My Baby Dolls

Att orka ta den fighten

Jag pratade med en väninna om sömnvanor och hon frågade mig hur ofta Celina brukar vakna på natten.
”Joo… 3-4 gånger.” svarade jag. Ungefär. Då vill hon dricka lite välling.
Hennes barn har minsann sovit hela nätter från ca. 3 veckors ålder. Well good for you.
Jag hör bara om alla bebisar som sover hela natten från några veckors ålder och jag undrar bara ”HUR GÖR NI!?”

BVC sköterskan smålog också när jag sa hur ofta hon vaknar. Barn från 6 månaders ålder behöver inte ha något att äta på natten, sa hon. Nähä men om hon är hungrig på riktigt då?

Jag ger Celina gröt på kvällen innan läggdags. Hur hungrig kan hon egentligen vara senare på natten?

ALLA mina barn har varit så här. Inte en enda av mina barn har sovit en hel natt förrän dem var över året.

Jag inser att det kan vara en vana att vakna och vilja ha något att dricka, men hur kan man veta säkert, tänk om hon faktiskt är hungrig?

Hur gör ni andra? Hur pass tidigt har era små sovit hela nätter? Hur gjorde ni?

Jag vet att jag måste bara orka ta tag i detta med att sluta ge henne välling när hon vaknar på natten. Bara ge henne nappen.
Men man ska orka ta den fighten också. Vet inte om jag orkar ta den fighten just nu. Jag tar alla sömnchanser på natten som jag får.
Men i längden blir det ju bättre att ta den fighten.

Jag ska. Jullovet är kanske en bra idé att starta detta, då behöver inte syskonen upp och iväg till skolan på morgonen om dom skulle vakna av lill hönans gråt.

IMG_1644DSC00487

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Elisabeth

  Hej Satu!
  Tusen tack för din blogg, jag älskar den och du ger mig så mycket inspiration och hjälp med olika saker! Du verkar ha en fantastisk familj! Min lille är 7 mån och jag har samma nattliga duster som du och ger välling för att få varje minuts sömn. Jag har en fråga som jag tänkte på i ett av dina tidigare inlägg. Du skrev att Kevin och Celina inte fick plats med overall i åkpåsen, hur löste/löser du det? Jag har samma problem själv nämligen och har ingen bra lösning på det då jag inte vill att barnen ska frysa.
  Tack på förhand! Mvh Elisabeth

 2. Alexa

  Själva poängen med det jag skrev var att, barn är väldigt duktiga på att visa själv när de är redo för saker, och då slipper man fighten som de kallas. Vissa barn är hungriga några månader längre än andra, vissa är mätta om natten redan som spädbarn, vissa barn behöver sova länge med mamma/pappa för trygghet, vissa känner sig redan så pass trygga att dom sover själv sedan spädbarn. Som sagt jag tror att om barn säger till på något vis så behöver dem nått och hur kan man då neka.

 3. Alexa

  Jag tror på att varje barn är olika vad gäller allt, det är kanske inte bara är välling hon är ute efter på natten, många barn vaknar av att dom behöver trygghet, behöver se eller höra sina föräldrar, hon är trots allt en liten tjej, jag har 3 barn, alla tre har fått sova med mig så länge som dom själva har velat tills dom bestämt sig för att sova i egen säng. Vilket har resulterat i att ingen, inte en enda natt har kommit in vandrandes och vill sova hos mig. Jag skulle aldrig ta en fight med mitt barn om något sånnt. För mig är det strunt samma om jag får gå upp 4 gånger per natt dör att ge välling, ge napp, eller bara kramas och ge trygghet. Bara dom mår bra, och som du säger tänk om hon nu är hungrig hur kan man som föräldrer neka henne välling? Skulle någon förälder i världen skippa att ge sitt barn middag för att man inte orkar? Herregud. Barn säger ifrån när de behöver nått, det r trotts allt vi som skaffat dem, och inte dem som skaffat oss

  1. Me & My Baby Dolls

   Alexa- Håller med till viss del. Men jag tycker absolut att man ska sluta med nattmål förr eller senare, OCH få dom att sova i sina egna sängar. För mamman behöver ju också må bra för att orka? 🙂 (Alltså om man vet att det endast är en vanesak)

 4. emelie

  Min treåring har väl sovit 10 hela nätter sen han föddes.vaknar minst två ggr per natt. Äter såklart inte, har inte gjort sen 6 månader!.

 5. Ida - EndoPain

  Tack snälla du för att Du skriver att inget av dina barn sovit hela nätter förrän efter 1 år! Jag är så trött… Inatt vaknade Liam en gång i timmen MINST! Kände mig som en zombie när han ville gå upp kl 6,30!!!!
  Jag bara går å väntar på att de ska bli bättre. Att han ska sova utan att vakna tusen ggr på natten. Han får ingen välling/ ersättning. Han slutade äta på natten när han var 6 månader tror jag. Vi ger gröt vid 18 och sen en flaska vid 20.

  Han är 11 månader nu

 6. Angelica

  Gör precis som du känner för, ingen kan berätta för dig vad du och C mår bäst av! Själv har jag en son som nyss fyllt 6 år och han har sammanlagt sovit 10-15 nätter hela nätter sen han föddes. Fortfarande idag vaknar han 3-6ggr per natt och väcker oss. Jag håller på att bli tokig! Sex år utan oavbruten sömn längre än två nätter…två gånger om året tar jag o maken in på hotell en helg så vi får sova. Även om man inte kan sova ikapp så är det skönt just då att få sova!

 7. Mathilda

  Jag kan inte annat än bara hålla med dej… alla mina barn har varit exakt likadana och den minsta killen är nu 3,5 månader. Han har nu börjat vakna mer på nätterna än tidigare då det kanske var 2 gånger. Men jag kan inte sova när han ligger och gnäller och gnyr. Sen ger jag han välling och då somnar han direkt. Jag har aldrig heller varit med om att inte ge mat på natten. Min näst minsta är lite drygt 1.5 år och har precis (av sej själv) slutat äta välling på natten.

 8. Felicia

  Min son vaknade varannan timme för mat på natten i början, när vi tillslut, vid ca 2mån, lät honom flytta till eget rum så blev det bara två uppvaknande, och nu är vi nere på ett.
  Jag och min man kom fram till att han nog stördes utav oss vuxna och då vakande till lite och tänkte, ”jag är nog lite hungrig ändå”.

  Kanske det kan vara ett tips? Blir kanske lite svårare för dig/er med tanke på att Celina ska dela rum när hon väl ”flyttar ut” 😉

  Och det som BVC säger stämmer delvis, nej efter en viss ålder behöver inte bebisar äta på natten rent näringmässigt, men det kan ju vara så att de är hungriga, och vem är vi då att säga ner?
  Lycka till hur du än bestämmer dig för att göra 🙂

 9. Anna

  Dreamfeed!!

  Ge henne en flaska välling i sömnen det sista ni gör innan ni går och lägger er. Har funkat toppen på alla mina tre 🙂
  Vill de inte ha så dricker de inte, men normalt slukade de en stor flaska vid ca 22-tiden och sen sov de gott resten av natten. och jag kunde vara rätt säker på att de inte var hungriga om de vaknade till

 10. Emelie

  Ge henne välling i sängen när hon ska somna efter gröten. Mina barn har alltid fått en sista skvätt välling i sängen och det har gjort att dom sovit hela natten. Dock inte idealiskt med tandborstningen men ingen av barnen har haft hål. Lycka till!

 11. Sara

  Min bvc sköterska sa att det är vanligt att bebisar äter nattamat upp till 10 månaders ålder. Det är så jag har slutat med bröstsnutteri för alla mina 5 barn. Får se om det blir så med hon som snart blir 10 mån med….
  Det beror ju på hur de ligger med vikten enl kurva också. En så pass liten tjej som din hade jag fortsatt ge mat, dock bara ett mål per natt, inte tre.

 12. Lana

  Du gör det du känner e rätt för ditt barn. Min yngsta är 2 1/2 år och varje kväll får han sin tuttis me mjölk i. Så har vi gjort med dom alla och dom slutar själva. Så vi väntar å låter han bestämma när han inte vill ha den. Ibland vaknar han på nätterna och ber om mer å visst får han. Du vet vad som e bäst för ditt barn

 13. Mamma bläckfisk

  Jag tycker inte alls att du behöver ta fighten om du inte känner dig pepp på det. Det viktigaste är att du är lyhörd för både hennes och dina behov. Om dessa står i motsättning, till exempel om du inte får någon sömn, så behöver du hitta en lösning. Men om det funkar ok (att det ska funka perfekt kan man inte förvänta sig) så tycker jag att du ska fortsätta som du gör. Barn är olika och mammor är också olika. Tids nog kommer hon inte längre vilja ha mat på natten och tids nog kommer hon att sova nätterna igenom (eller åtminstone sluta med att väcka dig om hon inte gör det).

 14. Jessica

  Min Charlie på 6 månader vaknar ca varannan timme på natten. Ibland sover han 3-4 timmar när han lagts för kvällen men sen vaknar han och vill amma varannan timme.. jag känner som dig, tänk om han verkligen är hungrig. Så jag tänker att jag fortsätter att följa hans schema… men jag har inga andra barn att tänka på … kämpa på <3

 15. pernilla

  mmm mina barn har oxå ätit länge på natten…gått upp gjort flaska o sen somnat om…nu är Nellie snart 1 ½ år så nu sover hon hela nätter utan flaska men får en flaska vid 20 istället…somnar vid 19 o sen får flaska vid 20 eller när hon vaknar…sen sover hon hela natten…
  tur att det bara e en kort period…
  kram

 16. Sara

  Alla mina barn har ätit två riktiga mål mat om dagen plus grötmellis mellan de målen. Sen har de fått välling precis innan läggdags,då känner jag mig säker på att de håller sig mätta hela nätterna. Yngsta är nu 10 månader,somnar runt 19 och sover sen till ca 6 i egen säng,då plockar jag upp henne till mig så kan hon sova en timme till. Jag har varit stenhård med att mina barn ska vänjas med att somna och sova i egen säng. Tror det är nyttigast för både barn och föräldrar!:) Man får räkna med 3-4 dryga nätter när de ska vänjas men sen har det inte varit några problem,gäller att inte ge sig!:) Självklart kan de vakna under nätterna av att de behöver ny blöja eller att nappen är borta,!:)

 17. susanna

  Både jag och nej ang avlastning…
  Jag bor ju med dotterns pappa men han går ju upp kl 05 och åker strax efter och han måste ju få sova.. .han har tagit en natt på de här månaderna.. men annars är det ju såklart jag..
  Om jag ska ha avlasning på natten så måste jag ju lämna ifrån mig henne och det känns inte alls bra att lämna en sån liten.
  Borde väl sova dagtid.. men med ”bara ” 3 barn i hushållet så blir det ju tvätt och städ och jag är pedantisk så jag har så mycket måsten när väl melinda sover på dagen allt mellan 30 min till 1,5 timme… så när jag är klar med sånt så är hon oftast på väg att vakna…
  Hur gör du med sömnen på dagen?
  Hur hinner du med allt?
  Du får det att låta så lätt.. tex att du hinner rensa och måla mm… en annan är glad om man hinner vika tvätt medans hon är vaken…
  kram tillbaka…

 18. Fia

  Vi fick rådet att låta pappa ge lite ljummet vatten i flaska istället för välling, och jag lovar att det fungerade, när inte mamma som var trött och gav med sig om natten så blev det snabbt ointressant att vakna och försöka så många gånger. Pappa och vatten var inte lika frestande 🙂

 19. Camilla

  Åh det är samma här. Jag ammar ju fortfarande med oftast vaknar C mellan 2-4 ggr varje natt. Det är en bra natt. När jag sen börjat med välling vet jag att jag fått ge lite välling upp till 8 ggr på en natt.
  Helt otroligt att man orkar med allt ibland 🙂
  Alla mina har börjat sova hela nätter från 1,5-2 år.. Hur orkar vi egentligen?:)
  Testa att byta ut mot vatten det gjorde jag med Kevin, men nöjer hon sig inte med nappen på natten så borde hon ju faktiskt va hungrig.

  Kram till er

 20. B

  Båda mina barn sov hela nätter från att de blev 2 månader. Min yngsta e någon vecka äldre än Celina. Hon får välling vid ca 21 tiden o sover till kl 08. Förra månaden åkte hon på en kraftig förkyldning och vaknade var 4 h, tröstade henne självklart o gav henne även välling eftersom hon åt så dåligt om dagarna. Men sedan fortsatte hon att vakna även efter att hon hade blivit frisk o hade liksom lärt sig att det finns mat o mys med mamma. Jag avvänjde henne genom att endast ge napp utan att lyfta upp henne, de dagar det var mer jobbigt bar jag över henne till min säng o samsov, då sov hon ganska direkt och vaknade inte ens för nappen.
  Prova med att ge henne lite vatten i flaskan o sedan nappen. Tillsist kommer hon tänka ” ingen idé att vakna nu finns ändå inget att få” 🙂

 21. Sofia N

  Har verkligen inga råd att ge förutom att inte lyssna så mycket på hur andras bebisar har sovit, de fungerar ju så olika med sömnen. Min första flicka slutade äta på natten vid sex månader, då blev hon nöjd med nappen MEN vaknade gjorde hon ju så fort nappen åkte ut 🙂 hon började sova hela nätter mer regelbundet när hon var närmare året. Andra flickan slutade äta på natten vid elva månader då hon äntligen accepterade flaskan men napp har hon alltid vägrat. Då vid elva månader fick pappan sova med henne i ett annat rum i två veckors tid så vi bröt hennes vana av att ha mitt bröst att snutta på och i samma veva började hon sova hela nätter, iaf 7 av 10 ggr ;).

 22. Valentina

  Du ska göra som du själv känner. Man gör som man själv känner för.
  Jag var tvungen att sluta ge de mat på natten då de inte växte som de skulle. Om man ger barnen mat mellan 01-05 så hämmar det tydligen tillväxten. Kommer inte ihåg varför. Men vet inte Om det stämmer då en väns dotter åt på natten tills hon var över ett år och hon växte så det knakade.
  Mina barn har inte sovit en hel natt heller förrän de var över året. Men när de var 10 respektive 7 månader slutade jag amma på natten. Tipset från BVC sköterskan var att ge de en flaska välling precis innan jag skulle lägga mig. Så runt 23 gav jag de välling. Båda vaknade av hunger och jag hade en del sömnlösa nätter. Gav vatten och satt med de under tiden de grät tills de somnade. Äldsta gick det lätt med. Det tog en vecka tills hon sov ”hela natten”. Vaknade vid 5 o var dööö hungrig. Men då är det ok att ge välling igen. hon började sova fram tills 7 när hon började på dagis vid 17 månader.
  Lillan tog det ca 2 månader att vänja av vid nattmatning. Två månader utan sömn var för jävligt men visste att det skulle bli bättre. Fast hon vaknade inte av hunger i två månader utan det var nog mer för närhetens skull. Men vid 5 fick hon välling. Nu är hon 14 månader och sover sedan en månad tillbaka till 7 utan mat.

  Tack för en fin blogg. Tycker det är fantastiskt att du klarar av 7 barn!! Jag kommer få mitt tredje på tre år och dagar jag känner att jag inte orkar tänker jag på dig och din fina familj.

 23. Lisa Persson

  Våran Alma som är 18 månader slutade äta på natten för bara några månader sen.
  Vi började erbjuda henne vatten istället för ersättningen hon druckit tidigare o de funkade för nu äter hon inte nåt på natten.

  Hon kan va lite törstig nån gång ibland men då är de bara några klunkar vatten sen är hon nöjd

 24. susanna

  Jag har en 4,5 månaders som första tiden hade kolik och sen sov 4 timmar innan hon vakande för mat.. från 6 veckors så efter flera timmars skrikfest på kvällen så sov hon alltid mellan 23-08..*lycka* men säg den lycka som varar men sen ca 6-7 veckor tillbaka ungefär i samma veva som 3 månaders vaccinet så sover hon inte innan kl 24 och sen är det olika om hon vaknar på natten eller inte. Hon tar mellan 1-2 timmar innan hon somnar om och det jobbigaste är att man måste gå med henne.. Jag har en katt oxå och när Melinda sover så jamar hon och skriker och väcker mig flera gånger i timmen… så jag sover aldrig mera än 1,5 tim i stäck och max 5 tim / natt… Har 2 bonusbarn också och en man som går upp kl 5…
  Man pimplar energidryck och kaffe som fan… men jag fick även struma efter förlossningen så jag är extra trött… jag gråter massor på nätterna och mår skit.
  Fattar inte hur du orkar … läser ofta din blogg på nätterna när jag sitter vaken och facineras och beundrar dina vackra barn och hur fint du har det.. Du piggar upp mig.
  Men jag försöker tänka att det går över.. Jag har väntat på min sessa i 8 år så även om det är jobbigt så blir det bättre nån gång…
  Kram på dig du vackra…

 25. sarapsvardag - Mamma & Fru

  I feel you! Arian vaknade minst 3 ggr VARJE natt till ca två veckor efter att Amina föddes, då började han sova hela nätter.
  Amina vaknar 1-2 ggr för att amma och somnar sedan om vilket Arian inte gjorde, Han kunde ibland vakna på nätterna och vara uppe i upp till två timmar…

  ”Hur gör man?” Ingenting faktiskt, tyvärr. Har haft samma rutiner med Amina och sover i princip hela nätter vilket Arian som sagt inte gjorde. Det är nog bara att vänta så småningom sover nog även hon <3

  Kram på dig!

 26. Fanny S

  Vi tog fighten när de var ca 6 månader. Innan vi orkade ta tag i det så har det eskalerat från att de vaknat ca 2 ggr per natt till varje/varannan timma. När det kommit till den punkten har jag varit helt förstörd efter nån månad med extrem dålig sömn och då har min man tagit barnen (då jag ammat) och efter två tre nätter har de börjat sova hela natten. Så värt det när det är gjort, men helt ärligt så känns det inte värt de i stunden. Även om min man tagit de nätterna så kan jag inte direkt bara koppla bort bebis och sova. Så jag förstår om man inte orkar ta fighten…som du vill jag ha varje chans att sova!

 27. jenniee78

  Det finns inget bra tips . Min son sov hela nätter sedan dag 1 . Min dotter vaknar varje natt. Men försök lägga henne senare . Än vad du brukar göra så kanse hon inte vaknar lika många gånger .

 28. ingelie.se

  Jag blev så arg när de se till mig det där om att barna inte behöver något på natten efter 6månader. Båda mina söner har tydligt varit hungriga på natten närmare året och då och då efter det. Har jag lyckats få dom att somna om med nappen har det bara resulterat i orolig sömn efter det. Så jag har alltid fått flest sömntimmar själv då de fått välling och somnat om skönt efter det.
  En annan sak som jag tyckt stämmer bättre är att de slutar äta på natten när de är stora nog att få i sig hela dygnets energi under dagen vilket dröjde för mina kräsna grabbar.
  Men jag tror som sagt inte en sekund på att de inte var hungriga och att det var en vana då de alltid åt en rejäl potion välling i ett svep på natten.
  Gör vad magkänslan och mammahjärtat känner är bäst.
  Alla barn är olika och har olika behov.
  Kram Ingelie

 29. Melinda - mamma till Julia och Henry

  Jättesvårt det där med maten!! Jag har haft den turen att ha väldigt snälla barn nattetid (peppar peppar..) men jag tror att det handlar mer om vana än om att de är hungriga på riktigt. Har hon ätit gröt på kvällen så borde hon stå sig! 🙂 Min son som är 2 ½ år säger ofta att han är hungrig så fort vi går och lägger oss, men jag pratar bort det och säger att han får vänta till frukosten dagen efter då vi precis ätit kvällsmat. Inte riktigt samma sak då han är betydligt äldre än Celina, men det jag ville få sagt är att jag inte alltid tror att de är hungriga ”på riktigt”. 🙂 Har du provat enbart vatten till henne? För törstiga kan de ju vara ändå! 🙂

  Kramar till er!

 30. Natalia anderne

  Eller så struntar du i det. Vår kille på 10 månader käkar fortfarande på natten. Vi prövade att sluta men för oss blev nätterna värre och aldrig bättre. Vår BVCsköterska sa att vi skulle lägga ner försöket och börja ge flaska igen. Om du inte störs av att ge flaska på natten så mår hon inte dåligt av det. Du är en fantastisk mamma till 7!!! Barn och va trygg i att höra det DU känner för när det gäller nattmat. Tack för fin blogg! Stor kram

 31. Sandra

  Mina tre små började sova hela nätter vid ett och ett halvt års ålder. Från kanske året och upp tills dess vaknade de minst en gång varje natt. Jag inser att det beror på att jag ammat dem länge och att de vaknat och velat amma för att det är mysigt mest. Visst det har varit jobbigt men absolut värt det! Lycka till! Kram

 32. Hanna

  Tycker inte du skall stressa upp dig över att hon vaknar. Hon är ju bara 6 månader. Hon har nog inte fått in någon riktig sovvana än. Hon kan ju vara hungrig. Beror lite på hur tidigt hon somnar om hon behöver ett nattmål.

stats