My Baby Dolls

Pott träning på G

Nu har Kevin fått sina allra första kallingar, meningen med dessa är ju att vi ska introducera pottan för denna gobulle.
Pottan är i för sig inget nytt för honom och den har stått där i badrummet sen Olivias tid, men nu är den gobullens tur.

DSC00002 (3)
potta

Idag var första gången han var utan blöja med kallingar på en liten stund på dagen.
Han sätter sig på pottan, men det kommer inget och så påminner jag honom stup i kvarten. Jag ser till att han förstår, jag frågar ”Kevin var är pottan?” Där. svarar han och pekar. Ska du kissa på pottan? NEJ. 😀

Alltså hans rumpa med kallingarna. 😀

Celina 9 månader (36)
Kallingarna ramlar av honom hela tiden, trots magen 😉 Så jag provade vika upp dom 😀

Vadå sitta och kissa?
Celina 9 månader (33)
Han försökte göra det på viset som brorsorna och pappa gör 😀

Det här är inget som vi kommer att köra stenhårt på ännu, vi tar det lite lugnt, han får gå utan blöja på dagarna och så får vi se hur redo han känns. (3 par kallingar räcker inte långt kan jag tänka mig).
På BVC frågade dom redan vid 1-års ålder om vi tänkt börja pottträna ännu? Ehh… Jag hade inte ens haft en tanke på det, men nya studier visar att barnen borde potttränas tidigare än vad som görs nu. Men fasiken, redan vid 1 års ålder…? Jag vill ju att barnen först ska förstå… men visst, några börjar redan vid några månader (all eloge till er!) medans andra långt efter. Våra har nog alla börjat vid 1 ½- 2 år?

Och nu ska jag passa på att fråga hur fasiken man ska skriva pott- träna?! 😀
Ska det vara pott träna?  Eller pottträna? TRE st t:n efter varandra kan ju inte vara helt rätt?

När har era barn börjat pott-träna och hur gick det?
Vad har ni för tankar kring det?
Dela gärna med er 🙂


Jag måste bara visa en (eller två) gullig bild jag tog på Celina häromkvällen när vi skulle ta ett kvällsbad.

IMG_0700 IMG_0699

Nu är det kväll och alla barnen ligger och sover och jag ligger i varmt bad och njuter av tystnaden en stund. Jag fick med mig (en väääldigt trött) Andres till skolans öppethus nu ikväll, skolan som våra barn går i (och ska börja i till hösten) ska rivas så det var intressant att få höra lite mer fakta och planering kring det.

Nähep, god natt då allihopa. Sov gott. 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Linnea

    Hej ☺
    Kan absolut inte ge några tips om stavning… Vill däremot dela med mig av vår potträning här hemma. Har en kille på 11 månader och vi började introducera pottan vid ca 9 månader. Det har verkligen gått över förväntan. Jag och min man är rätt dåliga på att tyda tecken på när Ola är kiss och bajsnödig, så vi försöker istället få in rutiner. Sätter Ola på pottan efter mat och efter en tupplur. Som oftast kommer det något. Tror precis som någon ovan skriver att han tycker det är skönare med pottan, enklare för rätt muskler att slappna av. Alla gör på sitt sätt, finns inga rätt o fel. Lycka till och tack för att du delar med dig ☺

  2. pernilla

    va??? redan??? haha det har jag inte ens en tanke om med våran Nellie som är lika gammal som Kevin? något äldre till o med???
    shiiit….
    äsch, hon kan gott ha blöja ett tag till;)
    hon e ju inte alls medveten om nåt sånt…hehe…
    jag tror dom stora barnen slutade med det när dom va 2 ½ år…? om jag inte minns helt fel…alltså 1 år kvar! hehe….
    kram kram

  3. Ewa

    hej, och tack för trevlig blogg!
    angående hur man skriver; man skriver aldrig tre likadana bokstäver efter varandra, en faller per automatik bort om man skriver som ett ord: potträning, eller så avstavar man ordet så de blir två med bindestreck emellan: pott-träning. då är det fortfarande ett ord. skriver man som särskrivning, dvs utan bindestreck, så blir det två ord och kan bli rätt så lustigt när man ska läsa (herrstrumpa – herr strumpa, rök fritt – rökfritt, betydelsen blir något helt annat!)
    hälsningar, E 🙂

  4. Sara

    Mina har varit torra mellan 22 mån till 2.5 år. Det svåra är väl att få till det första gångerna, att de kopplar hur de skall trycka ut kisset på beställning.
    När de har koll på det har jag koll på klockan och sätter de där med jämna mellanrum. Ett par veckor senare går de själva till pottan när de är kissnödiga.
    Det krävs ju lite lockbete också i början.. Ta med en rolig leksak som får titta på kisset osv.
    Jag tror att det är bäst att gå all in och köra helt utan blöja när man tror att barnet är redo. Att hålla på och sätta på blöjan och ta av skapar nog mest förvirring.

    Jag har sex barn. Två killar och fyra tjejer. Jag ser inte någon skillnad i att tjejer är tidigare än killar. Min ena kille var torr tidigast.

    Kul att du pott-tränar redan nu med Kevin!

  5. Erika

    Potträna skriver man 🙂 Finns inga ord i svenskan som särskrivs. Och om det blir tre av samma bokstav i rad, tar man bara bort en av dem så det blir två i rad 🙂

  6. Isabel

    Jag tänker som dig, att barnen ska vara redo för det innan vi börjar potträna. Inte så att jag menar att barnen gärna får gå med blöja tills de är 4 år, det tycker jag är på tok för länge, men det känns som att de åtminstone måste börja förstå och vara lite intresserade. Vår son har nyss fyllt 2 och det är inte förrän nu han börjar märka själv när han kissar (dock efter att det redan hänt) bajsa har han reagerat på ett tag (dock också bara efter att det redan hänt. Men vi erbjuder honom att sitta på pottan morgon och kväll och ibland vill han, ibland inte. Jag tror att vi kommer försöka få honom blöjfri till sommaren. Det känns lättare att få springa naken då. Sedan tänker jag att lillasyster kanske kommer börja lite tidigare, sommaren hon fyller 2 kanske. Jag får liksom för mig att hon kommer vara mer intresserad för att hon ser storebror och vill göra samma, men jag vet inte 🙂

  7. 8 barnsmamman

    Man skriver potträna. Det är samma regel som t.ex. glasstrut. Man skriver aldrig tre likadana konsonanter i svenska språket.

  8. Elli

    Herregud vad söt han är 🙂 Och de andra också förstås 🙂 Man skriver potträna förresten (minnesreglerna är inga särskrivningar och max 2 likadana bokstäver i rad). God natt och hoppas du och hela familjen sover gott!

  9. MammaLinda

    Min Helge är lika liten/stor som din Kevin och det känns verkligen HELT avlägset att börja med potträning för min sons del!! Nu kanske det finns vissa saker som gör att Helge ligger efter lite men ändå!! Jag har som tidigast börjat vid 2,5 års ålder med alla mina barn. Då tycker jag att jag har fått respons på det och barnet har förstått och kunnat hantera det. Men om man orkar tidigare så är det ju bara att köra på 🙂
    Hejja hejja dig, du klarar det säkert 🙂
    Kram
    http://blogg.loppi.se/mammalinda/

  10. Karin

    Du skriver potträna. Om det blir tre t i ett sammansatt ord görs det automatiskt om till två.
    En språkfråga till. Rätt ofta skriver du det engelska uttrycket not so mutch. Rätt stavning är much.
    I all välmening! Tycker att du har ett bra och levande språk!
    Med vänlig hälsning,
    Karin

  11. Jenny

    Min dotter fyller två nu i Feb. Men jag tänkte vänta till sommaren. Känns liksom lättare med mindre kläder. Eller kanske bara jag som hittar på ursäkter för det känns jobbigt att ta tag i det haha. Lite skillnad om man gör det med barn nummer 6 vs. nummer 1 😉

  12. Sanna

    Hej! 🙂
    Vi började låta vår son kissa och bajsa i pottan redan vid 1 månads ålder. Inte för att vi ville ”pott-träna” honom eller försöka få honom att lära sig gå på pottan haha 🙂 Utan mer för att vi tyckte det är lättare… Pappan kommer från östafrika där det inte är så vanligt med blöjor ännu, man håller helt enkelt barnet över pottan när han/hon signalerar att han/hon är nödig. Signalerna bebisarna ger och som vår son gav var att han började skruva på sig och gråta eller släppa bröstet vid amning, då ville han kissa. När dom vill bajsa är det ju mer tydligt haha 😛 Att tvätta en nedkladdad bajsrumpa (haha sorry för TMI) är mycket jobbigare än att låta honom göra av sig i pottan. Vi märkte också att vår son blev mycket nöjdare med att göra av sig i pottan, jag kan själv tänka mig att det måste vara jobbigt att bajsa liggandes eller sittandes med kläderna på…
    Nu vid 9 månaders ålder så har han blöjor på sig (när vi åker ut och på natten osv) men han kissar och bajsar oftast i pottan. Det var bra med att börja tidigt var att barnet blir van med att gör av sig i pottan, då behöver man aldrig ”pott-träna” eftersom barnet redan vet vart man ska göra av sig från början. Det blir liksom ingen struggle när dem blir äldre, det blir bara en vana som hängt med dom sen födseln. Vår son har aldrig haft en röd rumpa eller blöj-eksem, blöj-irritation osv på grund av att han fått vara luftad så mycket. Sedan är det ju bra för naturen att bidra så lite som möjligt till blöjbergen som växer sig större och större.
    Men jag tycker att alla familjer gör det som passar dem bäst, man vet själv vad man vill göra med sitt barn. Jag tycker att vill man börja pott-träna barnet senare så det helt ok, alla gör olika 🙂 Jag hatar när föräldrar kritiserar varandra för andra uppfostrings-metoder än sina egna! Potträna tidigt eller sent: det är upp till var och en 🙂 <3

  13. Liina

    Potträning! ? Pitäisköhän meidänkin jo aloittaa kohta… Eh he he hee. Not. Mutta olen kuullut että lapsilla olisi sellainen vaihe tai herkkyyskausi jo tosi aikaisin jolloin niille olis luontevaa oppia kuivaksi. Mutta tiedä sitten milloin sellainen on. ? Ehkä voit testata sun lapsilla ja opettaa Kevin ja Celina yhtäaikaa kuivaksi. Jos vaikka Celina oppisikin nopeammin. Tai sitten saisit vain tuplasti lisää pyykkiä. ?

  14. A

    Ett av barnen var faktiskt närmare 3 år, men det berodde på att jag var gravid med ett fruktansvärt illamående så fanns inte en chans att tänka på potträning före det. De andra barnen har varit både dag o natt torra vid 2,5 år. Minstingen hade nån slags fobi för pottan. Vägrade gå där. Hen kunde hålla sig länge tills blöjan kom på o då kissade där så vi lämnade helta pottgrejen helt. På 2,5 års dagen ville barnet själv gå o kissa på wc (med en extra ring) o så blev det. Inga problem alls att kissa efter det!

stats