Me & My Baby Dolls

My Baby Dolls

Ett känsligt ämne och sömnlöst sjukstuga

Hej vänner och välkommen måndag.

En ny vecka och nya möjligheter.
Jag samlade nog på mig ca 3 timmars sömn igårnatt. Osammanhängande.
Lite får jag skylla mig själv också. Jag och Andres fastnade framför en serie och kom i sängs sent. Som vanligt kikade jag lite på mobilen innan jag skulle somna och “fastnade” lite. Så vid 00:40 försökte jag ändå somna, men visste att jag skulle upp och kissa min son strax.

Jag har googlat en massa om just sängvätning och det verkar vara vanligare än man tror, ca 10 % av 7-åringarna kissar i sängen. Dubbelt så vanligt för pojkar att göra det än flickor.
Det är så vanligt, men ändå så är det ingen som drabbas, tror alla. Det pratas inte om det, därför “finns inte” problemet och man känner sig ensam om sin situation. Det är ett känsligt ämne att prata om och man vill ju inte hänga ut någon på sådant känsligt innehåll. Därför har jag inte nämnt något tidigare, men så tänkte jag att tillsammans kan vi hjälpa varandra, med lite trix och tips, visst?

Jag tror att vi hittat en lösning som verkar fungera bra nu. Inget att dricka efter middan och så har vi en kissklocka som ska väcka honom 3 gånger om natten. (Mobilen som vi ställer på larm 3 gånger om natten. alltid samma tider)
Ja, den väcker då alltså oss också. Så det har blivit lite jobbigt… men bättre det än att byta sängkläder hela dagarna pga. olyckor. För han vaknar inte av att han är kissnödig. Inte heller när olyckan redan är framme.
Han sover alldeles för djupt.
När kissklockan ringer är han helt borta. Vi turas om att ta honom till toan, han kissar och går och lägger sig igen.
Så det har funkat för oss- halleluja! Har varit riktigt jobbigt med olyckorna faktiskt. För honom mest såklart.
Men vi kör på såhär tills han vaknar själv.
Har ni några tips som har hjälpt er?

Anyhow. Sen börjades det.
Celina hostar. Kevin hostar. Danilo dyker upp i vårt rum och klagar på ont i örat. Jag går upp och ger han nässpray och så får han fortsätta sova i vårt rum. Så har det fortsatt, Celina fick nässpray. Olivia “smyger” in till vår säng och klappar min kind och säger fina saker och somnar. (varje natt.) Nicole kommer. Sängen är full med barn. Jag har ingen plats och försöker flytta på dom så att jag kan sova. Kissklockan ringer igen. Vanessa hostar. Celina börjar sjunga Ja må hon leva i sömnen… Jag blir kissnödig. Törstig. Varm.
Hahah vilken natt. Som hela havet stormar, man vet aldrig vem som vaknar vart.

Så jag gjorde en kopp kaffe i morse, som jag inte ens hann smaka på varm. Det var nog en evighet sedan jag drack kaffe varmt. Jag ställer koppen alltid nånstans av bara farten och glömmer bort den mitt under allt. Hittar den efter nån timme och då är den iskall. Oh well.

Min mamma plockade upp barnen vid porten, Nicole arg som ett bi att behöva gå när hon hade snuva. Min mamma tog hem henne igen och tyckte att hon var hängig. Celina har feber och förkyld och Kevin dras med hosta. Nicole har fått ligga på soffan och titta på TV hela dan.

Jag har hittat min (iskalla) kaffe kopp och läser igenom mejl.

IMG_8237 IMG_8236
Nu vaknade lilla Chulina igen efter ca 20 minuters sömn… Hon har det jobbigt med förkylningen min lilla bebis. 🙁
Strax dags att hämta resten av barnen från skolan och föris. Tjohej och välkommen måndag!

the 5 days after the weekend are allways the hardest
Ja lite så där kan det kännas ibland 🙂

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
Me & My Baby Dolls

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. C

  Oj förlåt, trodde det handlade om Kevin men ser nu att du jämfört med 7 åringar. Glöm min tidigare kommentar. Ser att du fått många bra tips! Lycka till ❤

 2. Marika

  Min son 7 år kissar på sig på dagen ibland och ibland på nätterna. Vi har testat plastad frotté och väcka honom. Vi tröttnade på olyckorna som gör man måste byta sängkläder kanske mitt i natten. Jag fick ångest inför en utlandsresa….hur ska man göra på hotellet? Googlade och hittade Pjama byxor. Jag kan rekommendera dessa varmt. Vi har haft de i 2 år på sonen och behöver inte längre tänka på olyckor i sängen. Jag jobbar inte för dem utan är bara en nöjd kund.

 3. Jennie

  Har en kille på snart 8 år.Han kissar i sängen i stort sett varje natt.Han sover också väldigt djupt.Vi har fått kisskydd gratis från vårdcentralen,tvättbara.Vi har även varit på Vc flera ggr för detta och han har testat minirin i två omgångar men detta har inte hjälp.
  Har även tagit upp honom på nätterna och han har kissat men det har inte hjälpt då han kissar tidigt på morgnarna.Så nu har han underlägg i sängen.Läkaren han var hos förra gången berättade att han kissade i sägen tills han var 10 år.

 4. Jennie

  Har en kille på snart 8 år.Han kissar i sängen i stort sett varje natt.Han sover också väldigt djupt.Vi har fått kissskydd gratis från vårdcentralen,tvättbara.Vi har även varit på Vc flera ggr för detta och han har testat minirin i två omgångar men detta har inte hjälp.
  Har även tagit upp honom på nätterna och han har kissat men det har inte hjälpt då han kissar tidigt på morgnarna.Så nu har han underlägg i sängen.Läkaren han var hos förra gången berättade att han kissade i sägen tills han var 10 år.

 5. Güler Orhan

  Hej Fina,
  Min son var sängvätare jag fick väcka honom två ggr under natten. Han har ärvt det från sin far. Jag kontakta barnläkarmottagningen och vi fick skydd till sängen. Har du inte gjort gör det gärna

 6. pernilla

  mmm Kevin hade också det problemet men det kanske var för 2 år sen?
  hur gjorde vi då?
  han fick inget vatten på kvällen… vi kissade honom innan vi gick o lade oss o sen till slut blev det bättre!=)
  om jag inte minns helt fel?! shit vad fort man glömmer bort det där som kan vara lite jobbigt=)
  hoppas det blir bra snart=) annars finns det ju såna där blöjor som ser ut som kallingar…det funderade vi på ett tag!
  kram

 7. Sandra lundin

  Hej! Vår son som varit torr från 3 årsåldern på natten började kissa på sig på natten i 7- årsåldern. Här hjälpte det med ett par glas vatten extra på morgonen och förmiddagen för att aktivera blåsan på “rätt tid”.
  Lycka till!
  Sandra

 8. Jenny

  Hmm kanske annorlunda här i England men här pratas det rätt öppet om det. Min kompis fick rätt på det till slut med hjälp av ett alarm vid första droppen men det har du säkert läst om. Hoppas det löser sig snart för djupsömn är viktigt för oss alla 🙁

 9. MammaLinda

  Åh så jobbigt att inte få sova. Fast ändå när du skriver om alla barn i sängen, så låter det underbart på något sätt. Det är både skitjobbigt och underbart på samma gång. Helge och Viola har jag gärna i vår säng. De sover gott och gör inte så mycket väsen av sig. Men några av dem andra far omkring och sover så oroligt att jag själv helt omöjligt kan sova. Kanske är orättvist att vissa av barnen får sova i vår säng och andra inte. Men jag blir ju ingen bra mamma på dagen utan sömn heller…

  Hoppas att ni kryar på er sötnosar!!

  http://blogg.loppi.se/mammalinda/

 10. Kicki

  Hej!
  Har en 8-årig pojke här hemma som för ett par månader sen oxå började kissa i sängen. Han har varit torr dag och natt sen3 års ålder. Hur har det varit för er?
  Vi tar oxå upp och kissar 2 gånger per natt….
  Kan även hända att han kissar lite i kalsongerna även dagtid. Hälsningar Kicki

 11. Sofia

  Min son som är 6.5 år hade blöja på sig på nätterna tills i somras. På sista bvc besöket i våras pratade vi om detta o fick då en remiss till bum. Fick då komma dit i slutet av sommaren och då bestämdes det att vi skulle sluta med blöja. Vi började med att föra schema i 1 månad hur ofta han hade kissat på natten och även ett 3 dagarprotokoll över hur ofta han kissade dagtid o hur mycket o ofta han drack. Det gjordes även en undersökning för att utesluta att något var “fel”. Nästa besök bestämde vi oss för att skaffa ett “kisslarm”, wet stop 3 heter det. Det larmar då om barnet kissar ner sig, o då kan man föra protokoll på hur många ggr/natt barnet kissar o vilka tider. Några veckor senare bestämde vi oss för att även medicinera med minerin. Vi för protokoll över varje natt o träffar en sköterska (som enbart jobbar med barn o ungdomar med detta problem) ca 1 gång/mån. Idag kissar han ner sig runt 5-8 nätter på 1 månad så det är en stor förbättring. Vi tar upp honom vid 22 för att kissa o så får han minerinet då också. Undrar du något är det bara att skicka ett mail ☺

 12. Susanna Wall

  Ojoj
  Flera än jag som har tuffa nätter.
  Jag har ju bara ett barn.. Melinda 1,5 år.
  Hon som aldrig somnar före kl 2130… igår vaknade hon 2310 till 0115.. hon grät i sömnen och kom inte till ro och så höll vi på hela natten toll 05 och då va vi vakna till 0610.. sen ringde kl 0715…
  Tror det är tänder som spökar.. hon har varit extra grinig några kvällar men inte på dagarna.

  Jag har själv en förkylning i antågande så status tröttmössa liksom.

  Hoppas på en lugnare natt men det vore väl att önska för mycket..

  Haft fullt upp hela dagen och är som du lite åt det pedantiska hållet så efter gäster med barn varit här mm så röjdes det med dotter som hjälpreda
  Sen skulle middag lagas och jag fick totalt hjärnsläpp .. va tvungen och ringa en kompis och fråga om
  Man tog tid på riset när man ställer allt på spisen eller när det börjar koka..
  Jag menar jag kokar ris rätt ofta men idag jag vet inte vad som hände.. tyvärr händer sånt rätt ofta.. antar att en svår graviditet och 1,5 år av ingen sömn börjar ta ut sin rätt..

  Tycker du är fantastisk som håller ihop men som sagt som mamma va har man för val..?

  Kram på dig

 13. nette

  Hej Satu,
  i ditt ställe skulle jag ga till en specialist – det finns massor med läkemedel och hjälpmedel som används under den nattliga sängvatningen.. Till exempel läkemedel som hjälper att koncentrera urinen (som ibland inte funkar när hormonen saknar) och det finns underlägg med en alarm som ringer direkt när de blir lite vata – sa att barnet vaknar direkt innan det kissas allt…. jag arbetar bl. a. med barn som lider under det – men du har ocksa rätt att det är vanligt och ingen störning tills de är 7 ar – men sen skulle man söka hjälp för att utesluta organiska/hormonfel…. hoppas att det hjälper dig lite och du förstar vad jag vill uttrycka….
  lycka till!!

 14. Anne

  Det låter mycket att behöva väcka tre gånger per natt? Så mycket kiss producerar man ju inte om man inte dricker en massa på kvällen. Men fattar att ni antagligen prövat en gång per natt och det funkar inte? Ibland kan man behöva kolla ett blodsocker så det inte är diabetes om det generellt är stora urinmängder och mycket törst.

   1. Güler Orhan

    Hej Fina,
    Min son var sängvätare jag fick väcka honom två ggr under natten. Han har ärvt det från sin far. Jag kontakta barnläkarmottagningen och vi fick skydd till sängen. Har du inte gjort gör det gärna

   2. Anne

    Har det pågått i flera år är det inte diabetes. Det är om det kommer mera plötsligt typ några veckor, samt att det kissas mycket dygnet runt, och dricks mycket. Då kan man även gå ner i vikt och ha ont i magen. Så det verkar ju inte vara det i ert fall.

 15. Petra

  Våran dotter lider av nattväta men sedan hon började äta en medicin innan hon lägger sig så har hon inte kissat i sängen en enda gång!
  Får man remiss till barnmottagningen så kan man via dom få gratis kisskydd och medicin!

 16. Anna

  Vår son har precis fyllt 8 år och han kissar fortfarande på sig. Vi har varit på olika utredningar och kollat att allt funkar som det ska, förutom att just att han sover så djupt. Vi började träna honom utan blöja på natten när han var 3 år så vi har hållit på länge. Men för drygt 1,5 år sedan så orkade jag inte tvätta sängkläder var och varannan dag, plus att både jag och min man kände oss stressade att varje natt ställa klockan flera gånger för att ta upp och “kissa” sonen. Så vi köpte helt enkelt nattblöjor för stora barn så nu får alla sova och vi slipper tvätta. Några dagar per vecka är böjorna eller “nattbyxorna” som vi kallar dom, torra och minst lika många är de blöta. Vi har liksom släppt det och antar att sonen kommer att sluta med dom när han kan vakna av sig själv.

  Jag kan också tillägga att vi har en dotter på 11 år och en dotter på 3 år som båda blivit torra nattetid runt 2,5-års ålder UTAN problem. Doktorn sa att detta med sängvätning är väldigt vanligt hos pojkar och att oftast fungerar det när de är 10-12 år.

  Såååå värt det med “nattbyxor” (lite coola med spindelmannen på), vi får sova gott allihopa!

 17. Tess

  Jag är ingen expert på sängvätning. Vår dotter hade nattblöja länge- slapp den när hon var fem år. Vi fick tips om att börja kissa henne mer regelbundet på dagen. Hon skötte ju kisseriet på dagen själv utan problem men vi påminde henne ändå och på förskolan gick hon någon gång extra. Innan läggning kissade hon två gånger. På bara två till tre dagar slutade hon kissa på natten!! Helt otroligt tyckte vi. Det handlar om att ställa om njurarnas produktion till att producera mer urin under dagen istället för på natten.

 18. Lisa

  Hej! Har läst din blogg länge men kommenterar sällan, Har själv “många” barn (5st) tätt och minsta är prematurfödd. Min äldsta son, 6 år kissade länge på sig om natten, tog upp detta på 5 års kontrollen på Bvc och då sa Bvc tanten att om det inte rättat till sig när man börjar skolan så kan man få hjälp. Tror det är något hormon barnet får, är ju något i hjärnan som inte är helt klart, vad jag förstår, som gör att de kissar på sig på natten, kan det va hypofysen 🤔. Du är inte ensam och jag hoppas det rättar till sig snart, är så jobbigt för dom, kommer ihåg att Alexander skämdes så mkt och ville inte gärna sova borta ❤

 19. Frida

  Vår yngsta hade stora problem med sängvätning och vi provade att gå upp och kissa och senare tabletter som läkaren skrev ut. Inget funkade.
  Sen fick vi träffa en specialist som rekommenderade ett “sängvätningslarm”, vi var skeptiska men villiga att prova för då var barnet 6 år och skämdes så mycket.
  Efter 2 veckor med larmet slutade hon att kissa i sängen och har inte haft ett ända återfall (hon är 9 nu). Så detta funkade suveränt för oss 🙂

 20. mamma till 9

  Ett av mina barn har också varit sängvätare. Vi annvände nattblöja ganska många år. Sedan började vi ge minirintabletter som sänkte urinproduktionen under natten. Det funkade jättebra. Vi försökte sluta med dem med jämna mellanrum och en dag hölls hen plötsligt torr men då var hen redan åtta år. Jag är glad att vi slapp det bekymret, mest för barnets skull men också för atr der underlättade för mig.

 21. Sara

  Vi har inte lyckats få vår snart 6-åring torr på nätterna än. Han vill så gärna och försöker men blir sen så väldigt ledsen när han vaknar mitt i en blöt pöl. 🙁 På hans pappas sida har många varit sena med detta så det ligger väl i generna. Nu har vi i alla fall fått låna ett larm, wetstop3 heter det. Du sätter en liten klämma i kalsongerna och sen är den kopplad med sladd till en dosa som sätts i pyjamasen. Om det blir minsta blött i kalsongerna så börjar dosan låta och vibrera tills barnet själv stänger av den. Hittills har den funkat bra för oss men har inte hunnit prova så många nätter. Kanske kan vara värt att testa?

 22. Lotta

  Vet inte om ni får hjälp av läkare men sök. Det finns hjälp att få. När vi hade problem med vår ena grabb så fick vi rådet att lära honom kissa på bestämda tider dagtid. Låter knäppt men enligt läkaren så började barnet bestämma när han skulle kissa och inte kroppen. Likaså skulle man inte ta upp på natten. Vi fick ett larm som larmade om det blev blött och mycket viktigt att barnet själv stängde av det. Med dessa råd blev det bättre men inte helt bra utan vi fick även medicin till honom och då blev det bra. Medicinen tog han sen något år.

 23. Prematurmamman

  Hej. Min 9-åriga son kissar också på sig varje natt. Vi tog kontakt med barnkliniken när han var runt 6-7 år och fick utskrivet minirin tabletter (som ska minska kroppens urinproduktion) och vi har provat det i omgångar men det hjälper inte. Vi har fått rådet att “kissa” honom på natten och that’s it. Jobbigast tycker han att det är om vi ska sova över någonstans, men då tar vi med madrasskydd för säkerhets skull. 😊

 24. Mia

  Hej!
  Tycker att det är bra att vi pratar om sängvätning. Precis som du skriver så är det ganska vanligt men känsligt för barnet.
  Vi gjorde precis så som ni gör nu med vår son men när han fyllde 5 för ett år sedan tyckte han själv att det var väldigt jobbigt så då kontaktade jag vården. Svaret vi fick var att de hjälper ingen under 6 år så vi valde att själva ta tag i problemet.
  Vår son sover väldigt tungt och är svår att väcka. Vi köpte ett bärbart larm till honom och följde instruktionerna. Efter 1 månad såg vi viölen skillnad det blivit nu efter 6 månader har vi inte haft några olyckor på över 1 månad men vi vet att det fortfarande kan komma nätter när olyckan är framme. Det är så skönt för hela familjen nu sonen vaknar och kissar på natten eller får sova hela nätter och vi slipper tvätta lakan hela tiden.
  Mitt bästa tips är vänta till barnet själv vill ha hjälp, skaffa bra skydd till sängen som andas. Lyssna på barnet hur de vill att situationen ska skötas.
  Tack igen för att du tar upp detta ämnen och krya på er.
  Kram

 25. Marika

  Min son har haft samma problem med sängvätning. Vi har provat en tablett mot det som tas när han ska gå och lägga sig. Fungerar klockrent, gör så att kroppen producerar mindre urin nattetid!

stats