Me & My Baby Dolls

My Baby Dolls

BÄLTROS på barn

Alltså hjälp.
Olivia fick mystiska prickar på magen häromdagen, hon tyckte att dem kliade så jag smorde in dom och tänkte faktiskt inte så mycket mer på det än att hon var lite torr och kliat sig så att hon fick utslag.
Idag klagade hon på att det klias så mycket, nu hade det samlats ett litet gäng prickar bredvid också. Hmm…. Kollade ryggen, litet gäng där också.

Jag sa till Andres att jag ska ringa till KRY för att kolla upp det, men att jag lägger upp en bild på mina händelser på instagram medans. Alltså tänk vilken stödgrupp jag har i er, helt fantastiskt. ♡

Andres undrade varför jag skulle göra det för och jag svarade bara att ni brukar vara jätte snabba med att hjälpa och tipsa vad det kan vara så jag la upp bilden och fick såå många svar och tips från er som jag googlade på medans jag väntade på läkaren och kunde jämföra symptom och utesluta, många gissade rätt- läkaren bekräftade att det är bältros. BÄLTROS.
Alltså?? Jag visste inte ens att barn kunde få det?? Det är ovanligt att barn får det, oftast är det människor på 50+ som drabbas.

Jag googlade naturligtvis allt jag kunde om det och nu är jag lite visare.

Det är så att Olivia har träffat barn som hade vattkoppor, men eftersom hon redan haft vattkoppor så tänkte jag att hon kan inte få det igen- men istället blev det bältros som orsakas av samma virus som vattkoppor. När du har haft vattkoppor stannar viruset kvar i din kropp för resten av livet. Viruset kan bli aktivt igen och då får du bältros. Så du kan bara få bältros om du tidigare har haft vattkoppor.
Vad är oddsen för det 🙁
Men så läste jag att man vet inte säkert varför det sker en reaktivering av vattkoppsvirus så att bältros uppstår, men förändringar i kroppens immunförsvar kan vara en orsak. Man får således inte bältros av att ha träffat en annan person med vattkoppor eller bältros- som jag trodde eftersom hon fick detta ca. 7-10 dagar efter träffen med kompisen. Så hur fick hon det?

Bältros är inte särskild smittsamt och smittar inte via luftburen smitta, som vattkoppor gör, utan endast via direktkontakt med sårvätska från blåsor till personer som aldrig haft vattkoppor.
Den som smittas kan då få vattkoppor om den ej haft det tidigare. En person som aldrig haft vattkoppor har inget vilande vattkoppsvirus i kroppen och kan därför inte få bältros. En person med bältros kan inte smitta en annan person så att den får bältros.

Så det betyder att Olivia i sin tur kan smitta sina småsyskon med vattkoppor.
Kevin, Celina & Isabelle har inte haft det ännu.

Det kliar på Olivia nu och hon känner sig trött, men annars är allt tip topp.
Jag håller på och tvättar hennes sängkläder och inbillar mig att jag stoppar spridningen på henne på det viset. Har smort in henne med antibakteriell kräm och lagt kompresser så att hon inte ska klia direkt på utslagen.


Hoppas att det går över snabbt 🙂

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
Me & My Baby Dolls

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Niobarnsmamman

  Jag har faktiskt haft ett syskonbarn som fick bältros som tvååring, men hon är enda jag har hört om som har varit så liten. Hon hann smitta sin lillasyster och min dotter med vattkoppor. Hoppas att Olivias bältros blir lindrig och att de yngre syskonen får sina vattkoppor lindrigt sen.

 2. Sara

  Man kan vaccinera mot vattkoppor, men man betalar själv. Kolla med er närmaste vaccinationsbyrå tex. Tror det är inom ca 3 dygn från ev smittillfälle så förhindrar man infektion. Resultatet av vaccinationen är samma som om man haft vattkoppor.

 3. Sofi

  Vad bra förklarat, och vad bra att du tog dig tid att skriva ett så upplysande inlägg!!! Så många som fått lära sig fel gällande vattkoppor och bältros. Vi ska vaccinera våra små i veckan! Finns ingen anledning att inte göra det känner vi 🙂 Massa krya-på-dig-kramar till Olivia!

 4. Millie

  Min dotter har haft bältros. Gör väldigt ont. Visste inte heller att barn kunde få det men har sedan hört flera dom varit med om det…

 5. Carina H

  Jag har haft bältros,visserligen i vuxen ålder. trodde inte barn fick det i så låg ålder. men bra att veta vad det är i alla fall.

 6. Justina

  Hej Satu! Gud, vad synd att lillgumman fått bältros! Jag hoppas att hon inte lider någon smärta.
  Jag vill bara säga att min pappa hade genomgått bältros redan 2 ggr och det ÄR luftburen. Han hade inte haft någon kontakt med sårvätska och inte ens med den sjuka personen direkt.

 7. Alex

  Stackars Olivia 😣 hoppas hon kryar på sig fort! O jisses vilken söt bild på henne! Hon börjar bli så stor!

 8. Fembarnsmamma

  Vilken otur. Stackars lilla O! Hoppas att ni slipper fler som blir sjuka.

  Jag har lärt mig precis som du, men min mormor fick också bältros när hon tagit hand om min kusin med vattkoppor, så undrar om det inte ändå i ovanliga fall kan finnas ett samband.

  1. Me & My Baby Dolls
   Me & My Baby Dolls

   Fembarnsmamma- Jag tänker också det, för Olivia träffade ju några som hade vattkoppor och så efter typ 10 dagar kom ju detta… Något samband finns det nog, eftersom det är samma virus också.

   1. Fembarnsmamma

    Så tänker jag med. Kanske att sambandet är då svagt att det sällan blir så, men känns ju väl slumpartat om det verkligen är en slump.

    1. Millie

     Min farmor fick bältros när en av hennes söner hade det så tror faktiskt också på något samband! Hon är övertygad att hon blev smittad då. Kan sätta sig i ansiktet också, det ska göra hemskt ont.

stats