My Baby Dolls

Du har hamnat i kvinnofällan!

Nu har jag visst hamnat i kvinnofällan hörni.
Den kommentaren fick jag häromdagen och jag vet inte riktigt om jag ska gråta en skvätt eller skratta åt det.
Ibland ska verkligen allt gå till överdrift.

Men jo, personen tycker att jag har hamnat i kvinnofälla eftersom jag är hemma och tar hand om hem och barn medans min man är ute och jobbar.

”Stackars Satu. Det är faktiskt 2018- talet och vi kvinnor strävar faktiskt efter jämställdhet.”

Wooouuu, backa bandet lite nu. Hur tänker du nu?

Är inte jämställdhet lika värde och lika rättigheter, på lika villkor och med lika rättigheter och med samma makt att själva bestämma och forma sina liv så som man själva vill- oavsett kön?
Var det inte det vi strävar efter? Att varje man och kvinna får bestämma själva?

Men jag ska då alltså inte få bestämma eller välja själv eftersom jag valde ”fel” – jag valde the old style och det är inte OK längre för det är inte jämställd. Jag valde kvinnofällan.
Varför är det en kvinnofälla om jag vill vara hemma med barnen och min man vill jobba? Varför hyllar man papporna som stannar hemma? Hör väl själv hur det låter- nedlåtande på kvinnan som vill vara hemma och hyllar mannen för precis samma sak. Jag är helt för jämställdhet, såklart- men jämställdhet för mig är inte att någon ska bestämma något åt mig. För att min pension blir drabbad om jag väljer att stanna hemma nu med barnen när dem är små?
Det är ca. 30 år till min pension, vem vet vad som kommer att hinna hända tills dess.

Har jag barn på förskola så klagar man på det, stannar jag hemma med barnen så klagar man på det. Hur orkar man?
Jag vill leva här och nu, jag vill vara med barnen när dom är små för den här tiden kommer jag aldrig att få tillbaka och det är just den här tiden jag väljer att värna om.
Jag hinner nog oroa mig över min pension, jag kommer nog inte att vara mammaledig hela mitt liv 😉
– Men just nu är det här och nu med barnen.

Ja nu är det så att jag är hemma och sköter barn och hem för att VI vill det och för att det funkar bäst för oss.
Ingen har någonsin tvingat det på mig/oss.
Andres vill jobba istället för att vara hemmapappa och sköta barn och hem 24/7 själv, det är inte hans grej.

Låt människor fatta sina egna beslut för sjutton och sluta lägg er in i andras familjesituationer.
Gör det som är bäst för dig och de dina så gör andra samma sak, respektera och döm inte.
Huvudsaken är väl att man har valmöjligheten och att man trivs med det- oavsett om man är man eller kvinna.

Jag hyllar alla som gör som funkar dem bäst, oavsett om man delar lika på föräldraledigheten eller om det mest är kvinnan eller mannen som är hemma med barnen. Låt alla få valmöjligheten att välja själva- man eller kvinna.

Kram!

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Vernesa

    Hade en man tagit hela föräldraledigheten hade vissa klappat händerna och hurrat för han är duktig pappa som tae ansvar ? så fort en kvinna gör det så är det fel på det .
    Samma grej , vi är på.lekplatsen o jag leker med mina barn : ingen som.säger va duktig och kul att dy orkar leka med dina barn . När min man däremot leker med barnen ska ALLA påpeka att han är sååååå duktig som.tar ansvar och leker med barnen ?
    Så sjukr egentligen .. tycker alla borde göra som de vill utan att få du gör fel /rätt ?✌

  2. ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

    Intressant det där med synen på ”kvinnofälla”. Jag tänker att det är upp till var familj. Är det en fälla om man är nöjd med valet själv? Knappast, en fälla är det först när man inte vill men är tvingad. Drömmen för mig skulle vara att kunna vara hemma, betyder inte att jag inte tycker om mitt jobb och yrke. Men jag tycker om känslan av att vara hemma mer. Känner mig mer som en fånge i det samhälle vi skapat där man ska jobba minst 8 timmar varje dag och fram tills man är närmare 70 faktiskt.

  3. L

    Jösses, man kan inte annat än bli trött. Tyvärr får vi idioter, tröga, felaktiga lära oss att leva med dom förståndiga, normala, perfekta människor som alltid vet bäst. Vi får väl ändå tänka att vi trots vår felskapta hjärna har förmåga att inse att det finns fler rätt än ett rätt och att man gör dom val man själv vill utan att trycka ner dom perfekta som endast vet att det finns ett rätt, deras rätt.

    Hur kommer din pension se ut bara för att du är hemma med barn? Jag vet. Troligen kommer du inte ha någon. Troligen kommer ingen att ha någon utan man kommer att få jobba tills man dör. Livet är så kort. Varför klanka ner på andra och bara tycka att en enda person har rätt? Öppna ögonen och försök vara lite trevligare mot din medmänniska. Låt den som vill vara hemma, vara hemma. Låt den som vill jobba, jobba. Olika tycken och tänkande kan vi alla ha, vi kan alla säga dom, MEN, på ett vänligt sätt. Själv är jag inte för att skaffa barn för att sen jobba ihjäl sig för att ha mest pengar på kyrkogården, jag tycker att barnen behöver sina föräldrar mer än att föräldrarna behöver vara ”rika” Jag köper ändå att folk jobbar och är mångmiljonärer utan att klaga på dom. Det är deras val. Livet kan försvinna fortare än man anar och i min värld tar jag vara på dagen än jagar pengar. Satu, gråt inte, skratta inte, bry dig bara inte. Ingen kan ändra på såna perfekta människor som bara har ett enda rätt, deras rätt.
    Puss och kram

  4. Tina

    Jag håller med i sakfrågan att man väljer själv och att alla är olika osv.
    Men om vi pratar att vara hemma med föräldrapenning på det allmännas bekostnad får vi stå ut med att politiska visioner och beslut styr. Sverige strävar efter ett samhälle där både hem- och förvärvsarbete delas lika mellan könen och det är fullt rimligt att det finns vissa krav och begränsningar att ta hänsyn till för att få del av statliga medel.
    Stanna hemma hur ni vill men ska det bekostas av skattepengar för man dela 🙂

  5. Minna

    Kvinnopower?Precis låt alla göra så de vill själva så länge det inte skadar någon annan.Låt alla blommor blomma.Bra skrivet?

  6. EvaKarlsson

    Håller med dig till 100% Satu/självklart ska varje familj göra de som passar bäst för dom själva ?. De är väl helt underbart att få se sina barn växa upp och få uppleva varje dag med dom?. Tror innerst inne att de finns många som hade velat göra exakt de du gör nu?. Jag tycker de är så fel att kalla de för en kvinnofälla – herregud pengar är inte allt. Jag har själv varit hemma längre med mina barn än va som är vanligt och de ångrar jag INTE- småbarnsåren får vi ju aldrig igen.
    Tänk vilken förmån de är att se sina barn växa upp och vilken förmån för barnen att ha sin mamma/ pappa hemma på heltid ?.
    Du gör va domar bäst för er och de ska alla andra faktisk ( ursäkta språket ) skita i.
    Många kramar till dig och din underbara familj Satu ♥️♥️♥️♥️

  7. Minna

    Känner igen detta och då är det ändå 30 år sedan jag var hemma. NU får jag höra detta då jag lägger ledighet så att det passa barnbarnen. Barn och nu barnbarn är det viktigaste som finns. Njut Satu av din tid med barnen. Innan du hinner blinka är de stora.

  8. Heidi

    Så bra skrivit! Jag önskar att vi hade den möjligheten. Min man är inte hemmapappatypen men jag blev hemmamammatypen, vilket jag aldrig hade trott!
    Jämställdhet är när man själv får bestämma vad som passar sin familj bäst! ?

  9. Stephanie

    Jag håller helt med, det är bara okej och jämställt om man väljer att dela lika med vem som är hemma med barnen och att man är nästan en bättre familj om pappan är hemma. Jag vill också självmant vara hemma med vår lilla son och hans pappa tycker det är okej för honom att jag är den som får flest dagar.

  10. Sara

    Hållet med dig helt och hållet. Men får kommentarer från andra hållet också. Jag har sex barn (två är stora varav den ena har flyttat hemifrån men de fyra minsta är mellan 3 och 10 år) Jag har valt att jobba heltid. För jag älskar att jobba. Jag har pendlingstid på va 1 h enkel resa vilket gör att om jag skulle gått ner i tid så får inte barnen märkbart mindre tid på förskola/fritids. Nu löser vi det så att jag åker extremt tidigt på morgon och kommer hem i god tid på EM/kväll (fördelen med förtroendearbetstid). Eller att jag sitter hemma och arbetat och då hämtar jag barnen ännu tidigare. Men!!!! Alla frågar MIG varför jag inte går ner i tid. Inte min make utan MIG!
    Och antagligen är det ”samma” personer som säger till dig att du har gått in i kvinnofällan som ifrågasätter vårt beslut med att jag arbetar heltid.

  11. Maria

    Hej.
    Men herreguuuuud, vad är det för fel på folk? Fattar inte hur man kan skriva såna kommentarer!
    Som sagt,, man gör som passar en bäst. Förstår dig så väl.
    Sköt om Er

    Kram Maria

  12. Louice

    Håller med!! Jag får massor av kommentarer och gliringar för att jag själv har valt att stanna hemma länge med vår dotter, alltså ett val jag själv har gjort. Min man är världens underbaraste pappa och han och dottern har en alldeles fantastisk relation ändå, han är ju alltid närvarande även om han jobbar liksom. Men man måste visst alltid förklara sig och försvara sig inför vissa ? jag har högskoleutbildning och fast jobb men har alltid vetat att när vi får barn vill jag vara hemma så länge det bara går, maken har däremot alltid varit tydlig med att han vill jobba. Så vad är problemet kan man undra. Jag vill inte att samhället bestämmer åt mig och fryser föräldradagar hit och dit, det gynnar väl knappast barnen att vara hemma med en förälder som längtar bort och inte trivs…. nej låt alla göra som de vill! ??

  13. Mammatillfyra

    Jag hatar ordet ”kvinnofälla”! Många slänger sig med det uttrycket utan att ens ha någon erfarenhet av familjelivet själv och har starka åsikter om hur dom minsann ska dela på föräldraledighet mm. när dom får barn. Det påminner om dom som anser att feminism innebär orakade armhål och inte lika lön för lika arbete/utbildning ??‍♀️. Tycker att den ”riktiga kvinnofällan” var när kvinnors rätt till heltidsarbete presenterades just som en ”rättighet” när det egentligen är den största ”FAMILJEFÄLLAN” som genomförts i Sverige och medförde att många föräldrar inte längre har ekonomisk möjlighet att vara hemma med sin barn så länge man önskar för att vår nuvarande familje/och så kallade ”jämställdhetspolitik” kräver att alla ska arbeta så mycket som möjligt. Att vara hemma och ta hand om barn, familj och hushåll och samtidigt möjliggöra för sin partner att arbeta i högre grad är också ett arbete men det glömmer många bort, framförallt när man ser program som Hollywoodfruar vars vardag inte är så lik de flesta föräldralediga föräldrars vardag i dagens Sverige ? Jag tycker precis som du att jämställdhet är att själva få avgöra och fatta de beslut som man önskar och passar sin egen familj och vardag bäst. Hoppas att vi i framtiden har möjlighet att arbeta mindre så att både mammor och pappor kan lägga mer av sin tid till sina barn och sin familj ❤

  14. Catrin

    Så bra skrivet!! Hälsar jag som står med 7 gåvan i magen å jag å mina tre hemmabarn ( på heltid…vi kan inte få nog av varandra å kompisar har de i varann å grannar)… bakar bröd å trivs med livet. Kram!

  15. Mia

    Så bra skrivet. Hos oss är det jag som varit hemma våra 3 barn, jag tar all vab för att det funkar bäst för vår familj. Nu jobbar jag med ett eget företag och jobbar mestadels hemma med administrativa uppgifter och då är barnen hemma med mig för det känns bra för oss och det är inte bra heller. När jag jobbar ute så är de små hos dagmamman (några timmar per vecka) då får man höra att de är där för lite för de behöver kompisar, vilket de har. Det är även fel med dagmamma eftersom det är för få barn. Vi har gjott dessa val för att det passar vår familj bäst.
    Så fortsätt som ni gör nu, ni vet bäst för er familj.
    Mia

  16. Cecilia

    Det bästa är ju om man delar på föräldraledigheten så att båda föräldrarna får möjligheten att ta ansvar för barn & hem, det har även visat sig vara bäst för förhållandet. Det är även viktigt att under småbarnsåren inte tappa bort sin egen identitet, blir lätt så när man är hemma många år.. då kan det vara svårt att ”hitta” sitt liv igen sen när barnen är stora och man måste sysselsätta sig med nåt annat. Min svärmor var hemma med sina barn under hela deras uppväxt och ångrar sig nu att hon inte jobbade lite mer, både pga den dåliga pension hon nu kommer att få klara sig på, men också känner hon att hon har gått miste om ganska mycket i arbetslivet. Alla gör förstås sina egna val, men det är viktigt att inte glömma bort sig själv, sitt jobb och sina vänner. Annars kan det som sagt kännas tomt när barnen en dag klarar sig själva.
    Ha en bra dag!

    1. Me & My Baby Dolls

      Cecilia- fast det bästa för en familj är kanske inte alls det bästa för en annan? Så man kan inte bara säga ”det bästa är att” det finns två sidor på allting. För oss är det inte så att det är det bästa att dela, varken för familjen eller oss i ett förhållande.

      javisst gör alla sina egna val, men jag personligen tror inte att jag kommer att tänka- Synd att jag spenderade så mycket tid med barnen och inte på att jobba.

  17. Rutmarie

    Hej. Jag har varit hemma med mina barn o är hemma fortfarande fast yngsta är snart 17 år. Nu lider jag ju av psykisk ohälsa så i nu läget är det kanske inte självvalt. Tiden när barnen är små är så kort så tycker man ska ta tillvara på den. Du gör helt rätt, du är en av mina idoler <3 Kram .

  18. Victoria - 6 barns mamma

    Så bra skrivet!!!!
    Är i samma situation och känner och tycker precis likadant , men tyvärr är det många människor som inte ser det som så.
    Det är super rolig att läsa om er vardag med barnen för jag är i samma sits själv och har hög igenkännande i det du skriver.

    Hoppas ni får en fin helg!
    Kram

  19. Sara

    Du har så rätt!
    Ang pension så ger ju föräldrardagar också pensionssparande och så kan man ju spara till pension ändå även om man är hemma.
    Många gillar ju att titta på hollywood fruar mm men när någon i Sverige är hemma så är det inte bra?

  20. Bianca

    Såå bra, fina du! ❤
    Har oxå fått de kommentarerna. Och samtidigt kommentarer om att det är synd om mannen som inte får chans att vara föräldraledig då jag tar all tid… Att VI tillsammans vill ha det så här och har valt just detta liv är det ingen som bryr sig om. Om vi inte delar lika på allt, alla sysslor, all tid med barnen, så är inte våra liv jämställda. Konstigt nog tittar samma personer snett när jag slitet med gräsklipparen och mannen sitter i sandlådan med de yngsta… ??.

  21. Annelie

    Så fantastisk bra du skriver!!!!! Håller helt med, varför ska man inte få välja själv när man kan.
    Jobba hinner man, stressa mellan jobb och hem är det så utvecklande om man kan/fårvälja.
    Heja dej som prioriterar det bästa vi har BARNEN, tiden går så snabbt.
    Kram från en blogg läsare
    Annelie

  22. Helen

    Hej!

    Håller helt och fullkomligt med dig. Var och en i alla familjer ute i landet/världen har rätt att bestämma hur deras ska fungera utan att andra ska lägga sig i (om det inte nu handlar om saker där det inte fungerar o där det finns oro)

    Vi har råkat på det omvända dock handlar det om vem som är hemma när barnen är sjuka. Jag har bättre lön än min sambo och kan även öka den då jag har provision. Givetvis väljer även jag att va hemma de gånger barnen vill att jag är hemma. För ibland vill man just sin mamma/pappa.

    Min sambo fick frågan på ett samtal med sin chef om han var solidarisk mot sitt jobb/kollegor pga att han tog all vab.
    Hans kollega som är kvinna som har varit hemma minst lika mycket som honom fick inte denna fråga.

    Vi försöker ju göra det bästa för vår familj. Vi jobbar inte för att företagen ska gå bra i första hand. Utan jag tror alla jobbar pga man ska ha råd med sitt leverne. Skulle pengar finnas i överflöd så skulle nog ingen jobba så mycket som vi gör i dagsläget. Och så tror jag att man skulle se fler föräldrar ha en hemma på heltid när barnen är små.

    Vi lever i ett samhälle där det ska vara jämlikt enligt någon norm som jag tror att vi tappat bort varför den finns. Och att det är så lätt att ”skylla” på att det inte är jämnlikt pga man inte följer den ”norm” som andra tycker ska gälla.

    Stå på dig! Tycker du är grym!
    Varma kramar
    Helen

  23. Elin

    Jag har också valt en kvinnofälla då? Jag gav upp min karriär för mina barns skull och är numera hemma mamma istället!

  24. Jessica

    Håller med dig till 100! Har själv samma situation men med fyra små. Min man och jag kommer från Italien. Det handlar också mycket om kultur. Men guud vad alla tycker jag är skum där vi bor för att jag är hemma med mina barn.
    Herregud tiden kommer aldrig tillbaka, man måste verkligen njuta av NU. Sen uppskattar alla olika saker. Men alla är inte så intelligenta att de förstår att man lever längre om man sköter sitt egna!
    Tack för en fin blogg ❤

  25. Susanna

    Men va är det för stolpskott som säger så??? Ytterligare ett bevis på att sista idioten inte är född och man får väl be en tyst bön att denne kör med dubbla kondomer så denna person inte förökar sig
    Nä men skämt å sido..
    att folk måste lägga sig i andras liv.. luktar avundsjuka på långa vägar
    Tycker och har alltid tyckt du är en fantastik person och en förebild för god föräldrarskap

    Du som skev detta till satu? Varför följer du ens hennes blogg?
    Lägg din energi någon annanstans där den gör nytta

    Stor kram till dig vacker..

  26. Malin

    Hej Satu!

    Jaha, då satt visst jag också i kvinnofällan ? Vi har samma uppläggning som ni, jag är hemma med våra 3 små och min man jobbar 100%. Jag älskar den här uppdelningen. Vi anser oss lyckligt lottade som kan välja att göra så här, just nu. Håller med dig om jämnställdhets frågan! Bra skrivet !

stats