My Baby Dolls

Fotbollskväll

Det blev en fotbollskväll här hemma. Det är final i Champions league och hör hejas det på Barcelona.

Vi köpte en massa godis idag, det är ju trots allt lördag 🙂 Och Sveriges nationaldag. Jag skrev i mitt förra inlägg att vi inte firar den här dagen på något speciellt vis och kommentarerna dröjde inte länge. 

Det skillnad mellan att fira och att hylla. Ja, vi bor i Sverige, vi är dock inte svenska medborgare. Sverige är ett helt fantastiskt land på så många olika sätt. Ett land där vi valt att bo och där vi vill se våra barn växa upp. Jag är glad och tacksam att jag bor här och får ta del av sveriges möjligheter. Men vi firar inte denna dag på något speciellt sätt. Vi firar inte heller Finlands eller Uruguays självständighetsdagar på något speciellt sätt. Att hylla är en annan sak. 

Men nog om det. Godisdag och barnen var förstås överlyckliga att få välja lite godis själva. 

    

Själv äter jag jordgubbar och ligger på soffan. Jag är inte så intresserad av fotboll, men är det final så är det 😉 Snart ska barnen i sängs, några verkar ha tappat öronen i godispåsen..

  

Nicole somnade här bredvid mig nu… Hon var lite ledsen/besviken att hennes bror inte dök upp som lovat. <3 Hon brukar aldrig vilja somna på soffan så jag antar att hon var jätte trött?

 Jag borde lägga mig i någonlunda bra tid ikväll efter förra nattens nattvak.

Tack för allt intresse av Donkey vagnen förresten, den blev redan såld igår 🙂

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Hanna

    Hej! Skulle vara intressant att höra varför du sålde din fina vagn? Var du inte nöjd med den? Vad skall du köpa istället?

  2. Malin

    Vi firade inte nationaldagen här hemma. Vid frukosten pratade vi om att det är Sveriges födelsedag och att man ska hissa den svenska flaggan. (Dock är vår flaggstång trasig)
    Det är väl upp till var och en hur man vill göra….

  3. Sandra

    Hej! Jag undrar också hur det fungerar om ni inte är svenska medborgare? är barnen inte heller svenska medborgare? Är absolut ingen kritik, jag blev bara nyfiken på hur det fungerar. Sen om man vill fira nationaldagen eller inte är ju upp till var och en! 🙂

  4. Frida

    mamma24sju: Jag tror det fungerar lite så som det gör för mig… Jag är svensk medborgare men är bosatt i UK sedan fem år tillbaka. Här i England jobbar jag och betalar skatt som alla andra vilket också betyder att jag har samma rättigheter som brittiska medborgare till läkarvård, bidrag om det skulle behövas osv. Nu hade jag ju visserligen haft de rättigheterna även om jag inte jobbade eftersom jag är registrerad som permanent bosatt här. Jag får även rösta i kommunvalet. Eftersom jag är svensk medborgare dock så får jag inte rösta i det nationella valet – men jag får rösta i Sverige. Till EU-valet får jag välja vilket land jag vill rösta för.

    I Sverige är jag registrerad som utvandrad. Det betyder att även om jag nu är svensk medborgare, om jag är i Sverige på besök och jag blir sjuk, så behöver jag ha ett sådant där EU-kort om jag vill garantera att få fri vård i Sverige.

    Så ja, medborgarskap betyder i stort sett rösträtten i det nationella valet. Och man kan ha dubbla medborgarskap om landet tillåter det. Sverige tillåter att man har dubbla medborgarskap, fast jag vet inte vad reglerna i Uruguay är. Vårt barn kommer ha dubbla, brittiskt och svenskt – enda skillnaden är att ett brittiskt medborgarskap kan man aldrig ”bli av med”. Jag kan tex säga upp mitt svenska medborgarskap om jag vill och bli brittisk – men då kan jag inte få det ogjort 😉

  5. Carina H

    Hej. Det är väl upp till varje familj om man vill fira nationaldagen, själv är jag svensk och firar den inte, tycker det ser mysigt ut i soffan och lite godis att äta på, det räcker väl? och lägg ingen energi på vad andra tycker. Ha en fortsatt bra helg.

  6. mamma24sju

    Du skrev att ni inte är svenska medborgare….är du finsk medborgare och Andres uruguyansk? Barnen? Hur funkar det rent praktiskt, märker man av det på annat sätt än att man inte röstar t ex? Skattar ni i Sverige, får ni barnbidrag och sådant härifrån? Har ni aldrig funderat på att ändra? Har aldrig funderat på det tidigare men blev nyfiken nu på hur allt funkar…det är ingen kritik, jag bryr mig inte om vilket land man har medborgarskap i, bara undrar hur det funkar! Och visst kan man ha dubbelt medborgarskap, så ni skulle kunna ha t ex både Svenskt och Finskt va?

  7. Cat

    Hej! Vilken fin familj ni är! Min man kommer från Peru och vi har två barn tillsammans, en pojke som är 9 och en flicka som är 8.
    Läste tidigare att ni funderar på flytt till Spanien. Hur ser planerna ut? Vilket område är intressant? Vi går också i lite flyttplanerna till Teneriffa eller costa blanca men det är mycket som ska stämma. Lycka till!

stats