My Baby Dolls

Hur mycket ska man dela kring barnen?

Jag brukar varken läsa klart eller publicera inlägg som man direkt ser vill bara något illa, just för att jag inte finner nån anledning till att någon ska försöka få mig att må dåligt. Kommentaren kastas i skräpet direkt- men nu vill jag faktiskt göra ett undantag, denna kommentar fick jag efter att ha postat mitt förra inlägg.

”Du bryter mot deras integritet dagligen. Stackars barn som har hela sina liv på internet tillgängliga för alla. Att du gör det för deras skull är bara ett svepskäl. Då skulle det funka perfekt med en låst blogg, dokument på datorn, fotoböcker etc. Du gör det för att tjäna pengar. Det är ditt sätt att försörja er. Genom avlönade samarbeten och genom att barnens födelsedagspresenter/julklappar/leksaker/kläder mm fås gratis sparar ni pengar.
Det är ditt sätt att försörja din familj tillsammans med din makes inkomst. Andra går till sina jobb och gör samhällsnytta.”

HEJ HANNA/ANNA eller vilket alias du nu gömmer dig bakom för stunden.

Detta med att jag bryter mot deras intergritet, jag förstår den kommentaren, skillnaden är verkligen hårfin och jag tampas dagligen med frågan ”ska jag eller ska jag inte.” Jag har vridit och vänt tillbaka.
Vad kan man skriva om och vad ska man utelämna? Vilka bilder är OK att publicera och vilka ska man spara i sin privata fotoalbum? Hur mycket ska man dela kring barnen?
Den frågan ställer jag mig själv väldigt ofta, allt oftare nu när barnen blir äldre/större.

Såhär skrev jag i ett tidigare inlägg om just detta:

”Jag driver en av Sveriges mest lästa föräldrabloggar där fokus ligger just på familjelivet och min vardag som mamma. Jag skriver om mina tankar, funderingar, om bus, äventyr, utveckling, framsteg och helt enkelt vardagen med det roliga och mindre roliga sakerna. Så mycket i min blogg handlar just om barn- så var drar man gränsen?

Jag är nog mer frikostig än många andra föräldrar med foton, text och berättelser eller vad det nu kan tänkas vara kring barnen. Men för mig handlar det om hur och vad jag skriver om dom.

Jag vill gärna tro att jag lyckas skriva om mina barn med kärlek och respekt i grunden.
(Även om jag berättat om roliga, knasiga, busiga eller jobbiga saker de sagt och gjort.)

Det finns många situationer kring barnen som jag inte bloggar om.
Det finns massvis med foton som jag inte publicerar.
Jag vill inte hänga ut mina barn, eller publicera text eller bild som kan tänkas skada dem, deras integritet eller deras relationer med andra människor, eller påverka negativt andra människors syn på dom. Varken nu eller vad som kan tänkas komma att skada dom senare.

Det är en läskig tanke att inte veta vem som faktiskt läser bloggen.

Barnen är hela mitt liv och att utesluta dom helt från bloggen vore jätte trist att behöva göra.
Så är det här min blogg, jag är den vuxna och det är mitt ansvar att fundera och avgöra, mina barn är fortfarande rätt så små och dom har egentligen ingen aning om hur många som kan kika in och läsa om just dom. Min uppgift är att skydda dom. Jag kommer att fortsätta lägga upp bilder på mina barn så länge dom är OK med det och att det sker med respekt och sund förnuft. Jag har aldrig varit stoltare över något i hela mitt liv än vad jag är över mina barn.

Jag har en gräns– baserad helt och hållet på magkänsla, och jag känner mig helt bekväm i det jag lägger upp. Är jag det minsta osäker så låter jag bli.

Nu när barnen börjar bli större så börjar det bli svårare, därför har det blivit mer naturligt att de större barnen inte syns lika mycket på bloggen som de yngsta. (Och för att dom inte är lika snabba att dra så fort morsan tar fram kameran, haha)  Skämt åsido- Nu när barnen blir större så får jag säkert ändra min gräns och tänka om flera gånger om.

Kanske gör jag det om några år, kanske gör jag det redan imorgon.
Kanske dom en dag inte vill synas eller skrivas om här alls, kanske inte jag vill det. Jag vet inte.

Jag vet också att bilder är oerhört svårt att få bort från internet, därför är det viktigt att tänka till både en och två gånger på vad man lägger upp. Bloggen och texterna kan jag däremot låsa precis när jag vill så mina texten inte finns att hitta.

Och så svar på detta då:

”Du gör det för att tjäna pengar. Det är ditt sätt att försörja er. Genom avlönade samarbeten och genom att barnens födelsedagspresenter/julklappar/leksaker/kläder mm fås gratis sparar ni pengar.
Det är ditt sätt att försörja din familj tillsammans med din makes inkomst. Andra går till sina jobb och gör samhällsnytta.”

På riktigt?
Jag är influencer och jag har mina sociala medier som mitt jobb, och precis som alla som arbetar får även jag lön för mitt arbete. (Att producera attraktivt innehåll, oavsett om det är i en papperstidning eller på Instagram, och kommersialisera detta genom annonser är ett jobb.)
Jag arbetar, betalar skatt och har möjlighet att ha mina barn hemma från förskolan eftersom jag bestämmer själv mina tider och oftast sitter jag och jobbar på natten när jag lagt mina barn.
Så ja- jag tjänar pengar och JA detta är mitt sätt att försörja oss. Ja ofta får vi testa kläder/leksaker mm, men det är inte gratis. jag arbetar för det i min tur och betalar skatt på det.
Titta omkring- både på innehåll och annonsutrymme, är oförändrat, läsarna har bara bytt plattform till exempelvis instagram och bloggare.
Jag gör aldrig reklam för något som jag inte tror på det ska vara genuint och rekommendationer från hjärtat och det ligger så mycket mer bakom bloggen än det ni ser utåt. Men det är ett annat inlägg. 🙂

Jag har skonats från knäppa människor efter att TV-programmet ville ha med mig i deras TV-serie om just nättroll och deras taskiga och fega kommentarer på främst bloggar och instagram.
(På insta blockar jag bara rakt av så dem inte kan se mina inlägg.) (Jag verkar ha just denna på bloggen som kommenterade i detta inlägg, men hon byter bara alias… 😉 )

Det här är en feelgood blogg och så ska det förbli- här finns ingen plats för nättroll och negativitet.

Så allihopa, var snälla mot varandra där ute, och tänk en extra gång innan ni kommenterar i någons blogg något o genomtänkbart, elakt och negativt- den finns en människa med känslor på andra sidan skärmen också. ♡

Tänk på det. Sänd lite vänskap och kärlek istället, det är mycket trevligare.

För övrigt tror jag att jag har världens finaste läsare som peppar, stöttar och finns där- och jag är tacksam att ni finns och att ni tar er tid att läsa och låter mig bli en del i er vardag.

Ta hand om er och varandra. ❤️

KRAM PÅ ER
XOXO

Satu

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Ingela johansson

  Älskar din blogg tack vare att den utstrålar kärlek, värme o familjegemenskap i en hård värld. Du gör mycket samhäĺlsnytta genom ditt goda hjärta att du berättar om hur du mår både positivt o negativt. Tycker du är en bra förebild o du känns äkta. Att läsa om hur andra gör o tänker i vardag o i uppfostran är oxå lärande o berikande. Hon med sina alias vad gör hon för samhäĺlsnytta? Vuxna människor som trycker ner o mobbar. Blir så ledsen när min son blir retad i skolan ibland ( 3:an) men när man ser o läser om hur vuxna beter sig mot varandra blir man inte så förvånad, vi måste visa dom yngre o barnen hur man beter sig respektfullt mot andra att alla har olika åsikter o det är inte fel för det. Nej Satu du gör mer samhäĺlsnytta än dom allra flesta, du har goda o sunda värderingar o når ut till människor. Älskar att följa dig o hela eran stora kärleksfulla fam o släkt. Kram

 2. Yvette

  Ha ha !! När jag såg rubriken trodde jag att du skrev om hur mycket man delar kring barnen i ett förhållande,vem av föräldrarna som gör vad…….

 3. Anna

  Antar att denna kommentar ej kommer läggas ut men jag vill iaf försöka ge ett svar. För det första, jag lever exakt det liv jag vill tillsammans med min man och mina barn. Vi har skapat oss exakt den vardagen vi vill ha och älskar. Så avundsjuk, nej inte det minsta. För det andra anser jag att alla har rätt till sin åsikt utan att bli nedtryck för det. Jag har rätt att ifrågasätta, ge synpunkter etc utan att jag behöver vara avundsjuk, olycklig etc. För det tredje så förstår jag när du säger att barnen är ditt liv och att det vore konstigt att inte ha dem med på bloggen. Men därav min åsikt att barnen använda för att tjäna pengar. Jag tror att en väldigt stor del av dina läsare läser bloggen för att läsa om barnen. Alltså används barnen för att öka antalet läsare och du tjänar mer pengar. Bloggen innehåller inte så mycket mer än ditt liv med barnen, vilket inte är så konstigt då barnen är en jättestor del av ditt liv. Men att outa dem och därigenom få fler läsare. Då tycker jag att man kan säga att du tjänar pengar på dina barn och samarbeten som rör barnen. Vad är så farligt med att erkänna det och att någon ifrågasätter rimligheten i att barnen används som inkomstkälla? Även om det göra med respekt och kärlek.

  1. Me & My Baby Dolls

   Anna- Jag kan göra samarbeten helt utan att barnen är med. Även fast det är barnsaker/kläder. Jag kan skriva om min vardag men utelämna bilder på dem.
   Jag har inte sagt att du är avundsjuk, det skulle jag aldrig göra eftersom alla lever sina liv och tycker och tänker olika.
   Jag uppfattade ditt första kommentar som nedlåtande att jag på ett fult sött tjänar pengar på mina barn. Vilket jag får säga att jag inte gör. Jag som mamma är min inkomstkälla på bloggen, inte barnen.

   1. Anna

    Fast saken är ju den att utan dina barn skulle bloggen inte vara så stor och inte ha så många läsare. Då skulle du inte tjäna lika stora pengar på bloggen. Därmed anser jag att barnens barndom utnyttjas för att tjäna pengar. Rätt eller fel det får var och en bestämma själv. Men jag tycker att du kan stå för att du mer än gärna lägger ut massor med bilder på i stort sett bara barnen och att du därmed ökar trafiken på bloggen och antalet kommentarer. Testa en period utan bilder och antalet kommentarer minskar är jag rätt säjer på. Våga stå för vad du gör och att du högst medvetet använder bilder och berättelser om barnen för att öka bloggens läsare och kommentarer och därmed tjäna pengar. Våga stå för det! Att jag inte är avundsjuk var mest ett försök till svar till alla läsare som verkar tro det och förutsätter att bara för man ifrågasätter en bloggare är man per automatik avundsjuk.

    1. Me & My Baby Dolls

     Anna- Ja alltså det här är ju en familjeblogg så det vore konstigt att driva den utan barn?
     Men jag har drivit bloggen i herrans många år utan att fått en enda krona för det också. Anyways. Man får tycka som man vill. Din kommentar var bara taskig och om du tror att du ska få mig att säga saker som jag inte menar eller inte kan du bara glömma. Vadå våga stå för det, jag behöver inte bevisa något för någon och jag ska inte alls testa något för att någon annan tycker det, jag gör som jag vill och tycker känns bra. Varför hänger du ens här??

     1. Catarina

      Hej Satu! Kan delvis förstå kritiken om att tjäna pengar på barnen. Nästan allt handlar om barnen, frisyrer, deras kläder, rum, kalas mm. I en familj finns mer tex ditt & Andres förhållande, hur ni har det och löser vardagen. Ibland skriver du om saker om dig/er men nästan bara om barnen. Bilderna är alltid väldigt fina och perfekta, visa lite kaosbilder ibland. Bara en tanke Satu, kram på dig!

 4. COUNTRYGIRL and HOUSEWIFE

  Vilket bra inlägg!! Det märks hur noga du är med vad du skriver och lägger ut om barnen och att det alltid är med kärlek och respekt så jag tycker verkligen inte att den där kommentaren var rättvis.

  Du är grym och din blogg gör massor av samhällsnytta! Sprider kärlek, kunskap, inspiration och erfarenheter.

  /C

  http://fondofhome.blogg.se – en annorlunda inrednings-/lantlivsblogg

 5. Nathalie

  Detta är en sådan djup fråga och ingenting kan bli bra fullt ut, alla gör som dom vill, men jag kan ändå känna att när du skriver att dom stora barnen inte lika mkt vill vara med på bild och springer iväg så är det ju för att dom själva kan känna efter Vad dom vill och vad som känns bra för dom just då. Där tycker jag att ALLA vuxna föräldrar och människor idag gör fel som publicerar bilder på barnen från det att dom föds och hela deras uppväxt när dom är små, dom får ju inget val? alltså är deras integritet helt utkastad i cyberrymden öppen för allt och alla för all framtid att beskåda och alltid kunna komma åt. När jag var liten, gymnasiet, är idag 30 år, lyckades någon hacka korridorens dator och lägga ut en bild på mig där som jag dock själv mmsat till en kille, men så hela skolan kunde se den. Det knäckte mig psykiskt i flera år och jag kan ännu känna känslan och hur hårt det tog på mig. Det var ingen konstig bild, bara en vanlig bild men helt plötsligt skulle Alla på hela skolan kommentera den och mitt utseende. Kanske mkt därför jag alltid mått dåligt över mitt utseende och velat se ut som ”mängden”. Jag hade sociala medier under något år i vuxen ålder, men sen bestämde jag mig för att aldrig blotta mig själv eller mitt liv och idag som snart 3 barns mamma så vet jag att mina barn aldrig behöver vara rädda för att dom en dag ska utsättas för att jag som deras mamma publicerat bilder på dom som ”jag” tyckte var söta eller inte så farliga. När dom är i tonåren kan en bild som jag tyckte va fin, förstöra mer än man tror om någon dum unge hackar ett konto eller kommer åt massa bilder som ligger ute på nätet. Sen får alla välja yrke m.m jag skulle dock välja bort just sociala medier, jag är hemma med mina barn och dom går inte heller på förskola för där gör du något riktigt bra och stort för dina barn. Men när det gäller detta så kan jag tycka att alla som bloggar m.m mest gör det för sin egen skull, inte för barnens eller? bekräftelse idag är svårt att inse att man söker om man inte själv rannsakar sig själv. Jag har varit där, och alla gör som dom vill, men jag är glad att det finns några få som mig som faktiskt inser vad detta gör med våra små barn, och oss själva. Tror alla tonårstjejer m.m idag hade mått tusen ggr bättre utan denna hets som vi vuxna människor skapar och sedan låter våra barn speglas i, och det redan från födseln. Självmordsstatistiken har ju inte ökat för att vi äter för mkt kött eller ? iaf, kör på vad ni än gör alla har rätt till sitt eget liv men låt också oss som tänt om en extra gång och tycker att detta är fel också få tycka vad vi tycker. Det finns andra sätt att tjäna pengar på än att publivera massa ” snälla, väl utvalda bilder på sina barn” glöm inte heller alla dessa bilder som snos och används i andra industrier m.m du hade ju själv nyss varit utsatt? är inte det ännu en tankeställare som borde få folk att inte att det är helt vansinne att blotta sina liv och bilder på nätet idag. Kolla in dom få dokumentärerna om Facebook och tänk efter, en normalt vettig människa inser efter 10 minuter att man absolut inte bör ha FB med tanke på alla risker och hur dom tjänar pengar på din privata information. Listan kan göras lång men läs på mer alla ni ”snälla” här inne innan ni säger att Satu gör rätt. kramar en som gärna läser bloggar m.m men aldrig mer kommer skriva på någon eller ha sociala medier.

 6. Catarina

  Hej Satu! Tror att många inte vet att influensers är ett nytt yrke! Att skriva dagbok och göra reklam för olika produkter är något man kan tjäna pengar på.Låter lätt för många som jobbar obekväma tider under hårda förhållande och då blir många irriterade över det! Rådet till dom är att sluta följa dessa så slipper man bli arg över det, bara att gratulera er som kan försörja sig på detta!

 7. Helena

  Massor av kärlek till dig Satu! Du är fantastisk på alla sätt! Fortsätt att driva bloggen på samma sätt du gör. Du sprider så mycket glädje och positiva ”vibbar”. Älskar att läsa om dig och din fina familj! ?
  Kram Helena

 8. Mummu

  Så bra skrivet Satu! Människan som skrev till dig, vet nog inte vad en influecer är, och hon måste må jätte dåligt! Hoppas hon mår bätre när hon läser lite fakta, vad du gör!
  Älskar dig Satu!❤️?

 9. Maria.

  Mår man inte bra är det ju enkelt att skriva elakheter och spotta på andra. Mår man bra som människa gör man det inte (finns väl ingen anledning) men finns många som mår dåligt det blir väl som en ”pysventil” o vräka ur sig på någon.

 10. Josefine Moberg

  Vad dumt skrivet av henne!!! Du är grym om bara de som skriver så kunde Veta vilket jobb det ligger bakom att vara ”influenser” så hade de förstått.

  Kramar till dig bästa!

 11. T

  Ja! Ditt sätt att skriva om dina barn lyser av KÄRLEK och RESPEKT! Precis som hela din blogg som lyser av värme. Jag delar inte dina åsikter om allt, men jag tycker om just värmen och ödmjukheten i din blogg.

  Avundsjuka för att du dessutom lyckas få in pengar på din blogg är bara fult.

 12. Jessica

  Alltså jag finner inga ord. Ren avendsjuka ifrån hennes sida. Hon vill säkerligen bli lika stor bloggare som dig. Du gör ett otroligt bra jobb med dina barn och dina sociala medier. Älskar dina blogg och dina fantastiska fina bilder….❤❤❤

 13. Nette

  Hej Satu,
  det är ett spännande tema det med barnen och bilderna…. Jag och mannen för varan del har bestämt oss att aldrig visa barnen med ansikte mm – just enkelt därför att vi inte längre har kontroll över bilderna, dvs de kan hamna pa sidor som sälja barnbilder mm och – vi kan inte tvinga vara barn att göra ngt som de inte kan ta ansvar för – de har inget koll över hur manga människor ser dem och kanske skäms de när de ser sina blöjbilder eller bikinibilder ngra ar senare och vänner och arbetsgivare ser deras liv i alla ögonblick… vi vill inte utsätta vara barn för hat och mobbing – det är vi som har ansvar därför och därför respekterar vi deras integritet och personliga rätter….
  det är säkert en smaksak och man kan diskutera det fran olika hall…. visst tittar jag gärna pa dina bilder och du glädjer dig att dina barn far sa manga komplimang men jag skulle likadant följa bloggen utan synbara ansikten… lycka till med allt!

 14. Malena

  Jag tycker inte kommentaren var elak. Där finns nog en poäng, som du själv också skriver. Bara för att man ifrågasätter behöver man inte vara ett troll.

  1. Milli Vanilli

   Tänkte faktiskt samma sak, tycker inte det var elakt. Jag tänker lite lika, du gör det för barnens skull, sparar texter, bilder, minnen…och det är jättefint. Men det MÅSTE ju inte vara offentligt. Offentligheten är mer för din skull, för att få cred och en inkomst.. Jag är inte elak och lägger mig inte i det alls, läser ju bloggar själv då och då, men visst är det väl lite så?

  2. Milli Vanilli

   Tänkte faktiskt samma sak, tycker inte det var elakt. Jag tänker lite lika, du gör det för barnens skull, sparar texter, bilder, minnen…och det är jättefint. Men det MÅSTE ju inte vara offentligt. Offentligheten är mer för din skull, för att få cred och en inkomst.. Jag är inte elak och lägger mig inte i det alls, läser ju bloggar själv då och då, men visst är det väl lite så? ?

  3. Ingela johansson

   Jag tycker den var både nedlåtande o kränkande. Den ger inte utrymme för något annat än det hon tycker är sant. Hon kan väl inte veta vad som är sant o drivande för en annan människa. O slutklämmen med samhäĺlsnytta kan man tolka vidare som att Satu inte gör någon samhäĺlsnytta. Att hon uppfostrar 8 barn, har sunda kärleksfulla värderingar som når ut till många i en kall värld det kallar jag samhäĺlsnytta. Det är ju inte barnen som sitter o skriver utan det krävs talang för att målande kunna återge sin berättelse så att många vill läsa. För 10 20 år sedan skrev man i tidningar bara i stället. Sen har man faktiskt sett att många föredrar bloggar utan för mkt bilder så att status blogg är så populär beror nog inte bara på bilderna. O allt som man tycker o tänker är rätt el fel behöver man ju inte påpeka heller om det finns risk att jag sårar någon. Det jag tycker är sant behöver inte vara det för någon annan. Hon tycker att hennes åsikter ska respekteras men har ingen respekt tillbaka i sin ton el utrymme till öppenhet o diskussion.

 15. Sara

  Satu! Om du bara visste vilken otrolig förebild du är!❤️❤️ Kommer alltid finnas folk som bara vill ha något att kritisera över för att få någon annnan att må dåligt. Men stå upp rakt i ryggen och fortsätt med det du gör. ❤️❤️ Du är en fantastisk mamma och person på många sätt. Lät ingen någon svartsjuk troll sänka ner dig, de är de INTE värda.. du har många som följer dig och ser upp till dig Satu❤️❤️ Massor med kramar / Sara

 16. Amanda

  Men åh! Trött jag blir på kränkta människor som bryr sig mer om andras liv än sitt egna. Jag älskar att läsa din blogg OCH insta. Hade jag kunnat så hade jag nog velat vara en influencer själv… eller 10 åriga bonussonen vill nog det mer än mig ? Sen är det otroligt att du ändå mäktar med 8 barn som jag vet att du tar det största lasset med och dessutom ha 3 barn hemma VARJE DAG (!!!) Det är knappt så jag orkar med min egna unge men så är det. Allas liv är olika och alla väljer själv vad man också ska göra i sitt liv, men det här vet ju du och därför är det ändå klokt att lyfta en sån här tråkig kommentar och påpekar att vi alla är olika. Stor kram! ?

 17. Tina

  Ta inte åt dej, hon är bara avundsjuk!!
  Jag skulle ha gjort precis som dej, om jag haft mina barn små nu.
  Tänk vilken ära/glädje/underbart att få vara hemma hos sina barn när
  de är små!! Åren går ju så fort. Du är född att vara Mor, och är en mkt mkt bra Mor!!
  Fortsätt som du gör, du är bäst!!
  Strunta i avundsjuka elaka människor, Kasta dom i papperskorgen, där dom hör hemma!
  Kramar:)

 18. Maria

  Helt otroligt vilken avundsjuk människa ?? -just det, du är en influencer, du bjuder på dig själv och din gulliga familj, man blir glad av din blogg! Din blogg är den jag läser sist på kvällen för den är mysig tkr jag. Plus att det är nog inte så att man skulle byta jobb med dig, jag menar det krävs en del fantasi och som du säger så får du sitta väldigt sent och jobba också! Nä skit i avundsjuka å bittra människor! Kram

 19. Lena Nyman

  fortsätt med ditt bloggande jag tycker att det är så roligt att få lov att läsa om din fina familj jag har bara 6 vuxna barn och 10 barnbarn samt hitills 2 barnbarnsbarn vad jag vet hitills är ung 67 åring och hejar på dig många kramar till hela din familj.

 20. Milli Vanilli

  Jag och barnen blev häromdagen följda av en mystisk man som betedde sig märkligt. Han gick en bit bakom oss genom halva stan, så obehagligt! Jag vågade inte ens gå hem för jag ville inte han skulle se vart vi bodde. Och just då tänkte jag faktiskt att vilken tur att jag inte har en blogg, då skulle han kunna ta reda på hur mycket som helst om oss. Det kanske var inbillning, en tillfällighet men kändes otäckt. Det finns sååå många obehagliga typer därute.

 21. Milli Vanilli

  Jag och barnen blev häromdagen följda av en mystisk man som betedde sig märkligt. Han gick en bit bakom oss genom halva stan, så obehagligt! Jag vågade inte ens gå hem för jag ville inte han skulle se vart vi bodde. Och just då tänkte jag faktiskt att vilken tur att jag inte har en blogg, då skulle han kunna ta reda på hur mycket som helst om oss. Det kanske var inbillning, en tillfällighet men kändes otäckt. Det finns sååå många obehagliga typer därute. ☹

 22. Alma

  Jag tycker att du respekterar barnens integritet. Hade ju varit skillnad om du hade delat mängder med nakenbilder varje dag på dom. Tycker det är roligt att följa erat liv här, ni verkar vara en så mysig familj med stark sammanhållningen!❤️

 23. Nathalie

  Detta är en sådan djup fråga och ingenting kan bli bra fullt ut, alla gör som dom vill, men jag kan ändå känna att när du skriver att dom stora barnen inte lika mkt vill vara med på bild och springer iväg så är det ju för att dom själva kan känna efter Vad dom vill och vad som känns bra för dom just då. Där tycker jag att ALLA vuxna föräldrar och människor idag gör fel som publicerar bilder på barnen från det att dom föds och hela deras uppväxt när dom är små, dom får ju inget val? alltså är deras integritet helt utkastad i cyberrymden öppen för alla att för alltid kunna komma åt. När jag var lite, gymnasiet, är idag 30 år, lyckades någon hacka korridorens dator och lägga ut en bild på mig där som jag dock själv mmsat, men så hela skolan kunde se den. Det knäckte mig psykiskt i flera år och jag kan ännu känna känslan och hur hårt det tog på mig. Det var ingen konstig bild, bara en vanlig bild men helt plötsligt skulle Alla på hela skolan kommentera den och mitt utseende. Kanske mkt därför jag alltid mått dåligt över mitt utseende och velat se ut som ”mängden” jag hade sociala medier under något år i vuxen ålder, men sen bestämde jag mig för att aldrig blotta mig själv eller mitt liv och idag som snart 3 barns mamma så vet jag att mina barn aldrig behöver vara rädda för att dom en dag ska utsättas för att jag som deras mamma publicerat bilder på dom som ”jag” tyckte var söta eller inte så farliga.När dom är i tonåren kan en bild som jag tyckte va fin, förstöra mer än man tror om någon dum unge hackar ett konto eller kommer åt massa bilder som ligger ute på nätet. Sen får alla välja yrke m.m jag skulle dock välja bort just sociala medier, jag är hemma med mina barn och dom går inte heller på förskola för där gör du något riktigt bra och stort för dina barn. Men när det gäller detta så kan jag tycka att alla som bloggar m.m mest gör det för sin egen skull, inte för barnens eller? bekräftelse idag är svårt att inse att man söker om man inte själv rannsakar sig själv. Jag har varit där, och alla gör som dom vill, men jag är glad att det finns några få som mig som faktiskt inser vad detta gör med våra små barn, och oss själva. Tror alla tonårstjejer m.m idag hade mått tusen ggr bättre utan denna hets som vi vuxna människor skapar och sedan låter våra barn speglas i. Självmordsstatistiken har ju inte ökat för att vi äter för mkt kött eller ? iaf, kör på vad ni än gör alla har rätt till sitt eget liv men låt också oss som tänk om en extra gång få tycka vad vi tycker. massa kramar en som gärna läser bloggar m.m men aldrig mer kommer skriva på någon eller ha sociala medier.

 24. Flisan

  Så bra!
  Jag tycker du verkar vara en väldigt härlig person! Och ja dina barn är ju bara så söta!
  ❤ underbara ni

 25. Jenny

  Gud vad knepiga människor det finns i samhället… samhällsnytta är väl en sak men alla kan inte rädda liv på akuten. Jag läser några bloggar när jag dricker mitt morgon kaffe och tycker det är skön avkoppling. Där med finns det väl viss samhällsnytta i bloggen. Får inte heller känslan att du kränger precis vad som helst för att tjäna pengar vilket ger trovärdighet. Typ hittar på en story om att barnen varit lite krassliga för att kränga någon internet baserad sjukvårdsupplysning. Vad det gäller dina barns integritet så tycker jag du balanserar det bra mellan oss som är lite nyfikna och deras behov av ett privat liv men det lär som sagt kanske bli svårare när dom blir äldre. Gillar också att du inte kör med Se & Hör liknande blogg titlar för som läsare är det väldigt irriterande. Ha det bra :-)))

 26. Louise

  Alltså helt ärligt – det där kan vara det värsta & elakaste jag någonsin läst!! Detdär är enbart REN svartsjuka & elakhet – allt för att försöka trycka ner andra som lever ett bättre liv TILLSAMMANS med sina barn!! Det låter som att denna person kanske tvingas lämna bort sina barn, tvingas gå till ett jobb som denne inte trivs med- också sitter den och läser om sitt drömliv här och blir Såå advunsjuk!! Hen vill förstöra så att du slutar med det du gör – och börja leva ett lika tragiskt liv som henne – så det blir ”rättvist/jämnställt”. Nej fy sjutton, jag bloggar själv om hela min familj, och jag menar – vem gör inte det typ? Hallå, det är 2018!! VARFÖR skulle det förstöra någons liv genom att kunna läsa om dens härliga semestrar & lek & utflykter?! Du delar ju i liksom INGET privat som skulle kunna skada dina barn!!! Utan ENBART fina och kärleksfulla ord från en underbar mamma!!! Nej du gör INGET FEL, så ta INTE åt dig av denna dumma kommentar Satu!! ALL KÄRLEK TILL DIG & DINA FINASTE UNGAR EVER!!! ❤❤❤

 27. Helle

  Jag tycker att det du lägger ut är helt ok och du skriver inte på ett sätt som skadar deras integritet. Att du tjänar pengar på bloggen tycker jag är harmlöst. Det är ju fantastiskt att dina barn får vara hemma medan de är små. Som barnskötare så känner jag bara sorg när små barn lämnas på förskolan. Många är ledsna hela dagarna. Innan 3 års ålder bör inte barn lämnas på förskolan alls! I en drömvärld inte innan de är 4 år och till skolan början bara korta dagar. Ja vissa barn mår inte bra av fritids heller! Dina barn har tur som har en klok och kärleksfull mor. Att du har detta sätt att försörja er på är ju fantastiskt!

stats