My Baby Dolls

Pottträning och Bedprotector

När Olivia fyllde 2 år i december så fick hon ett 7-pack trosor med Frost figurer. Vi- eller rättare sagt jag, har tänkt att börja med pottträningen lite lätt med henne. När vi är hemma på dagarna t e x så tänkte jag att vi kan testa med att ha trosor på henne istället för blöja.
Pottan har stått framme hur länge som helst nu, och hon har satt sig där någon gång innan vi har badat och en gång har det faktiskt kommit kiss däri! Wohoo! 😀

Jag har aldrig sett fram emot pottträning med barnen. Men jag känner med Olivia nu att det börjar bli dags lite smått. Hon är så duktig och mogen så det kanske går enkelt med henne? Hon ser hur syskonen gör och hon brukar faktiskt stå vid toaletten och låtsas kissa så som tvillingbröderna gör Smiley Jag hoppades lite att hon skulle vara blöjfri till sommaren, iaf dagtid och då är hon 2 ½ år.

Pottträningen har funkat bra med syskonen, men med Jonathan har vi fått kämpa. Honom får vi väcka fortfarande på natten och be han gå och kissa, för annars kan det hända en olycka. Han sover så djupt att han vaknar inte av att han är kissnödig. Han vaknar inte ens om det hänt en olycka. 🙁

Vi har en bed protector från Bliss (amvina.se) i hans säng- ifall att.
Det är ett formsytt madrasskydd med både lakan och skydd för madrassen i ett.
(Ni hittar en sådan HÄR)


Tänkte ha en sån i Olivias säng också när det är dags att sova utan blöja. Fast det dröjer nog så jag ska inte gå händelserna i förväg 😀


När började ni med pott träning? 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Jessica

    Min första, Alicia, köpte jag en potta till då hon var 6 månader. Hon var så hård i magen så det var enda sättet att få ut bajset. Men hon kunde ju varken krypa eller prata så när hon började vägra kissa i blöjan slutade jag sätta henne att bajsa på pottan. Hon kunde hålla sig hur länge som helst annars och vi var så mycket ute i skogen under den tiden (vinter).
    När hon fyllde ett började hon gå på pottan och riva sönder blöjorna och slänga i soporna. Hon hade blöja tills hon var två år ändå trots att hon aldrig gjorde nåt i dom. Hon var torr på natten hela tiden (ingen av barnen har kissat på nätterna efter ett års ålder konstigt nog).

    Andra barnet, Samuel, var nog kring 2,5 när han började gå på toa. Hela den sommaren var han utan blöja men började ha igen på hösten. Det gick inte att tvinga honom så jag struntade i pott-träningen. När han fyllde tre slängde han blöjan och sa att han var stor och sen dess har han varit torr.

    Tredje var seeeg. Hos oss fick vi honom att gå på pottan när han var tre år. Han hatade egentligen pottan men var stor och gick ändå. men eftersom han bor hos sin pappa på halvtid så vägrade pappan pott-träna. varje gång han kom hit var en kamp då pappan hade blöja åt honom och de fyra första dagarna kissade och bajsade han ner sig fram till fyra års ålder. då bestämde han sig för att vara stor även hos sin pappa (pappan inte glad).

    Fyran, Nova, fyllde två år nu i januari och hon har lyckats bajsa på pottan en gång. Hon var jättehård i magen så jag satte henne dit även om hon tyckte det var läskigt.
    Hon brukar sätta sig på pottan och kissa med blöjan på. Säger till när hon är kissnödig eller bajsnödig sen ett år tillbaka men hon vägrar helt enkelt göra nåt i pottan. Är hon nödig tar hon på sig blöjan tyvärr..

  2. Mariah

    Men det är ju ett hormon som måste utsöndras innan dom känner av att dom behöver kissa på naätterna. Det utsöndras olika för olika barn. Sen detta med tabletter, han är ju bara 4 år! Hade vart skillnad om han var 8.
    Min dotter var tre ganska exakt, hon vaknade och sa; mamma jag ärbtre år och en stor tjej och stora tjejer har inte blöjjor. Sen dess har hon knapt kissat ner sej nån gång. Min treåring har precis börjat sitta på toaletten, samtidigt som min 16 månaders vill det med 🙂

  3. mamma24sju

    Även om du kanske sågar det direkt så är det hjälpmedel man tar till om det inte hjälper med det man kan göra själv. Det finns ju barn som fortsätter att kissa i sängen upp i åren även om man väcker dem på kvällen. Larmet väcker barnet när det börjar kissa i sängen så att denne kan gå upp och kissa klart. Tanken är att barnet ska lära sig att känna när urinblåsan är full och vakna av sig själv när det är dags. Inga biverkningar och sju av tio blir hjälpta inom tre månader. Tabletter tror jag barnet kan få om det har väldigt stor urinproduktion. Papperslakanen lägger man under det vanliga lakanet, man ligger inte på det. Naturligtvis ska man testa först att inte ge dricka på kvällen, se till att de kissar innan de lägger sig osv. Men som sagt är det inte alltid det hjälper och då tycker jag att det är bra att det finns medicinsk hjälp! Det var bara ett tips till allmänheten och er om någon nu inte visste det. Jag menade inte att ni var i behov av det.

    1. Me & My Baby Dolls

      mamma24sju- tack för tips 🙂 Papperslakan låter inte så mysigt, även fast man lägger under lakan, det prasslar så hemskt (min väns barn har det). Därför tipsade jag om denna, den läcker inte igenom heller 😉

  4. Malin

    Våra söner la blöjan dagtid när de var två och ett par månader senare slutade de även med blöja på natten. Vår äldsta son har varit sängvätare fram tills han var 8 år. (Ca 1 olycka i månaden) Vi har försökt att han inte drack innan läggdax samt tagit upp honom på toa innan vi somnade. Tycker inte att man ska stoppa i barn massor med medicin, däremot vet jag att det finns ett nässpray som man kan ge vid enstaka tillfällen ex om barnet sover borta. Har dock aldrig testat det. Det handlar om ett hormon som ibland utvecklas lite senare hos vissa barn, vanligare hos pojkar och ofta ärftligt.
    Vår dotter la blöjan när hon var 1 1/2år och har bara kissat i sängen vid några få tillfällen precis i början. Lycka till, skönt när de blir av med blöjan.

  5. Olivia

    Alla våra fyra barn har varit torra vid 1-1 1/2 års dagen på dagen. På natten mellan 1 1/2-2 år. Visst händer de olyckor i början, men det är vara torka upp. Barnen lär sig snabbt att det inte är skönt att vara blöt om rumpan och därför går de till pottan om de behöver kissa eller bajsa.

  6. Caroline

    Mina två äldsta flickor pottränade aldrig..det blev toalett direkt..med en sittring till att börja med. De var blöjfria när de var 2,8 år. Minstingen är 2 år och 9 månader nu.men hon är inte helt redo. Vi har provat flera gåner. Trodde hon skulle bli blöjfri i somras.Gick bra först..men sen tröttnade hon o ville inte mer. Tycker årstiden gör mycket också. Lättare på sommaren ;.)

  7. Annabanana

    Tittuuut! 🙂

    Jag började potträna min dotter när hon var 1,5 år. Jag hade en kompis vars tvillingar på nästan 3 år sprang runt i blöja. O de tyckte ja såg så hemskt ut. Så ja bestämde mej för att börja tidigt. Hon blev blöjfri när hon var 2 år o två månader. Sen hade hon blöja på natten ett halvår till kanske.
    Hon var jätteduktig. De va bara problem me bajsandet, då skulle blöjan på! Heeemskt! Den lyckades vi inte bli helt av me förens hon blev 3 år o nån månad!

    Lycka till me Olivias potträning 🙂

  8. Sandra

    Hej jag har en son some lika gammal som danilo och Jonathan jag har upptäckt att han nästan alltid har spår av bajs eller fartgränser på kalsongerna jag undrar om det e samma med dina eller tacksam för svar

  9. Elisabeth

    Om det är så att de dricker nåt annat än vatten innan sänggåendet så kan det påverka nattkissandet.
    Jag hade samma problem med ett av barnen och gav då bara vatten innan sänggåendet, vilket hjälpte oss. Vatten tas ju upp av kroppen på ett annat sätt än vad saft, välling osv gör. Kroppen bildar en massa onödig urin för att spola bort alla konstiga ämnen som finns i det mesta utom vatten. Vatten är mer kroppseget.
    Det kan vara värt att prova om ni inte redan gör det förstås.
    Hoppas det löser sig.

  10. Denise ~23år&3barnsmamma~

    Jag har aldrig direkt pott tränat mina barn, utan det har kommit av intresse att de inte längre vill ha! Alicia som är minst i skaran(född nov-12)börjar nu mera bli blöjfri, detta är vecka 2 på dagis utan blöja, här hemma är hon helt fri! Det känns skönt faktiskt! 🙂

  11. Maria

    Hej!
    Tack för en mysig o trevlig blogg 🙂
    Jag är mamma till 4 pojkar o vi pott tränade äldsta men med de andra tre så har de själva slutat med blöjan och de blev blöjfria runt 2,5 -3 års ålder. Med facit i hand så tycker jag att de är bättre när de själva vill för då går de så mkt enklare o de har blivit torra både dag o natt 🙂
    Men de är säkert olika från barn till barn.

  12. carina

    Hej!!
    Alla våra fyra barn nja utom Mio barn nr 2 har varit blöj fria både på natten och dagen vid 2-2,5 år. Men det har gått så smidigt. vi har bara börjat öva lite och sen har dom själv bestämt sig och varit mogna för att sluta.

  13. sussan

    Hejsan, jag har aldrig pott tränat mina barn, de har själva talat om när de inte vill ha blöja mer, äldsta va visserligen 3 år när han slutade, men det va nog mest för att vi inte tänkte på det då han va vår första o sen att hans lillebror är 1,5 år yngre, blev att vi bytte på bägge samtidigt =) men barn nr 2 o 3 har slutat själva när de va 2, både dagtid o natten, visst hände det nån olycka på vintern när de inte hann in o få av sig alla kläder, annars funka det bra =)

  14. Natta

    min stora pojke blev 2år och 4månader nu den 1januari och vi har börjat träna han så smått(ibland sitter han på pottan hela tiden tills de kmr något sen efter vill han alltid ha blöja på sig igen), så för han räcker de att han gjort något en gång bara haha, men vi brukar kör en stund per dag så de nt blir för stressigt typ. 🙂

  15. Sara

    när barnet är redo och vill gå på pottan/toan.
    Pojkarna var kring 2 år när dom blev blöjfria dagtid. En pojke även nattetid samtidigt som dagtid.

    Dottern är nu 2 år och 4 månader och är blöjfri på dagarna. 🙂

    Allt på deras villkor! Har introducerat pottan men sen låtit det vara till att dom själv varit redo och visat intresse. Nattetid slutar man med blöja när det är torrt i blöjan. (Nu pratar jag för mina barn) Ingen av dom ska få vakna på natten i sitt kiss för att blöjan tagits bort för tidigt. (Nån enstaka olycka Kan de bli men inte varje natt! )

    Så ser det ut för oss 😀

  16. Rebecca

    Med nr 1 körde jag EC – man läser av barnets signaler och erbjuder potta/toalett istället för blöja. Hon var nog 2 veckor när vi började med det. Sedan använde hon blöja ändå men det vR främst när vi var iväg och ute.
    Med nr 2 så var jag ensamstående och storasyster var 18 månader, så det blev aldrig aktuellt. När hon var 2 år och 4 månader så kom hon hem från förskolan och sa att hon skulle sluta med blöja. Hon hade två olyckor på golvet dag 1, sedan dess har allt hamnat i pottan/toaletten
    Nr 3 började vi träna när han var ca 2 år och 9 månader. Innan dess hade han kissat någon gång då och då på pottan. Tog nog 1-2 veckor innan han var blöjfri dagtid.
    Nr 4 har precis fyllt 2 (dagen efter Olivia). Hon provar pottan ibland. Oftast kommer det inget men de gånger det gör det så berömmer vi massor. Vi tänker att vi håller det på det planet, när hon vill så får hon prova. Har hon själv inte velat sluta till sommaren så kör vi lite ”hårdare” på det då 🙂

  17. Mamma till två

    Här har vi börjat att sätta dem på potta från att de har kunnat sitta. Första barnet var inte så tidig. Andra barnet gick dock på pottan från ettårsdagen, och helt själv (utan någon som helst hjälp) från 1,5-årsålder.

    Jag tyckte att det var skönt att låta dem bli blöjfria innan de har börjat trotsa. De slapp man några strider. Tips inför nummer sex och sju! 🙂

  18. agneta

    Vi började lite innan dottern fyllde 2. Det gick väldigt smidigt och fort. Hon visade på att hon var mogen och talade alltis om när hon kissade i blöjan eller satte sig själv på pottan. Hon fick gå i trosor hemma. Kissade på sig någon gång och sen vips var hon torr kanske 2 veckor efter. Det funkade även kanoners på¨förskolan . Några månader efter var hon helt torr på natten med.

  19. mamma24sju

    Jag tror att man kan få någon typ av larm att prova med om man söker för sängvätning hos barn. Även typ pappersplastlakan att ha i sängen. Ska även finnas någon slags tabletter man kan ge om det inte hjälper med annat. Vet dock inte när det börjar räknas som problem, om det är en viss ålder eller om det är frekvensen man går efter?

stats