccinet. I stora delar av världen och även i Europa dör barn av dessa sjukdomar. Hur kan man inte vaccinera mot polio eller stelkramp liksom?

  Vaccinen som ges på BVC är oerhört väl beprövade och säkra. De har räddat många många barn från att dö eller få otäcka följder av sjukdomarna.

  Har fö inga problem med att både förskoleplats och barnbidrag ryker för de som kan men inte vill vaccinera sina barn.

  Att människor förkastar så mycket empiri och beprövad erfarenhet för “fakta” som helt saknar grund är sjukt otäckt.

 24. Fyrbarnsmamma

  Givetvis är mina barn vaccinerade. Vi serverar ekologisk mat, städar utan kemikalier (såpa, ättika och galltvål), använder begagnade/gotsmärkta kläder. Den typen av kemikalier väljer jag gärna bort, men inte livsnödvändiga vaccin. Det flnns inget som har ökat människors överlevnad såsom vaccin. Det är absurt.

  Lika absurbt som att tro att autism kommer från vaccin. Jag har ett barn med autism, och hen har definitivt inte fått det från vaccin.

 25. Mia

  Hej!
  Här tänker vi som du gör, kanske lite extra då vi har ett barn i vår närhet med hjärtfel. Vår yngsta är 18 månader på onsdag och på torsdag har vi fått tid för vaccin. Jag har försökt få tidigare tid men det har varit fullbokat. Kanske för att vi bor 2 mil söder om Göteborg.
  Keam

 26. Susanna

  Så intressant att du skriver om detta! Vår tredje lilla bebis är 2,5 månader och ska snart få sina sprutor. Syskonen är vaccinerade. Men jag tycker ändå det är jättejobbigt med vaccin. Är så rädd för biverkningar. Tänker att vaccinmotståndarna kanske har lite rätt ändå och tänk om just vår bebis ska drabbas av någon hemsk biverkning…
  Nej, usch vad jag tycker detta är jobbigt!

 27. Annika

  För oss har det redan från början varit en självklarhet att vaccinera våra barn. Främst för deras skull men även, precis som du skriver, för andra runt omkring. Barn med nedsatt immunförsvar eller som av någon annan anledning skulle få det tufft av att bli smittade.
  När vårt yngsta barn blev felvaccinerat blev vi livrädda och började såklart fundera på hur detta skulle påverka henne. Vi hade ju hört om studien som sa att vaccin ökade risken för exempelvis autism och hur skulle det då bli när hon hade alldeles för mycket vaccin i sin lilla kropp?? Här fick vi ett enormt stöd av vår husläkare som verkligen tog vår oro på allvar och började leta och läsa olika studier som gjorts om barnvaccin. Han lovade dyrt och heligt att det fanns inget som helst samband mellan vaccin och autism.
  Vår dotters immunförsvar blev nedsatt och det tog lång tid innan hon återhämtade sig efter denna felvaccination. Trots detta så ha vi fortsatt att följa hennes vaccinationsprogram då fördelarna väger upp. Nu var detta iofs ett fel som gjordes men det påverkar ju ändå oerhört mycket. Idag märker vi inte direkt av hennes felvaccination längre men oj vad oroliga vi varit.
  Jag har skrivit lite om hennes felvaccination här om du vill läsa mer:
  https://blogg.alltforforaldrar.se/frulilja/2015/11/10/hosta-och-felvaccination/
  Men som sagt, vaccination är en självklarhet för mig.
  Kram 💗

 28. Malin

  Vi vaccinerar! Vaccinet uppfanns ju av en anledning, att utrota sjukdomarna. De sjukdomarna är ju inte att leka med och man kan få allvarliga men för livet. Skulle aldrig utsätta mina barn för den risken när det finns vaccin. Att risken skulle vara större för tex autism om man vaccinerar, det är en myt.

 29. 6barnsmamma

  Vaccinerat alla våra 8 barn,har varit självklart för oss😊 har en pojke med autism och en dotter med diwb syndrom och hellre ha mina älskade barn hos mig än att dem ska dö…. hoppas innerligt fler vaccinerar 👍😊

 30. Jessica

  Jag väntar mitt första barn (äntligen var det min tur) Jag kommer absolut att vaccinera när det är dags för det! Det räddar liv! Visst kan det uppstå komplikationer med vaccin också, men det händer väldigt sällan. Tycker att vaccin borde vara “ett måste”, det är min åsikt.
  / Jessica

 31. Minna

  Jag har vaccinerat mina barn.Vacciner som barn får är välundersökta och funnits flera år..Däremot tog jag inte själv svininfluensavaccinet för kände att det var inte helt utrett.Som var sen sant.Jag undviker medicinera barnen i “onödan” för att de ska inte bli resistenta mot bakterier.Alla får göra sina egna val tycker jag😊

 32. Stina

  Jag har samma resonemang som du.. men det gör ont i mammahjärtat ändå när sprutan tas fram! Jag har vaccinerat alla mina barn, törs inte låta bli. ❤️

 33. Malin

  Just sambandet med autism har de ju dessutom fått backa från. Det finns inget samband. Är dessutom förälder till ett barn med autism och herregud, det är inget straff att få ett barn med autism!

 34. Camilla,10 barnsmamma vid 33

  Känsligt ämne att fråga om.
  För det blir direkt hackningar mot dom som inte vaccinerar ,
  Läser faktiskt nästan aldrig att dom som vaccinerar får massa skit.😉
  Jag tycker alla får göra som som vill,😊skulle aldrig gilla dig eller andra mindre för att ni vaccinerar😊

  Vi har dock valt att inte vaccinera 🌸

  1. S

   Du läser nästan aldrig att de som vaccinerar får skit? Att du inte reflekterat över varför är för mig obegripligt.
   Nej, varför i hela friden skulle du gilla mig mindre för att jag tar mitt föräldraansvar och vaccinerar mina barn? Det är inte mina barn som utgör en risk för dina utan dina barn som utgör en risk för de stackare som inte KAN vaccineras. Dårskap.

  2. Therese

   Vadå inte läser om det!? Vart ska det stå någonstans!? Du tror att alla som drabbas av sjukdom går ut med det i medier eller vad!?

   Jag har levt nära en man som fick polio som barn och blev förlamad från midjan och neråt, inte vaccinerad.
   Jag har även en närstående som förlorade sitt 2-åriga barn i hjärnhinneinflammation för några år sen, inte vaccinerad!
   En gammal klasskamrats syster fick även hon hjärnhinneinflammation som 4-åring och blev förståndshandikappad, inte vaccinerad.
   Så varför vaccinerar jag mitt barn utan att vara rädd? Jo för att fördelarna väger över bra mycket merän eventuella nackdelar!
   Jag kommer heller inte att ha bidragit till andras människor död om sjukdomarna kommer tillbaka!

stats