My Baby Dolls

Bil för 12 personer

Det här är en fråga som jag får flera gånger per dag- vad kör ni för bil??

Jag har inget körkort ännu så jag kör ingenting- men vi har en Renault Master för 15 passagerare, men vi har 12 säten i den just nu. På så vis får vi mer plats osv.

Och sen har vi en Volkswagen Caravelle som Andres använder till jobbet just nu.

Mina körkorts planer alltså…. Jag vill så gärna ta körkortet, det skulle underlätta så mycket. Men det är något som gör mig rädd också.

Innan jag fick barn började jag övningsköra och klarade t om teori provet, sen la jag det på hyllan och tiden rann ur. Nu läser jag teori lite då och då men känner att jag är så himla stressad med barn, hem, jobb och allt där emellan att ingenting fastnar! Jag dkulle behövs fler timmar på dygnet att få plugga. Det här är ändå en spärr i mitt huvud också, för jag är lite rädd. Nu triggas min dödsångest in igen- men jag har sen jag var liten trott att jag ska dö i en bilolycka- och… ja. Usch vad jobbigt att ens skriva om det.

Men. Jag vill, men är rädd och det hindrar nog mig att rulla bollen.

Just nu klarar jag mig. Jag veeeet att ni kommer stt skriva att det underlättar då mycket, mer frihet och barnen blir äldre osv. Jag vet allt det där och förstår. Just NU bor vi nära till allt så jag går mycket. (Försöker intala mig själv att jag gör något bra för min kropp OCH miljön eftersom några vill påpeka att jag har 10 barn och på det viset är jag en miljöbov) ?

Men. Jag är nog rädd för att misslyckas också. Med teorin, körningen… Har ni tips på bra appar som har frågorna som ställs på proven så hör av er ?

Men- Här är våran nyaste familjemedlem?

Älskar denna bil! Den var gul från början men min morbror har en firma som lackerade den svart.

Jag funderar på att sätta dit en ”my baby dolls” dekal på bilen ? Vore lite kul. ?

Har du körtkort? Hur många är ni i din familj och vilken bil kör ni?

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Sabina

    Jag har körkort sedan jag var 19. Vi är 2 vuxna och 2 barn. Vi har 2 bilar en Volvo och Renault. Vi bor iofs centralt med 5min till mitt jobb, barnens skola och dagis. Men barnens aktiviteter är på olika håll och flera tider som behöver passas. Hade nog klarat oss med en bil med noggran planering men men.

  2. Karro

    Åh känner så väl igen att tankarna på körkort/ bilkörning triggar rädsla o ångest! Innan jag tog körkort var jag helt livrädd över att krocka, skadas osv
    Hade galet mkt (trafik)ångest över allt detta vilket ledde till att jag helt la alla planer på att övningsköra/plugga teori åt sidan… Så fick jag mitt första barn o då det var en tuff omställning med förlossningsdepression kände att jag inte orkade med att ta tag i dels rädslan men även själva aktiva delen att ordna nytt körkortstillstånd osv för att kunna övningsköra. Men sen fick jag mitt andra barn o hade börjat bearbeta att jag skulle skriva in mig på trafikskola för att ta tag i den ”surdegen” m körkort en gång för alla! Så sagt o gjort, letade o hittade en helt underbar trafikskola med fantastiska trafiklärare, förklarade allt med min ångest o vi la upp en hållbar plan. Varvade övningskörning med min man (o barn i bilen ☺️) med lektioner på trafikskolan. Pluggade teori i böckerna samt laddade ner appen ”elevcentralen” som allt ingick i teoripaketet. Bestämde mig för att byta ut allt sk slösurfande till att plugga i appen. Jag gjorde så att böckerna var min bas samt alla frågor från appen som också hade ”slutprov” att öva på.. Märkte att det kom frågor på teoriprovet som jag kunde tack vare allt plugg i böckerna samt alla diskussioner i bilen med trafikläraren. Så min känsla är att enbart appen elevcentralen inte hade täckt allt, men det har jag förstått är väldigt individuellt. Vissa tycker det är tillräckligt o vice versa. Tips är också att söka på slutprov på nätet för att få olika formuleringar att träna på o göra olika typer av frågor. Satsade med fullt fokus en månad på trafikskolan samt övningskörde mkt privat då all koncentration var på att nå målet o få körkort! Det gick på första försöket 62/65poäng o sen när trafikinspektören sa grattis till avklarad godkänd körning var jag så glad att jag bara grät -så stolt att jag som aldrig trodde det var möjligt klarade av det. Inget är omöjligt, det kan bara ta olika lång tid! Så jag säger, klarade jag av det med min stora rädsla/ångest att vara i trafiken, att vända till att uppskatta att köra bil 🙂 så är inget omöjligt!!! Hitta ditt sätt o ta gärna hjälp av trafikskola för att få känna större trygghet iom att de har dubbelkommando på sina bilar o för att få rätt grunder då så mkt handlar om just trafikregler. Att varva med mängdträningen på hemmaplan är också ett tips, inte bara ekonomiskt utan för att det satte sig bättre att i lugn o ro få öva på aktuellt moment.
    Nu kan jag som sagt uppskatta bilkörning utan rädsla o livet m barn har blivit mer smidigt, det gick förut också såklart 😉 men efter körkortet blev det så mkt enklare o smidigare!
    Vi har en passat kombi till våra två barn m bilstol o det funkar att bjuda ett till barn på skjuts i baksätet som sitter på kudde också.
    Stort lycka till o jag tror du kommer fixa det galant när väl tid är inne för det! Det är värt all möda o slit när du väl har kortet i handen 🙂 det går att vända en stor rädsla till att bli en stor seger!!! Hejja dig!!!

  3. Angelica

    Jag tog körkort när jag blev 18 direkt ? och idag var vi en Kia sorento, men skulle kunna tänka mig i byta till en som har lite större uterummet för packning när man har uppe 7 säten , men än så länge funkar det!
    Va fin den blev när den blev svart 🙂 o körkortet, håller tummarna för att du vågar ❤️

    Kramar

  4. Louise

    We have an 8 seater van but we also have 3 other small Suzuki’s now that our kids are getting older and we have 3 at home who are learning to drive or have their restricted licences. So the van is almost a spare vehicle that we use when we need to transport the whole family or take kayaks to the lake!

  5. TK

    Heja dej! Klart du ska ta körkort. Du kan ju välja bort motorvägskörning till en början.
    Vi är 4 personer. Jag tog körkort som 18 åring (på landet) men har otroligt dåligt lokalsinne o började inte köra förrän när jag var ca 41 år då vi flyttade ut till en villa på landet. Tacka vet jag en bra GPS nu hittar öven jag. Vi har en rymlig audi etron och en biljöbov en nissan qashqai disel. Som sagt heja heja, kämpa på. Vad gör en kuggning om 100 år.

  6. TK

    Heja dej! Klart du ska ta körkort. Du kan ju välja bort motorvägskörning till en början.
    Vi är 4 personer. Jag tog körkort som 18 åring (på landet) men har otroligt dåligt lokalsinne o började inte köra förrän när jag var ca 41 år då vi flyttade ut till en villa på landet. Tacka vet jag en bra GPS nu hittar öven jag. Vi har en rymlig audi etron och en biljöbov en nissan qasquai disel. Som sagt heja heja, kämpa på. Vad gör en kuggning om 100 år.

  7. Pernilla

    Behöver inte din man busskörkort rör att köra den med så många passagerare?
    Hur får ni plats att montera bakåtvända stolar?

  8. Ulrica

    Jag har körkort och bil. Underlättar så mycket när jag kör barnen till förskola/skola och sen till jobbet. Sparar väldigt mycket tid på det och i somras när mannen jobbade hela sommaren kunde jag och barnen ändå göra saker utan att känna oss ”fast” hemma. Vi har tre barn och har en Peugeot 5008 och sen har vi även en liten bil för jobbpendling.

  9. Reka

    Jag köpte app via google store och studerat endast med den. Har också lagt den på hyllan i några år men har entligen den . Haft det i 2 år. Kan rekommendera att köra i Nynäshamn eller göra uppkörningen här. Mycket lugnare!
    Vi kör en Renault grand scenic men behöver nog byta … barnen växer och bilen trots 7 säten börjar bli för liten. Vi är sugna på en Mercedes Benz 8 plats 🙂
    Vi har 6 barn varannan vecka så större bil behövs annars åker vi med 2 bilar som är inte smidig.

  10. Sandra

    Vi är 11 personer, har 9 barn mellan 5 månader – 13 år. Har en Ford Transit med 9 platser, alltså ryms inte hela familjen. Vi åker aldrig någon stans hela familjen samtidigt och om det krisar så får vi åka i två bilar helt enkelt. Drömmer om en större bil MEN då måste både jag och maken ta annat körkort och det finns det vare sig tid eller ekonomi till men hade helt klart underlättat OM vi ska åka någon stans hela familjen.

  11. Fanny

    Vi är totalt 6 stycken i min familj? Vi kör en 7-sitsig Nissan x-trail. Jag jag haft körkort i 11 år nu. Hjälp vad gammal jag kände mig nu??

  12. Niobarnsmamman

    Jag har haft körkort sen jag var 19, min man likaså. Två av barnen fick körkort som 18-åringar och en som 17-åring. Vi har 9 barn men de två äldsta är gifta och utflyttade. Vi har alltså tre bilar i hushållet för tillfället. Vi bor på landet med långa sträckor till jobb, butik och egentligen all service, så körkort är ett måste då busstrafiken är sgs obefintlig. Nu är det dags för vår 16- åring att börja övningsköra och förhoppningsvis får hon ta körkort som 17- åring. Det skulle underlätta massor för oss föräldrar. Nu kör hon med vespa men det är väldigt väderberoende. Visst är det spännande när barnen ska börja köra själv men här är inte så mycket trafik så det har gått bra hittills.

  13. Marianne

    Jag tog körkort så fort jag hade åldern inne. Mest för att kunna köra själv med hästen på träning. Sen när vi köpte gård och bor lite avsides så hade det nog blivit krångligt utan körkort. Vi är fyra i familjen och vi har en Volvo V70 och en Skoda oktavia scout. Sedan har sonen en EPA.

  14. Shermin

    Jag vet precis vad du menar! Har också haft en tanke om att jag ska dö i en bilolycka (eller iallafall vara med om en) hur länge som helst. Jag lyckades ändå ta körkortet och har haft det i mer än 2 år nu men kör knappt någonting och är tyvärr lika rädd fortfarande. Rädslan blev värre när jag blev mamma också känner jag :/ Men jag har hört att man ska köra mycket och dagligen för att övervinna rädslan. IKörkort använde jag mycket och när jag fick alla rätt hela tiden på körkortsproven i appen och lärt mig alla formler för att typ beräkna bromssträcka osv så bokade jag in teori och klarade det på första. Lycka till ❤️

  15. Katja

    Jag tog körkort för 1 1/2 år sedan när jag var 30. Kände precis som du att jag kommer dö när jag kör och en spärr för både teoriprov och uppkörning, de värst skolenhet, någon som ska sitta bredvid och kolla exakt allt man gör…drog ut på det så himla länge men hade som mål att ha körkort innan min äldsta började skolan, vilket han gjorde nu. När jag väl bara tagit steget att boka in första körlektionen så släppte det mesta. Allt handlade om att jag inte kunde och därför kände mig otrygg, och kör man med körskola kan de ju dessutom både bromsa och fasa om det skulle behövas haha. Idag tycker jag att det är mycket läskigare att köra med andra, känner mig mer trygg när jag själv kör trots att jag tidigare verkligen trott att jag ska köra ihjäl mig. Jag använde appen ”ta körkort” och den tyckte jag var jättebra 🙂 nu valde jag att ta för automat då körskolan undrade vad jag skulle med ett manuellt körkort till, och det ångrar jag inte en dag, de flesta bilar idag är ju ändå automat 🙂

  16. Jessica

    Snart 33 år och har inte körkort. Övningskörde o hade allt bokat men fegade ur som yngre. Fick sen barn som 22åring och sen har det varit jobbigare o svårare (kanske åven mental spärr) att övningsköra o plugga teori igen. Men med 2 barn o ensamstående så känner jag att jag snart behöver körkort. Framförallt för att kunna hämta barnen på kvällarna. Men i vardagen klarar vi oss utan så tänker nog aldrig skaffa bil då det även är så dyrt samt miljöboven i det hela. Älskar vardagsmotionen både jag o barnen alltid får. ?

  17. Maria

    Tips för teorin, den som pluggar hårt får inte alltid bäst resultat, det gäller att plugga smart. Hittar du en god studieteknik ihop med motivation + bra lärare kommer du lära dig bra. Finns böcker i studieteknik eller föreläsningar att se på nätet tex. Även repetition och korta pausar är bra för inlärningen

    Lycka till

  18. Anna

    Jag tog körkort för 25 år sedan. Jag har inte kört på ca 15 år. Tycker verkligen inte om bilar eller trafik, cyklar eller tar buss om jag måste. Förstår inte varför jag lade alla mina pengar på körkort när jag inte tänker köpa bil. Ganska dyrt ID-kort 🙂
    Förvisso stör det mig ibland att jag inte kör då det verkligen hade underlättat i vardagen eller i alla fall under sommaren. Men ,nej tack för att köra.

  19. Klm Ewald

    Hey, also zuerst hoffe ich, dass die das übersetzt wird. Du machst das so wunderbar mit den Kindern und wer sowas täglich macht und meistert schafft auch den Führerschein mit links. Hab Mut, du schaffst das ! 🙂

  20. Katerina

    My God, the same as you, I was always afraid that I would be killed in a car accident or I would be killed !! I finally got a driver’s license but I do not drive yet ???

  21. Tessan

    Vi är fyra stycken. Två vuxna och två barn. Vi har två bilar. En dodge ram 1500 som är femsitsig och en GMC yukon denali XL som är sjusitsig.

  22. Mary Dever

    Yes, I drive but only was blessed with two children. Would have wanted more but dire medical issues prevented me going forward. We used to have a 7 passenger van when kids were younger. Now, have 4-wheel drive SUV to manage the winter roads in Michigan. Love your channel and your family!

  23. Elin

    Har en renult espace, dåligt lastutrymme men den dök upp i rätt tid, bra pris, 7sits, har 5 barn hemma, sammalakt 9st… körkort har jag oxå, vet inte hur jag skulle klara mig annars.. men de är en vanesak

  24. Ml

    Jag fick mitt körkort dagen efter min 18 årsdag för snart 20 år sen. Här var jag bor är det stört omöjligt att vara utan körkort. Förra sommaren var jag utan kort i 5 månader (pga av en rejäl fortkörning) och jag kunde inte ta mig till jobbet. 22 km men över 3 kommungränser och noll kollektivtrafik. Vi har 7km till närmsta bybutik. Skolbuss går men åt fel håll med tanke på mitt jobb. Nu är det äldsta dotterns tur att övningsköra, just fyllda 16 år. Hon övningskör med sin far. Om lagen inte ändras här i Finland kan hon troligen få dispens och få körkort när hon fyller 17år för att själv kunna ta sig till skola å jobb. Nu åker hon moppe till skolan de dagar hon jobbar, 17km/väg.

  25. Mikaela

    Ja tog körkort vid 18, är 45 nu. Tre barn bor i samma hushåll och kör en volvo v50. En enorm frihet när man är van att ha körkort. Men grejen är ju så att jag bor så att det går inte att vara utan. 12 km till närmaste lilla butik, 25 till staden. Sen alla turer när barn ska skjutsas. Här går inga bussturer. Men känner du oro inför körkortet så tänk inte på det nu. Så länge er vardag fungerar så är det bra.Vill du skaffa när barnen är strörre så hinner du det då. Hoppas du o din familj får en fin höst???
    Själv undrar jag vart sommaren försvann, den gick så snabbt att jag hann inte med??

  26. Katharine

    Yes, I have my drivers license. But I live in the USA, and it is very common for all to have a license. I grew up in other countries and understand that it’s not a common thing for everyone to hold a license. So I understand that you do t and I don’t think that’s bad or wrong! I think that it’s great that you can walk everywhere, that’s great for you and your children!! We have a van like yours, but ours is white. We have 10 children and I am expecting #11. My oldest is 14.

  27. Jenn Kilstrom

    I admire the courage you have to NOT drive. It takes discipline and good planning to not rely on a car for every need. Watching you walk and explore with your children is what I found most unique about you. I never considered you didn’t drive – I figured you planned to explore life in a healthy way.

  28. Elisabeth

    Hej har inte körkort men tre av mina fyra barn har. Vi är sex stycken i familjen så när barnen var små hade vi en caravelle folkabuss med sju säten. Nu har vi en Skoda octavia.

  29. Marie

    Hej!
    Tänkte bara påminna att uppdatera i din info. Står att du har 8 barn 🙂
    Du klarar lätt att ta körkortet, inga problem för dig!

  30. Malin

    Wow! Vilken bil!
    Vi är 6 st…2 vuxna 4 barn vi har precis köpt en wolkswagen sharan,,,är jätte nöjd!
    Heja dig med körkortet! Kommer gå galant! I vår familj är det jag Malin som har körkort och min man har inte tagit det än, sist han skulle ta det så blev han allvarligt sjuk,,vilket satt sig som en spärr för honom.. så jag förstår dig till hundra procent! Ni är så fina hela familjen! Tack för allt du delar

stats