Me & My Baby Dolls

My Baby Dolls

Frågestund- Satu svarar

Kväller hos familjen Gonzalez och alla barnen ligger och sover.
Jag såg fram emot en film/seriekväll med min man, men det är visst fotboll på TV så jag får sitta vid datorn och blogga ikapp lite (hur bra som helst! ;-))
Det här är så otroligt skönt, alla hemmets sysslor är gjorda, barnen är mätta och badade, läxorna är gjorda och alla sover- allt är frid och fröjd nu har jag en helkväll framför mig vid datorn, för jag lovar att såna här inlägg tar sjukt mycket tid, fast man kanske inte kan tro det.
Men vi kör igång nu tycker jag!
frågestund

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

Hur kommer det sig att det finns en finskspråkig avdelning på ert dagis, om det är lika i övriga delar av Sverige eller Stockholmstrakten? För mig som är svenskspråkig finländare och kämpar i ett tvåspråkigt land för att få använda mitt modersmål är det svårt att förstå. Jag hade också funderingar kring orten där ni bor.  Är det priset, arbetet med det eller brist på tomter/ färdiga hus som gör att ni bor i lägenhet istället för hus? Berätta gärna lite beskrivande hur ni bor och hur barnfamiljer oftast bor i Haninge. Jag tycker att det är intressant med likheter och olikheter mera på djupet. När man är ute och reser så ser man ju bara en liten del av samhället.

Hej!
Finska pratas av ungefär 300 000 människor i Sverige, och riksdagen har bestämt att finskan är ett av Sveriges nationella minoritetsspråk och då ska (iaf) Stockholms stad enligt lag kunna erbjuda finsktalande förskola och skola.
Det finns flera här omkring i Stockholm och annat håll i Sverige, åtminstone några avdelningar i olika förskolor som erbjuder finsktalande service. Även finsktalande skolklasser, vilket dom också ska göra ett försök att starta upp här i Haninge. Mina barn har gått i finsk talande förskola sedan start, så även mina syskonbarn. Jag tycker att det är jätteviktigt att förvara sitt hemspråk. Här i Haninge bor folk väldigt olika. Lägenheter, radhus, fristående hus.

Jag har tidigare skrivit om husdrömmar och det hittar ni HÄR. 🙂

Är barnen 2 språkiga?
– Ja dom pratar flytande finska och svenska. nu börjar engelskan komma från skolan och så kan dom lite spanska.

Jag vill gärna läsa om dina graviditet!
Jag tycker det är jätte jobbigt med att vara gravid och ha en 1.5 åring. Hur har allt funkat för dig?

– Mina graviditet har varit ganska lika, i undantag för Olivia & Nicole. (Det går att läsa mer om mina graviditet under de olika kategorierna på höger sidan) Med Nicole kräktes jag från plusset tills att hon föddes, varenda dag, flera gånger per dag. Samma sak när jag väntade Olivia. Men med de andra har det gått bra, jag har dock haft besvär av sammandragningar vilket gjort att jag öppnar mig för tidigt och därför också fött för tidigt.
Mitt tips är att försöka vila så mycket du bara kan när tillfället ges. Kroppen och bebisen tar jätte mycket energi när man är gravid. Den där tröttheten en graviditet (åtminstone i början) är så hemsk! Jag kunde nästan somna sittandes på golvet i barnens lekrum, under middan… haha, you name it.
Men vila massor och ät regelbundet för att få i dig energi. <3

Min 3- åring kan plötsligt skrika för minsta lilla och slänger sig på golvet. Har det varit så med dina barn? Hur reagerar du? Vad är de bästa att göra så de inte blir en vana tillslut… sen säger vi inte nej till allt men jag menar allt kan inte barnet få som hen vill…
– Oh yes det där känner jag igen. Jag försöker vara lugn och bestämd. Gör dom det hemma så försöker jag prata, är det helt lönlöst så låter jag stormen gå över och prata istället när det är lugnt. Händer det i affären så försöker jag på samma sätt, funkar det inte så går vi därifrån. Dom måste också lära sig att acceptera ett nej utan att få utbrott.

Är dina äldsta barn bra på att städa efter sig/plocka undan?
Har du isf något tips på hur du får dem till det?
– Ja det är dom faktiskt. 🙂 Dom ska ha ansvar för sina egna rum först och främst och plocka efter sig.
Mina barn har nog ärvt min pedantiska sida (några mer och några mindre), så när jag ber dom plocka upp så gör dom det. ibland med protester, men det blir gjort.
Jag kan t e x säga “plocka upp dina saker och städa upp så gör vi “det här sen”.”
Ibland blir det orättvis dock för det är Celina och Kevin som gör kaos i de andras rum och tar saker till köket och vardagsrummet. Då får jag hjälpa till att städa upp 😀 Och Olivia försöker glida på ett bananskal och skyller på Celina när hennes rum är upp och ner.

Vad är dina tankar kring att du är hemmafru/mamma? Tänk på din pension Satu.
– Alltså… jag går ju inte i pension inom de närmsta åren. Och så finns det ju inga garantier på nånting överhuvudtaget.
Jag hinner nog jobba och få upp min pension när barnen har blivit lite större. Jag vill leva här och nu och ta vara på den här tiden när barnen är små och faktiskt behöver mig. Den här tiden kommer aldrig åter. Jag ser fram emot att spendera mina dagar med dom jag älskar och att sköta mina vardagssysslor. Vet ni varför?
För morgondagen är inte givet. Människorna vi älskar är inte givna och att ha lyxen/chansen att följa sina drömmar är inte givet. 
Hur jag ska klara mig om 40 år är säkert någonting som jag hinner klura ut sen. Jag är tacksam att jag har möjligheten att vara hemmafru/mamma nu när jag kan och har chansen och jag tror inte att det är något som jag kommer att ångra mig för om några år. Snarare tvärtom.

Hur ser du på livet när alla barn är tonåringar? Hur tänker ni med bostad för 8 sovrum?
– Den dagen, den sorgen. 😉 Allt sådant brukar lösa sig på ett naturligt sätt när den tiden är inne. Jag orkar inte lägga ner tid och grubbla och bekymra mig för nånting som inte är här eller i den närmsta framtiden. Allt löser sig.

Varför sover inte dina barn borta?
Mina barn sover jämt borta och har också vänner som sover hos oss.
– För att varken jag, Andres eller barnen har behov till det. Vi trivs med varandra och känna tryggheten i att känna att man har alla samlade under ett och samma tak. Vill dom ha vänner för övernattning så får dom det. Dom har dock aldrig frågat eller velat sova borta och jag skulle inte heller känna mig trygg i att dom sover hos nån kompis vars föräldrar jag inte känner. Hos familj och släkt går det bra, men som sagt- vi har inte haft något större behov av det.
Påminner mig lite om när jag var liten och skulle sova hos min bästis. Allt var så nytt, mysigt och spännande innan läggdags. Men när det var dags att sova så fick jag en otrolig hemlängtan och det slutade med att min mamma/pappa kom och hämtade hem mig på kvällen. *vadå jobbig* 🙂 Men jag fick alltid prova. Och den möjligheten vill jag ge mina barn också.

Vad gjorde du innan era 7 fina barn?
– Jaa-a… Vad gjorde jag egentligen med all min tid innan barn? Tänk att jag tänkte då att jag inte har tid, eller att jag var trött… ha! Så naiv 😉 Men vad gjorde jag? Jag pluggade till barnsköterska på Komvux, jobbade på förskola, träffade vänner…. Är det inte konstigt hur den tiden känns så långt borta?

Blir Mummu & Puua aldrig irriterade på barnen?
– Jo det kan dom absolut bli. Då går vi hem. 😀

 

Hur orkar du med alla barn och hur har du så mycket tålamod?
– Jag har inte direkt något annat val 😉 Jag tycker att det är kul att göra saker med alla barnen, det är inga problem (för det mesta) att sköta om alla 7 själv eller göra saker. Om jag inte skulle klara av att ta hand om mina egna barn så skulle jag inte ha så många. Tålamod har jag vissa dagar helt slut på. Funderar på om man kan köpa det någonstans…?
Vissa dagar tappar jag tålamodet direkt och då är det inte alls så roligt. Men jag är bara mänsklig, för lite sömn och griniga barn är inte en bra kombo.

Hur kan du ha det så fint hemma jämt?
– Jag är otroligt pedantisk. Nästan perfektionist. Det kan vara jobbigt för mig ibland, men jag mår bäst av att ha fint och ordning och reda i mitt hem. Andras oreda stör mig inte det minsta.
Men min städning är en vana, det går bara av farten och jag småplockar hela tiden så det hinner inte bli sån oordning att vi behöver köra med storstädning bestämda dagar. Jag tycker att det blir för jobbigt t ex när vi ska gå nånstans och alla kuddar och filtar är huller om buller och det ligger leksaker på vardagsrumsgolvet. jag kan inte gå innan jag har fixat det, gör jag det så mår jag dåligt psykiskt haha. (Weirdooo) Jag kan inte heller lägga mig på soffan och slappna av om jag ser att det är oreda nånstans.

Är du social eller blyg?

– Det beror på tillfället. Men jag är nog ganska utåt, jag har inga problem med att prata med folk eller få nya vänner, men i andra situationer kan jag vara lite blyg. Eller vad säger ni som känner mig?

Hur håller du dig i form? 
– Oj… är jag i form? 😀 Jag går mycket och så kör jag plankan hemma, thats it 😀 Sen har jag väl att tacka mina föräldrar för bra gener och snabb ämnesomsättning. Men jag försöker bara må bra och känna mig bekväm i mig själv.
Dock så skulle jag vilja gå upp lite i vikt för jag tappar så fort.

Vilka månader är barnen födda i och vad fyller dom detta år?
Danilo, Jonathan och Kevin i april- twinsen blir 7 och Wiiwin blir 3,
Nicole och Celina i maj, Nicole blir 9 och Celina 2,
Vanessa fyller 8 år i juni och Olivia 5 år i december.

Har ni fått frågan om att vara med i Familjen Annorlunda?
– Ja 🙂 Men vi tackade nej denna gång. Jag funderade både en och två gånger, vägde för och nackdelar men A avfärdade det direkt.
Nu har jag suttit i över 2 timmar med detta inlägg och sorterat frågor till ett annat inlägg, så det här är allt för ikväll vänner. Mina ögon går i kors och sängen kallar.
Imorgon kommer inlägg med fler frågor, bland annat om hur jag och Andres träffades, tankar kring barn- nu och då, rutiner och annat skoj! Kika in 😉
Har ni något ni undrar över, så ställ dom här <3

Kram och Godnatt! ❀

on just one step away from being rich

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
Me & My Baby Dolls

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats