Me & My Baby Dolls

My Baby Dolls

“Fritids aktiviteter är bortkastad med tid”

Det här med fritidsaktiviteter är ett hett ämne bland mina vänner. Nästan så att man tävlar om vems barn som går på flest aktiviteter. Jag blir helt matt bara jag hör hur fullt upp folk har efter skolan och alla helger, NÄR hinner man umgås och ta det lugnt och bara vara?

Jag tycker att fritidsaktiviteter absolut är något jättebra och positivt för de allra flesta barnen.
Men det kan bli för mycket.
Det har kommit en massa reklam med olika aktiviteter/kurser på posten och jag satt och tittade igenom dom, kollade läget och frågade barnen om dom ville börja på något och rabblade upp alla olika kurser som fanns.

“Det där är bara bortkastat med tid!” svarade Vanessa. Ha! Jag blev helt paff! Vadårå?
Då förklarade hon att hon inte hinner leka då. Jag sa att man hinner ju med både ock…

Danilo & Jonathan går på fotboll. Vanessa & Nicole funderar på vad dom vill göra, just nu har dom inga fritids aktiviteter alls, och där höjer folk på brynen.
Dom har gått på fotboll, dans och cheerleading, men har inte velat fortsätta.
Jag försöker pusha på lite och vägleda, komma på andra saker som kan intressera dom, men ska jag tvinga dom?
Hur kul blir det då?
Fritids aktiviteter ska vara något man tycker om att göra, något kul. Man får en fin sammanhållning, man får röra på sig och träffa nya människor och utvecklas, få mer självkänsla- allt det där är ju jätte bra.
MEN!
Jag tycker inte att man ska stressa med sådant.
Huvudsaken är väl att barnen rör på sig och mår bra?

För våran del så rör barnen på sig väldigt mycket på fritiden. Jag tycker att barn ska få vara barn och slippa stressa till olika aktiviteter efter skolan var och varannan dag. Vi går till nån park, dom leker ute med sina kompisar- för våran del räcker det så. Tänk er själva om ni ska träna jämt efter en lång och stressig dag på jobbet. Och så ska man ha läxor på det. Så jag känner absolut ingen oro att dom inte skulle röra på sig tillräckligt.

Som det här med att Dano & Tantan går på fotboll. Fösrt ville dom jätte gärna börja, så vi anmälde dom, sen ville dom sluta efter några träningar. Andres sa att nej- dom ska gå terminen ut- och jag var mer att dom ska väl inte behöva gå om dom inte tycker om det? Men Andres fortsatte gå dit med dom och dom lärde sig mer och tycker faktiskt om det nu. 😀 Jonathan mer än Danilo, 😉 Dano skuttar gärna runt på planet och vaktar fel mål. Ja lite i sin egen värld 😉
Nu ville båda två fortsätta en termin till. Kul!
Men det är bra att pusha på lite, kämpa och inte låta dom ge upp för snabbt. När dom lär sig mer kommer dom att tycka att det är kul. Jag är glad att A inte lät dom sluta direkt.

Jag ska faktiskt ta fram broschyrerna igen- ge tjejerna en chans att hitta något som dom skulle tycka är kul. En aktivitet får dom gärna välja, inte mer än så- för jag vill att dom ska ha ork med läxor, skola och bara fritid och jag vill hinna umgås med mina barn också. 😉
Vill dom inte så är det inte hela världen.

IMG_0996IMG_1024IMG_1026IMG_1027

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
Me & My Baby Dolls

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Minna

  Håller med dig faktiskt.Dottern har gått på gratis musiklekis i finska församling eftermiddagr på onsdagar.. Ser det var bra för hennes talutveckling och så.Det är 2 ggr/månad.Jag har tyckt att det räcker och hon har tyckt om det.Hon började när hon var runt 2,5år, och lillebror som har rytmsinne i blodet men pratar inte heller så mkt har börjat också i våras (2,5år). Nu går dottern även i idrottskola. c.1 timme/vecka på lördagar..Jag velade mycket fram o tillbaka men hon tjatade om att “jympa” hela tiden för vissa gör det i hennes förisgrupp. Då kom vi överens att hon får prova och om det är kul får hon gå.Det är inte billigt heller så förstår er av den anledningen oxå. Och tar tid. Första gången var prova-på och hon sprang som galning….Hon tycker om idrottskolan med andra ord.Men jag tycker att det räcker för snart 5 åring.Troligen pga andra omtändighter blir det inte så mkt musiklekis i höst. Barnen hinner stressa senare de behöver lek o bus !

 2. Malin

  Hej!
  Håller också med dig i det stora hela! Själv älskar jag aktiviteter och kommer från en familj var vi hela familjen deltagit i olika föreningar (friidrott, innebandy, gymnastik, folkdans osv…) men mina föräldrar var alltid med som arrangörer/funktionärer/tränare så på så vis var det hela familjens aktivitet! Nu har jag själv barn och bor i ett land i södra Europa. Jag tycker fortfarande att fritidsaktiviter är roligt och nyttigt men det får inte gå över styr. Det bästa är ju om barnet själv begär att få göra nåt, då kommer det på hens villkor.. sen kommer det ju dagar då barnet inte vill! Jaha, brukar jag vara motiverad till min Zumba varje onsdag ? Nej 😉 Det hör till, ibland får man pusha lite och ibland får man bara hoppa över en gång och vila 🙂 Så försöker vi hålla intressen vid liv! 🙂
  Tänkte ännu på dina äldsta tjejer, kanske nåt som teater eller musik intresserar dem mera än idrott! I deras ålder dansade jag folkdans (finsk ;-)) och älskade det! 🙂
  Ha en bra dag och tack för en fin blogg!

 3. Mamma till 5

  Hej Satu,
  Tråkigt att du upplever oss föräldrar som valt att ha sina barn på flera aktiviteter som tävlingsinriktade! Vår dotter som är 6 år har 3 aktiviteter i veckan! Vår 4 åring har 1 som vi kommer att utöka med åldern!! Vår snart 3 åring börjar i januari!
  Vi har resonerat som så att våra barn behöver utlopp för sin energi (så varför inte en aktivitet) och att vi lägger en grund för sund livsstil! Vi vill att våra barn som växer upp i en stockholms förort har annat att fokusera på än att hålla på med bus efter skolan när de kommer upp i tonåren!

  Våra barn älskar sina aktiviteter vill jag tillägga, inget vi tvingar dem utan helt frivilligt!!

  Leka gör dom på förskolan/skolan, efter träningen och de dagar de inte har träningar! Helgerna har vi valt att vara aktivitetsfria så att vi kan lägga all tid åt varann!! Men det lär ändras ju älde de blir!

  Hoppas ni får en trevlig helg!

  1. Me & My Baby Dolls
   Me & My Baby Dolls

   Mamma till 5-
   Det handlar inte om tävlingsinriktade, i min vänskapskrets är det mer som en skryt, något som föräldrarna vill. Jag håller helt med dig att det är bra att dom har någon vettig aktivitet än att hitta på bus och hyss när dem blir tonåringar- absolut!
   Och alla barn har olika energinivå, JAG tycker bara inte att det behövs 78465 aktiviteter varje vecka och att det hela tiden måste hända något, eller att en frititds aktivitet är det enda sunda livsstilen. Barn far inte illa av att bara “ha det tråkigt” ibland, jag tycker att det stressar för mycket med att hinna med så mycket och inte tid för lek och ha tråkigt.

   Men här uttryckte jag bara min egen mening, alla barn och föräldrar är olika.
   Skönt att ni kan välja att ha helgerna aktivitetsfria, här är det mer regel än undantag att det läggs just till helger.

   Kram

 4. Jenny

  Mina barn är lite för små så kan inte riktigt uttala mig men min svägerska skriver upp sina på väldigt mycket och tvingar sedan dit dom. Tror det är mycket för att dom ska komma ut men dina barn verkar ju alltid vara utomhus så det är ju inga problem i ert fall. Men definitivt pusha lite som A när man väl betalt.

 5. Susanne

  Håller helt med. Vi har inte heller några aktiviteter men pappa i familjen trycker på väldigt med fotboll. Fram tills nu har det gått att avstyra men nu ska vi nog låta den äldsta testa. Men håller med Vanessa om att det går mycket tid :0)

 6. Ase

  Det är kanske så att har man det jättekul hemma så lockar aktiviteter mindre. Om barnen är aktiva i hemmet på olika sätt och vis så behöber de inte tvingas till aktiviteter utanför. Däremot tycker jag att ska barnen pröva något så ska de inte ge upp för minsta motstånd utan då får man hjälpa dem att hålla i., precis som ni gjorde. Minsta motståndets lag är sällan bra och något som dagens småbarnsföräldrar ofta följer. Heja er <3

 7. Fanny S

  Ååå jag håller helt med dig! Finns det något som barnen tycker om och uppskattar – självklart är det roligt att de då har tillgång till den aktiviteten. Men varför stressa? De har ju så långa dagar med föris/skola/fritids. Och jag såg på ett tv-program där hjärnforskarna menade att det som utvecklar barnens hjärnor mest är den fria leken. Så Vanessa verkar vara inne på rätt spår 🙂 Jag hade en uppväxt full med aktiviteter och i tonåren var jag nästan utbränd av att hinna med skola och mina 4 musiklektioner i veckan plus träning. Min man växte upp på ett litet ställe och hade inte direkt några fritidsaktiviteter men han är jätteduktig fritidsmusiker idag och självlärd! Han fann lust i musiken, men för mig blev det i slutändan mest ett tvång.

 8. Pernilla

  Gud vad roligt att du skriver om detta ämne!
  Som du vet har jag precis börjat jobba igen efter mer än 4 års föräldraledighet, så nu jobbar både jag och esa!
  Jag har fullt upp med att planera in våra scheman! Vem hämtar? Vem lämnar? Sen hem, laga mat… Barnen är ofta helt slut då! Ingen energi kvar!!! Ska jag då tvinga dom till aktiviteter? Hur ska vi lyckas hinna det?
  Jag höll inte på med någonting fören jag blev typ 12…så jag känner ingen press att mina barn ska börja på det! För dom har inga problem med rörelse! Hehe
  Kram!

 9. Lisa

  Håller helt med dig! Jag har en superaktiv unge som vill testa allt. Det får hon inte. En sak per termin räcker, för vi flänger ändå. Man ska ju hinna med lekplatser, simhall, bio och annat kul med. Däremot hade jag gjort som Andres; tvingat ungen att fortsätta terminen ut även om hon velat ge upp.

  Imorgon ska vi ha en mor/dotterdag. Shopping, lunch och öronhåltagning. Gissa vem jag blivit inspirerad av?

 10. Elin

  Jag tycker heller inte att man ska tvinga barnen till fritidsaktiviter men hos oss handlar det istället om att begränsa aktiviteterna. Vi har tre barn som tränar 22h/vecka tillsammans uppdelat på 12 olika tillfällen. Vi får ihop det och barnen tycker att det är kul, det är ju det viktigaste.

 11. Cilla

  Tids nog vill som nog. Men om dom inte vill nu är väldet helt ok. Ni gör ju så mycket kul i hop. Kanske skogs Mulle eller scouterna vara kul för dom ni är ju så mycket i skogen.

 12. Camilla

  Skulle aldrig tvinga mina barn, men är glad att iaf dom äldsta vill hålla på med något. Och visst kräver det mycket tid och stress av oss föräldrar som först jobbar och måste hinna med middag och skjutsa runt. Men vad gör man inte 😉
  Våra barn får bestämma från att dom fyller 4 år om dom vill börja på något, vilket dom änsålänge velat.

  Kanske skulle dom tycka om dans? 😍

 13. Camilla 36 år och 10 barnsmamma

  Tycker oxå detta har gått till överdrift.
  Många barn är ju helt slut av allt dom ska göra.
  Nån grej är helt ok .
  Här önskar jag att det fanns lite mer att göra,nu finns det typ bara fotboll och på vintern skidor och hockey.
  Allt ligger flera mil bort och jag har inget körkort.
  Så samvetet är inte det bästa att dom inte kan välja som alla andra i större städer.
  Dans till ex hade flera velat gä men det finns inte.
  Samma med isdans men det finns inte heller.
  Så dom (mäste ) gå på fotboll om dom vill göra nått o det är lite fel.
  Sen är det mycket attvi inte kan köra på matcher osv då jag inte har körkort o mannen har jobbat 7 dagar i veckan så det var kört där med.
  Vi får hoppas det dyker upp nått mer lokalt här inom en framtid.
  Kram Camilla
  http://www.tiobarnsmamman.se

 14. Anni

  Hos oss är det bara Emmi som går på både fotboll och friidrott. Hon är en aktiv tjej som mår bra av att göra mycket. Medan brorsorna har det bra som det är. Vi pushar inte. Caspar har dansat och simmat, men tyckte inte om att vara iväg på helgen. Nu längtar han till att få börja med fotboll nästa vår när han fyller 6.

 15. Helena H

  Håller helt med dig om detta! 😊 Har några vänner där barnen är uppbundna till träning tre dagar i veckan, på en aktivitet! Och sen match på helgen. Och så har dom en el två aktiviteter till på det. Helt sjukt!

 16. Sofia

  Håller med dig FULLT UT!! Dagens samhälle handlar bara om stress & press. Och utmattningssyndrom & depressioner bara ökar & ökar!! Stanna upp & LEV istället?!?!

stats