My Baby Dolls

Dags att pottträna? Tips!

Det är mycket nytt som händer här hos oss. Så mycket utveckling åt alla håll just nu.

Benjamin som slutde äta på natten, och han är så himla duktig! Han är verkligen den snällaste bebisen❤️

Och så tänkte jag ju att jag ska börja pottträna Melanie när jag är klar med Benjamins avvänjning med nattätandet och med det då även att vi alla ska få sova bättre på nätterna. Benjamin sover utan tvekan bättre om nätterna, men jag fattar inte varför inte jag kommer till ro och gör det? Jag vaknar för att kolla så att han andas och så vaknar jag av att Melanie sparkar på mig eller för att kolla att jag inte missat väckarklockan eller så är det annat. Mitt huvud går på högvarv hela tiden, det är dags att börja koppla av mer nu.

Men ja! Nu så hoppade vi på pottträningen. Jag tog ner pottan för nån vecka sen och har låtit den stå framme bara, sagt att man ska kissa där. Så för 2 dagar sen ville Melanie absolut inte ha blöja efter morgonbadet, hon hämtade trosor och då tänkte jag att vi bara kör nu. Jag tänkte att vi börjar potträna först till sommaren, för det brukar vara enklast men hey- varför inte nu? Vi är ändå hemma mesta delen av tiden, och så får hon ha blöja när vi går ut ändå tills hon är redo att gå utan det.

Så vi har kört i 2 dagar nu och det går helt ok. ? Många olyckor- men också många full pott! ? Jag har suttit och underhållt henne vid pottan och hon älskar när jag sjunger jullåtar med henne och då ska naturligtvis huvudpersonen- Jultomten, stå bredvid. (Vi tar fram all julpynt till helgen men denna köpte vi i helgen)

Är det dags för er också snart att börja potträna?
Här kommer mina bästa tips för att göra det smidigt och med bäst resultat.

Först och främst vill jag säga att alla barn är olika.
Några barn visar intresse tidigt medans andra är skeptiska och inte alls redo.
Läs ditt barns signaler och känn efter om/när h*n känns redo.

Många gör halvhjärtade försök och är barnet inte redo så kan det kännas som att man som förälder har “misslyckats”.
Många föräldrar känner sig osäkra och vet inte riktigt om man gör rätt eller fel och saknar de rätta verktygen och självförtroendet att att få sina barn blöjfria.
Jag är verkligen ingen expert på detta område men jag ska tipsa om hur jag har gjort med mina andra 8 barn och nu med Melanie & senare med Jami?

{detta skrev jag när jag pottränade med Isabelle}

Mina bästa tips:

– Bestäm dig.
Känns barnet redo och du känner att det är dags- gå all in!
Tänk på att detta är något helt nytt för ditt barn, och att det tar tid att förstå kroppens signaler och förstå vad exakt som man ska göra när man känner sig kissnödig. Om ditt barn går på förskola, prata med personalen att dem är med i banorna.

– Vänja sig vid potta/sittring
Är barnet OK med potta eller sittring? Det här är helt olika från barn till barn vad dom föredrar, några barn är livrädda för potta och vill sitta i stora toaletten direkt, andra tycker att det är superläskigt och föredrar pottan. (Vi har börjat med pottan.)
Ta fram pottan till det rum ni vistas i mest och förklara för ditt barn att h*n ska kissa/bajsa här. Ta bort blöjan och ta på trosor/kalsonger som ditt barn tycker om.
Följ ditt barn och var uppmärksam med barnets signaler ett par dagar så är du beredd och kan hjälpa ditt barn till pottan i tid.

– Gå till pottan regelbundet.
Med jämna mellanrum, föreslå att h*n ska sätta sig på pottan, sitt bredvid och kanske läs en bok tillsammans, ha en sångstund eller dylikt. Och påminn ofta! Lägg inte på ansvaret på ditt barn att h*n ska komma ihåg eller känna när det är dags att kissa.

– Belöna
Många är emot att belöna barnet när de gör något bra, men jag tycker att det bara är positivt!
Kissar h*n på pottan, belöna med komplimanger! Jag (och hela familjen) hoppar och klappar händerna och berättar hur duktig h*n är. Då förstår hon vad hon ska göra där i pottan och att det är bra?
Jag vet många som belönar med ett klistermärke, eller något annat som barnet tycker är intressant- känn er för. Jag belönar med en liten godisbit ?Funkar bra! Även för syskonen som blir mer engagerde och hjälpsamma, haha.

– Förvirra inte
Gör inget halvhjärtat försök med potträningen om du märker att barnet vill och är redo. Kör bara all- in och försök inte med långsam avvänjning! Kör på 3 dagar stenhårt så ger det belöning. (om ditt barn känns redo)
Sätter du helt plötsligt på en blöja efter att potträningen gått jättebra så blir barnet förvirrat.

– Vi har försökt länge men mitt barn vill inte!
Ta det lugnt! Kanske ditt barn inte är redo just nu? Testa igen om ett tag, bara ett par veckor kan göra stor skillnad.

– Potträningen går bra hemma- Ska h*n ha blöja på sig när vi går ut?
När vi har börjat pottträna så har vi först gjort det hemma. Har vi gått ut/åkt bil/ handlat och varit borta en längre stund så har dom fått ha på sig blöja. Just för att man vill slippa sitta i en blöt bilbarnstol eller om man inte har möjlighet att erbjuda toalett överallt.
Men då har vi istället försökt sätta barnet på pottan innan vi går ut, när vi kommer fram och när möjlighet ges, så man inte glömmer bort potträningen fast blöjan är på. Är blöjan torr när man kommer hem så kanske man testa utan nästa gång.

– Var beredd!
Olyckor kan hända och oftast gör det det massor i början. Allt är ju helt nytt.
Bunkra upp med massor av trosor/kalsonger till barnet och ta med dig ombyten när du går ut.
En (eller flera) plastpåse är bra att ha med sig så man kan lägga in de blöta kläderna om man är ute på vift.

– Håll ut! Första dagen är svårast!
Här hände det olyckor varenda gång på dag 1 och jag hann inte alls se signalerna när det var dags att kissa- förrän det redan var på gång. Då har vi snabbt sprungit till pottan och påmint- Här ska du kissa!

Har ni några fler tips och råd för alla som ska börja potträna så dela det gärna i kommentarerna 🙂

Kram!

Hahaha✌??
Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Maria

  Jag körde den blöjfri på tre dagar metoden med första barnet. Han var blöjfri på två dagar men då var han närmare tre år. Andra barnet vägrade blöja från strax innan han fyllde två, så slutade han rakt av. Dvs jag behövde knappt göra något alls det var jag väldigt förvånad över där och då

 2. Vivvian

  Heej!
  Jag satt och googelade 4 barn under 2 år så fick jag fram din blogg, gud vad glad jag blir att det finns fler som mig haha. Jag har ett tvillingpar som precis fyllt 2, sen har jag en bebis på 5 månader och nu gravid igen? Blev så stressad och ledsen när jag fick positivt på testet och trodde världen skulle gå under för mig. Att jag aldrig skulle få ihop det. Men nu hittade jag din blogg och ser att det går visst. Hur är det med så många små samtidigt? Min minsting kommer precis ha fyllt 1 när bebisen anländer.
  Beundrar dig och din styrka, super mom❤️

 3. Vivvian

  Heej!
  Jag satt och googelade 4 barn under 2 år så fick jag fram din blogg, gud vad glad jag blir att det finns fler som mig haha. Jag har ett tvillingpar som precis fyllt 2, sen har jag en bebis på 5 månader och nu gravid igen? Blev så stressad och ledsen när jag fick positivt på testet och trodde världen skulle gå under för mig. Att jag aldrig skulle få ihop det. Men nu hittade jag din blogg och ser att det går visst. Hur är det med så många små samtidigt? Min minsting kommer precis ha fyllt 1 när bebisen anländer.
  Beundrar dig och din styrka, super mom❤️

 4. Vivvian

  Heej!
  Jag satt och googelade 4 barn under 2 år så fick jag fram din blogg, gud vad glad jag blir att det finns fler som mig haha. Jag har ett tvillingpar som precis fyllt 2, sen har jag en bebis på 5 månader och nu gravid igen? Blev så stressad och ledsen när jag fick positivt på testet och trodde världen skulle gå under för mig. Att jag aldrig skulle få ihop det. Men nu hittade jag din blogg och ser att det går visst. Hur är det med så många små samtidigt? Min minsting kommer precis ha fyllt 1 när bebisen anländer.

 5. fanny s

  Vi behöver verkligen potträna vår minsting, han fyller 3 år till våren….bara föräldrarna som har svårt att få tummen ur ? En gång har han lyckats bajsa på pottan, annars har vi inte kommit så långt.

 6. Erika

  Hur gör ni med blöjan nattetid? Tar ni bort den samtidigt? ?
  Min son har varit blöjfri sen i somras men fortfarande blöja nattetid. Försökt bli av med den men går inget vidare.

 7. Ewi

  Vi körde ”det finns inga blöjor i Finland” med äldsta och tränade honom då vi var över hos mormor. Funkade jättebra!!! ? Mormor tvingade även sin lilla hund att sitta bredvid, så sonen fick visa hunden hur duktig han varit,

 8. Sabina

  Tips att strunta i underkläder i början. Det kan göra att barnet tror hen har blöja på sig och kissar därför mitt i leken.

 9. Caroline

  Min son är leka gammal som Melanie och bajsar på pottan ? Han har alltid varit trög i magen så när han var ca 9 månader började vi potta när vi märkte att han tryckte på. Nu mer säger han till när han ska bajsa men inte kissa. Vi tänkte ta de till sommaren då jag är ledig i 2 månader. Nu går han på förskola och dom pottränar inte utan kör bara potta när dom är blöjfria.

stats