My Baby Dolls

Gravid vecka 14 + 0

Hej fredag, bästa dagen på hela veckan!
Inte bara för att det är fredag och vi har helgen framför oss, men också för att jag och lilla stjärnan går in på ny vecka på fredagar! ♡

Är det bara jag som är förvirrad med hur alla räknar dessa graviditetsveckor….?
Jag har alltid haft svårt med det här, trots många barn 😀

Idag är jag i vecka 14 + 0 och frågar nån så vill jag gärna säga att jag är i vecka 14.
Men jag är alltså i vecka 15.
– Ok, it makes sence, men pratar man med barnmorskan och läkaren så räknar man ju vecka 14 som just 14.
Försöker jag gå in och läsa om vad som händer vecka för vecka och klickar på vecka 14, kommer jag då in på veckan som gick eller den jag är på nu? 😀 Haha…
Så för enkelhets skull säger jag både vecka och dag 😉

14+0
Lilla stjärnan där inne är nu ungefär ca. 8 cm långt mellan huvud och stjärt.
Fostervattnet som finns runt barnet leder ljud, så med tiden kommer barnet att börja uppfatta den blivande mammans röst och hjärtslag.
Både huvudhår och ögonbryn blir grövre hos barnet och har barnet anlag för mörkt hår börjar pigmentcellerna i hårsäckarna producera svart pigment.
Barnet revben, blodkärl och näthinnor syns tydligt genom den lövtunna huden. Huden börjar också täckas av lanugohår, det är mycket fina hårstrån som hjälper barnet att reglera kroppstemperaturen.

Vid slutet av denna vecka kan bebisen knyta handen. ♡
gravid 14+0

Jag är nu inne o graviditetens andra tredjedel- den andra trimestern och bör känna mig mindre trött än i början av graviditeten.
Många upplever den andra trimestern som den allra bästa delen av graviditeten.

Mitt hjärta har nu 20 % högre kapacitet för att klara syretillförseln till mig och barnet. Hjärtat slår också lite snabbare än vanligt, från ca 70-75 slag per minut innan jag blev gravid, till ca. 85-90 slag/minut i slutet av graviditeten, och blodvolymen fortsätter att öka under hela graviditeten.

Som sagt så har midjan försvunnit och kläderna känns inte sådär jätte bekväma längre.

Åh vad jag är nyfiken på dig min lilla stjärna ☆
mybabydollsgravid14+0 gravid14+0 14+0 baby 8

Jag har nu fått tid för både RUL (rutin ultraljud) och specialistmödravård, wohooo!

Jag har gått på specialistmödravård sen jag var gravid med tvillingarna. Med tvillingarna just för att det var identiska tvillingar och dom behövde ha koll på oss hela tiden så att båda grabbar växer och mår som dom ska. Det är vanligt vid enäggstvillingar att den ena tar mer näring och flöde än den andre.

Sen fick jag gå på specialist mödravården när jag väntade Olivia, Kevin och Celina också, just för att jag har en tendens att föda för tidigt och dessutom har det gått snabbt. Med dom fick jag medicin för min livmodertapp och igångsättning tidigare än BF (=Beräknad födsel) just för att jag ska hinna in och föda och få antibiotika. Hade GBS i urinen. (en sorts streptokocker virus)
Så nu ska jag dit igen, och dessutom för mitt blodtryck.
Men mer om det när det är dags om ca. 2 veckor.

RUL har jag i mitten av juni, lagom när vi kommer hem från semestern ♡

P.S Vill verkligen visa min tacksamhet för alla fina kommentarer som ni skriver till mig, jag läser allt och det värmer mer än ni tror. Tack för att ni finns. ♡

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Emma

    Alltså vad du är vacker! Helt sanslöst. Stort grattis till nummer 8! (har helt missat att skriva det men har läst alla inlägg).
    Jag är så himla glad för din skull! <3

  2. Linda

    Hej och grattis till 8:an! Så himla härligt! Har följt din blogg sen du var gravid med Olivia. Men känner mig lite orolig.. Har Andres ändrat sig , kan ni glädjas år detta tillsammans nu eller är det slitigt och jobbigt mellan er? Kram

  3. Tessie

    Jag tyckte också det var svårt hur man skulle tänka med veckorna i början, men tänk såhär: om du är i vecka 14 + 2 exempelvis, då har du gått 14 hela veckor och har därmed påbörjat vecka 15 – då säger man att man är i vecka 15. Det är likadant tänk med årets veckor. Första veckan på året heter ju ”vecka 1”. Veckan efter heter ”vecka 2”, men man skulle kunna skriva den som ”vecka 1 + 2” om man menar att man är i början på den veckan.

    Hehe, did that make any sense? Eller krånglade jag till det ännu mer nu? 🙂

  4. Emma

    du är en underbar mamma, kvinna och fru. glöm inte det! du kanske inte känner oss läsare, men vi finns ändå här 🙂

stats