My Baby Dolls

Brandöva hemma

|| I samarbete med Sector Alarm ||

Du har säkert brandövat på jobbet och dina barn brandövar säkert regelbundet på skolan – men hur ofta brandövar ni hemma?

Vi har fått hjälp från Sector Alarm att brandöva hemma och fått massor med tips på hur vi kan rusta oss bättre och hur man ska lära barnen att agera på rätt sätt om det börjar brinna.

Det är viktigt att du som förälder har identifierat alla risker och utgångar i huset. Det är också viktigt att du har en idé om hur utrymningsplanen ska tas fram. Viktigast av allt är att man som föräldrar är enade. Att vara förberedd ger dina barn en ökad trygghet.

Vi satte oss ner och tog fram en utrymningsplan och pratade om vad man ska göra om det börjar brinna.

Att brandöva i hemmet ska såklart tas på allvar men Sector Alarm visar hur man gör det på ett lättsamt och roligt sätt och att barnen lär sig att inte få panik och bli rädda när brandlarmet sätts igång. Barnen ska också lära sig att ljudet inte är farligt, det bara berättar att något har hänt.

När man tagit fram utrymningsplan ska man bestämma samlingsplats– vilket är jätteviktig så man vet att alla har kommit ut och är i säkerhet.

Det är första gången vi gjorde detta övning, vilket egentligen känns så dumt- varför har vi inte gjort det innan? Att ha den där tryggheten att vi vet vad vi måste göra när brandlarmet går känns tryggt och viktigt, det kan rädda liv.

Vet ni?
HÄR kan ni ta del av tips och råd.

Såhär såg det ut när vi brandövade:

Lugnet innan brandlarmet började tjuta….
IMG_6606IMG_6610
Kevin, Danilo & Nicole på var på övervåningen.

Resten av järngänget var på bottenplan och sysslade med sitt….
IMG_6622IMG_6616IMG_6628
Och så… BRANDÖVNING!
Det började tjuta och så skulle alla öva på hur det nu var vi skulle göra.
Jag ropar samling och det hörs ljud uppifrån.

IMG_6630
Barnen fick öva på hur man kommer nerför trappan om det brinner, och även öva på att krypa på golvet, för när det verkligen brinner är den stigande röken farlig.

IMG_6632
Och så tar man sig snabbt till samlingsplatsen.

IMG_E6749
Jag öppnar dörren och räknar alla barnen.

IMG_E6752IMG_6814
När jag har räknat allihopa även utomhus på samlingsplatsen så övar vi på att ringa 112. har barnen svårt att lära sig numret?
Lär dom om mun, näsa och ögon. (1 mun, 1 näsa, 2 ögon)

IMG_6715IMG_6810

Nu har vi precis flyttat till vårt hus och ska se till att vi har brandlarm här och där, och gå igenom allt några gånger till så det verkligen sitter.

IMG_6815

Brandöva hemma med hjälp av Sector Alarm ni också!
HÄR kan ni ta del av info, och så får barnen en diplom för väl utförd övning vilket uppskattas massor av dom.

sector diplom (1)

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Linda

    Vad bra med brandövning! Det borde vi också ha! Men jag funderar på en sak. Borde man inte låta dem springa ut utan skor? Det kanske låter helt knäppt, men om det verkligen brinner kan de avgöra om skor ska på eller ej? Är det lättare att ha en regel att man alltid springer ut utan skor? Tar ju alldeles för lång tid att ta på sig skor om det brinner, En liten fundering här på kvällskvisten 🙂

    1. Me & My Baby Dolls

      Linda- Absolut springer man ut utan skor, det gjorde vi också, sen kom vi på att vi måste fota också 😀 och då var ju strumporna blöta för att det hade regnat… så bilden togs efter brandövningen, när jag kom på att vi inte tog bild utomhus 😀
      Men ja- naturligtvis utan skor och annat!

stats