My Baby Dolls

Bästa nattningstipsen!

Jag har fått en massa frågor om våra nattnings rutiner så jag tänkte skriva ihop en lista om tips om vad som kan hjälpa för en lättare nattning.

Sömnbehov är olika från person till person och hur gammalt barnet är. Alla behöver ju i olika mycket sömn, precis som vi vuxna. Några klarar sig på 4-5 timmars sömn medans andra måste ha sina 8 timmar.
Hur många timmars sömn mår ni bäst av?

Ett barn på 0-3 månader sover mest hela tiden, ca. 15-18 timmar om dygnet.
Sömnen styrs främst av och hunger och mättnad.
3- 12 månader kan sova upp till 17 timmar per dygn, 1-3 åringar sover i snitt 12-13 timmar per dygn.
3-6 åringar ca. 11-12 timmar, 6-12 åringar ca 10-11 timmar per dygn och så 12 år och uppåt behöver ca. 8-9 timmar per dygn. //

I vårt hem är det jag som lägger alla 7 barnen. Lite orättvist kan tyckas, men så har det varit sen första början. Pappan i familjen tycker att dom får gå och lägga sig själv, godnatt och sov- ungefär, men jag vill att det blir en mysig stund, även fast jag inte sitter där tills dom har somnat. Men visst kan det vara riktigt jobbigt och bökigt ibland och ibland tar även våra nattningar en evighet när jag får gå mellan rummen, men jag lovar er- håll er till detta regeln så blir det mycket enklare.

R U T I N E R . ☆

Rutiner är verkligen A och O.  Vi människor lär oss genom upprepning. Tydliga rutiner kring samma tider gör det lättare för oss att veta när vi ska sova.
Om ni får in en riktigt bra rutin som funkar just för dig och er familj så blir det genast mycket lättare.
Förbered ditt barn på samma sätt varje kväll. Försök att göra kvällsrutinen till något lugnt och mysigt. Ha som mål att rutinen ska avslutas i sängen.

Här kommer mina 6 i topp tips med rutiner!

☆ Var ute i dagsljus
– Vi försöker vara ute åtminstone 1 timme per dag. Har märkt att sömnen blir bättre när man får vara ute i friska luften och röra på sig.

☆ Var mätt
Ge barnet/barnen en kvällsmacka eller frukt innan tandborstning så att dom är mätta och belåtna till läggdags- då sover dom också bättre. (välling/gröt till de minsta)

☆ Ta ett bad
– Ett varmt bad är superavslappnande och skönt för kropp och själ. Det ger avkoppling. Ta på pyjamas och torr blöja. (på de små, haha)

☆ Ingen dator/mobil osv en timme innan läggdags
– Det blå ljuset från bildskärmar gör att vi människor inte känner av kroppens naturliga trötthet lika lätt. Därför luras vi att vara vakna längre än vad som är hälsosamt.

☆ Dämpa ner
– Jag börjar släcka ner och tända en massa ljus ca 1 ½ timme innan läggdags. Inga starka lampor överallt, utan det ska vara dämpat och jag börjar plocka lite lätt och inga vilda lekar.

☆ Sovdags- sjung eller läs en bok
– När vi varvat ner tillsammans så börjar det bli dags att sova. Se till att barnet/barnen är rena, mätta och torra och att dom inte hunnit bli övertrötta. Ibland är det svårt att pricka in, men se till att barnet fått varva ner en stund innan läggdags. Låt inte det bli en vana att barnen får somna på soffan varje kväll, utan avsluta rutinen i barnets egen säng.
Här är det dags att besöka toan, borsta tänderna och sen i säng.
Jag brukar sjunga vår speciella sång (barnen har alldeles egna) och sen puss & kram och våran speciella dikt och sen släcker jag ner, tänder nattlampan och går ut.

Samma sak med vilan som barnen har på dagen. jag brukar lägga dom vid samma tid varje dag. Får dom inte sova just då så blir hela dagen lite upp och ner.

Jag ska faktiskt ändra på våra egna rutiner lite grann nu har jag tänkt.
Att de äldre får vara vakna en stund längre än de minsta. Annars så har jag kört alla med en gång, så har syskonen fått och vänta i sin säng på ”sin” nattning.
Men jag tänker mig att jag lägger de små först, så får vi en lugn stund med de större.
De små ska ligga i sängen 19:20 -tiden och så får de stora vara uppe till 20:00.
Så som det vart nu har speciellt Nicole jätte svårt att somna, det kanske hjälper om hon får vara uppe lite längre.

På helger och när det är lov får barnen vara vakna lite senare. Men hur konstigt är det inte att barnet lägger sig tidigt och vaknar tidigt. Barnet lägger sig senare och vaknar ännu tidigare? Ha, alla som tänker att ”jag låter mitt barn vara vaken längre så att vi får sovmorgon imorgon” får tänka om. That aint the way it works… 😀

Hur gör ni vid rutiner? Hur gammal är ditt barn och vilken tid är det läggdags?
Dela gärna med er!

the most precious jewelsIMG_1755

 

 

 

 

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Jane

    Vi har 3 barnen i åldrarna 3, 6 och 9 år. När maken arbetar kväll/natt och jag lägger själv så dricker 3-åringen välling och sedan borstar jag tänderna på allt tre, de kissar och byter till pyjamas. De två äldsta lägger sig i samma säng och antingen läser de var för sig eller så läser den äldsta högt för sin lillebror medan jag läser saga för 3-åriga dottern och ligger bredvid tills hon somnat. Då går jag över till killarna, läser saga och sätter på en avslappning och ligger kvar mellan dem tills de somnat. Hela läggningen tar lång tid, oftast ungefär 1 timme men det är samtidigt den mysigaste stunden på dagen då jag får vara nära barnen och ligga tätt intill (jag jobbar 4 dagar i veckan). Och jag kommer ihåg när jag var liten och önskade så att mamma skulle stanna tills jag somnat så jag låg hela tiden och funderade på när hon skulle gå. Jag vet att mina barn älskar stunden av närhet på kvällen så det vill jag ge dem. När maken är hemma ligger en av oss och lyssnar när killarna läser och läser sen saga, avslappning, stanna tills de somnat medan den andra lägger dottern. Om jag lägger dottern kommer jag ändå in till killarna och kryper ner när hon somnat. Det är riktigt mysigt att ligga där och höra maken läsa saga.

  2. Linda

    Hej vi lägger våra barn runt 19 vi har fasta rutiner vad det gäller läggning har alltid haft med alla 5 barnen. Efter middagen brukar dom rita titta på film för att varva ner sen vid 19- tiden dags för tandborstning sen lägger dom sig i sina sängar vi säger god natt och sätter på varsin saga på cd och går. På fredagar och lördagar får dom titta på film i sina rum innan dom somnar dom somnar innan filmen e slut 🙂 Barnen e 6 år 5 år och 3 år 🙂 och har 2 äldre barn som e 24 år och 22 år dom två stora e tjejer och dom små e pojkar tack för en fin blogg så roligt att följa din familj 🙂

  3. Pauliina

    Vi gör oss redo efter Bolibompa. Då går vi och borstar tänder, kissar, säger godnatt till den föräldern som inte nattar och så avslutar vi med en bok medans dem sover i sina sängar. Max 20 min tar de sen sover dem runt 19.15. Men inte är de varenda dag de går som planerat, men allt som oftast 🙂 inte heller är de lätt när man har en 6 månaders som inte riktigt vill som jag vill haha. Men sen är hon också en envis finsk liten jänta, så som jag!

  4. Lisa

    Vi kör också stenhårt på rutiner! Samma som vi startade när den äldsta var 4 veckor! Hahaha. De är nu 1 och 4 år.
    Efter mat leker vi lite, sen bad, blöja (lillan) pyjamas, välling (lillan), bok och tandborstning (lillan), Därefter säger vi godnatt och lägger minstingen i sin säng. Sedan får stortjejen höra saga, borsta tänder och hår och kissa. Därefter läggs hon i sin säng. Tack och hej. Asskönt! Aldrig bråk eller långa nattningar.

  5. Liina

    Hej fina Satu. ? Jag (eller Oskari) stannar alltid bredvid Olavi och håller hans hand på kvällen när han somnar. Innan han kunde röra på sig och stiga upp så kunde han somna själv men nu så… Han står i sängen och ropar eller gråter efter oss om vi lämnar rummet. Vi har ju inte provat många gånger när det ändå går så fort och smidigt så här . Vet inte om jag bara måste fortsätta med det här så länge han inte förstår vad man pratar. 😀 Men vore skönt om han kunde somna själv. Hur gör ni med Celina? Hur har era barn lärt sig att stanna i sängen med huvudet i kudden? ?

    Va läskigt att skriva på svenska. Hahaha. Kram!

    1. Me & My Baby Dolls

      Liina- Du var ju jätte duktig! Jag lägger Celina, pussar kramar, klappar och sjunger en sån och sen går jag ut. Ibland hör jag henne sjunga en vers för sig själv (eller nåt) och sen bli det snabbt tyst. 🙂

  6. Therese

    Har ju bara Charlie 8 månader. Men här kör vi gröt kl 17:30-ish ( ibland middag om jag äter samtidigt) sen är det bad/tvättning och pyjamas. Släcker ner och vi leker o myser i soffan. Kl 19 är det en flaska ersättning, sen borsta tänderna och sen är det god natt. Han somnar i egen säng. Sjunger lite, berättar om morgondagen och pussar på honom innan jag går ut ur rummet. Låter dörren va öppen då han somnar lättast med lite ljud för då städar jag köket o diskat flaskor o sånt 🙂

  7. Anne-Marie Jemdahl

    Jättefina rutiner. Du är en toppen mamma och så pedagogisk. Men så är du ju också utbildad barnpedagog.

  8. Jannicke-mamma till tre

    Vi har nästan lika rutiner som ni.
    Vid 18 är det kvällsmat, sen 18,30 dusch eller bad, vid 19 är det torr blöja och välling till de minsta och sen god natt. Jennifer får vara uppe till 20 och när de minsta sover så brukar vi läsa en bok =)

  9. Lisa

    Vilket bra inlägg om sovrutiner 🙂
    Min dotter (13 år) lägger sig kl 21 när det är skolvecka..
    På helgen får hon vara uppe till typ kl 12..
    Men dom rutinerna har hon oftast hos sin pappa då hon är där mest.
    Men jag följer samma tider som han har när hon är hos mig.
    Det blir enklast så..

  10. Minna

    Vi har oxå haft alltid samma rutin. Barnen brukar lägga sig 19-20 tiden.Lugn lek innan..Jag säger att snart ska vi städa bort leksaker ,det är läggdags.Sedan plockar vi bort leksakerna tillsammans,blir kvällsmacka+kiss (försöker få sonen på pottan+blöja),dusch,tandbortsning o nattkläder.Puss till alla.Hos oss vi turas om med pappa..Det pga jag jobbar i skift dag/kväll så ibland är det han som lägger båda.Den som lägger äldre dottern ,5-årig snart, för det går snabbare, går ut med hunden.Den andra lägger yngre 2,5årig sonen som har speciell nattsång.Sen blir det efter det puss o sov gott.Och ut från rummet.Funkat rel.bra sedan han var bebis.sovit alltid bra sina nätter (hoppas han inte se detta och börjar nu härja på nätterna haha!).Han pratar mycket i sömnen men det är annan sak. Dottern har ingen sång för hon sade själv en kväll att det vill hon inte ha längre,nu är jag stor.Så med henne har man en liten pratstund (som man får bestämt förkorta för hon är vår papegoja) om vad händer imorgon,vad har hänt idag osv.…Sen är det dax för en speciell ramsa om skyddsängel,kudde och puss… Får bestämma själv om vill ha nattlampan tänd… Så ser det ut hos os.. Låter fint men ofta massor av tajfs om städning och kläder….

  11. Minna

    Vi har oxå haft alltid samma rutin. Barne brukar lägga sig 19-20 tiden.Lugn lek innan.Jag säger att snart ska vi städa bort leksaker ,det är läggdags.Sedan plockar vi bort leksakerna tillsammans,blir kvällsmacka+dusch,tandbortsning o nattkläder.Puss till alla.Hos oss vi turas om med pappa. .Den som lägger äldre dottern ,5-årig snart, för det går snabbare, går ut med hunden.Den andra lägger yngre 2,5årig sonen som har speciell nattsång.Sen blir det efter det puss o sov gott.Och ut från rummet.Funkat rel.bra sedan han var bebis.sovit alltid bra sina nätter (hoppas han inte se detta och börjar nu härja på nätterna haha!).Han pratar mycket i sömnen men det är annan sak. Dottern har ingen sång för hon sade själv en kväll att det vill hon inte ha längre,nu är jag stor.Så med henne har man en liten pratstund (som man får bestämt förkorta för hon är vår papegoja) om vad händer imorgon osv.,vad har hänt idag…Sen är det dax för en speciell ramsa om skyddsängel,kudde och puss… Får bestämma själv om vill ha nattlampan tänd… Så ser det ut hoss os.. Låter fint men ofta massor av tajfs om städning och kläder….

  12. Sophie

    Hej Satu!
    Tack för en vacker och givande blogg 🙂
    Vi har fasta kvällsrutiner för barnen, är viktigt för mig att få den där tiden på kvällen själv. Lägger minsta vid kl 19 och största (9 år) lägger sig 20.30. Vi läser saga och sen somnar barnen själva i sina sängar. Vår minsta kille, 1 ½ år är dock väldigt känslig för om det händer något som inte brukar hända. Igårkväll var jag exempelvis uppkopplad till ett seminarium och ljudet från datorn gjorde att han inte kunde somna utan blev väldigt ledsen (bor inte så stort), blev sen insomning när han väl kunde slappna av stackaren <3 Annars är det sällan några bekymmer kring nattningen vilket är väldigt skönt! Vi väntar bebis #4 i januari, har alltid haft en dröm om sju barn medans min man tjatar om tio 😀 Vi får väl se hur det blir, vi har fått hjälp att bli gravida så det är inte så enkelt/självklart för vår del och kan ibland bli så avundsjuk på de som blir gravida av att "bara" titta på varandra 😉 😀

  13. Hanna

    Vi har tre tjejer på 6, 4 och 11mån. Stora tjejerna lägger sig kl 20 och lilla tjejen 19:30. Vi har kämpat länge med att hitta rutiner och nu äntligen tror jag vi är i mål! Lilltjejen har haft stora sömnproblem men sover äntligen hela nätter. Ren blöja, pyjamas, saga, tandborstning och en godnattpuss och hon sover gott 🙂 Stora tjejerna borsta vi tänderna på och ger puss och kram. De leker/läser en liten stund och sen somnar de.

  14. M-E

    Hej! Vi verkar fungera ganska lika 🙂 Rutiner, rutiner, rutiner som lite får ändras ju äldre barnet blir. Vi bor i ett land i södra Europa och det har blivit en vana för oss att äta middag sent, runt 18h30/19 vilket gör att vi inte har kvällsmål. Efter det följer tandborstning, eventuellt dusch/bad, val av saga och var och en går in på sitt rum. Min äldsta (snart 4 år) kryper upp i sängen och ”läser själv” medan jag nattar två åringen, lägger på blöja och läser två sagor eller sjunger en sång. Sedan går jag in till fyraåringen, läser sagan, pratar lite, stor kram och puss, så släcker jag lampan och går ut. Då är klockan ungefär 20/20h15. Hos oss är det också jag som lägger barnen, delvis därför att jag är ensam på veckorna och har mina rutiner. På helgerna är det dock min man som läser för det äldre barnet. Vi kollar på tv endast på morgonen, ibland då det spöregnar kan vi titta på en film på eftermiddagen och andra skärmar använder vi just inte, bara till att prata med Mommo o moffa i Finland 😉 Vi är också ute så mycket vi bara kan och det hjälper oss alla att hitta sömnen om kvällen ! Nu ligger en liten i magen min och växer så det ska bli kul att se hur vi utvecklar rutinerna till våren ! 🙂 Tack för än ett bra inlägg! God Natt 🙂

  15. Jenny

    Intressant inlägg. Jag har en tjej som blir 3 år i Februari och en som är 13 månader. Vi kör bad vid 19, sen lite välling och ett gäng böcker. Sen lägger jag stora tjejen på sitt rum vid 20 och hon somnar själv och sitter sedan med lilla tjejen i en fötölj i en 10 min till hon somnar och lägger sedan ner henne. Stora tjejen vaknar vid 7.30 och lilla tjej vid 6 men sommar om i vår säng till 7.30. Själv behöver jag typ 7 Tim förutom när tjejerna var bebisar då funka det okej med 4-5 Tim men tycker det är jätte tufft om det skulle hända nu t ex om dom är sjuka. Stora tjejen sover inte längre på dagen men lilla tjejen sover ungefär 1.5-2 Tim vid lunch.

  16. Lotta

    Säger som du – rutiner är A och O.
    Gör alltid samma rutinarbete kväll med mina tre och har gjort sen de bara var några veckor gamla.
    Här har det aldrig varit bråkigt vid läggdags utan de vet vad som gäller. Nattningen har heller aldrig tagit evigheter,, som vissa kan klaga på. Det gäller ju som du skriver att pricka in rätt tid så de inte är för pigga eller blir övertrötta.
    Min minsta är som Kevin – lägger sig 19:00
    Mellanbarnet 7 år lägger sig 20:00
    Och 10 åringen 20:30 (ibland drar det ut på tiden men absolut senast 21:00)

stats