Me & My Baby Dolls

My Baby Dolls

Bikini på barn

Så har frågan kommit upp på tapeten ang. hur jag tänker kring barn och bikini.
Någon drog det hela ur sammanhanget och tyckte att det är att sexualisera sitt barn genom att dom får ha bikini.

Jag blir lite mörkrädd.

Uppenbarligen tycker jag att det är OK med bikini på mina döttrar, likaså baddräkt. Våra tjejer har både bikinis och baddräkter och det är inte för att dölja något som inte ens finns där, utan för att det är fina badplagg- och jag lägger ingen som helst koppling till något sexistiskt kring barn som bär bikini- Gör man det så borde man fundera över ens egna tolkning känner jag.

Det är inte så att jag säger till Olivia och Celina, 5 och 3 år att dom ska ha på sig något på överkroppen- så att ingen ska se. Ibland har dom båda delarna, ibland bara underdelen.
Jag anser att vuxna som har problem med detta skapar problem som inte existerar. För barn förstår inte!

Hur tänker ni själva? Lägger ni någon sån tanke på när ni handlar badkläder till era barn att nej det här kan jag inte köpa till min dotter på 6 år för då kan pedofilerna bli till sig? (Fy känns så äckligt att ens skriva det.) Om ditt barn väljer en bikini själv, säger du då att hon måste gå utan överdel och det baserat på hur andra, främst män skulle reagera?
Läste i Paulas blogg och höll med när hon skrev att “varför är det främst vi kvinnor som måste anpassa oss efter vad samhället säger att vi ska och inte kan ha på oss och göra?
Vi ska inte ha korta klänningar för då får vi skylla oss själva om vi blir våldtagna, vi ska tänka på hur trevliga vi är mot en man för han kan ta det som att vi flirtar och då får vi skylla oss själva om han gör ett närmande eller som här – vi ska tänka på hur vi skyler ett barn, som är inte är det minsta sexuellt, för annars är det vårt fel att pedofiler går igång.”

Visst är det så? Helt sjukt! Vad hände med valfriheten att faktiskt få klä sig precis hur man vill utan att någon ska påpeka och komma med åsikter?

När ska man börja tänka att “nu måste jag gömma mig” i överdelar egentligen?
Mina äldre döttrar blir 9 och 10 snart, dom skulle inte vilja gå utan överdel bland folk fast dom har inte heller något att dölja. Så när printar man in det, ta på dig en överdel?
Hur tänker/tycker ni?


Igår kväll fick vi sällskap av vänner på stranden. <3

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
Me & My Baby Dolls

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. C

  Jag är bara sexton år så jag minns när jag började använda bikinis. Inte gjorde jag det för att jag tyckte att jag behövde dölja något? Jag tyckte bara det va väldigt fint & man ville ju ha som mamma. Har aldrig känt mig tvingad till varken det ena eller andra och man känner nog själv när man väl “behöver” en överdel. 🙂 Sjukt samhälle!

 2. C

  Jag är bara sexton år så jag minns när jag började använda bikinis. Inte gjorde jag det för att jag tyckte att jag behövde dölja något? Jag tyckte bara det va väldigt fint & man ville ju ha som mamma. Har aldrig känt mig tvingad till varken det ena eller andra och man känner nog själv när man väl “behöver” en överdel. Sjukt samhälle!

 3. Martina

  Sexualiserandet av småbarn har för mig inte med pedofiler utan med barnen att göra och förväntningar samhället har på utseende. Jag kommer så långt det är möjligt låta min dotter använda baddräkt och nederdelen/badbyxor. Det har med förväntningar på flickor och pojkar att samhällets “press” är så stor. Därför medan jag kan påverka kommer jag försöka låta henne ha kort hår, coola tröjor, blått osv. Eftersom förskolan och alla andra barn kommer påverka. Precis som jag kommer låta en son få ha tunika/klänning och inte så kort hår. För att inte begränsa dom. Eftersom du Satu tycker om flickigt och pojkigt förstår jag att du inte tänkt så. 9-10 tycker jag att de kan ha bikini eftersom 10åringar kan ha bröst.

 4. Karin

  Jag hade utan topp när jag var 12-13 och börjat få bröst ser jag på gamla semesterbilder 🙂 helt clueless/orkade inte bry mig 🙂

 5. Jenny

  Självklart är det okej med söta bikini på småtjejer 🙂 Sen är jag lite osäker på andra typ av plagg men det är kanske bara för att mina barn är jätte små. Vad tycker du t ex om en tröja som visar magen på en 11 åring? Jag är lite tveksam där men kanske om jag haft en 11 åring så hade jag kanske tänkt ”ah det spelar väl ingen roll, gäller att välja sina fighter”.

  1. Me & My Baby Dolls
   Me & My Baby Dolls

   Jenny- Min ena dotter älskar magtröjor att ha på sig hemma bara, jag har faktiskt inte tänkt i de banorna att det skulle vara “utmanande” eller så. Verkligen tänkvärt.

 6. Mumintrollet

  Vad andra gör bryr jag mig inte om,,men själv skulle jag varken satt på dem örhängen eller bikini i så tidig ålder. När de själva har nått en viss mognad är det upp till dem

 7. Therese

  Alltså jag e fan rädd för pedofiler o andra äckel som gillar barn så våra pojkar får inte bada näck vid stranden om det är mycket folk.. blir blöja/badbyxor. Om vi är ensamma på stranden eller det är typ en annan barnfamilj där är det okej men helst inte. Hemskt men sant. Better safe than sorry. Hade tänkt samma om det var flickor, att nederdelen täcks men överdelen spelar ingen roll, där får barnet bestämma själv.

 8. Malin

  Min dotter är sju och jag säger NEJ till bikini. I min värld är det något för vuxna, inte barn. Baddräkt går dock bra, men tidigare har hon helst haft shorts som brorsan sin. Jag tänker helt enkelt att BH och bikiniöverdel är något man har när/om man vill när man är äldre och faktiskt har fått bröst. Där är vi inte än.

 9. Sandra

  Generellt vill jag att min sexåring ser ut som en sexåring, treåringen som tre osv. Jag köper bikinis men tänker på vilka modeller, mönster jag köper mm. Så gör jag med alla kläder till min sexårings förtret. Så bikini- ja men inte alla modeller på mina små barn. När de blir större får vi tänka nytt och anpassa oss till då. Sen är det som du skriver. Ibland vill de ha båda delar, ibland nederdel och ibland baddräkt. Jag lägger ingen värdering i vad de väljer. Treåringen vill inte alls ha bikini utan föredrar baddräkt.

 10. Nette

  Hej Satu,
  jag tycker att barnen ska alltid själv bestämma när det är dags för dem att bära en överdel – det är en naturlig utveckling att med 11/12 ar de kanske känner sig äldre och pubertär och ser det hos vänninor etc… mina barn bär gärna bara underdelen eller baddräkt – det är även under 10…. personligen tycker jag inte en bikini som har en överdel som en vuxenbikini – eftersom det är verkligen i mina ögon inte nödvändigt….
  ha en rolig sommar!!

 11. Niobarnsmamman

  Jag hade aldrig reflekterat över det själv tills jag en dag hörde en annan mamma säga att hon inte skulle klä sina barn i bikini. Jag blev helt förskräckt över att vi lever i ett sådant samhälle. Jag använde ofta bikini när jag var liten och det har mina döttrar också gjort. Däremot känner jag nu som vuxen att jag hellre använder baddräkt när jag badar på allmän plats. Jag känner mig mera “klädd” på det sättet.

stats